» Blog » Casio

Hodinky Billa Gatesa Casio Duro MDV-107 recenzia – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanom

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Fashion | Potápačské

Agáta Vřeská | 22.3.2022 | 5 MIN

U niekoho, kto si môže kúpiť akékoľvek hodinky na svete, by ste asi obyč hodinky za pár dolárov nečakali. Ale presne také Bill Gates s obľubou nosí. A model Casio Duro Marlin MDV-106 sa vďaka tomu preslávil a bol dlhé roky stálicou. Casio však vydalo upgrade v podobe Casio Duro MDV-107. Prečo už tam nie je marlinovské logo a čo sa ešte zmenilo? A prečo si myslím, že to sú stále jedny z najlepších hodiniek do stovky, ktoré si môžete kúpiť?

Casio Duro MDV-107 sa prezentujú ako „novinka“. V skutočnosti to zas taká novinka nie je. Ale tieto hodinky vyzerajú neskutočne dobre, hlavne, keď zistíte, za koľko ich môžete mať. Takže si podrobnejšiu recenziu skutočne zaslúžia.

O staršej verzii, Casio Duro Marlin MDV-106 sme tu pravdu povediac nikdy nepísali. Vlastne som ich úprimne nikdy nemala v ruke, pretože ich Casio skrátka na slovenský pult nedodávalo. Áno, presne –  jedny z najlepších cena/výkon trojručičiek u nás neboli dostať. Pritom ich preslávil jeden z najbohatších mužov sveta, Bill Gates, pretože s nimi bol nejedenkrát videný a vraj patria medzi jeho obľúbené hodinky.

Bill Gates nosí Casio Duro.Bill Gates nosí Casio Duro.

Produkciu modelu MDV-106 Duro, ktorému sa ale prezývalo Marlin (podľa ryby na číselníku a dienku podobnej mečúňovi), Casio pred časom ukončilo. Nemalo už ďalej licenciu na marlinovské logo. Aby fanúšikovia neboli zmätení, upgradovaná verzia v podobe MDV-107 je už bez ryby.

Původní Casio Duro MDV-106 s Marlinem.Pôvodné Casio Duro MDV-106 s Marlinom.

Aby sa Casio zavďačilo inak, priniesol „upgradovaný“ model dve nové farby lunety. A voľba bola zásahom do čierneho, teda farebného. Respektíve, Casio to malo celkom jednoduché. Proste vzalo dve najpopulárnejšie farebné kombinácie u potápok: červeno-modrú pepsi a čierno-modrého Batmana.

A oba nové varianty vyzerajú skvele. Pepsina je klasika, ale viac sa mi páči, ako Casio zladilo u batmanovskej verzie modrú sekundovú ručičku. Nové farebné varianty sú v každom prípade od Casia krok správnym smerom a verím, že veľa fanúšikov tým Casio potešilo.

No a teraz k tomu, aká veľká novinka to teda vlastne je. Alebo skôr nie je. Všetky parametre totiž zostali. Bohuvďaka, bohužiaľ.

Bohužiaľ, pretože sa bezpochyby nájde mnoho potenciálnych majiteľov, ktorí dúfali, že táto zmena aspoň ponúkne menší variant. Veď viete, 40 by bolo fajn. Alebo aspoň 42… Avšak Casio nechalo rozmery celkom totožné.

Priemer puzdra je teda stále 44 mm (bez korunky, s korunkou je to 47 mm), hrúbka puzdra je 12,5 mm, medzi nožičkami 22 mm. Ale aj keď je 44 celkom dosť, v skutočnosti sa nosia viac než dobre a o niečo menšie než by sa mohlo parametrovo zdať, pretože keď sa pozriete na rozmer lug to lug, teda dĺžku puzdra, je to 49 mm. Nožičky sú naviac príjemne zaoblené a na zápästí tak sedia hodinky ako pribité.

Casio Duro na zápěstí s obvodem 16 cm.Casio Duro na zápästí s obvodom 16 cm.

Na mňa už boli samozrejme esteticky príliš veľké (s 14,5 cm sa nemôžem diviť), ale úprimne? Boli tak pohodlné a skvele vyvážené, že nebyť odstávajúceho remienka, vôbec by mi neprišlo divné ich mať celý deň na ruke.

Prvé zoznámenie s hodinkami bolo rozpačité kvôli remienku. Živica je na môj vkus príliš tvrdá, ale som trochu zhýčkaný silikónom z Garminu. Čo sa puzdra týka, som absolútne spokojný v pomere s cenou. Všetko sedí ako má a na prvý pohľad nevidím žiadny nedostatok. Športové hodinky s miernym presahom do elegancie, pokiaľ vymeníte remienok. Matěj Urbaczka, redaktor magazínu Hodinky 365

A bohuvďaka, že Casio nechalo aj ďalšie podstatné parametre nedotknuté. Hlavne je to vzhľadom k cene až neskutočná 200metrová vodeodolnosť, na ktorú dosahujú vďaka šrobovaciemu dienku a predovšetkým šrobovacej korunke. Korunka je naviac opäť chránená výstupkami puzdra, takže sa znižuje riziko nechcenej manipulácie alebo napríklad zavadenia. Futrá, stôl, rukávy, poznáte to…

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Opäť je tu minerálne sklíčko, čo je stále skvelá voľba – za necelú stovku by sme sotva mohli túžiť po zafíre. Na ručičkách a indexoch nájdeme luminiscenciu, ktorá v tme svieti síce ako tak, ale podľa očakávaní jej to dlho nevydrží.

Na čitateľnosť za denného svetla si ale nemôžem sťažovať ani v najmenšom. Bez ohľadu na odlesky a svetelné podmienky je čitateľnosť proste skvelá. Jednoduché trojručičky majú proste niečo do seba. Ručičky aj indexy vystupujú oproti čiernemu číselníku v dostatočnom kontraste a z každého uhlu je prečítanie času bezproblémové.

Pekným detailom je však aj celkom nenápadný sunburst, takže v závislosti na dopadajúcom svetle pôsobí číselník ľahko šedo.

Keby som zabiehala do detailov spracovania, tak tam už je skutočne poznať, že ide o hodinky za pár eur. Ale často išlo vlastne o také fakt detaily, na ktoré som sa skôr zameriavala. A úprimne, napríklad čo sa lícovania týka som bola až milo prekvapená, pretože som videla už omnoho drahšie hodinky s omnoho laxnejším prístupom. Puzdro je z bočnej strany leštené vrátane hrany, z čelnej strany má potom jednoduché brúsenie.

Pokiaľ vynecháme Aliexpress, potápky do sto eur len tak neuvidíte. A keďže Casio má dlhoročné skúsenosti vo výrobe nesmrteľných hodiniek, môžete im veriť, že sľubovanú vodeodolnosť udržia. Mal som strach, že Casio Duro budú vyzerať lacno (čo by som im vzhľadom k cenovke aj odpustil), ale práve naopak. Spracovanie je na dosť slušnej úrovni a mňa samotného svrbí peňaženka. Dominik Hok, šéfredaktor magazínu Hodinky 365

Luneta je jednosmerne otočná so 120 klikmi. Spočiatku išlo otáčanie celkom tuho, ale akonáhle sa trochu „rozchodila“, manipulovalo sa s ňou pekne. Vložka s minútovou stupnicou je hliníková, a hlavne u farebných variantov oceníte jej ľahkú farebnosť. Nevyzerá to totiž vôbec zle.

A remienok? Opäť ide o obyčajný resin, teda syntetickú živicu. Keď máte hodinky v ruke, vravíte si, že remienok bude to prvé, čo vymeníte. Ale akonáhle ich máte na ruke? Po prvé vyzerá dosť v pohode, a po druhé, je ohromne príjemný. Omnoho príjemnejší než plasťáčkový, ktorý poznám z mojich Casio F91. Povrch je taký nežnejší, jemnejší a nosí sa výborne.

Pokiaľ by som ho menila, tak z iného, čisto osobného dôvodu. U puzdra končí zvlnením, cez ktoré neprejde pútko. A to znamená, že koniec remienka kus trčí. Ale chápem, toto nie sú hodinky na drobné zápästie a väčšina s tým nebude mať problém.

Avšak… Medzi nožičkami je 22 mm a keď Duro dáte na NATO, alebo dokonca oceľ, dostávate sa zasa o kus inam. Hlavne na oceli vyzerajú hodinky omnoho drahšie a presúvajú sa z tej rýdzo športovej sekcie do trošku elegantnejšej kategórie. K obleku to asi nebude (aj keď Bill Gates má asi iný názor, ale…), na bežné nosenie je to terno.

Na záver ešte posledná dôležitá informácia. Vnútri je modul 2784, jednoduchý quartzový strojček od Casia, kedy batéria by podľa výrobcu mala vydržať až 3 roky. Povolená odchýlka je stanovená do 20 sekúnd za mesiac, ale očakávam, že to bude násobne lepšie a Casio si týmto len kryje chrbát. Dosť ale záleží, na aký kúsok narazíte. Kolegovi robia jeho Casiá F91 tak sekundu za mesiac, zatiaľ čo môj kus aj desať dvanásť sekúnd.

Casiu Duro MDV-107 asi nemám čo vytknúť. Za tie peniaze?! Totálne neskutočné hodinky. Bolo tomu tak asi aj pri minulej verzii, ale o to nadšenejšia som, že aspoň 107 sa k nám konečne dostali. A predikujem im dosť sľubnú kariéru.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur
5.10.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec
16.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku