» Blog » Casio

Casio G-Shock DW-6900 recenzia – Ikona prešpikovaná kolaboráciami

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 22.3.2023 | 7 MIN

Zbožňujú ich celebrity, vyrábajú sa prakticky nezmenené už viac ako 25 rokov a pritom ste ich mohli vidieť v nekonečnom počte farieb. A patria medzi globálne najpredávanejšie G-Shocky všetkých čias. Ikonickosť modelu G-Shock DW-6900 prezývanom Triple Graph je neuveriteľná.

Takto sa hodinky stávajú kultom

Kult sa okolo hodiniek vytvára zvyčajne prirodzene, záujmom fanúšikov a výraznými prvkami modelu. Tak tomu bolo aj u modelu 6900, ktorý sa nakoniec stal globálne jedným z troch najpredávanejších G-Shockov vôbec.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec
16.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec

Model si získal obrovskú popularitu u street-style komunity ako sú raperi či skejťáci. (V zbierke ich majú napríklad Kanye West, Usher, Pharrel Williams či režisér Spike Lee.) Štýlovky, ktoré boli súčasne odolné a v nekonečnej záplave farieb ideálne. A zostali tak aj po viac než 25 rokoch.

Prvé DW-6900 s typickými 3 výsekmi sa objavili v roku 1995. Priťahovali pozornosť hlavne kvôli tomu, že boli okrúhle. Áno, je to zvláštne, ale spomeňte si, že prvé G-Shocky (1983) boli hranaté a hranatý dizajn bol pre nich na začiatku éry vyložene typický.

DW-6900 zvnikly vlastně kombinací modelůDW-6900 vznikli vlastne kombináciou modelov 5900 a 6600.

Okrúhle puzdro, naviac dôkladne premyslené, bolo iné a to zaujalo všetkých, ktorí hľadajú práve niečo iné. Naviac boli jedny z prvých, ktoré mali čelné tlačidlo pre svetlo (to Géčko na 6. hodine). Casio dokonca uvádza, že aj uhol, v akom je tlačidlo postavené, má svoj význam, aby sa dobre ovládalo. A musím potvrdiť, že sa stále veľmi ľahko ovláda.

Ľahko rozpoznateľné sa stali vďaka trojici „subčíseníkov“ v hornej časti, pre ktoré získali prezývku „Triple Graph“, niekedy aj „Three eyes“. A čo vlastne zobrazujú? Sekundy. Napríklad v móde bežného času prvý odpočítava prvých 5 sekúnd, potom druhý ďalších 5 sekúnd a tretí každých 10 sekúnd, takže celý sa zaplní po minúte.

Podobne je to u stopiek alebo odpočtu, kedy dokonca ukazujú stotiny sekúnd a sú tak vizuálnou pomôckou, aj keď neviem, či by mi to v praxi nejak uľahčilo prácu.

Z minulosti si do dnešných dní priniesli všetky prvky prakticky nezmenené. Len sa okolo nich ten kult trochu viac rozrástol a asi ani nie sú iné G-Shocky, ktoré by mali na konte toľko špeciálnych edícií a spoluprác.

Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“
20.11.2019 - Radim Krčmář
Sprievodca výberom Casio G-Shock alebo Ako vybrať tie správne „Géčka“

Tom Hanks, New Era, McDonalds, Jordan Burroughs, John Mayer a stovky ďalších

Model DW-6900 sa objavil už v nespočte (bez zveličenia) farebných variantov. Ikonický vzhľad a elektroluminiscencia k tomu vyložene núti. Po rozsvietení sa totiž môže objaviť ľubovolné logo, obrázok, symbol…

Obľúbili si ich preto celebrity, športovci, ale predovšetkým rôzne streetwearovské a módne spoločnosti. Keby sme pátrali po všetkých, bol by o tom celý článok. Tak len malá ochutnávka, dobre?

Americký hudební producent a rapper Pharrell Williams a jeho DW-6900.Americký hudobný producent a rapper Pharrell Williams a jeho DW-6900.

Biele DW-6900 nosil zlatý olympijský zápasník Jordan Burroughs a objavila sa limitovaná edícia s basketbalovou ligou B.League. A vznikla aj limitka v spolupráci s imaginárnym futbalovým klubom FC Real Bristol alebo (už reálnou) automobilkou Nissan GT-R.

BristolLimitka v spolupráci s módnou značkou F.C. Real Bristol.

A tých módnych značiek, ktoré majú na konte „x G-Shock“ je fakt veľa. Napríklad 24karats, XLARGE, Bodega, Takeo Kikuchi, Kith, Bathing Ape (BAPE) či PLACES+FACES.

A nekonečný zoznam je tiež v oblasti edícií v rôznej farbe. Napríklad ružová kolekcia Sakura Storm, Black Edition, Red Out edice, séria Seven Lucky Gods,… Skrátka, keď prišla nejaká farebná séria, DW-6900 v nej zvyčajne boli. Čierne, biele, žlté, ružové, v jesenných farbách, farbách dúhy, kamuflážové, priehľadné… Menujte sami.

Mňa asi najviac pobavila spolupráca s McDonald´s, keď oslavoval 50 rokov Big Macu. Alebo špeciálne upravené DW-6900, ktoré boli nedávno videné na Kim Kardashian. Ide o edíciu BAPE prispôsobenú Jacob & Co. Majú lunetu z bieleho zlata a pár diamantov k tomu. Predtým ich vlastnil Pharrell Williams a koncom roka 2022 boli predané v aukcii za 73 750 dolárov.

Krabička ve tvaru Big Macu, hodinky s potiskem slavného burgeru.Krabička v tvare Big Macu, hodinky s potlačou slávneho burgera.

A samozrejme nesmeli chýbať vo filmoch. Najznámejšie sa objavili na zápästí Toma Cruisa v Mission Impossible 2 alebo Toma Hanksa v roli Kapitána Phillipsa.

Tom Cruis a DW-6900 v Mission Impossilble 2.Tom Cruis a DW-6900 v Mission Impossilble 2.

Z posledných edícií musím spomenúť napríklad žltú ala „Jason“ alebo modrobielu v spolupráci s basketbalistom Rui Hachimurom. A špeciálnu edíciu DW-6900 vytvoril aj slávny hudobník John Mayer. Trikrát.

Ve spolupráci s magazínem Hodinkee.com navrhl modely DW-6900 také hudebník John Mayer.V spolupráci s magazínom Hodinkee.com navrhol modely DW-6900 aj hudobník John Mayer.

Takže áno, ako odolné kultové štýlovky sú ideálne. Avšak nezabúdajme, že sú to G-Shocky. Extrémne odolné, čo vydržia… skoro všetko.

Ich predchodcu DW-6600 používali U.S. Navy SEALs, čo svedčí o ich odolnosti a výdrži v drsných podmienkach. Veľkú výhodu majú v dostupnosti osvetlenia, takže pre ľudí pracujúcich v horších svetelných podmienkach ideálne.

Napokon model 6900 patrí medzi jeden z modelov, ktoré majú NASA v certifikácii pre vesmírne misie. Takže si ich môžete vziať na záhradu až budete zastrihávať stromčeky alebo do kokpitu až poletíte do vesmíru. S oboma budú ok.

Ako sa nosia? Dobre, pokiaľ máte väčšie zápästie. Ako sa ovládajú? Dobre, pokiaľ máte drobné prsty

DW-6900 patria medzi stredne veľké hodinky, rozmery sú 53,2 × 50 × 18,7 mm. Váha je vďaka použitiu syntetickej živice len nejakých 67 gramov, takže na to, že by boli príliš ťažké, si nejde sťažovať.

Napriek tomu sa nosia ako pomerne veľké hodinky. Dosť urobí presah remienka, ktorý sa nezalomuje u puzdra, ale je ešte kus spevnený. Vo výsledku sú tak dlhšie a na malej ruke môže vzniknúť nepekný priestor.

Pútko je len jedno, takže naviac hrozí, že remienok bude prečuhovať, pretože pútko sa nezmestí úplne k okraju remienka, kde je zvlnenie. Model sa občas objaví aj na textilnom remienku, ktorý je potom k subtílnejším zápästiam zhovievavejší.

Ovládanie je také pol na pol. Výhodou, ktorú spomínam už po niekoľkýkrát, je predné tlačidlo pre svetlo, ktoré naviac vyzerá štýlovo, ale hlavne sa pohodlne stláča.

Nevýhodou sú menšie zostávajúce tlačidlá, podobne ako u GA-2100. Naviac potvrdzovacie je ešte zapustené a stlačenie bez použitia nechtu je celkom náročná disciplína.

Zvyčajne toto ale hodinkám moc nevyčítam, pretože ich funkcie v praxi moc nevyužijem. Obzvlášť nastavenie. Raz ich nastavím a potom už to beriem ako hotovú vec. Ale spomenúť som to musela. A k tým funkciám…

Budík so zábleskom

DW-6900 nemajú nič, čím by vás funkčne prekvapili oproti iným základným G-Shockom. Nájdeme u nich samozrejme stopky (na 24 hodín, s medzičasmi), odpočítavacie stopky (tiež na 24 hodín, s možnosťou automatického opakovania), automatický kalendár (do roku 2099) a 24hodinový formát času.

Suprové je, že sa vyrábajú ako s pozitívnym, tak negatívnym displejom. Ja som fanúšik svetlého podkladu a tmavých číslic, ktorý je čitateľnejší. A druhá plusová vec je, že čas je vidieť aj v ďalších módoch, napríklad keď používate stopky, stále viete, koľko je hodín.

O vodeodolnosti 200 metrov a odolnosti proti nárazom asi nie je u G-Shockov ani nutné hovoriť. Majú ich všetky a DW-6900 tiež.

V čom sa líšia sú dve veci. Budík a osvetlenie. Nie že by to iné G-Shocky nemali, patrí to do základnej výbavy. Avšak DW-6900 používajú ešte elektroluminiscenciu, ktorá už sa zas tak moc často nevidí.

Nahradili ju úspornejšie LED diódy, ktoré síce šetria batériu, avšak nepodsvietia displej tak rovnomerne. Vďaka celoplošnému EL podsvieteniu sú 6900 naviac ideálne pre rôzne skryté obrázky, ktoré sa objavia po rozsvietení.

A umožňujú ešte jednu funkciu – zábleskový alarm. U budíkov si tak môžete nastaviť, či chcete, aby hodinky okrem cca 20s pípania tiež blikali. Funkcia záblesku u alarmu sa dá samozrejme vypnúť. Že je zapnutá poznáte podľa hviezdičky vpravo dole a zapína sa dlhším podržaním pravého dolného tlačidla.

Hvězdička na displeji značí zapnutou funkci Světelné signalizace.Hviezdička na displeji značí zapnutú funkciu Svetelnej signalizácie.

Napadá mi využitie pre osoby so zhoršeným sluchom, alebo v priestoroch s veľkou hlučnosťou. V každom prípade, táto funkcia je skôr raritou.

GW majú RC a solar, GM zasa kovové krytie

Možno ste narazili na model GW-6900. Sú to stále staré dobré 6900, ale je to taký bohatší bratranec. Ponúka totiž oproti klasickej batérii (ktorá by mala vydržať zhruba tie 2 roky) solárne napájanie.

A keď majú solár, núka sa rádiová synchronizácia. A je tomu tak. GW-6900 tak majú Mlultiband 6 i Tough Solar, inak zostali rovnaké. Avšak, na slovenskom trhu ich od oficiálnych dodávateľov budete hľadať horko ťažko. Škoda.

Naopak dostupné sú G-Shock GM-6900. Tie majú rovnaké funkcie ako základné 6900, ale „M“ v názve napovedá použitie metalu. A na prvý pohľad je jasné, že rámček je naozaj kovový.

A či DW-6900 sú ochotnou obeťou rôznych kolaborácií, pre kovového súkmeňovca to platí zrovna tak. Napríklad séria DARUMA v zlatom prevedení odkazuje na japonskú sošku Daruma, ktorá je spojená s blahobytom a šťastím a svojmu majiteľovi údajne plní želania.

Dizajn bol navrhnutý v spolupráci s tokijskou značkou BlackEyePatch zameriavajúcu sa na umenie graffiti. Tie bokombrady sa im podarili. (Dizajn Daruma nájdeme aj u DW-6900.)

Čo povedať na záver?

Na rodinke 6900 ma najviac baví to, že sa drží svojej unikátnosti. Tie tri očká tam sú vlastne trochu zbytočné, ale bol to jeden z rozhodujúcich prvkov, vďaka ktorým ich dnes pozná každý módny guru aj hodinkový fanúšik.

DW-6900 nosí i nikdo menší než Kanye West.DW-6900 nosí aj nikto menší než rapper Kanye West, ktorý si na vizáž dosť potrpí.

Sú to síce veľké hodinky, pekne hrubé, ale v každom detaile premakané a štýlové. A je jedno, či si kúpite čierne, verziu s čínskym zverokruhom alebo biele s maskáčovou potlačou.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Casio G-Shock G-B001 Jason predstavenie – Hravosť ako z Kinderka
18.1.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock G-B001 Jason predstavenie – Hravosť ako z Kinderka

Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenzia – Kráľ je tu
3.3.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenzia – Kráľ je tu

Casio G-Shock DW-5600 recenzia – Legenda za pár eur
28.3.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock DW-5600 recenzia – Legenda za pár eur

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku