» Blog » Casio

Casio Edifice Sospensione ECB-2000 recenzia – Prvé Edifice s karbónom

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Fashion

Radim Krčmář | 21.11.2022 | 7 MIN

Akcia plná adrenalínu, kde o víťazovi často rozhoduje každá tisícina sekundy – presne taký je motoršport. A k nemu neodmysliteľne patria aj hodinky. Snáď každá značka má dnes vo svojom portfóliu aspoň jeden model “Racing“ hodiniek a sú dokonca aj také, ktoré sa venujú len tomuto typu časomier. Pozadu nezostáva ani japonské Casio a my sa dnes na ich zaujímavú novinku Edifice ECB-2000, inšpirovanú motoristickým športom pozrieme podrobnejšie.

S časom o preteky

Hodinky a motoršport spája mnohé. Pretekársky špeciál, to je komplikovaný stroj, ktorý podobne ako u hodiniek poháňa zložitý, presný a precízne vyladený motor. Len ťažko nájdete iný šport, kde tak záleží na čase. V športe spojenom s vôňou vysokooktánového benzínu ide nielen o výsledný čas v cieli.

Merajú sa tu jednotlivé kolá, ale napríklad aj technické zastávky v boxoch, kde každý ušetrený zlomok sekundy znamená výhodu oproti súperom. Niet teda divu, že sa hodinky v rôznych formách v motoristickom športe používajú už cez 120 rokov a sú s nimi spojené napríklad také legendy hodinkového sveta ako Tag Heuer Monaco, či Rolex Daytona.

Tag Heuer Monaco patří mezi nejslavnější Tag Heuer Monaco patria medzi najslávnejšie "racing watch".

Hodinky spojené s rýchlymi kolesami si samozrejme prešli vývojom a to od palubných stopiek, cez mechanické náramkové chronografy, až po digitálne modely. Dnes, v dobe moderných technológií síce supluje predošlú prácu hodiniek už pokročilá automatická telemetria s GPS, avšak to neznamená, že by snáď kategórii “Racing“ hodiniek odzvonilo.

Rad Casio EDIFICE sa inšpiruje motošportom aj automobilovým tuningom už dlho a nové modely v nastolenom trende pokračujú. U novinky ECB-2000 pomenovanej “Sospensione“ (taliansky zavesenie kolies) však nezostalo len pri vzhľade ciferníka, ako pri predošlých modeloch.

Ako už názov napovedá, puzdro, respektíve nožičky nových “Dvojtisícoviek“ totiž dostali unikátny dizajn inšpirovaný rovnobežníkovou nápravou Formule 1. Za seba môžem povedať, že to chce síce trochu fantázie, ale istá podobnosť sa tam dá vysledovať. Toto originálne riešenie nožičiek však má za následok, že na tento model nesadne žiadny aftermarketový náramok či remienok, takže si budete musieť vystačiť s originálom…

Ďalšou inšpiráciou odkazujúcou na motošport je u ECB-2000 aj voľba materiálov. Áno, reč je samozrejme o karbóne. Tento ľahký, odolný, ale aj vizuálne atraktívny materiál k pretekárskym vozidlám posledných dvoch dekád neodmysliteľne patrí. Na odolných lifestylových hodinkách Casio G-Shock sme sa s karbónom v minulosti stretli už niekoľkokrát, avšak pri rade EDIFICE si odpracováva svoju premiéru práve u tejto novinky.

Na vlne športovej elegancie

Všetky tri varianty – teda elegantný strieborný (ECB-2000D-A1) a dymový (ECB-2000DC-1A) na oceľovom náramku, rovnako ako športovejší variant na gumenom remienku (ECB-2000PB-1A) spája totožné puzdro vyhotovené z karbónom vystuženej živice.

Posledný menovaný variant potom naviac dostal aj karbónovú lunetu, ktorá naživo pôsobí veľmi efektne a hodinkám dodáva na atraktivite. U tohto variantu je zaujímavý aj vertikálne šrafovaný ciferník, korešpondujúci s dizajnom remienka…

Vďaka materiálu puzdra, ktorý je nielen pevný, ale aj ľahký, sa navzdory rozmerom 47.8 x 51 x 10.8 milimetrov jedná o veľmi pohodlné hodinky. Verzia s oceľovou lunetou a náramkom totiž váži len 125 gramov a verzia na gume dokonca ešte o 55 gramov menej. Vzhľadom na nízku váhu, ale aj príjemnú výšku puzdra ich môžem s kľudným srdcom doporučiť aj na pohodlné celodenné nosenie.

S ohľadom na cenu hodiniek neurazí ani prítomnosť “iba“ minerálneho skla. Rovnako tak vodeodolnosť do 100 metrov je pri tomto type hodiniek plne dostačujúca…

Za zmienku stojí, že v rovnaký čas sa objavili aj Edifice Sospensione EQB-2000 s čisto analógovým číselníkom a antireflexným zafírovým sklíčkom. Opäť sú solárne, s Bluetooth konektivitou a podobne navrhnutým puzdrom ako ECB-2000.

Spoločným rysom predstavených variantov je okrem puzdra aj nápaditý dizajn ciferníka s “krížovitým“ rozdelením. Tento dominantný prvok vyzerá rozhodne zaujímavo a neošúchane a zároveň opticky oddeľuje digitálne displeje od subciferníka, čo znamená, že naživo sú hodinky až prekvapivo prehľadné.

Pochváliť musím aj veľkosť indexov, korešpondujúcich s tvarom ručičiek. Čo ma však u nich trochu zamrzelo bola absencia luminiscencie. Aspoň, že ručičky svietia… Avšak nečakajte žiadne zázraky. Tak ako u drvivej väčšiny Casií aj tu po nasvietení jej intenzita pomerne rýchlo slabne.
Zrovna tak čitateľnosť inverzného displeja, ktorý majú bohužiaľ všetky verzie tohto modelu, nie je kvôli veľkosti znakov úplne bezproblémová.

Všetko ale našťastie zachraňuje výkonné podsvietenie “Super Illuminator“, ktoré je tu naozaj super. Dve biele LEDky po aktivácii tlačidlom spoľahlivo osvetlia nielen displej, ale aj ciferník a potrebné údaje tak prečítate za akýchkoľvek svetelných podmienok a kľudne si s ním posvietite aj na prípadný nočný výlet na WC.

Tým zoznam praktických funkcií nekončí, ba práve naopak. Napokon sú to predsa Casiá, ktoré hrajú v oblasti klasických hodiniek nabúchaných technológiami bezpochyby prím. Možno vás teda neprekvapí, že rovnako ako väčšina nových modelov tejto značky si aj nové “Écébéčka“ rozumejú so smart telefónom.

K vzájomnému prepojeniu slúži rozhranie Bluetooth a aplikácia CASIO WATCHES, ktorá nahrádza predtým používané appky EDIFICE Connected a G-SHOCK Connected. Vďaka aplikácii si hodinky 4x denne automaticky synchronizujú z mobilnej siete presný čas a používateľovi tak zároveň odpadá starosť pri zmene letného a zimného času. Avšak aplikácia toho vie samozrejme omnoho viac. Tak napríklad si cez ňu možno pohodlne nastaviť jeden z piatich budíkov alebo jednoducho zvoliť jedno z tristo miest pre svetový (druhý) čas.

Ďalej je tu pri aktivovanej GPS v telefóne možnosť si priamo z hodiniek zaznamenať bod a čas na mape – to v prípade, že by ste napríklad na road tripe za volantom narazili na zaujímavú sériu zákrut a chceli si ich uložiť a napríklad sa o nich neskôr podeliť s kamarátmi. Pre návštevníkov pretekárskych okruhov  je tu potom možnosť načítať a pozrieť si aj dáta zo stopiek s presnosťou na milisekundy a pamäťou až na 200 kôl. Samozrejme nechýba ani funkcia “Phone finder“, takže zapadnutý telefón pod sedačku po svižnejšie rezanej zákrute už vás tiež nerozhodí… :)

Zaujímavosťou je aj Timer na 60 minút s progresívnou akustickou výstrahou, kedy 30 minút pred koncom odpočtu zaznie zvukové upozornenie a ručička na analógovom subdiále začne indikovať, koľko minút zostáva do konca. Bez mučenia sa však priznám, že mi moc situácií, kedy by som túto funkciu prakticky využil a hlavne v spojení s motošportom, nenapadá. Keď viete, ako by sa toto dalo efektívne využiť, budem rád, keď sa o to s nami v komentári podelíte…

Naopak funkcia automatického kalendára je jasná a podľa mňa vysoko užitočná. Nie je totiž treba na konci každého mesiaca premýšľať, či je zrovna krátky či dlhý a nie je náhodou treba prehodiť si dátum. Pre nás sklerotikov na nezaplatenie.

Veľmi tiež kvitujem skutočnosť, že u Casia po dlhých rokoch konečne pochopili, že nemalú časť svojej produkcie predávajú aj u nás za oceánom a nové modely vrátane tejto novinky tak môžete nastaviť na dátum aj v európskom formáte. Niekoho môže tiež potešiť aj možnosť zvoliť si názov dňa v šiestich rôznych jazykoch. Pokiaľ sa však tešíte na slovenčinu, potom vás sklamem.

O bezstarostný chod hodiniek sa aj tentokrát stará obľúbený pohon na solárnu energiu. Akumulátor pri plnom nabití (čo prezradí indikátor na subciferníku) a bez ďalšieho vystavenia svetlu zvládne hodinky udržať pri rozumnom využívaní funkcií v prevádzke celých sedem mesiacov a v prípade uschovania do krabičky bez prístupu svetla a aktivovanom power saving móde dokonca osemnásť!

Pokiaľ teda budete hodinky nosiť pravidelne a nebudete ich neustále schovávať pod rukávom, hodinky vám spoľahlivo a bez nutnosti výmeny akumulátora pobežia dlhé a dlhé roky.

Suma sumárum

Ľahké, šmrncovné a funkciami nabité klasické hodinky, ktoré si naviac môžete (ale aj nemusíte) prepojiť s telefónom. Tak by sa dala v stručnosti zhrnúť táto novinka z radu EDIFICE. Motoršportom inšpirovaný dizajn aj materiály môžu osloviť nielen takzvaného “autíčkara“, ale aj človeka, čo chce od klasických hodiniek za rozumnú cenu o niečo viac než len štandardnú informáciu o čase, prípadne dátume. Pokiaľ vás teda nové ECB-2000 zaujali, neváhajte. Chybu s nimi rozhodne neurobíte…

Edit: V závere písania tejto recenzie sa na stránkach Casia objavil nový variant ECB-2000MFG, ktorý nepochybne zrýchli tep všetkým fanúšikom driftovania – teda jazdy riadeným šmykom! Casio sa totiž spojilo so samotným Shuichi Shigenom! Že vám to nič nehovorí? A čo tak Toyota AE86 a “Fujiwara Tofu Shop“? Áno, reč je samozrejme o autorovi legendárnych anime MF GHOST a INITIAL D, ktorého drifting v podstate preslávil a rozhodne nebudem preháňať, keď ich označím za kultové!

Dúfame, že aj tento zberateľský kúsok k nám dorazí čo najskôr, aby stihli (napríklad pod stromčekom) vyčariť fanúšikom jazdy bokom velikánsky úsmev na tvári!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre