» Blog » Casio

Casio G-Shock Original DW-5900 Review - Návrat do deväťdesiatych rokov

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Retro

Filip Debrecenyi | 9.8.2023 | 5 MIN

Deväťdesiate roky boli zaujímavým obdobím a v deväťdesiatych rokoch sa vyrábali zaujímavé hodinky. Dôkazom toho sú hodinky DW-5900, ktoré vo svojej dobe pôsobili dojmom nadčasovosti a perspektívnosti. Dnes sa pozrieme na jeho príbeh.

Príbeh, ktorý sa zrodil v deväťdesiatych rokoch, skončil rovnako rýchlo, ako sa začal. Model DW-5900 bol uvedený na trh v roku 1992 a v nasledujúcom roku sme ho videli (na istý čas) naposledy. Dnešný model možno považovať za "oživenie", keďže jeho výroba bola obnovená v roku 2018 pri príležitosti 35. výročia línie G-Shock.

Casio Frogman oslavuje 30 – Príbeh od žubrienky po tridsaťročnú žabu
13.12.2022 - Agáta Vřeská
Casio Frogman oslavuje 30 – Príbeh od žubrienky po tridsaťročnú žabu

Napriek tomu, že sa tomuto modelu nedostalo veľa pozornosti, v komunite G-Shock sa preslávil dvoma prezývkami. Jednou z nich je prezývka"Walter". Je to predovšetkým vďaka jeho účinkovaniu vo filme Big Lebowski. Druhou prezývkou je potom"Trojoký", jednoducho odvodená od použitia 3 subciferníkov, ktoré sú pre tento model typické.

Dnes je to model, ktorý sa mieša s mnohými inými radmi hodiniek G-Shock. Ak sa však vrátime o 30 rokov späť, mnohí budú súhlasiť, že v dňoch svojho uvedenia vyvolával dojmy nadčasovosti a budúcnosti. V skutočnosti bol dizajn celkom jedinečný a pre verejnosť zaujímavý. A po ďalších troch desaťročiach ich duch prežíva s rovnakými dojmami a emóciami.

Skôr než zistíte, čo hodinky vlastne dokážu, nepochybne vás zaujme ich nezvyčajný vzhľad. A je natoľko zaujímavý, že z neho vychádza napríklad model DW-6900.

Casio G-Shock DW-6900 recenzia – Ikona prešpikovaná kolaboráciami
22.3.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock DW-6900 recenzia – Ikona prešpikovaná kolaboráciami

Dizajn, ktorý vám nepochybne dá zabrať

Puzdro má veľmi zaujímavý a príťažlivý dizajn - práve ten ma zaujal ako prvý, keď som videl model DW-5900. Na výrobu puzdra, ktoré je spolu s remienkom z jedného kusu, sa už tradične používa živica. Rozmery hodiniek sú 47x16 mm a vážia len 60 gramov. Vždy hovorím, že ak je priemer puzdra okolo 47 mm, nájde sa v ňom takmer každý. V skutočnosti je to taká stredná veľkosť, že nevyzerá zle ani na menšom, ani na väčšom zápästí.

Nízka hmotnosť je tu práve vďaka použitiu živice, ktorá nielenže zachováva typickú odolnosť, ale je aj hmotnostne nenáročná a hodinky sa veľmi pohodlne nosia. Z vlastnej skúsenosti odporúčam nebáť sa prvého dojmu práve zo živice. Na prvý pohľad môže pôsobiť nepohodlne, ale opak je pravdou.

Puzdro neskrýva žiadne zvláštne vlastnosti ani dizajnové výstrelky a na pomery značky G-Shock je celkom slušne spracované. Najviac vyniká stredná časť puzdra. Po stranách je mierne vyvýšená a tvorí zámok, ktorý má svoj účel. Primárne slúži na ochranu tlačidiel a sekundárne ako dizajnový prvok.

Nemyslím si, že chránič je úplne nevyhnutný na ochranu tlačidiel. Tlačidlá sú pomerne malé a človek s menšími prstami by s nimi mohol chvíľu zápasiť. Ale to je len drobnosť.

Prejdime k ciferníku, pre mňa jednej z najzaujímavejších častí hodiniek. To, čo každého zaujme, je jednoznačne spôsob, akým sa spoločnosť Casio rozhodla ciferník vyrobiť. Hlavný displej v spodnej časti a tri subciferníky v hornej časti. Aj na základe práve spomínaných subciferníkov vznikla prezývka "trojoký". Ja, ako správny patriot, som si ho priradil k "trojokému".

Casio G-Shock G-B001 Jason predstavenie – Hravosť ako z Kinderka
18.1.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock G-B001 Jason predstavenie – Hravosť ako z Kinderka

Tým, že plocha displeja a subciferníkov bola podstatne menšia ako samotný ciferník, pekne to hralo do kariet podsvieteniu. V skutočnosti sa to naozaj pekne číta aj v tme a hodinky sú pri zapnutom podsvietení dobre viditeľné.

Vrchol z hľadiska podsvietenia sa nachádza v špeciálnom modeli, ktorý vznikol v spolupráci s japonskou značkou, ktorá vytvára oblečenie.

Modely boli vytvorené v spolupráci s japonskou streetwearovou značkou Wasted Youth, ktorej názov možno vidieť na ciferníku a dýke.

Tieto modely sú špeciálne aj podsvietením ciferníka. Zatiaľ čo klasické modely majú elektrické podsvietenie výlučne displeja, modely v spolupráci so značkou Wasted Youth majú aj luminiscenčné podsvietenie celého ciferníka a navyše logo W.Y. na digitálnom displeji.

No možno sa pýtate, prečo majú hodinky vôbec tie 3 subciferníky? Vysvetlíme vám to. Je to funkcia spojená s meraním času. Subciferníky pridávajú stotiny a sekundy, keď sa spustia stopky. Nie je to extrémne jasné. Zo subciferníka sa to nedá podrobne vyčítať, ale presne to vidíte na displeji, kde sa meria aj čas. Považujem ho teda skôr za extra funkciu než za praktickú vychytávku.

A podobne to funguje aj pri odpočítavaní času, kde každý trojuholník označuje jednu sekundu. Takže pri odpočítavaní každých 5 sekúnd sa jedna čiastková číslica vyplní na plnú farbu.

A ak sa pozorne pozriete na strednú čiastkovú číslicu, môžete vidieť skratky funkcií. Vďaka tomu viete, akú funkciu v danom okamihu nastavujete. Spodný displej potom, samozrejme, zobrazuje hodnoty vo väčšej mierke, takže presne vidíte čas, dátum, deň, budík, stopky a ďalšie údaje.

Čo sa týka remienka, ten je tiež vyrobený zo živice. Tieto živicové remienky môžu byť nepohodlné, ale ak si ich nasadíte na zápästie, dáte mi za pravdu, že sa nosia celkom dobre. Remienok pekne kopíruje zápästie a slušne sedí na ruke. A musím povedať, že z hľadiska pohodlia to nie je až taký problém. Je to menšia úľava, keď si ho po celom dni zložíte, ale počas dňa o hodinkách pomaly neviete.

Potom oceňujem voľbu oceľovej spony. Plastová spona by asi nebola od veci ani pre tento model, ale kovová jednoducho zaberá oveľa viac.

Funkcie a vlastnosti

Z funkčného hľadiska nečakajte žiaden výstrelok v priestore, ale to je asi pochopiteľné. Medzi štandardné funkcie týchto ikonických hodiniek patria stopky, zobrazenie svetového času (na výber je 48 svetových miest), budík, automatický kalendár a časovač odpočítavania.

Zaujímavé je, že nový model na rok 2018 bol na stopkách trochu ušetrený. Pôvodný model mal totiž kapacitu stopiek 24 hodín, zatiaľ čo dnešný model má kapacitu len 60 minút. Oba modely od seba rozlíšite aj vďaka automatickému kalendáru, pretože pôvodný model mal kalendár len do roku 2019, takže dnes by vám bol k ničomu.

Funkcie hodiniek sú, samozrejme, typické pre rad G-Shock. Aj keď hodinky môžu na prvý pohľad vyzerať ako hračka, ktorú vaše dieťa dostalo v mekáči na happymeal, zachovali si svoje typické vlastnosti. Medzi ne patrí 200-metrová vodotesnosť a odolnosť voči nárazom. O osvetlenie sa potom stará podsvietený displej s možnosťou nastavenia na 1,5 a 3 sekundy.

Ako som už spomínal v úvode, hodinky DW-5900 si získali určitú popularitu vďaka svojej prítomnosti na filmových plátnach. Najznámejším je určite výskyt vo filme Big Lebowski. Nájdete ich na zápästí postavy Waltera Sobchaka (odtiaľ prezývka "Walter"), ktorého hrá herec John Goodman.

Poďme si ich prezrieť

Hrali vo filme, majú netradičný dizajn, a už len vďaka tomu je na čo pozerať. Pre mnohých z nás dostatočné aspekty, prečo by ich človek mal alebo chcel mať. Samozrejme, hlavne kvôli spracovaniu som hodinky nebral úplne vážne, ale skôr ako akýsi kúsok do zbierky alebo pre zábavu.

A práve spracovanie je to, čo ma naozaj baví... ako to vyzerá, ako to pôsobí. Hodinky na mňa oveľa viac zapôsobili tým, aké sú, než tým, čo dokážu. Jednoducho zábavné hodinky na voľnočasové aktivity. Medzi nedostatky by som zaradil len spracovanie tlačidiel, pretože ovládateľnosť nie je úplne príjemná a nastavenia sa nerobia veľmi pohodlne.

Napriek tomu sa mi hodinky svojím spôsobom zapísali do pamäte - ako zaujímavý trojčačok z japonskej dielne.

A čo si o hodinkách myslíte vy?

Casio G-Shock GA-110 recenzia – Jednoduchosť, ktorá očarovala milióny sŕdc
13.7.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GA-110 recenzia – Jednoduchosť, ktorá očarovala milióny sŕdc

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku