» Blog » Casio

Casio Edifice EFV-550 recenzia – K dokonalosti im chýba jediná vec

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Agáta Vřeská | 11.5.2022 | 5 MIN

Tieto čierne športové krásky s typickým tyrkysovým zafarbením patria medzi topku obľúbenosti medzi celým radom Casio Edifice. Je to dizajnom? Cenou? Parametrami? Alebo možno kombináciou. Je totiž pravdou, že k dokonalosti chýba Edifice EFV-550 snáď už len jedna jediná vec.

Nič pre malé zápästia

Rozmery bývajú často u hodiniek niečo, čo niektorých poteší, iných sklame. U Edifice EFV-550 to bude presne tento prípad. Potešia mužov hľadajúcich väčšie hodinky, pretože si ich s veľkým zápästím môžu dovoliť, zatiaľ čo mužom so subtílnejším obvodom zrejme tak dokonale nesadnú.

Viniť z toho môžeme jednak dĺžku hodiniek, teda rozmer od nožičky k nožičke, ktorá je 53,2 mm, ale hlavne remienok, ktorý má ten typ tuhého zaobleného zakončenia, ktoré sa zápästiu neprispôsobí hneď u nožičiek hodiniek. Na menšom zápästí teda môžu skutočne ľahučko odstávať. Priemer puzdra (aj s korunkou) je potom 47 mm.

Zdroj: https://www.histoiredor.comZdroj: https://www.histoiredor.com

Špeciálne vykrojenie je však niečo, čo budete riešiť aj počas prípadnej výmeny. Poriadne im totiž sadne iba originál od Casia, kým neoriginály s rovným zakončením vyzerajú väčšinou tak nejak neúplne. To už je ale osud väčšiny hodiniek na silikóne či gume.

U remienku potom musím spomenúť aj svoju obavu, že sa jemné drážkovanie bude rýchlo zanášať. Nič, čo by nevyriešila voda a jemný kartáčik, ale kdekoho by to štvať mohlo. Rovnako ako pomerne tuhý materiál, ktorý je ale z vnútornej strany hladký a nemôžem tak povedať, že by bol na zápästí akokoľvek nepohodlný.

Hodinky vyzerajú v reále lepšie než na fotkách. Po dvoch mesiacoch idú stále na sekundu presne, aj keď sa to samozrejme môže líšiť kus od kusu. Remienok je trochu tuhší, než som čakal, ale nie nepohodlný, dobre sedí na ruke. Luminiscencia je skôr slabšia ako v intenzite, tak vo výdrži. Celkovo ide o veľmi dobré hodinky, ktoré môžem doporučiť. Jirka (ďalšie recenzie hodiniek).

Áno, na dizajne záleží

Aj keď u Casia ide vždy z veľkej časti o funkčnosť, bez estetiky by to nešlo. U hodiniek Edifice to platí o to viac, pretože sa kolekcia zameriava na hodinky pre každodenné nosenie a musí to predsa nejak vyzerať. Dizajnéri si rozhodne hrajú s detailmi, rôznymi štruktúrami, farebnými detailmi…

U Edifice EFV-550 siahli skôr po jednoduchom koncepte s drobnými detailmi. Číselník je preto hladký v tmavom antracitovom odtieni, zatiaľ čo subčíselníky majú kružnicové zvýraznenie, rovnako ako okraj číselníka. Najviac na hodinkách zaujmú ale tyrkysové detaily rovnomerne rozmiestnené po celej ploche.

Ide o veľmi príjemný odtieň, ktorý je zaujímavý, ale nedráždi a tým, že farieb nie je veľa, pôsobia celé hodinky veľmi vkusne.

Pravda, oblekovky to zrovna nie sú. Ale na bežné nosenie, možno aj k ležérne elegantnému outfitu by mohli ľahko prejsť.

Spracovanie potom zodpovedá cenovke a v úžase z nich asi nebudete. Ale rozhodne neurazia. Oceľové puzdro je leštené, iba vrchná časť nožičiek dostala jemné brúsenie.

Zdroj: https://www.histoiredor.comZdroj: https://www.histoiredor.com

Z praktických funkcií im chýba jediná vec

Aj keď ide hlavne o to, aby vyzerali dobre, z funkčného hľadiska im tiež nie je veľmi čo vyčítať. V praxi oceníte hlavne 100metrovú vodeodolnosť, vďaka ktorej nemusíte hodinky takmer skladať z ruky. No, predovšetkým... Predovšetkým budete skôr oceňovať presný čas, ktorý je vzhľadom ku quartzovému strojčeku 5579 dostatočne presný, a aj keď môžem hovoriť iba za jeden testovaný kúsok, neverím, že budete riešiť viac než sem tam nejakú tú sekundu za mesiac.

Častá požiadavka je okrem prehľadnosti aj dátumovka. Tá má čierny podklad a biele číslovanie, takže aj tu je čitateľnosť viac než dostatočná.

Drobným kameňom úrazov býva u Edificov luminiscencia. Svieti síce pekne, ale tá výdrž. Tá výdrž! Rozhodne nečakajte, že vám vydrží svetielkovať celú noc na nočnom stolíku. Pri prechode do tmy vás v štychu nenechajú, ale pokiaľ budete v tme dlhšie než hodinku dve, už by som hľadala záložné zdroje informácií o čase.

Ale aj to by som im odpustila, pretože tieto hodinky sú predsa len určené na bežné denné nosenie. Nie sú to potápky, nemajú ďalší zdroj osvetlenia a vzhľadom k cene ani žiadne wow efekty čakať nemôžeme. A to platí aj o poslednej záležitosti, ktorú spomínam v nadpise.

Samozrejme ide o minerálne sklíčko. Hodinky na denné nosenie by si zafír zaslúžili. Alebo skôr potrebovali. Predsa len, poškriabať minerál pri širokom spektre činností nie je zas taký problém. Lenže za zafír už by sa priplácalo a práve cena je u Edifice EFV-550 jedným z rozhodujúcich kritérií. Nie, že by nemali inak čo ponúknuť…

Casio Edifice so zafírom, slušnou vodeodolnosťou a cenou do 200 eur
13.1.2021 - Lukáš Lenart
Casio Edifice so zafírom, slušnou vodeodolnosťou a cenou do 200 eur

Stopujte ako o život

Tieto Edifice majú síce len základné funkcie: čas, dátum, stopky. Ale viac väčšinou od hodiniek ani nepotrebujeme. Vlastne si trúfnem tvrdiť, že väčšina ani nebude nejak často využívať spomínané stopky. A pre tie zvláštne príležitosti máme zvyčajne po ruke mobil.

Na hodinkách už dlho plnia funkciu hlavne estetickú a pozdvihujú hodinky k športovejšiemu štýlu. To ale neznamená, že ide o nefunkčnú funkciu, vlastne skôr naopak. Pokiaľ sa teda nájde niekto, kto sa vyložene teší na stopky, mám dobrú správu.

Ovládanie je klasické, teda horným tlačidlom spustiť, horným zastaviť, spodným vyresetovať. Ale presnosť aj doba stopovania je celkom nadštandardná. Počas prvej minúty stopovania vidíte bežať v hornom subčíselníku sčítač pre 1/10 sekundy. Ten sa po minúte zastaví, ale spodným tlačidlom môžete údaj opäť vyvolať. A tiež zistiť medzičas.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf
30.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf

V ľavom subčíselníku potom vidíte celkom šikovne riešené sčítanie minút. Tyrkysová časť ručičky ukazuje prvých 30 minút, biela potom ďalších 30. Celkom teda môžete stopovať až hodinu. Sekundy sa ukazujú na dolnom subčísleníku. To poteší každého, kto má rád, keď sekundy bežného, alebo ak chcete hlavného času ukazuje centrálna ručička.

Napokon tu nemáme tachymetrickú stupnicu, takže ani nebol dôvod veľkú sekundovku nechávať pre stopky. Na pevnej lunete je len 60minútová stupnica, ktorá skôr uľahčuje orientáciu v čase.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Rozhodujúci faktor pre EFV-550

Edifice EFV-550 patria u nás medzi 6 najpredávanejších modelov Edifice. Zatiaľ čo iné modely valcujú pre množstvo zaujímavých funkcií, ako je tomu napríklad u Edifice ECB-900, tak iné pre lákavý štýl pilotiek. Jasným príkladom sú Edifice EF-527.

159,00 € skladom

Casio Edifice EF-527D recenzia – Vzdialený príbuzný navitimera?
8.3.2022 - Lukáš Lenart
Casio Edifice EF-527D recenzia – Vzdialený príbuzný navitimera?

Dnešné EFV-550 si priaznivcov získavajú nielen dizajnom, užitočnými funkciami, ale nesporne aj skvelou cenovkou, ktorá v pomere cena/výkon obstojí v recenzii na výbornú. Osobne by som im dopriala za menší príplatok to zafírové sklíčko, ale inak im ťažko niečo vyčítať.

Hodinky som kúpila ako darček na Vianoce. Manžel je z nich absolútne nadšený. Ich dizajn je absolútne perfektný. Hodia sa nielen na šport, ale aj na bežné nosenie. Na ruke sú naozaj krásne. Veronika (ďalšie recenzie hodiniek).

A pre priaznivcov hodiniek v tmavej farebnej úprave ešte na koniec spomeniem, že model sa vyrába aj na oceľovom náramku ako EFV-550GY-8AVUEF. Tu už je tej modrej o niečo viac a celkovo dostali viacej športovejší ráz.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)
3.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

99,90 € skladom