» Blog » Casio

Casio F-91W: Hodinky, ktoré nosil aj americký prezident

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické | Retro

Radim Krčmář | 5 MIN

Casio, to nie sú iba G-Shocky. Je tu ešte jedna legenda, ktorú si ľudia pri vyslovení tejto japonskej firmy vybaví Casio F-91W. Áno, aj malé, plastové digitálky v cene fľaše kvalitného vína sa môžu stať legendárne. Tento hodinkový ekvivalent Nokie 3310 sa vyrába už neuveriteľných 30 rokov, a dokonca aj dnes, v dobe smart watchov, ich Casio stále chrlí 3 milióny ročne! To je slušná porcia, čo vravíte? Po celom svete si ich obľúbil pracujúci ľud, športovci, politici a bohužial tiež teroristi...

Zdroj: www.highsnobiety.com

Zatiaľ čo u nás si práve užívame novo nabytú slobodu, mačkaný šustiak a hity New Kids on the Block, Casio uvádza na trh nový model digitálnych hodiniek. Tentokrát však nemajú kalkulačku a budík s melódiou vianočnej koledy by ste tiež hľadali márne. Casio F-91W majú inú úlohu, než zaujať technickými finesami. Za cenu pár stoviek korún ponúkajú možnosť získať si hodinky aj ľuďom v rozvojových zemiach, pre ktoré je aj taká vec stále luxusom.

Definícia dostupných hodiniek

„Deväťdesiat jedničky" sa však skoro stali hitom nie len v chudých kútoch zemegule. Boli lacné, aj tak kvalitné, praktické a ešte k tomu všeličo zniesli. Ponúkli presnosť quartzových hodiniek, naprogramovaný kalendár, budík, stopky (tie sú dokonca s medzičasom) a tiež osvetlenie Micro-light. To malo v pôvodnom prevedení žltú farbu a intenzitu unavenej svetlušky. V súčasne predávanej verzii malú žiarovku nahradila zelená dioda, avšak sila osvetlenia zostala zhruba na rovnakej úrovni. Je to teda iba svetielko, ktoré sa za tie tri dekády na tomto modele „zmenilo".

Malou žárovičku nahradila LEDka, síla je ale pořád

Malú žiarovku nahradila LEDka, intenzita unavenej svetlušky ale zostala

Pri akýchkoľvek iných hodinách, by teraz nasledovala pasáž, kde by som za tak chabý prísvit nenechal na Casiu suchú niť. Ale viete čo? K týmto retro peckám to proste patrí a zároveň vzbudzuje určitú nostalgiu. Teda minimálne u tých skôr narodených. Snáď mi teda dáte za pravdu, že im s ohľadom na cenu nie je po stránke funkcí vlastne čo vytknúť.

F-91W však majú v rukáve ešte ďalšie triumfy... Sedem rokov! Nie, teraz nie je reč o dĺžke záruky nemenovanej kórejskej automobilky, ale o výdrži ich lítiovej baterky. A to je prosím údaj výrobcu. Skúsenosti dlholetých majiteľov hovorí bežne o výdrži dokonca cez desať rokov! V kontrastu s dnešnými smart hodinkami, ktoré vydržia sotva desať dňov, je to ako údaj z inej planéty.

Rovnako tak pôsobí aj ich váha. Márne totiž spomínam, ktoré iné hodinky vážia 21 gramov. Za túto „hmotnosť" vďačí menším rozmerom púzdra (38 x 35 x 8.5 milimetrov) a skutočnosti, že plastom sa tu rozhodne nešetrilo. Okrem púzdra a tenkého pásku je z nich vyrobené aj sklíčko, ak sa to takto dá vlastne pomenovať.

Plast, plast, plast. Caso F-91 se staly symbolem dostupnosti

Plast, plast, plast. Casio F-91W sa stali symbolom dostupnosti

Vďaka vyššie uvedenému môžu pôsobiť krehkým dojmom, to je ale veľký omyl. Nízka cena z nich urobila obľúbený predmet viac či menej drastických pokusov, snažiaci sa nájsť ich limity. Na internete tak nájdeme veľa videí, kde ich ľudia prechádzajú autom, búšia do nich kladivom a cez to, že sú iba vodeodolné sa s nimi neváhajú potápať. A svet div sa, F-91W väčšinu týchto mučiacich procedúr prežijú! Nie je to teda iba tvar púzdra, pre ktorý si vyslúžili prezývku „miniatúrne G-Shocky".

Nízka cena urobila z F-91W obľúbený predmet viac či menej drastických pokusov. A svet div sa, F-91W väčšinu týchto mučiacich procedúr prežijú!

Bohužial, história F-91W má tiež svoju tienistú stránku. Mäsová rozšírenosť, nízka cena a vysoká spoľahlivosť sú skôr hlavné dôvody, prečo si ich obľúbili aj teroristi.

Smrtiace digitálky

Píše sa rok 1995 a v jednej Manilskej štvrti práve miešajú dvaja muži nebezpečnú zmes chemikálii. Výbuch a následný požiar však ich činnosť hneď preruší a obaja v zhone miesto opúšťajú. Jeden z nich sa však rozhodne vrátiť pre laptop, ktorý v narýchlo opustenom byte zostal. K jeho smole však v rovnakú dobu dorazila tiež polícia. Požiar miesto nestačil zničiť a policajti tak na stole objavujú uskupenie podozrivých predmetov. Vedľa jednoduchého elektrického obvodu tu ležalo pár drôtov, deväť voltová baterka a hodinky Casio F-91W.

Casio F-91 měly sloužit jako detonátor pro filipínský útok na papeže

Casio F-91W mali slúžiť ako detonátor pre filipínsky útok na pápeža

Dvojica, ako vyšetrovanie ukázalo, tu práve pripravovala atentát na pápeža Jána Pavla II. Ten mal zanedlho Filipíny navštíviť a lacné plastové digitálky mali poslúžiť ako časový spúšťač výbušného zariadenia. Či sa inšpirovali Ramzi Yousefom, ktorý sa o rok skôr pokúsil podobným zariadením vyhodiť do vzduchu lietadlo filipínskych aeroliniek, sa dnes už nedozvieme. Bomba prepašovaná na palubu letu 434  vtedy usmrtila jedného pasažiera a ďalších desať vážne zranila, lietadlu sa ale našťastie podarilo bezpečne pristáť... Použitý detonátor? Casio F-91W.

Poznávacie znamenie teroristov

Byť spojovaný s teroristmi, o to žiadna firma určite nestojí. Ako ale hovorí známa marketingová poučka - aj negatívna reklama je reklamou. A o tú sa po roku 2001 postaral ten zo všetkých najznámejších, Usama bin Ládin, hlava teroristickej organizácie Al-Kádia. F-91W, občas doplnené malým kompasom, sa na jeho ruke objavovali s železnou pravidelnosťou. Nízka cena a retro štýl však najskôr neboli dôvodom, prečo si ich obstaral.

Negativní reklamu udělal Casiu neznámější terorista Usáma bin Ládin

Negatívnu reklamu urobil Casiu najznámejší terorista Usáma bin Ládin

Fakt, že nosí práve tento typ hodiniek, neušiel pozornosti hodinkových nadšencov, ale ani amerických vyšetrovateľov, ktorí pátraním zistili, že tridsaťdva radikálov umiestnených na Guantanamu malo pri dolapení na ruke tiež F-91W a ďalších dvadsať ich súrodencov Casio A159W. Že by náhoda? Americké úrady si to nemyslia. V oficiálnej správe totiž doslova stojí: „Vyšetrovanie prekázalo, že hodinky Casio dostávali študenti výcvikových táborov Al-Káidy, ktorí podstupovali výcvik v zostrojovaní časovaných výbušných zariadení. Približne tretina zadržaných s týmito hodinkami mala s výbušninami prekázateľné skúsenosti alebo bola v priamom styku s osobami, ktoré znalosťami potrebnými k výrobe takýchto zariadení disponovali."

Radikálové na Guatamanu nosili Casio F-91, nebo jejich kovové sourozence Casio A159W

Radikálovia na Guatamanu nosili Casio F-91W, alebo ich súrodencov Casio A159W

Lacné digitálky od Casia tak dostali nálepku hodiniek spojených s Al-Káidou. Paradoxom je, že F-91W nosil v mladosti tiež Barack Obama, za ktorého prezidentovania sa podarilo bin Ládina Američanom dolapiť a zabiť. Či si ich Barack kúpil sám, alebo ich tiež niekde dostal, už nechám na vašej fantázii...

Ano, levné digitálky F-91W nosil v mládí i Barack Obama

Áno, lacné digitálky F-91W nosil v mladosti aj Barack Obama

„Dôvod sa nájde vždycky"

Cejch hodiniek teroristov už F-91W nikto neodpáre. Na druhú stranu máme vďaka tomu možnosť získať hodinky s príbehom a k tomu za pár korún. Retro stále frčí, tak prečo si nespraviť lacnú radosť. Poslúžia dobre ako oťukávačky pri rekonštrukcii bytu, inému zas ako spomienka na mladosť. Ako poznamenal môj známy: „Dôvod zaobstarať si takéto hodinky sa nájde vzdycky." A mne nezostáva, než s ním súhlasiť.

Důvod, proč si pořídit retro

UPDATE - marec 2020

Casio vydáva 4 nové farebné varianty označené F-91WS s priehľadným remienkom. V Česku sú teraz dostupné 3 z nich - biela, modrá a šedá. Ide stále o rovnakú klasiku, len v zábavnom refreši.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku