» Blog » Casio

Casio G-Shock DW-H5600 recenzia – Obnovený kult, ktorý rozbúši srdce a ešte to zmeria

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Fashion | Retro | Tradičné | Vojenské

Dominik Hok | 12.2.2024 | 6 MIN | 6x komentár

Nie je to prvýkrát, čo Casio zabŕdlo do sveta inteligentných hodiniek, a určite to nebude ani naposledy. Prvýkrát však urobila niečo, čo je pre niektorých zloduch, pre iných perfektný ťah. Reinkarnovali retro legendu, nabalili na ňu inteligentné funkcie, pridali snímač srdcového tepu a pomenovali ju DW-H5600. Ste zvedaví?

DW-5600 patrí medzi legendy a nebál by som sa povedať, že sa do pamäti spoločnosti Casio zapísal možno ešte viac ako vôbec prvý model G-Shock – DW-5000C. Model DW-5600 je na trhu už takmer 30 rokov, videli sme ho na rukách Keanu Reevesa, Roberta De Nira a dočkal sa možno viac dizajnových reinkarnácií, ako majú niektoré značky modelov všeobecne. Prečo? Je to ikona s nadčasovým vzhľadom.

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

Je teda správne na takýto kult umiestniť niečo ako inteligentné funkcie a snímač srdcového tepu? Na to určite neexistuje všeobecná odpoveď, ale mne osobne z toho trochu vstávajú chlpy na rukách, pretože časť môjho srdca bije pre klasické hodinky a druhá časť pre inteligentné. Navyše teraz môžem túto legendu použiť na meranie srdcovej frekvencie.

Model mnohých foriem

Čo ma okamžite zaujalo, bola možnosť zmeny lunety. Jeden variant DW-H5600 sa dokonca predáva s náhradnými lunetami v balení. Čínske (a dokonca aj české) e-shopy dokonca ponúkajú neoriginálne lunety, ktorými si môžete hodinky ozvláštniť.

369,00 € (doručíme do 28.5.)

Dizajnu vlastne nie je čo vytknúť, pretože vychádza z rokmi overenej koncepcie. Táto verzia však na prvý pohľad rozhodne zaujme viac, pretože luneta je vyhotovená v lesku, čo jej dodáva istú formu exkluzivity.

Ja testujem modrý variant a nebál by som sa povedať, že by mi vôbec nevadil ako každodenné hodinky. Na vzhľad som dosť náročný a tieto hodinky by som nosil s hrdosťou.

299,00 € (doručíme do 10.5.)

Ak by som sa však mal na niečo sťažovať, určite by to boli tlačidlá. Sú malé, príliš zapustené a v dôsledku toho sa ťažko ovládajú. Najmä pre mňa, keďže mám pomerne veľké prsty. Nevadilo by mi to až tak, keby to boli klasické hodinky. Ale keďže inteligentné hodinky majú viac funkcií, a teda aj viac miest, cez ktoré sa môžem preklikávať, je to dosť nepríjemné. Keby som sa nesnažil byť seriózny, trochu by som povolil uzdu nadávkam. Potom som nútený ovládať hodinky nechtami.

Hodinky, ktoré môže prejsť pokojne aj 25-tonový nákladiak

Predpokladám, že tieto hodinky si môže zaobstarať aj nefanúšik značky G-Shock, takže stojí za to objasniť, čo vlastne G-Shock znamená. Vývojári mali "jednoduchú" víziu – hodinky musia prežiť pád z 10 metrov, mať vodotesnosť 10 ATM a výdrž batérie minimálne 10 rokov. Rok sa s rokom stretol a dnes majú všetky hodinky G-Shock odolnosť proti nárazu, čo dokázali tým, že model DW-5600E nechali prejsť cez 25-tonový kamión. Okrem toho majú teraz všetky hodinky G-Shock vodotesnosť 200 metrov.

Ak teda odhliadneme od toho, že model DW-H5600 má šikovnú nadstavbu, jeho kúpa má zmysel už len z toho dôvodu, že tieto hodinky dobre vyzerajú a bude naozaj ťažké ich rozbiť.

Casio G-Shock - Kult, ktorý vznikol pred 35 rokmi
29.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Casio G-Shock - Kult, ktorý vznikol pred 35 rokmi

Shock resist (odolnosť proti nárazu) – stručne a zrozumiteľne
28.1.2021 - Martin Koňařík
Shock resist (odolnosť proti nárazu) – stručne a zrozumiteľne

Na to, že chýbajú tlačidlá "hore" a "dole", sa hodinky ovládajú dobre

Úprimne povedané, trochu som sa obával, či sa hodinky budú polopaticky ovládať, keď nemajú tlačidlá nahor a nadol. Medzi obrazovkami sa prepína ľavým dolným tlačidlom "MODE" a voľbu potvrdzujete pravým horným tlačidlom "ENTER". Pravým horným tlačidlom "LIGHT" sa aktivuje podsvietenie a spodným sa vrátite o krok späť – kto by to bol čakal, veď sa volá "BACK".

Hneď som sa začal orientovať v operačnom systéme a nevadí mi ani to, že sa môžem posúvať len po riadkoch (pomocou tlačidla MODE). Podržaním tohto tlačidla sa dostanete do nastavení hodiniek a opätovným podržaním tlačidla BACK sa aktivuje tichý režim. Proti ovládaniu vlastne vôbec nič nemám. Nechcem sa opakovať, ale wow... Až na tie tlačidlá. Tie sa naozaj ťažko ovládajú. V rukaviciach je to vyslovene za trest.

DW-H5600 meria srdcový tep, ale za akú cenu?

Asi najväčšou novinkou pre rad DW-5600 je optický snímač srdcovej frekvencie. Vzhľadom na to, že v dnešnej dobe, keď sa každý meria o sto šesť, má tento krok spoločnosti Casio rozhodne zmysel. Čo však batéria? Tá dosť plače. Údaje uvedené na webovej stránke spoločnosti Casio sa blížia k slovu "žalostné". Pri aktívnom meraní tepu výrobca uvádza výdrž batérie až 35 hodín. Ja som sa dostal na približne 3 dni, čo je síce lepšie ako 35 hodín, ale stále to nie je super. Keď to porovnám s GBD-H2000, reinkarnovaný starček sa nemá veľmi čím chváliť.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Ak vypnete snímanie srdcového tepu (a budete používať inteligentné funkcie), môžete sa dostať až na 1 mesiac. Ak budete hodinky používať ako klasické, môžete očakávať, že vydržia až 1 rok. Všetko je však podmienené solárnym nabíjaním, ktoré môže výdrž batérie ešte predĺžiť. Je však pravda, že dobíjanie rozhodne nie je také efektívne ako pri klasických verziách. Ale nemôžem to vyčítať... Vzhľadom na komplexnosť inteligentných funkcií to absolútne chápem.

Keď už sme pri senzoroch, okrem srdcového tepu hodinky merajú aj okysličenie krvi a vďaka akcelerometru počítajú prejdené kroky a spálené kalórie.

Stretne sa tak Fín s Japoncom...

Znie to ako začiatok vtipu, ale japonská spoločnosť Casio sa spojila s fínskou spoločnosťou Polar a nechala ich, aby si navzájom vypomohli pri funkciách zdravého životného štýlu a športu.

Väčšina z nich si vyžaduje snímač srdcového tepu a GPS. Druhý spomínaný snímač v hodinkách nenájdete, ale máte možnosť pripojiť hodinky k telefónu počas aktivity a ten prenáša údaje o polohe. A ktoré funkcie získate spoluprácou so spoločnosťou Polar?

  • Bežecký index – odhad maximálneho množstva kyslíka (ml/kg), ktoré môže športovec prijať počas aktivity + odhad časov pre rôzne bežecké vzdialenosti
  • Kardio záťaž – vplyv tréningu na kardiovaskulárny systém, zvyčajne označovaný ako tréningová záťaž a vypočítaný na základe kyslíkového deficitu (EPOC) vzniknutého počas aktivity
  • Stav kardio záťaže – vyjadrenie tréningovej produktivity na základe tréningovej záťaže atď.
  • Zdroje energie – percentuálny podiel spotreby energie počas športovej aktivity (sacharidy, bielkoviny a tuky)
  • Nightly Recharge (Nočné dobitie) – vyhodnotenie toho, ako dobre ste spali a ako dobre sa telo zotavuje na základe predchádzajúceho tréningu, stresu atď.
  • Životný denník – percentuálne hodnotenie splnenia denného cieľa aktivity, počet krokov a kalórií a spálených aktívnych minút

Keď už hovoríme o športových aktivitách, DW-H5600 má štyri rôzne monitory športových aktivít – beh, chôdza, silový tréning a intervalový tréning.

Prvé dve spomínané aktivity zobrazujú vzdialenosť, rýchlosť, čas, tempo, srdcovú frekvenciu a spálené kalórie. Ďalšie dve len čas, srdcovú frekvenciu a spálené kalórie.

Chcel som vyskúšať trojminútové dýchacie cvičenie, ale po minúte hodinky vzdali svoju snahu s nápisom "ERROR". Verím, že to výrobca čoskoro vyrieši.

V hodinkách nie sú všetky informácie dvakrát prehľadné, ale kompenzuje to naozaj prehľadná a graficky podarená aplikácia.

Čo sa mi páči, je kompletná možnosť nastavenia hodiniek pomocou mobilnej aplikácie. Vzhľadom na to, aké sú tlačidlá neohrabané a systém nie je žiadny Blesk McQueen, je to veľká pomoc.

Chytré? Ale áno...

Za normálnych okolností by som na DW-H5600 nadával, že nie je až taký inteligentný, ale.... Ide o kultovú sériu, ktorá dostala len tie najzákladnejšie inteligentné funkcie, aby bola funkčne trochu zaujímavejšia. Pokročilejšie funkcie by hodinkám nesedeli a zároveň forma ovládania nie je stavaná na to, aby nejaké mala.

Určite vám však uľahčí život zobrazovanie notifikácií z telefónu. Je trochu škoda, že hodinky majú problém s diakritikou. Zvláštne je však ich "správanie" – ak je napríklad v mene kontaktu háčik, celý znak sa zobrazí ako štvorček, ale ak je priamo v správe, zobrazí sa. Písmená s diakritikou majú v správe trochu viac miesta, ale to mi až tak neprekáža.

Z takýchto klasických údajov môžete zistiť svetové časy, rôzne časomiery alebo časy východu a západu slnka.

Ako obstojí tento retro lifestylový kúsok?

DW-H5600 sú nepochybne zaujímavé hodinky. Ľudia si kupujú hodinky G-Shock aj bez optického snímača a inteligentných funkcií, takže pridaním niekoľkých chytrých vychytávok vlastne nič nepokazia. Niekto by mohol oponovať tým, že prečo "znehodnocovať" takúto legendu modernosťou. Ale ja sa pýtam: Prečo nie? Mne osobne to vôbec nevadí a DW-H5600 ide pekne v ústrety ľuďom, ktorí chcú nezničiteľné hodinky s inteligentným telom a ešte k tomu všetkému dobre vyzerať. A predsa... Je to kult. Už len preto odpúšťam pomalší systém a ťažko stláčateľné tlačidlá.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Somárikpred 354 dňami, reagovať
Casio, ako klasicky spotrebak... objednal som si po 3kg z každej varianty.
Jozopred 338 dňami, reagovať
Som zvedavy na recenziu a cenu. Tiez na vydrz baterie, kedze zo spodu vidno asi nabijaci konektor a z hora zase "solar powered". Mal som smart hodinky, ale po chvili sa mi to prejedlo - neustale nabijanie, notifikacie na zapästi, ktore mali byt najvacsi benefit, sa zrazu prejedli a bud ma v praci rozptylovali, alebo som ich zacal ignorovat. Tak som sa vratil ku klasike - GW-M5610 s radiom a solarom. Som s nimi spokojny, az na par nedorobkov - pri stopkach a odpocitavani nevidno aktualny cas....ma to az novsia verzia. Zaujimave je, ze aktualny cas aj ori pohybe v menu maju aj 13r stare Protreky PRW-2000... Takze nadobudam dojem, ze casio robi to iste ako vyrobcovia mobilov. Aby mohli "vykazovat evoluciu", tak vydaju hodinky s nedorobkom, aby dalsia verzia vykazovala "progress". Pri tom len odstrania dany nedorobok (priklad GBD100/200 - podsvietenie sa vypina aj ked ste v menu)...to potom straca zmysel cokolvek okrem ukazovania casu.
Mariánpred 196 dňami, reagovať
Zdravím,majú tieto hodinky podsvietenie displeja pri listovaní v menu?Prípadne ktorý z inteligentných hodiniek Casio to má.Ďakujem za odpoveď.
Dominik Hokpred 192 dňami
Zdravím, Mariáne. Bohužel, tyto hodinky mají pouze automatické rozsvícení v tmavém prostředí, anebo manuální svícení na 1,5 či 3 vteřiny. Osvětlení při listování menu má (co vím) jen GBD-H2000.
Mariánpred 75 dňami, reagovať
Zdravím, v jednej recenzií bolo uvedené že hodinky merajú aj výškové metre,resp.prevýšenie,hlavne čo sa týka turistiky,je to dosť podstatný údaj.Máte o tom nejaké informácie? Ďakujem.
Dominik Hokpred 72 dňami
Zdravím, Mariáne. Podle mě se zisk a ztráta výškových metrů objeví až v aplikaci po vyhodnocení trasy.

Hodinky zmienené v článku