» Blog » Casio

Casio Collection MW-240 recenzia – Čierne plasťáčiky za pár eur. Ale potrebujem viac?

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Agáta Vřeská | 20.4.2022 | 5 MIN

Poznám mnoho ľudí, ktorí sa v hodinkách zas tak nerochnia. Napríklad moja babička sa ma vždy pýta: A to si tí ľudia stále kupujú ďalšie hodinky? Nestačia im jedny? A to za nich dávajú toľko peňazí? No, babi, vieš… O mojej vlastnej zbierke radšej pomlčať. Ale pre všetkých, ktorí hľadajú jednoduché, spoľahlivé hodinky za pár eur je dnešná recenzia na Casio Collection MW-240.

Tieto minimalistické Casiá sa u nás tešia fakt veľkej obľube. A tak si vyslúžili aj väčšiu pozornosť a vlastnú recenziu. Je nízka cena to jediné, čo z nich robí hit? Alebo majú aj nejaké na prvý pohľad skryté prednosti?

Čo na nich naozaj zbožňujem:
Ľahké, tenké
Lacné. Akože skutočne lacné
Dobre čitateľné
Minimalistické

Čo by som zvážila pred nákupom:
Plastové sklíčko sa ľahšie poškriabe
Majú plastové telo aj remienok, takže pôsobia obyčajne
Nemajú luminiscenciu, takže v noci neuvidíte nič

Casio MW-240 sú vlastne geniálne hodinky. Vedia jednu jedinú vec: ukazovať čas. Ale pokiaľ je táto funkcia vlastne to jediné, čo od hodiniek chcete a potrebujete, pravdepodobne ste adeptom na ich nového majiteľa. Ale zoberme to trochu podrobnejšie.

Najprv si priznajme, že toto rozhodne nie sú hodinky na plesovú sezónu. V obleku s nimi hold príliš parádu neurobíte. Ale na také to bežné nosenie? Keď idete proste von a chcete hodinky, ktoré keď vezmete o kameň, niekde zabudnete alebo stratíte, čo už. Plakať kvôli nim nebudete.

Najlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi (cenovo dostupné)
19.10.2021 - Agáta Vřeská
Najlepšie pánske hodinky vybrané odborníkmi (cenovo dostupné)

Sú to presne tie hodinky, ktoré šetria tie drahšie kúsky v hodinkovej zbierke, a ešte viac ten typ hodiniek, ktorý hľadáte, keď za nich nechcete nechávať pol výplaty.

Casio osekalo všetko, čo nie je treba a nechalo len základ. Čitateľné, minimalistické trojručičky v čiernom plastovom puzdre. A výsledok? Už pár rokov si na seba slušne zarábajú...

Ale dosť chvály a prázdnych rečí, poďme sa pozrieť z čoho sú vyrobené. Je to vlastne celkom jednoduché. Puzdro je zo syntetickej živice, resinu. Inými slovami ide o plast a je to na nich rozhodne vidieť. Núka sa povedať „bohužiaľ“, ale tak to proste je. Na puzdre vidíte jasné spoje a aj pocitovo sú to skrátka plasťáky. Aspoň, že dienko majú oceľové.

Podobne je na tom remienok, ktorý na omak dáva najavo, že ide o plast, ale nosí sa príjemne. Na kvalitný silikón to nemá a určite bude kadekomu pripadať tuhý. Za mňa je to ale taký casiovský lacný štandard. Rovnako ako plastová spona. Oceňujem ale veľké množstvo dierok, takže aj s útlym zápästím ich v pohode zapnete. Snáď len škoda, že má u nožičiek vykrojenie, takže univerzálna náhrada nebude na sto percent sedieť.

Plastové je aj sklíčko, čo je asi najväčší kameň úrazu. Nemažme si med okolo úst, sklíčko nie je ničím chránené a vlásočnice budú pribúdať. Ako sa ale vraví, nič nie je čiernobiele. Plast svoju nevýhodu ľahkého poškriabania kompenzuje pružnosťou, ľahkosťou a výmena za nové nie je zas tak nákladná. Avšak, než sa pustíte do výmeny za nové, doporučujem leštiacu pastu. Robí zázraky a z poškriabaného sklíčka urobí prakticky nové. Nie je to ale nekonečný proces, raz to bude chcieť výmenu. Sklíčka, alebo hodiniek.

Vnútri je potom klasická batéria, ktorú kúpite v každom elektre, takže pokiaľ ste len trochu šikovní, výmenu zvládnete aj doma. Štandardne by mala vydržať zhruba tie tri roky, takže ani návšteva hodinárstva nie je zas taká tragédia. Strojček je od Casia, avšak celé hodinky sa kompletovali v Číne.

Rozmerovo ide o taký pánsky priemer. Puzdro má 44 mm (ale počítané aj s výstupkom pre korunku, s korunkou potom necelých 45 mm, bez výstupku 42 mm), od nožičky k nožičke, teda na dĺžku, majú necelých 48 mm a tenké sú iba 10 mm a nejaké drobné. Z čísel je jasné, že nejde o žiadne robustné šupy, naviac sa dobre prispôsobia aj vďaka svojej tenkosti a ľahkosti. Ako vravím, na bežné denné nosenie skvelé hodinky.

A dizajn? Dosť minimalistický. To, čo vidíte na fotkách dostanete aj v skutočnosti. Žiadne veľké prekvapenie sa nekoná. Rozhodne nemôžem napísať, že spracovanie prekonáva cenovku, alebo že budete obdivne hľadieť na prepracovanosť detailov. Nebudete. Sú to proste jednoduché lacné hodinky, ktoré Casio vyrába v niekoľkých variantoch tak, aby vyhovelo vkusu.

Ono je vlastne vždy trochu prekvapenie, keď úplne obyčajné hodinky v predaji prekonajú nabúchanejšie alebo dizajnovo zaujímavejšie kúsky. Tu sa ale koncept Casiu vyplatil po všetkých stránkach.

A podľa mojich skúseností, čierna sa predáva sama. Má v sebe proste taký ten šmrnc športového a rafinovaného štýlu. A v prípade Casio MW-240 sa vďaka čiernej úprave stratí tá plastová nudnosť a lacnosť.

Alternatívy?

V cene okolo dvadsať eur pár zaujímavých kúskov nájdete, nie že nie. Niektoré nemenované značky vám ponúknu hodinky aj za menej, ale zrovna Casio patrí medzi preverených výrobcov, ktorí aj za málo peňazí ponúknu kvalitnú muziku. A neplatí to len o MW-240.

Celý rad Casio Collection je vlastne postavený na myšlienke, že hodinky nemusia stáť veľa, aby splnili účel. Asi najtypickejším príkladom sú digitálky F-91W. Pokiaľ by ste ale chceli zostať u analógových trojručičiek, ale hľadáte už niečo trochu elegantnejšie, ideálne v kove, stálicou, ktorú možno jedine doporučiť sú MTP-1303.

Celkom nedávno sa objavila aj novinka s oceľovým puzdrom a trendovo tieňovaným číselníkom MTP-E180, ktoré určite stoja za preskúmanie. A nemôžem si neprihodiť ešte Casio Duro. Hodinky v rýdzo športovo-potápačskom štýle, ktoré nosil aj Bill Gates.

Hodinky Billa Gatesa Casio Duro MDV-107 recenzia – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanom
22.3.2022 - Agáta Vřeská
Hodinky Billa Gatesa Casio Duro MDV-107 recenzia – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanom

Celkovo je rad Collection plný takých „perál“, ktoré stoja za objavenie. Či už ide o retrovky, alebo lacnejšie varianty ProTrekov či legendárnych G-Shockov. Pre inšpiráciu ponúkam napríklad tieto pecky:

Recenzia: Casio Collection Youth AE-1500 – Najlepšie digitálky pod 30 eur?
28.7.2021 - Agáta Vřeská
Recenzia: Casio Collection Youth AE-1500 – Najlepšie digitálky pod 30 eur?

Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby v správny čas
15.12.2020 - Radim Krčmář
Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby v správny čas

Retro Casio A100 recenzia – Votrelec je späť!
1.10.2021 - Agáta Vřeská
Retro Casio A100 recenzia – Votrelec je späť!

Rýchly rozsudok týchto lacných plasťáčikov

Pokiaľ vás Casio MW-240 nezaujali na prvý pohľad, podľahnutie už pravdu povediac asi nepríde. Ale môžem s kľudným srdcom vyťukať do klávesnice, že sú to slušne vyrobené hodinky za skvelé peniaze, ktoré sú ideálnou časomierou na bežné nosenie.

Pokiaľ ste fanúšikom jednoduchosti a ľahkej váhy tieto hodinky sú pre vás. Hodinky sú síce z plastu ale vďaka tomu sú veľmi ľahké a pohodlné, doslova skoro necítite že na ruke niečo máte. Lumír, prečítať všetky recenzie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

24,90 € nedostupné
24,90 € nedostupné
24,90 € nedostupné