» Blog » Casio

Casio G-Shock GA-B2100 recenzia – Hlas rozumu bol vypočutý

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Agáta Vřeská | 27.7.2022 | 4 MIN

Možno ešte vôbec niečo vylepšiť na modeli CasiOak? Zdá sa, že áno. Pretože ako inak si vysvetliť rozšírenie kolekcie o Casio G-Shock GA-B2100. Otázkou ale je – prinieslo "Béčko" niečo podstatné?

Predstavte si, že prídete do hodinárstva a odchádzate s hodinkami, o ktoré sa v budúcich dobrých desiatich rokoch nebudete musieť prakticky starať. Akože vôbec. Nebudete behať pre novú batériu, riešiť nastavovanie dátumu ani času, ani na nich dávať pozor, aby sa im náhodou niečo nestalo.

Splnený sen. A na účtenku si za čas ani nespomeniete. Pri pohľade na nich si nepoviete: „Mal som ešte počkať,“ ale „ešte že som zas nezaváhal.“

To sú G-Shock GA-B2100.

Ako vylepšiť (skoro) dokonalé

Možno, že je to príliš jednoznačný úvod recenzie. Ale v skutočnosti to nie je úvod, ale záver. Nech totiž na nové GA-B2100 pozerám z akejkoľvek stránky, vždy prídem k rovnakému výsledku. Vylepšili už prakticky dokonalý model.

G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu
4.12.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu

Tenké, pohodlné GA-2100 sa v G-rebríčku obľúbenosti predrali na vrchol. Zabralo im to zlomok času než ikonám GA-100 alebo GA-700. Vedľa týchto obrov pôsobia až titerne, ale je to ich najsilnejšia zbraň.

149,00 € (doručíme do 25.4.)

Pýšia sa titulom doposiaľ najtenších G-Shockov a naviac majú na svojej strane aj bezpochyby ikonický retro dizajn. Tieto G-Shocky sa skrátka zapísali do histórie.

Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec
16.11.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GA-2100 CasiOak sa zaradili medzi štyri najúspešnejšie G-Shocky vôbec

Ich výbava je ale úmerná cenovke za základné modely. A teda… základná. Budíky, stopky, odpočet, svetový čas, osvetlenie… Na prémiové RC či Bluetooth ste mohli zabudnúť. Až doteraz.

Od roku 2019, kedy sme GA-2100 videli už v toľkých farebných variantoch, špeciálnych kolaboráciách a konieckoncov aj v dámskom variante a metal covered verzii, prichádza prvýkrát aj funkčný upgrade.

Kovový kryt G-Shock GM-2100 recenzia – Je lepší resin, alebo oceľ?
22.3.2024 - Agáta Vřeská
Kovový kryt G-Shock GM-2100 recenzia – Je lepší resin, alebo oceľ?

Mini CasiOak GMA-S2100 recenzia – Malé zmenšenie pre Casio, veľké pohodlie pre vyžličky
16.4.2021 - Agáta Vřeská
Mini CasiOak GMA-S2100 recenzia – Malé zmenšenie pre Casio, veľké pohodlie pre vyžličky

A ten sa skladá z dvoch, zato zásadných praktických funkcií: Bluetooth konektivity a solárneho napájania.

Ty úžasne jednoduchá appka, kde si?

Musím povedať, že ak som niečo skutočne milovala na aplikáciách od Casia, bola to jednoduchosť. Stiahli ste appku (v tomto prípade to bola G-Shock Connected), našli ste svoje hodinky a stlačili ste tlačidlo. Hotovo.

Teraz Casio prišlo s novou aplikáciou pre svoje hodinky s názvom Casio Connected a čaká vás prvotné kolečko registrácie. Nič, čo by nešlo prečkať, ale áno, musíte sa registrovať, na maile potvrdiť registráciu, a potom nájsť podľa modulu svoje hodinky.

V aplikaci Casio Watch najdete nově i instagramový účet nebo informaci, kdy, kde a jaké hodinky se naposled spárovaly.V aplikácii Casio Watch nájdete po novom aj instagramový účet alebo informáciu, kedy, kde a aké hodinky sa naposledy spárovali.

Neznie to zas tak hrozne, ale na pár úskalí som narazila. Akonáhle ale získate svoje Casio ID, máte ho už nastálo. Pre všetky hodinky, ktoré kedy v budúcnosti budete chcieť spárovať. Takže im odpúšťam.

Zázrak presného nastavenia sa potom deje skutočne na počkanie. Čas, časová zóna, dátum, všetko na sekundu presne počas chvíľky. Na hodinkách potom podľa čiarky u znaku RCVD vždy poznáte, či sú hodinky aktualizované alebo nie.

Vychytávky v aplikácii

Všetci vieme, čo je najväčšou slabinou 2100. Pidi tlačidlá pomerne dosť zapustené v puzdre, takže ovládanie nie je úplne tak jednoduché ako u iných modelov. Keď teda nemusíte všetko nastavovať ručne cez hodinky, je to výhoda sama o sebe.

A naviac, poznám dosť majiteľov G-Shockov, ktorí rok čo rok chodia s prosíkom, ako prehodiť letný/zimný čas alebo prečo ručičky neukazujú to, čo digitálny displej. V aplikácii to zvládne vyriešiť asi každý.

MožnostMožnosť nájsť svoj telefón, nastaviť svetový čas alebo až 5 budíkov. Všetko pohodlne v appke.

Okrem toho ale spojenie s telefónom má pár vychytávok, na ktoré by som skoro zabudla:

  • Funkcia nájdi môj telefón. Podržaním tlačidla Start začne telefón zvoniť. A vybrať si môžete aj z viacerých tónov. (Pri krátkom podržaní v móde času sa skoriguje čas podľa telefónu.)
  • Úsporný režim. Medzi 22 h a 6 h sú hodinky v úspornom režime, ktorý si v appke môžete vypnúť.
  • Nastavenie pripomienky. Až 5 pripomienok v ľubovoľnom dátume s ľubovoľným opakovaním, ktoré si pohodlne nastavíte v telefóne.
  • Vidíte stav nabitia solárneho akumulátora.
  • Podrobný návod priamo v aplikácii. Síce v angličtine, ale zato krok za krokom a ku každej funkcii. Ako skalibrovať ručičky, ako prehodiť domovské mesto, ako…

Připomínka se vám zobrazí na hodinkách jen blikající čárkou na displeji u REM, ale lepší než nic.Pripomienka sa vám zobrazí na hodinkách len blikajúcou čiarkou na displeji u REM, ale lepšie než nič.

Hlas rozumu

Vždy sa ponúka otázka, koľko za to. Základné GA-2100 sa aktuálne pohybujú okolo 100 až 130 eur. Modely s Bluetooth a solárom GA-B2100 vychádzajú okolo 170 eur. Oplatí sa to?

Povedzme, že spojenie s telefónom oželiete. Ale za predpokladu, že solárne napájanie vám ušetrí cca 10 rokov bez výmeny batérie… Počítajte so mnou. V hodinkách sú dve batérie (druhá je pre svetlo). Výrobca uvádza výdrž nejaké 3 roky. Takže za 10 rokov vás čakajú tak 3 výmeny po dvoch batériách.

Pri súčasných cenách výmeny baterky u hodinára sa cenový rozdiel medzi modelmi vyrovná už len týmto. A to sme nezapočítali tlakové skúšky, cesty do hodinárstva a zbytočné starosti.

Záver

Prechod z pôvodných GA-2100 na nové Béčkové zmysel nedáva. Ale pokiaľ ste v dohľadnej dobe uvažovali nad kúpou CasiOakov, verziu s Bluetooth a solárnym napájaním by som rozhodne nezavrhovala. Farebné varianty sa Casiu naviac tiež podarili a dá sa očakávať, že ďalšie budú nasledovať.

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Čo vravíte na GA-B2100 vy? Mal upgrade zmysel? Alebo by ste zmenili niečo iné?

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Casio G-Shock DW-5600 recenzia – Legenda za pár eur
28.3.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock DW-5600 recenzia – Legenda za pár eur

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku