» Blog » Casio

Casio Vintage A1000: Prémiové dámske retrá

Tagy: Recenzie | Casio | Dámske | Klasické | Fashion | Retro

Agáta Vřeská | 14.2.2020 | 4 MIN

Už sa vám stalo, že ste prešli okolo vitríny s Casio Vintage a povedali ste si: fíha, podobné mám ešte niekde doma, to sa stále vyrábajú? Vyrábajú. A s úspechom Casiu vlastným. Vydarené retro je skrátka moderné. Pre prémiové Vintage A1000 Casio pridalo ešte zaujímavý dizajnový prvok, ktorý osloví aj tých, ktorí si retro hodinky až doteraz možno ani nevšimli.

Vintage A1000 sú novinkou z konca jesene 2019. Ihneď zaujmú svojou perleťovou úpravou okolo displeja, tenkým telom a obzvlášť varianty vo farbe ružového zlata sa stali okamžitým hitom. Preto si zaslúžia trochu podrobnejšie preskúmanie.

Casio nie je nováčik ani v retro štýle, a už vôbec v digitálkach. Vlastne prišlo v 70. rokoch ako jeden z prvých s náramkovými hodinkami s LCD displejom a plne automatickým kalendárom. Od tej doby sa dizajn vyvíjal, od guľatých cez hranaté, s kalkulačkou až k hranatým v retro kabáte. Dnes ponúka vo svojom rade Collection Vintage hneď niekoľko retro kolekcií: ICONIC, MINI, ROUND a EDGY. Nami recenzované A1000 patria do tej ikonickej kolekcie.

Nedávno premenovalo Casio názov Retro na honosnejší Vintage, ale hodinky sú stále rovnaké. Len tie Premium Vintage A1000 sú navonok trošku iné. Aj keď ide (ako takmer pri všetkých retro hodinkách Casio) oficiálne o unisexové modely, jednoznačne zaujmú skôr ženy. Napomáha tomu predovšetkým farebná úprava a zmienená perleťová výplň. Priznám sa, že nie som veľmi veľký fanúšik týchto umelých perleťových dekorácií na hodinkách, a asi ani inde. Tu to však sedí, na ruke vyzerajú skvelo a z hodiniek, na prvý pohľad obyčajných, je zrazu zaujímavý módny doplnok.

Prémiové Vintage A1000 mají být především módním doplňkem s retro nádechem (na fotce A1000M-1BEF)

Perleť, aj keď umelá, je zrejme jedným z dôvodov, prečo Casio nazvalo tento model Premium. Tým hlavným je použitie ocele namiesto plastu, a to pri puzdre, spodnom viečku aj náramku. Aj sklíčko je vylepšené - je minerálne oproti plastovému. Či tým nemizne autentickosť? Mizne, ale za cenu, že sa vám behom chvíľky nepoškriabe, je to adekvátna daň, obzvlášť keď prihliadneme k očividnému zámeru týchto Vintage byť hodnoverným retrom až v druhom rade.

Vintage A1000 jsou v celoocelovém provedení, navíc s minerálním sklíčkem (na fotce A1000D-7EF)

Navyše, ak hľadáte skutočné retro s puncom autentickosti, najskôr siahnete po nejakých F91 alebo populárnych A168. Pri tejto prémiovej kolekcii cielilo Casio skôr na záujemcov o pekný kúsok s nádychom retra. Čo polygonálny tvar s digi displejom rozhodne prináša.

Keď ide o digitálky, je treba spomenúť čitateľnosť displeja, ktorá je pri variantoch so svetlým displejom perfektná, pri tmavom je to na slnku trochu horšie, ale stále bez problémov prečítate, čo je potrebné. Variant s tmavým displejom vyhráva na druhú stranu pri nočnom osvetlení pomocou jednej diódy. Tam je kontrast senzačný a lepší než pri svetlých variantoch.

Osvětlení displeje je dostačující u všech varinat, u A1000M-1BEF je podstvícení čitelné nejlépe

Osvetlenie displeja je dostačujúce pri všetkých variantoch, pri A1000M-1BEF je podsvietenie čitateľné najlepšie

Osvetlením Illuminator som sa dostala k funkciám hodiniek. Pretože ide o retro digitálky, nesmú chýbať základné vychytávky: budík (alarm), rýchle prepnutie formátu 12/24, automatický kalendár (pre deň, týždeň a mesiac) a stopky s presnosťou 1/100 a maximálne hodinovým meraním s možnosťou medzičasu. Myslím, že stopky som na hodinkách cielene nikdy nevyužila, ale zvukové upozornenie nastaveného alarmu sa môže hodiť.

Ovládanie je pomocou troch drobných tlačidiel. A keď hovorím drobných, myslím naozaj drobných. Menej trpezlivým (alebo dámam s dlhými nechtami) nemusí riešenie pripadať ideálne. Ale pre krásu hodiniek sa v tomto prípade musí trochu trpieť. Nie je to ale nič neprekonateľného, a všetko som nakoniec vždy v pohode nastavila tak, ako bolo potrebné.

Ovládání je pomocí tří bočních tlačítek, které jsou ale velmi drobné

Dostáváme sa k náramku. Ak ide o spracovanie, ponúka sa model s oceľovým náramkom typu oyster, alebo posuvným milánskym ťahom. Pri oceľovej milánskej spletenine nie je v tejto cenovej kategórii príliš čo vytknúť. Hodinky ešte viac zjemňuje a dodáva eleganciu. Na ruke sa nosí veľmi pohodlne a rýchle posunutie dĺžky vďaka jazdcovi je praktické.

Milánský náramek s posuvným jezdcem pro úpravu délky

Milánsky náramok s posuvným jazdcom pre úpravu dĺžky

Pri trojčlánkovom ťahu oceňujem kontrastne leštený stred oproti matným okrajovým článkom. Náramok tak pôsobí prepracovanejšie. Samozrejme sa nedá nevšimnúť si, že články nie sú po okrajoch a vnútornej časti zahladené a o poriadnem kuse oceli sa tiež nedá hovoriť.

Ocelový tříčlánkový tah s překlápěcí sponou

Oceľový trojčlánkový ťah s preklápacou sponou

Výhodou je ale pri všetkých modeloch nižšia váha a v cene do 150 Eur a retrovom móde je to v poriadku. Všetky typy navyše ponúkajú systém rýchlej výmeny náramkov quick release, kde k výmene nie je potrebné žiadne náradie.

Náramky jde jednoduše vyměnit díky systému rychlého úchytu

Náramky sa dajú jednoducho vymeniť vďaka systému rýchleho úchytu

Posledným dôležitým bodom sú farebné úpravy. Casio pri Vintage A1000 zvolilo oceľovú s tmavým displejom (ref. A1000M-1BEF) a svetlým displejom (ref. A1000D-7EF) a tri odtiene rose gold. Od naozaj svetlučkej (ref. A1000CG-9EF), cez tmavší odtieň (ref. A1000MPG-9EF), až k tmavej, skôr do bronzova (ref. A1000RG-5EF). Zvoleným variantom je prispôsobený aj odtieň perleťového efektu.

Všechny barevné varianty Casio Vintage A1000 mají něco do sebe

Všetky farebné varianty Casio Vintage A1000 majú niečo do seba

Mojím favoritom je najsvetlejší rose gold model, práve pre svoj menej častý svetlý odtieň. Musím ale uznať, že ako doplnok vyzerajú všetky pekne. Povrchová farebná úprava je riešená pomocu IP (ioning plating), a majú tak veľkú šancu, že niekoľko rokov vydržia naozaj krásne.

Vo finále úplne chápem, prečo sa modely Vintage A1000 stali u žien tak obľúbenými. Sú praktické, vyzerajú štýlovo, retro vzhľad získal elegantnú modernosť a použité materiály im v danej kategórii prepožičali punc prémiovosti. Za mňa pochopiteľný vývojový krok Casia. Na druhú stranu by som sa nebránila nižšej cene, pri oceľových verziách sa dostávame na 99,90 Eur, avšak za varianty s PVD úpravou si priplatíme a cena sa pohybuje na necelých 150 Eur.

Oceľový variant so svetlou perleťou

Oceľový variant s tmavou perleťou a milánskym ťahom

Jemný odtieň rose gold vo variante na milánskom ťahu a s bieľou perleťou

Ružovkastý odtieň perlete vo variante s milánskym ťahom a rose gold úpravou

Oceľový náramok vo variante s tmavým odtieňom ružového zlata a perleťového efektu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku