» Blog » Casio

Recenzia: Casio Collection Youth AE-1500 – Najlepšie digitálky pod 30 eur?

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 28.7.2021 | 7 MIN | 1x komentár

Hodinky, na ktorých prečítate čas aj z dvoch metrov. Hodinky, ktoré majú všetky dôležité funkcie ako stopky, odpočet, dátum, budík, podsvietenie. Hodinky, o ktoré sa nemusíte báť vďaka robustnosti, plastovej konštrukcii a 100metrovej vodeodolnosti. Hodinky, ktoré vyzerajú ako G-Shocky. Ale stoja sotva 30 eur. Tak o takých bude dnes reč: Casio Collection Youth AE-1500.

Okolo hodiniek panuje mnoho prísloví. Napríklad, že sa na nich nemá šetriť. Aj tak neraz od majiteľov lacných Casií počujete, že to sú snáď najlepšie hodinky, ktoré mali. Patrím pravdu povediac medzi nich. Keď idem kamkoľvek, kde sa nechcem báť o svoje hodinky, vezmem proste F-91 a zvyšok neriešim.

Či už hľadáte hodinky pre prácu na záhrade, v dielni alebo hľadáte digitálky, ktoré prečítate aj bez okuliarov, Youth AE-1500 od Casia sa zdajú byť presne také. Vyskúšali sme ako sa nosia, čo všetko dokážu a či obstoja aj pri technicky menej zdatných jedincoch. A najmä, či sa oplatí menší spontánny nákup tejto novinky.

Skoro ako G-Shock

Možno na prvý pohľad pôsobia ako G-Shocky. A aj veľkostne ich vlastne nejednému pripomenú. Ale sú z radu Collection a G-Shockovského vystuženia sa tu nedočkáme. Rozhodne teda nejde o nezničiteľné hodinky.

Plastové telo bude pravdepodobne pripomínať časom všetky nevybrané zárubne a všetku vašu gramblavosť. Šanca, že ich v dielni odrovnáte tu skrátka je. Ale rozhodne sa netvária, že by sa vzdali ľahko a rýchlo. Sú to typické „kolekšny“ s telom z tvrdého plastu (syntetickej živice, nech som úplne presná), oceľovými tlačidlami a dienkom.

To je zašrobované štyrmi skrutkami, preto možno prekvapí informácia, že vodeodolnosť je hodnotená na 100 metrov. To je fantastická hodnota pre hodinky na denné nosenie. Rýchla sprcha, rybárčenie, lejak, všetko by malo byť v pohode.

A teraz ďalšia informácia, ktorá je zvýraznená na puzdre hodiniek a ktorá vás bude dosť lámať na kúpu AE-1500: deklarovaná výdrž batérie 10 rokov. Správne. Povestná dlhá výdrž mnohých Casií. A nejde o soláry, kde bude výmena akumulátora stáť po 10 rokoch niekoľko desiatok, ale o bežnú batériu, ktorú v hodinárstve kúpite za pár eur.

Sklíčko je plastové, nič lepšie by sme asi u hodiniek v tejto cenovej kategórii s toľkými funkciami nemohli čakať. Pokiaľ ich zvažujete ako pracovné hodinky, bude to zrejme hlavný rizikový faktor. Ako je známe, plast je totiž pomerne ľahké poškriabať. Ale. Zabúda sa občas na to, že plast na rozdiel od iných typov sklíčok preleštíte leštiacou pastou. Okrem skutočne silných vlásočníc potom bude zasa ako nové. AE-1500 majú naviac ešte jednu veľkú výhodu, a síce výstupky na puzdre hodiniek, ktoré z veľkej časti schytajú nárazy a sklíčko bude viac v pohode.

K dispozici je khaki s pozitivním displejem, černá varianta rovněž s pozitivním a tmavě šedá s negativním displejem.K dispozícii je khaki verzia s pozitívnym displejom, čierny variant rovnako s pozitívnym a tmavošedá s negatívnym displejom.

Displej. Môže byť perfektný na hodinkách za 30 eur?

Pokiaľ niečo skutočne prekvapilo, tak je to displej. Je neuveriteľne čistý a kvalitný. Ale najmä čitateľný. K dispozícii som mala pozitívnu verziu so svetlým podkladom a tmavými číslami, ktorá je všeobecne považovaná za kontrastnejšiu, ale z živých záberov je treba dodať, že tu dobre dopadla aj negatívna verzia.

Všetky varianty tak ponúkajú perfektne čitateľný, kontrastný LCD displej. Hlavnú výhodu vidím vo veľkom displeji s veľkým fontom všetkých informácií, času predovšetkým. Toto je proste paráda. Naviac sa nedá ani nič moc namietať odleskom. Je jedno, či ste v dome alebo na priamom slnku, tá čitateľnosť je proste dobrá.

Hodinky sú naviac vybavené podsvietením, presnejšie dvoma malými LED diódami (na 4. a 7. hodine), ktoré síce neosvetlí číselník úplne precízne, ale na prečítanie údajov to stačí. Naviac nechýba ani afterglow, kedy svetlo svieti ešte asi sekundu potom, čo pustíte tlačidlo. Nefunguje ale, že pri dlhšom podržaní svetlo svieti trvalo. Bez ohľadu na to, ako dlho tlačidlo držíte, po dvoch sekundách zhasne.

Na pravej strane displeja je potom ešte nová vychytávka – animácia odpočítavajúca permanentne 10 sekúnd v móde času. Táto animácia je potom prispôsobená aj jednotlivým funkciám. Pri stopkách ukazuje desatiny sekundy, pri odpočte sa odčíta po sekundách. Pokiaľ je to niečo, o čom ste presvedčení, že vás bude rušiť, zlá správa je, že to nejde vypnúť. Za mňa to ale bolo v pohode.

Funkcie. Všetko, čo pri hodinkách potrebujete

V móde hlavného času potom máte ako na dlani všetky potrebné informácie. Hodiny, minúty, sekundy, deň v týždni, mesiac. Naviac bez ohľadu na to, v akom ste móde, vždy vidíte, či máte nastavený budík a ktorý. A druhou dôležitou informáciou je, že pravým spodným môžete prepínať medzi 12h a 24h režimom.

Prepínanie medzi módmi funguje cez ľavé spodné tlačidlo Mode. Pokiaľ chcete nastaviť hodnoty v danom móde, stačí podržať ľavé horné Adjust. Tlačidlom Mode opäť prepínate medzi hodnotami, ktoré chcete nastaviť, a meníte ich pravým spodným tlačidlom Start. Horné pravé (Light) slúži vždy len pre zapnutie svetla.

Pokiaľ ide o funkcie, ktoré máte k dispozícii, tak je to klasický balíček. Začnem už spomínaným alarmom. Celkom si môžete nastaviť až 5 budíkov. Nastaviť môžete aj ktorý deň v roku, alebo ktorý mesiac má pípať. Ak dátum nenastavíte, budí vás denne v nastavený čas. Zapnúť môžete aj tzv. snooze, teda opätovné budenie po 5 minútach. Budenie je formou pomerne hlasného dvojpípania po dobu asi 10 sekúnd. V móde budíka si tiež môžete nastaviť „zvonček“, upozornenie na celú hodinu.

Ďalej sú tu stopky s presnosťou na 1/100 s maximálnou kapacitou 24 hodín. Spúšťajú sa tlačidlom Start, ktorým sa aj zastavujú. Problém nie je ani zistiť medzičas (Split time) pomocou tlačidla Adjust. Tým naviac stopky vynulujete v prípade, že sú zastavené.

Podobne je na tom Timer, alebo odpočítavacie stopky. Po sekundách vám odčíta čas. Maximálna doba odpočtu je 24 hodín, najmenší odpočet možno nastaviť na 1 minútu. Po odpočte hodinky začnú pípať rovnako ako pri budíku (zhruba 10 sekúnd prenikavého štvorpípania).

Nastaviť môžete aj duálny čas. Potrebujete si pripomínať, koľko je zrovna v New Yorku? Od toho je dual time. Medzi výhody patrí aj automatický kalendár (až do roku 2099). Všetky nastavenia zvládnete bez problémov. Pokiaľ už nejaké Casiá máte, je to stále ten istý systém. Pokiaľ nie, môžem sľúbiť, že keď to zvládam ja, vaša šanca je niekoľkonásobná.

Na ruke

Poďme si povedať na rovinu, že nejde o malé hodinky. Hrúbka je 16 mm, priemer, merané od trojky k deviatke, 51 mm, rozmer lug to lug potom 54,5 mm a medzi nožičkami je 28 mm. To sú hodnoty pripomínajúce mnohé G-Shocky. O to viac možno prekvapí, ako pohodlne sa nosia. Podľa mňa za tým stoja dva hlavné faktory.

Hodinky parádne sedia aj na menšej ruke (mám 16,5cm obvod), a vďaka ich nízkej hmotnosti o nich skoro ani neviete. Majú naozaj veľký, čitateľný digitálny displej s dobrým podsvietením. Naviac je tu až 10ročná výdrž batérie a 100metrová vodeodolnosť. Tým hodinkám snáď ani niet čo vyčítať. Honza Kalousek, Casio nadšenec a redaktor

Hodinky prakticky nemajú nožičky, remienok takmer ihneď nadväzuje na puzdro a zvažuje sa. Nie je tam tá často neforemná plastová koncovka remienka, ktorá sa na menšom zápästí neprispôsobuje. Tu sa pekne obtiahne a sedí tak (a to je niečo, čo sa priznám, že som fakt nečakala) aj na mojom 15 cm zápästí. Pre mužov by to teda nemala byť žiadna výzva bez ohľadu na veľkosť ruky.

Druhým dôvodom, prečo sa hodinky nosia fakt pohodlne, je nízka váha. Živicové telo a remienok váhu posúvajú k hodnote 57 gramov. Nie je to síce prípad, kedy na hodinky (vďaka ich veľkosti) zabudnete, ale rozhodne sa nepristihnete, že si podvedome želáte, aby vážili menej.

Konkurencia

Určite sa ponúkajú ďalšie alternatívy priamo z radu Collection. Medzi nimi vyčnievajú hodinky zamerané na milovníkov rybárčenia WS-1200, ktoré pridávajú aj fázy mesiaca a indikáciu času pre rybolov. O tom, ako to funguje, už písal náš Casio expert Radim:

Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby v správny čas
15.12.2020 - Radim Krčmář
Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby v správny čas

Pokiaľ je to ale G-Shockovský dizajn, ktorý upútal vašu pozornosť, prečo rovno nesiahnuť po G-Shockoch? Priplácate si tu samozrejme za nezničiteľnosť a 200metrovú vodeodolnosť, aj tak sa cena napr. u môjho obľúbeného modelu GBD-800 drží príjemne nízko.

G-Shock GBD-800: Géčka pre šporťáka
28.10.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GBD-800: Géčka pre šporťáka

Ale ako hlavného konkurenta som pravdu povediac vybrala konkurenčnú značku. A síce Amazfit Neo. Trochu retro kúsok vo svete smartwatchov, ale inak úplne senzačnú záležitosť s funkciami ako krokomer, snímačom tepovej frekvencie a jednoduchými upozorneniami na notifikácie. Naviac za ne nedáte viac než za AE-1500. Jasnou nevýhodou tu je nutnosť dobíjania, ale aj v tomto ohľade majú nadštandardnú výdrž smerujúcu k mesiacu bez nabíjačky.

Amazfit Neo recenzia – Inteligentná retrosexuálna záležitosť
12.5.2021 - Dominik Hok
Amazfit Neo recenzia – Inteligentná retrosexuálna záležitosť

Najlepšie? Rozhodne sú ašpirantom na vaše nové hodinky

Pokiaľ vás ani konkurencia nenalomila, celkom to chápem. Robustné AE-1500 ponúkajú rozhodne férovú ponuku.

Desaťročná výdrž batérie, fantastický – a to fantastický chcem podtrhnúť – displej, ktorý je čistý, perfektne čitateľný, kontrastný, 100metrová vodeodolnosť a robustný vzhľad, ktorý veľa chlapom padne do oka. Neviem si predstaviť, čím by tieto hodinky, ktoré sa aktuálne predávajú za niečo pod 30 eur, mohli vlastne sklamať.

Za mňa je to tentokrát viac než jednoduchý súd – pokiaľ hľadáte lacné digitálky na denné nosenie, práve ste ich našli.

Casio WS-1500H recenzia – Rybárov parťák
15.3.2023 - Radim Krčmář
Casio WS-1500H recenzia – Rybárov parťák

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Jurajpred 873 dňami, reagovať
Super komentár na AE-1500WH-1AVDF Casio. Sú super.

Hodinky zmienené v článku