» Blog » Casio

Casio Edifice EF-527D recenzia – Vzdialený príbuzný navitimera?

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Letecké

Lukáš Lenart | 8.3.2022 | 6 MIN

Nemôžem si pomôcť, ale keď som dostal k recenzii Casio Edifice EF-527D, v mojej hlave sa okamžite objavila asociácia s Navitamery. Lenže oproti nim si casiovskú verziu môže dovoliť prakticky každý. Či za to ale stoja preskúmame v dnešnej recenzii.

Pristihli ste sa niekedy, ako kukáte po hodinkách dedikovaných pilotom? Pokiaľ áno, je veľmi pravdepodobné, že ste narazili na hodinky z radu Navitimer od Breitlingu. Rovnako tak je pravdepodobné, že vás zaujali svojou vizuálnou komplikovanosťou, alebo sa vám dokonca zapáčilo množstvo funkcií, ktoré ponúkajú.

Avšak tieto dve vlastnosti sa u hodiniek značne premietnu do ceny, najmä pokiaľ sa bavíme o hodinkách mechanických. Netreba však zúfať! Osvedčený recept pre zníženie ceny zahŕňa iba dva kroky. Po prvé, mechanický strojček je nutné nahradiť quartzovým, teda batériovým. Po druhé, nechajte výrobu hodiniek na Casiu, pretože v kategórii „cena k výkonu“ tento japonský hodinársky kolos len málokedy sklame. A nesklamal ani pri konštrukcii hodiniek Casio Edifice EF-527D, ktoré si dnes predstavíme.

Model EF-527D predstavuje chronograf s logaritmickou stupnicou, ktorá ho stavia do úlohy funkčného nástroja pre pilotov. Logaritmická stupnica totiž predstavuje akúsi primitívnu formu kalkulátora, ktorý umožňuje prevody rôznych jednotiek či základné výpočty, najmä potom delenie a násobenie.

A práve za týmto účelom bola logaritmická stupnica inkorporovaná do hodiniek – aby umožnila pilotom robiť základné matematické operácie počas letu. Pokiaľ by ste sa chceli zoznámiť s touto zaujímavou funkciou hodiniek bližšie, doporučujem na prečítanie článok „Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov“.

Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov
5.12.2019 - Milan Letošník
Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov

Teraz na chvíľu opustíme všetky funkcie, subciferníky a ručičky, ktoré sa skrývajú pod minerálnym sklíčkom a pozrieme sa na puzdro a náramok týchto hodiniek. Aj keď sú modely EF-527D dostupné v troch farebných prevedeniach ciferníka (čierne, modré, zelené), všetky majú totožné oceľové puzdro a náramok.

Edifice EF-257 ve variantě s černým, modrým a zeleným číselníkem.Edifice EF-257 vo variante s čiernym, modrým a zeleným číselníkom.

A práve pri náramku týchto hodiniek by som sa chcel pozastaviť. Tu totiž Casio urobilo veľmi dobré rozhodnutie a použilo náramok zo solídnych oceľových článkov. Ten hodinkám prepožičiava príjemnú váhu, ktorá na zápästí dokonalo vyvažuje hmotnosť puzdra hodiniek.

Za zmienku tiež stojí prítomnosť mikro regulácie na spone, ktorá umožní upraviť dĺžku náramku tak, aby sadol ako uliaty. A čo sa týka dizajnu, nezostáva mi než len chváliť. Prevažná časť je kartáčovaná, javí sa teda ako matná. Kartáčovaný povrch zredukuje množstvo viditeľných odtlačkov prstov, ktoré verím, že nielen mňa privádzajú k šialenstvu.

Aj tak sa Casiu podarilo na prostredné články tohto náramku prepašovať malé leštené plôšky, ktoré hodinkám dodávajú šmrnc. Tieto články naviac zaujmú aj svojim tvarom. V porovnaní s krajnými článkami sú totiž takmer hranaté, čo hodinkám dodáva industriálny nádych. Jedinú výčitku mám voči pripojeniu náramku k puzdru. To je sprostredkované dutými článkami, ktoré nepatrne zvyšujú hlučnosť ťahu, avšak nejde o zásadný problém a už vôbec nie v tejto cenovej kategórii.

Naopak na samotnom puzdre neuvidíte nič, čo by vás zdvihlo zo stoličky. Ide o typický chronograf s dvoma tlačidlami a šrobovacou korunkou pre nastavenie času a dátumu na pravej strane puzdra. Práve šrobovacia korunka a dienko sú zodpovedné za vodeodolnosť hodiniek do 100 metrov. Na ľavej strane puzdra sa nachádza v pozícii 8 hodín korunka pre manipuláciu s logaritmickou stupnicou. Luneta potom nesie výbrusy, ktoré sú typické pre tento štýl leteckých hodiniek.

Ale aj na takto všednom puzdre možno vidieť nečakanú krivku. Ide o akýsi „pokles“ hrúbky puzdra v mieste, kde prechádza v nožičky. Tento prvok predstavuje prinajmenšom ozvláštnenie relatívne „nezaujímavého“ puzdra, avšak bez bližšej inšpekcie je takmer nepostrehnuteľný.

159,00 € skladom

Čo sa týka veľkosti, hodinky budú rozhodne dobre sedieť na priemerných a väčších zápästiach. To je dané priemerom puzdra 46 mm spolu s dĺžkou puzdra, alebo vzdialenosťou „lug to lug“, ktorá činí 50 mm. Hrúbka puzdra predstavuje pre chronografy púhych 11 mm, čo je pri týchto hodinkách sprostredkované použitím plochého sklíčka a quartzového strojčeka.

Rozpätie nožičiek 22 mm potom prináša nespočetné možnosti čo sa týka výmeny oceľového náramku napríklad za nylonové NATO remienky. Tie sa môžu hodiť hlavne v teplých letných mesiacoch, kedy má zápästie tendenciu opuchnúť. Rovnako tak voľba vhodného koženého remienka môže povzniesť tieto hodinky do viac spoločenských výšin.

Teraz pár vetami o dizajne ciferníka. Pokiaľ nemáte radi absurdné množstvo malých číslic a príležitostne písmen, tieto hodinky nie sú pre vás. Ak však máte zrak ako orol, hlavne potom na blízko, model EF-527D vás pohltí. S vysokou pravdepodobnosťou v živote nepoužijete veľké množstvo údajov, ktorými disponuje logaritmická stupnica týchto hodiniek. Avšak nespočet jemne tlačených čísel a indexov vždy upúta pozornosť, a to nielen vašu, ale všetkých, ktorých zrak na týchto hodinkách spočinie.

Sila luminiscencie je pri tomto modeli rovnaká ako pri zvyšku radu Edifice, teda priemerná. Čo naopak prekvapí je modrý odtieň luminiscencie. V tejto cenovej kategórii ide o vítanú zmenu oproti zabehnutým odtieňom zelenej, ktorá sa podľa môjho názoru príliš nehodí k modrým ciferníkom.

A práve model s modrým ciferníkom by som chcel vyzdvihnúť. Nielen, že je zvolený tón modrého „sunburst“ ciferníku veľmi atraktívny, ale aj jeho spojenie s oranžovými prvkami, ako sú ručičky, sa veľmi vydarilo.

To, čo v mojich očiach činí z modelu EF-527D naozaj výborné chronografy je použitý strojček (Casio 4369), od ktorého sa odvíjajú funkcie subciferníkov týchto hodiniek. Subciferníky sú tu tri a každý má zmysluplnú funkciu.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf
30.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf

Týmto narážam na fakt, že mnoho dnešných chronografov nesie subciferníky zobrazujúce deň v mesiaci, čo zbytočne supluje funkciu dátumovky, alebo ukazujú čas v 24 hodinovom formáte. Takýto časový formát asi nikdy nevyužijete, teda pokiaľ sa nenachádzate za polárnym kruhom. Preto ma veľmi potešil fakt, že subciferník lokalizovaný na dvanástich hodinách zaznamenáva po spustení stopiek ubehnuté minúty, zatiaľ čo subciferník na deviatich hodinách vám umožňuje stopovať čas po dobu neuveriteľných 12 hodín.

Čerešničkou na torte je subciferník lokalizovaný na šiestich hodinách. Pokiaľ stlačením horného tlačidla aktivujete stopky, bude tento subciferník po dobu 30 sekúnd zobrazovať dvadsiatiny sekundy.

Len pre prehľadnosť, jedna dvadsiatina sekundy zodpovedá 50 milisekundám (ms). Najmenší zmerateľný inkrement teda činí 0,05 sekúnd (s). Možno teda napríklad zaznamenať rozdiel medzi časovým úsekom 1:40 s a 1:45 s. Nemožno však zmerať hodnoty s presnosťou na stotinu (napr. 1:31 s).

Činnosť ručičky spodného subciferníka sa po spomínaných 30 sekundách zdanlivo „zastaví“, čo zabráni zbytočnému skracovaniu životnosti batérie.

Akonáhle však stopky pozastavíte opätovným stlačením horného tlačidla, ručička vám presne zobrazí dvadsiatinu sekundy stopovaného úseku. Chronograf sa potom vynuluje stlačením spodného tlačidla, ktoré vráti hlavnú ručičku chronografu (lokalizovanú na strede ciferníka) do pozície 12 hodín a ručičku spodného subciferníka do pozície 0 dvadsiatin.

Pokiaľ však stlačíte spodné tlačidlo ešte raz, subciferník, ktorý ešte pred malou chvíľou zobrazoval dvadsiatiny sekundy prepne svoju funkciu a bude zobrazovať sekundy priebežného času. Opätovným stlačením spodného tlačidla túto funkciu opäť deaktivujete, teda ručičku spodného subciferníka vrátite do pozície zodpovedajúcej 0 dvadsiatinám alebo 60 sekundám.

Casio Edifice EF-527D teda nepredstavujú iba vizuálne atraktívny a komplikovaný kúsok. Ide tiež o hodinky s veľmi praktickými funkciami. Záverom by som rád spomenul veľmi príjemnú cenovku. Keďže v cenovej kategórii do 250 eur, budete hodinky ovenčené podobnými vlastnosťami hľadať len ťažko.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Casio Edifice so zafírom, slušnou vodeodolnosťou a cenou do 200 eur
13.1.2021 - Lukáš Lenart
Casio Edifice so zafírom, slušnou vodeodolnosťou a cenou do 200 eur

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

159 € (doručíme do 3.5.)