» Blog » Casio

Casio G-Shock DW-5600 recenzia – Legenda za pár eur

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Radim Krčmář | 28.3.2022 | 5 MIN

Verím, že každý z vás už ich aspoň raz v živote stretol. Pre niekoho obyčajné hranaté digitálky, pre druhého legenda na zápästí a hodinky, na ktoré nedá dopustiť. Ja sa rozhodne radím k tým druhým, v mojej skromnej zbierke ich mám hneď niekoľko a dnes vám prezradím niekoľko dôvodov, prečo by mal vo svojej hodinkovnici mať G-Shock DW-5600 úplne každý.

Prežijú snáď čokoľvek

Hodinky Casio sú všeobecne považované za jedny z najlepších v pomere cena/výkon. Pokiaľ by som však mal vypichnúť len jedny, odpoviem bez váhania DW-5600. Za necelú stovku toho totiž ponúkajú naozaj veľa. Niet preto divu, že sú tieto hodinky mnohými označované za najlepšie „Toolwatche“ na svete. Aby aj nie…

Prežijú v pohode pád z desaťmetrovej výšky, a aj keď to nie sú potápačské hodinky, zvládnu bez úhony aj hĺbku 200 metrov. Môžete s nimi zbíjať, búrať kladivom a tieto hodinky si na vašom zápästí budú len tak priasť blahom. Neveríte? Stačí sa pozrieť do Guinessovej knihy rekordov. Casiu totiž napadlo, že by bolo fajn nechať prejsť tieto hodinky necelých 25 ton vážiacim kamiónom.

Déwéčka to samozrejme bez zaváhania prežili a myslím, že lepší dôkaz ich odolnosti by sme našli len ťažko. Za seba potom len dodávam: veľká poklona pántom! Nečakal by som, že toto ustoja. No a pokiaľ je vám všetko toto stále málo, potom vás možno presvedčí fakt, že sa DW-5600 môžu pochváliť aj certifikáciou NASA pre lety do vesmíru.


Ponúkajú užitočný mix funkcií

DW-5600 toho síce nevedia toľko, ako ich prémiový súrodenci, ale aj tak však z môjho pohľadu ponúkajú všetko, čo by mali takto zamerané hodinky dokázať. Vo vnútri hodiniek pracuje modul s označením 3229, čo znamená, že máme k dispozícii stopky a odpočet s opakovaním (oboje na 24 hodín), programovateľný budík, ktorý môže zvoniť buď denne, raz mesačne, prípadne jeden zvolený mesiac, ale dá sa tiež nastaviť aj na konkrétny dátum, čo sa hodí napríklad pre pripomienku výročia.

Pre niekoho bude určite užitočná funkcia „Flash Alert“. Hodinky majú samozrejme osvetlenie (tu ešte poctivý illuminator a nie dióda), ktoré však môže poslúžiť aj ako vizuálne upozornenie budíka, timera, ale aj pri celej hodine. Displej potom spoločne s akustickou signalizáciou začne divoko blikať.

Výborná vec je aj zobrazenie aktuálneho času v móde stopiek a odpočtu, takže nie je treba sa vracať späť na začiatok menu, ako je tomu pri niektorých modeloch. Samozrejmosťou je aj naprogramovaný kalendár, bohužiaľ však v „západnom“ formáte, kedy je ako prvý zobrazený mesiac a nie deň, čo môže byť trošku mätúce, ale dá sa na to samozrejme zvyknúť.

To celé poháňa batéria s udávanou životnosťou dva roky, avšak Casio je známe tým, že túto hodnotu tak trochu podceňuje a hodinky pri rozumnom používaní svetla a budíka vydržia omnoho viac. Dôkazom budiž môj vlastný kúsok, ktorý spokojne na pôvodnej batérii šlape už viac ako 5 rokov.

Dobre sa nosia

Vďaka svojim na G-Shocky kompaktným rozmerom sa naviac dobre nosia v podstate na akomkoľvek zápästí. DW-5600 merajú 42,8 x 48,9 milimetrov a na výšku má kryt puzdra alebo „bezel“, ako sa mu tiež vraví, pohodových 13,4 mm. Naviac vďaka konštrukcii zo živice sú veľmi ľahké a vážia tak iba 53 gramov. Zo živice (až na výnimky) je vyrobený aj remienok. A tu dnes budem prvýkrát, ale aj posledný trochu kritický.

Neprekáža mi ani tak jeho tuhosť, ktorá je niekedy na internete kritizovaná, ale skôr veľká vzdialenosť jednotlivých dierok, kedy mám niekedy problém trafiť tú správnu tak, aby hodinky na ruke nebehali alebo naopak zápästie neškrtili. Majiteľom menších zápästí potom môže remienok pripadať aj zbytočne dlhý.

Pochváliť naopak musím jeho sponu – tá je na rozdiel od väčšiny nových modelov ešte kovová a pripomína tak dobu, kedy sa ešte nešetrilo. Keď už sme u tých materiálov, patrí sa spomenúť aj krycie sklo. To je tradične minerálne a vďaka svojmu zapusteniu pod úroveň bezelu nie je ani náchylné na poškriabanie. Naviac na ňom nájdeme aj zobrazenie, čo ktoré tlačidlo ovláda, takže ich dokáže okamžite ovládať aj človek, ktorý tieto hodinky drží v ruke úplne prvýkrát.

Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa
18.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa

Zahrali si vo filmoch

Hodinky vo filme sú všeobecne populárna téma a mať jedny také, ktoré si zahrali v jeho obľúbenom filme, môže byť pre niekoho vlastne ten jediný dôvod, prečo si ich kúpi. DW-5600 sa na filmovom plátne objavili toľkokrát, že by to vydalo na samostatný článok.

Tým najznámejším je bezpochyby film Nebezpečná rýchlosť (v originále „Speed“), kde ich nosí hlavný hrdina Keanu Reeves. Odtiaľ tiež vznikla prezývka týchto hodiniek „Speed-Shock“, ako ich často skalní fanúšikovia volajú. Zaujímavosťou je aj to, že vo filme nešlo iba o rekvizitu, ale hodinky boli jeho vlastné…

Z ďalších veľa a veľa filmov spomeniem ešte napríklad film Neľútostný súboj („Heat“), v ktorom si zahrali na ruke Roberta de Nira a vidieť ste ich mohli aj v Dni nezávislosti, kde ich nosil mladý Giuseppe Andrews. Pokiaľ ste teda fanúšik filmových hodiniek, lepšie budete hľadať len ťažko.

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

Možnosť vyjadriť sám seba

G-Shocky dnes zďaleka nie sú len hodinky na ťažkú prácu, ale postupom času sa stali aj módnym doplnkom. Modely sa tak bežne ponúkajú hneď v niekoľkých farebných verziách, avšak DW-5600 sú v tomto smere bezpochyby premiant.

Za dobu svojej existencie sa vyrobili snáď vo všetkých možných aj nemožných prevedeniach a farebných kombináciách a svoj vkus tak uspokojí každý. Zachcelo sa napríklad priehľadné, maskáčové alebo možno so vzorom rifľoviny? Žiadny problém.

Bežne je tiež tento model používaný ako základ kolaborácií či už s populárnymi značkami, či osobnosťami. Avšak tým to zďaleka nekončí. Nenašli ste snáď v aktuálnej ponuke variant, ktorý by vám padol do oka? Nevadí – proste si ho vyrobte… Vďaka obrovskej popularite tohto modelu nájdeme tiež veľa aftermarketových výrobcov, ktorí ponúkajú najrôznejšie remienky, bezely, ale aj ďalšie príslušenstvo k týmto hodinkám a jediné obmedzenie je tak vaša fantázia.

Pre vašu inšpiráciu prikladám vlákno na populárnom hodinkovom fóre Watchuseek, ktoré sa úpravám „štvorcov“ venuje. Avšak pozor! Je to trochu návykové. Na druhej strane kto sa hrá, nevymýšľa…

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Casio Marble Series – Japonci vytesali G-Shocky z mramoru
12.2.2021 - Dominik Hok
Casio Marble Series – Japonci vytesali G-Shocky z mramoru

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec
16.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec

Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa
18.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa

Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“
20.11.2019 - Radim Krčmář
Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zľava 10%
116,10 € skladom
Zľava 20%
95,20 € skladom
Zobraziť ďalší
Novinka Január
119,00 € (doručíme do 25.4.)
Zľava 30%
104,30 € (doručíme do 25.4.)