» Blog » Casio

Casio G-Shock GA-110 recenzia - Jednoduchosť, ktorá očarovala milióny sŕdc

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 13.7.2023 | 6 MIN | 1x komentár

Jeden z najobľúbenejších modelov od spoločnosti Casio a zároveň jedna z najväčších srdcoviek každého skalného fanúšika hodiniek G-Shock - áno, hovorím o modeli GA-110. Dnes sa pozrieme na to, prečo si ho všetci tak obľúbili.

Je to už viac ako 13 rokov, čo sa tento model prvýkrát dostal na pulty obchodov. Málokto tušil, že jedného dňa sa stane obľúbeným v celej komunite G-Shock a stane sa bestsellerom svojej doby.

Pochádza z pera dizajnéra Ryusukeho Moriaia, ktorý je mimochodom otcom jedného z ďalších bestsellerov, modelu F-91W.

Ryusuke Moriai, otec modelu GA-110 a F-91WRyusuke Moriai, otec GA-110 a F-91W.

Keď vidím tieto hodinky, vybaví sa mi stánok v nejakej dovolenkovej destinácii so stovkami lacných napodobenín hodiniek. A v skutočnosti to nie je zlé. Pretože keď vás v takomto stánku očarí vzhľad (aj falošných) GA-110, časom vám ich nekvalitný strojček urobí medvediu službu, a tak vás osud nakoniec zvedie ku kúpe originálu, ktorý sa vám aj tak bude páčiť oveľa viac.

No nie nadarmo sa stali najpredávanejším modelom G-Shock roku 2019, tak sa poďme pozrieť, v čom spočíva ich čaro.

Dizajn

Dizajn puzdra patrí k tým jednoduchším, ak berieme do úvahy všetky modely G-Shock. A nie je na tom vôbec nič zlé, pretože menej je niekedy viac. Puzdro je typicky vyrobené zo živice. Nie je posiate rôznymi detailnými výrezmi, krivkami atď (na G-Shock) a namiesto toho pôsobí tak trochu pokojným, jednoduchým dojmom. A to sa mi páči.

Nie je to len vzhľad, ktorý je sympatický, ale aj rozmery hodiniek. Puzdro s rozmermi 51 × 17 mm je šité na mieru takmer každému... Teda za predpokladu, že takmer každý je poriadny chlap. Menší muž ho bude mať o niečo väčšie. Hmotnosť je len 72 gramov, čo je priam ideálne a veľmi pohodlné na každodenné nosenie .

Na bokoch puzdra nájdeme tlačidlá chránené menšími hradbičkami. Samotné tlačidlá majú vrúbkovanie pre lepšiu manipuláciu. Ale späť k tej hradbičke. Ak máte naozaj veľké prsty, ovládateľnosť bude mierne zhoršená a na jeho správne stlačenie budete musieť použiť necht palca. Ja osobne mám prsty menšie a vlezú sa mi na tlačidlo a prelom hradbičky len tak tak.

Na otočnom ovládači sú dva displeje v hornej a dolnej polovici. V hornej polovici sa nachádza zobrazenie dňa v týždni, v dolnej aktuálny digitálny čas. Displeje sú samozrejme prepínateľné a môžete ich použiť napríklad na sledovanie času, nastavenie budíka a ďalšie funkcie. Rozloženie ciferníka dosť pripomína rozloženie českej štátnej vlajky a mnohí ľudia k nej GA-110 prirovnávajú.

Model GA-110 sa dodával v niekoľkých farbách a kombináciách. Možno práve preto si získali popularitu medzi toľkými ľuďmi - pre každého sa jednoducho niečo nájde.

Na ľavej strane nájdeme tachymetrický ukazovateľ, ktorý zobrazuje rýchlosť v rozsahu 0-99 km/h. Nemyslím si, že v dnešnej dobe, dobe moderných technológií, je to užitočná vec. Svojich fanúšikov si však určite našla.

Bohužiaľ, hodinky nedostali luminiscenčné osvetlenie, takže ručičky a indexy sú len chrómové. Veľké ALE prichádza v osvetlení hodiniek. Sú síce vybavené LED svetlom na 6. hodine, ale to je drobný prús*r. Prečo? Nuž, pozrite sa na to sami.

Osvetlenie je, ako sa hovorí, veľmi zlé. Nielenže je ciferník ťažko čitateľný, aj keď ho podsvietite, ale LED dióda dokonca neosvetľuje celý displej. Bohužiaľ, toto sa jednoducho nepodarilo.

Ak dokážete hodinkám odpustiť nepodarené podsvietenie (alebo nie, to je na vás), môžete si ho nastaviť v 3 možných režimoch: začať svietiť na 1,5 sekundy, na 3 sekundy alebo si môžete zvoliť funkciu automatického svietenia. Vďaka tejto funkcii sa hodinky rozsvietia vždy, keď otočíte zápästie smerom k sebe. Čo je super užitočná vec vo chvíľach, keď nemáte priestor na spustenie osvetlenia stlačením tlačidla.

Ako som už napísal vyššie, telo je vyrobené zo živice a to platí aj pre remienok. Hoci hodinky môžu na prvý pohľad vyzerať dosť nepohodlne, opak je pravdou. Nosia sa veľmi pohodlne a sú také ľahké, že na ne zabudnete. Dôležité je, že remienok má oceľovú sponu, ktorá je pomerne odolná voči zlomeniu, takže je dobré, že Casio zvolilo oceľovú sponu namiesto plastovej.

Odolnosť, na akú sme zvyknutí

Čo by to bolo za G-Shocky bez odolnosti, pardon - vysokej odolnosti. O tú tu, samozrejme, ide predovšetkým. Vodeodolnosť 200 metrov, odolnosť voči nárazom a odolnosť voči magnetizmu (úprimne, toto je konkrétne jedna z ochranných funkcií, ktorá by mala väčší zmysel na mechanických hodinkách ako na quartzových...).

Antimagnetické hodinky musia spĺňať normu ISO 764, ktorá stanovuje odolnosť na 4 800 A/m. Hodinky, ktoré túto odolnosť nemajú, majú zvyčajne 1/3 tejto odolnosti voči magnetom. Pre porovnanie, magnet chladničky má na svojom povrchu odhadom 3800 A/m.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Spolu s antimagnetizmom majú hodinky 2 ďalšie špecifické vlastnosti, ktoré nie sú v rade G-Shock úplne bežné:

  1. stopky s presnosťou na 1/1000 sekundy
  2. zvýšená odolnosť voči magnetizmu
  3. Tachymeter na výpočet priemernej rýchlosti

Funkcie

Funkčný dizajn je inak celkom štandardný, taká klasika značky G-Shock. Navyše nemôžete očakávať ani bohvie aké vychytávky, vzhľadom na to, že 110 sú takou vstupnou bránou do sveta G-Shock, a to aj v tejto cenovej kategórii. Čo presne teda dokážu?

  • Budík,
  • duálne zobrazenie času,
  • stopky s maximálnou kapacitou 100 hodín a presnosťou 1/1000 sekundy,
  • odpočítavacie stopky,
  • zobrazenie svetového času,
  • automatický kalendár.

Legenda, ktorú milujú celebrity

Ani tu neplatí, že bohaté celebrity chcú len luxusné drahé hodinky ale aj hviezdy nosia 110 za facku. Patrí medzi ne juhokórejská popová superhviezda G-Dragon, šampión UFC Israel Adesanya, raper G-Eazy či Kanye West. 110 si svojím šarmom jednoducho získajú každého.

Šampión střední váhy UFC Israel Adesanya a jeho GA-110Šampión UFC v strednej váhe Israel Adesanya a jeho GA-110.

110 nie sú len hodinky, ale súčasť kultúry G-Shock a získali si srdcia nespočetného množstva nadšencov hodiniek. Aj keď nemajú žiadne vymoženosti, z ktorých by ste si sadli na zadok, ani vzhľad, ktorým by ste sa chválili v spoločnosti.

Prečo sa práve tento model stal číslom jeden v predaji hodiniek G-Shock?

Tento predajný úspech a obľúbenosť u ľudí vidím ako dôsledok mnohých faktorov. A v konečnom dôsledku to z modelu GA-110 urobilo prístroj, ktorý sa jednoducho oplatí.

  • Prístupná cena,
  • slušné funkcie,
  • odolnosť a 200-metrová vodeodolnosť,
  • jednoduchý dizajn v mnohých farebných kombináciách.
Napadá mi možno ešte jedna vec, a to ako hodinky zapôsobia na ľudí. Samozrejme, je to individuálny pohľad. Ale ak mám hovoriť za seba - keď sa pozriem na hodinky, vidím jednoduchosť, ale zároveň cítim akési čaro, špecifickú auru... Ťažko sa to opisuje, ale zo skúsenosti viem, že to tak cíti viac ľudí.

A je tu ešte jedno malé plus, ktoré tento model má. V kategórii Baby-G nájdete úplne rovnaký model v menšej veľkosti. Ak teda chcete hodinky spárovať so svojou drahou polovičkou alebo možno s malým dieťaťom, ponúka sa menšia veľkosť BA-110.

Recenzie

Musím sa priznať, že pred testovaním som od hodiniek neočakával žiadnu hitparádu. Svoju úlohu však splnili dokonale, sú jednoduché, pekne čitateľné, ľahké a hlavne odolné. A keby to boli len hodinky na záhradu, tak by som si ich užil!

Ale samozrejme, majú svoje chyby. A tie sa týkajú čitateľnosti v zlých podmienkach. Hodinky nemajú luminiscenciu a za šera alebo tmy ich prakticky neprečítate, jednoducho nevidíte ručičky ani indexy. Ani LED podsvietenie nie je vydarené (a pre mňa je takmer tragické). Aj napriek tomu si hodinky získali srdce nejedného používateľa a na istý čas sa zapísali do análov G-Shock ako vládca svojej línie.

Ak to nie je to, čo hľadáte, existuje alternatíva GA-100, ktorá je funkčne identická a lepšie čitateľná, alebo si môžete pozrieť GBA-800.

Čo si o hodinkách myslíte vy?

G-Shock GA-100 recenzia. Po roku 2010 totálny hit. Ale čo teraz?
6.6.2019 - Martin Koňařík
G-Shock GA-100 recenzia. Po roku 2010 totálny hit. Ale čo teraz?

10 dôvodov, prečo si vybrať G-Shock GBA-800 namiesto GA-100, alebo GA-110
29.5.2019 - Martin Koňařík
10 dôvodov, prečo si vybrať G-Shock GBA-800 namiesto GA-100, alebo GA-110

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

prasiatko Quikpred 287 dňami, reagovať
rychlo som sa G-shockov zbavil... cifernik ? tak to bola katastrofa ktoru som vazne necakal ! rychla citatelnost ? -zabudnite ! skuste to na zastavke MHD ako dlho Vam zaberie zistit aktualny cas? vodotestost 200m ? k comu ? skuste pri beznom ponore odcitat cas ! -bez sance aj v celkom priezracnej vode v bazene ! a v kanclu ? ziadny bonus ! ...tak isli dalej do sveta ????

Hodinky zmienené v článku