» Blog » Casio

Recenzia Casio G-Shock GA-900 – Hodinkový šváb

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 26.11.2020 | 5 MIN

Neotrepaný design inšpirovaný priemyslom a náradím, osvedčený modul a k tomu nadštandardná výdrž na jedinú batériu – takto by sa dali v stručnosti popísať G-Shock GA-900. Jedná sa zároveň o prvú lastovičku novej kolekcie odolných hodiniek nazvanej príznačne „Heavy Duty“. Čo ma na nej zaujalo a naopak trochu sklamalo, vám prezradia nasledujúce riadky…

Nech už máte na G-Shocky nejaký názor, jedno sa im uprieť nedá – snaha neustále inovovať. Zatiaľ čo iné hodinkárske značky uvedú v lepšom prípade niekoľko nových modelov za rok, Casio a špeciálne divízia G-Shock na nás ako sopka chŕli jednu novinku za druhou prakticky každý mesiac. A keď už si človek myslí, že už nič nové snáď ani nemôže prísť, Casio ho vzápätí vyvedie z omylu.

Tentokrát si designéri pre inšpiráciu odskočili do industriálneho prostredia, ktoré síce mnoho spoločného s jemnou hodinárinou nemá, avšak ku G-Shockom, teda hodinkám určeným mimo iné aj pre tvrdú drinu, sa však vyslovene hodia.

Starý známy…

Áno, dnes to bude najmä o designe, konštrukcii a odlišnostiach jednotlivých variánt. Žiadna technologická revolúcia sa tentokrát nekoná… Asi pre vás nie je žiadnou novinkou, že producenti hodiniek občas použijú rovnaký či ľahko modifikovaný strojček (v tomto prípade modul) súčasne v niekoľkých svojich modeloch. Výrobcovi to šetrí jednak čas potrebný na vývoj a samozrejme aj nemalé finančné prostriedky. A to je tiež prípad GA-900.

Ak ich porovnáme totiž s obľúbenými G-Shockmi GA-700, zistíme, že sú si podobné ako vajce vajcu, len v trošku menšom balení. Avšak to nemusí byť zas tak úplne na škodu. Pokiaľ by som si mal totiž vybrať svojho favorita v kategórií „lacné G-Shocky s ručičkami“ boli by to práve Sedemstovky. O tomto modeli ste si u nás mohli prečítať nielen recenziu, ale aj návod pre tých z vás, ktorí neradi lúštia blchy z „knižky pre škriatkov“, ako trefne nazval môj päťročný syn originálny návod priložený v balení. Nebudem sa preto opakovať a poviem len to najpodstatnejšie čo GA-900 od svojho predchodcu „zdedili“.

GA-700. Škandál, G-Shocky s pozitívnym testom na steroidy.
14.6.2019 - Martin Koňařík
GA-700. Škandál, G-Shocky s pozitívnym testom na steroidy.

A začnem samozrejme 24hodinovými stopkami, ktoré možno spustiť aj zo základného módu jediným stlačením. Pokiaľ teda máte často plné ruky práce, pri ktorej potrebujete merať čas, tieto Géčka si rovno zamilujete! Jednoduchšie to už naozaj nejde. Casio naviac stopky vybavilo aj funkciou „Target time“, kde po uplynutí zvoleného intervalu vám túto skutočnosť pripomenú pípaním. Stopky tým pádom môžu suplovať aj funkciu Timeru, teda odpočítavania s následnou signalizáciou. Klasický odpočet na 60 minút vám však bude samozrejme k dispozícií tiež.

Nechýba ani „fíčura“ pre lepšiu čitateľnosť displejov – teda takzvané upratanie ručičiek. Ručičky vám pri práci s hodinkami samé uhnú, ale v prípade potreby tak možno učiniť kedykoľvek pomocou dvojitého stlačenia tlačítiek. Samozrejme nechýba ani päť alarmov, z toho jeden SNOOZE čiže s opakovaním, svetový čas a dopredu naprogramovaný kalendár.

Jednou vecou sa však modul tejto novinky predsa len líši. Už GA-700 mali slušnú výdrž päť rokov na jedinú batériu. Nové GA-900 však zvládnu fungovať ešte o dva roky viac, čiže celých sedem rokov! Nie je teda pochýb, že sa jedná o rekord medzi analógovo-digitálnymi G-Shockmi a osobne v tom vidím jeden z hlavných „selling pointov“ nových Deväťstoviek.

Skrutky a matice

Ako som už spomenul v úvode, GA-900 sú zástupcovia novej kolekcie „Heavy Duty“. Nejde však len o vzhľadové parádičky, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Napriek faktu, že sa jedná pri cene 3290 Kč o takzvaný „entry level“ sa tentokrát na konštrukcii nešetrilo a s tým, že hodinkám dá ich majiteľ patrične zabrať sa tu počítalo.

Hodinky síce oproti GA-700 mierne schudli a zoštíhlili (52,8 × 49,5 × 16,9 mm a váha 65 gramov), no stále to nie sú žiadne tintítka. Desaťstranová luneta je podľa marketingových materiálov inšpirovaná hlavou skrutky a zároveň charakterizuje odolnosť tohto nového modelu. S tým môžem po osobnom zoznámení súhlasiť, aj keď sa priznám, že desaťstrannú skrutku som ešte nevidel.

Ďalším zaujímavým detailom lunety sú prierezy na jej bočných stranách a tiež po stranách čelného tlačítka pre aktiváciu osvetlenia. Verím, že po zhliadnutí fotografií už iste viete prečo. Samotné telo má celkom inú farbu než ako sa vlastne hodinky na prvý pohľad tvária, a tak pri bližšom skúmaní vlastne zistíme, že napríklad červená varianta je v skutočnosti čierna. To sa za mňa rozhodne podarilo…

S odolnosťou najďalej dôjdeš

Heavy Duty by sa dalo voľne preložiť extra odolné. Že to nie je len marketingový slogan, ale fakt, je zrejmé tiež na pásiku z živice. Márne spomínam, že by som u G-Shockov kedy videl takto hrubý pásik. Tu naozaj nehrozí, že by sa roztrhol. Bohužiaľ nadštandardná hrúbka má aj svoje negatívum a tým je tuhosť. Je možné, že sa jeho flexibilita nosením zlepší, avšak pri nasadení mnou testovaného kusu hodinky v oblasti spony mierne odstávali. Pre objektívnosť však dodám, že mám veľmi úzke zápästie a je dosť možné, že tí, ktorých za mlada nemuseli do jedla nútiť, tento problém mať nebudú.

Pokiaľ však patríte ako ja do skupiny „útlorukých“ a GA-900 sa vám páči, nevešajte hlavu. Casio totiž myslelo aj na nás. V ponuke sú hneď dve varianty s textilným remienkom, naviac opatrené systémom quick-release, s ktorým zmienený problém odpadne. Prvým z nich je model GA-900C-1A4ER s oranžovým remienkom.

Druhým potom GA-900E-1A3ER. U tejto verzie nájdeme nielen pásik i remienok, ale naviac i praktický nástroj pre ich ľahkú výmenu. Za túto variantu GA-900 si síce priplatíte 1200 korún, ale má to svoje dôvody. Jedovate žltý remienok má totiž nielen reflexné prvky, ale vďaka luminiscenčnej látke v tme svieti! Pokiaľ vás však originálne textilné remienky nechali chladnými, ani to nie je problém. Casio túto novinku vybavilo adaptérmi a na hodinky tak ide nasadiť v podstate akýkoľvek 24 milimetrov široký remienok.

Ach to svetlo…

Zatiaľ som v podstate len chválil, tak teraz aj trošku kritiky a možno už sami tušíte, že reč bude o čitateľnosti. Bohužiaľ GA-900 po GA-700 zdedili okrem modulu aj rovnako riešené osvetlenie len jednou diódou, čo má za následok jediné – v tme se stáva displej prakticky neviditeľným.

Osvětlení pomocí jedné LEDky je bohužel docela chabé. Neduh, který si GA-900 odnesly od svého předchůdce GA-700.

Osvetlenie pomocou jednej LEDky je bohužiaľ celkom chabé. Neduh, ktorý si GA-900 odniesli od svojho predchodcu GA-700.

Podobne sú na tom i ručičky bez akejkoľvek luminiscencie. Šikmá kamufláž síce vyzerá zajímavo, avšak čitateľnosti hlavne za šera to úplne neprospelo. Trochu to síce zachraňuje kontrastne podarené zakončenie bielou, prípadne červenou farbou, ale aj tak to neni žiadna sláva. Skrátka etalónom čitateľnosti GA-900 rozhodne nikdy nebudú…

Ale vadí to? Ja myslím, že úplne nie. G-Shocky predsa vynikajú v úplne inej disciplíne, než je čitateľnosť. Je to v podstate taký šváb hodinkového sveta, ktorý prežije snáď čokoľvek. Je to parťák, ktorý vás nezradí ani na suchu ani pod vodou. Môžete do neho búšiť kladivom, prejsť ho hoci nákladiakom a on u toho nehne ani brvou. Že trošku preháňam? Ani náhodou…

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku