» Blog » Casio

Casio G-Shock GBA-900 recenzia – Zaujímavá alternatíva nielen pre športovca

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 28.7.2022 | 7 MIN

Ak chce človek zostať fit, musí sa hýbať. A aby to hýbanie malo nejaký zmysel a výsledky, často si berie na pomoc hodinky, ktoré mu s tým pomôžu. Na trhu je ich mnoho, v drvivej väčšine však spadajú do kategórie takzvaných smart hodiniek. Tie často spája uniformný a pre niekoho aj nudný vzhľad a aj závislosť na nabíjacom kábli. Že to ide aj inak nám však ukazuje značka Casio svojim modelom G-Shock GBA-900.

Prvý model kolekcie G-SQUAD určenej milovníkom aktívneho života GBA-800 sa predstavil už v roku 2018 a v našom magazíne sme sa mu venovali hneď niekoľkokrát.

Tento odolný fitness tracker nás vtedy zaujal nielen svojimi funkciami a vzhľadom, ale aj príjemnou cenou. Na jeho úspech sa snaží – a nutné povedať, že úspešne – naviazať jeho vylepšený nástupca teda model GBA-900.

Pri prvom letmom pohľade na ciferník sa zdá, že sa zas až toľko nezmenilo, opak je však pravdou. GBA-900 aj tentokrát spolieha na osvedčené analógovo-digitálne prevedenie, čas teda prečítame na prvý šup a to vo všetkých módoch hodiniek, čo je veľmi praktické a osobne sa mi toto riešenie páči najviac.

Základný tvar ručičiek síce zostal rovnaký, ale zväčšila sa plocha luminiscencie a tým pádom aj čitateľnosť za šera, prípadne v noci. Mierne väčší je aj hlavý displej hodiniek, ktorý tak lepšie zobrazuje informácie. Menší kruhový displej, ktorý zobrazuje pripojenie k telefónu a zároveň graficky indikuje percento prejdených krokov, sa po novom presunul na ľavú stranu.

Novinkou tohto modelu sú dva menšie displeje – jeden na deviatke a druhý na pozícii dvanástej hodiny. Prvý menovaný slúži ako ukazovateľ aktívneho budíka a akustickej signalizácie v celú hodinu, ten druhý potom ako graf efektivity pri cvičení. Efektne pôsobí aj metalická úprava indexov, vďaka čomu GBA-900 pôsobí naživo o niečo hodnotnejšie než ich predchodca.

Nová je aj textúra ciferníka, ktorú nájdeme aj na remienku hodiniek. Tie bývajú u G-Shockov spravidla tuhšie a nie zrovna pohodlné, čo je dané použitým materiálom, teda resinom či živicou, ak chcete. To však našťastie neplatí pri tomto modeli, kde namiesto resinu nájdeme mäkký polyuretán. Remienok je tak príjemne mäkký a poddajný.

Potešil ma aj malý rozostup medzi jednotlivými dierkami pásika, vďaka čomu som nemal problém s tým, že by hodinky boli na ruke príliš utiahnuté alebo naopak voľné, čo bohužiaľ nie je u všetkých G-Shockov pravidlom a napríklad taký majiteľ DW-5600 určite vie, o čom píšem. Dierky sú naviac väčšie než obvykle a podobne ako u GBA-800 na oboch koncoch remienka a slúžia tak zároveň ako ventilácia, čo je u hodiniek zameraných na šport určite fajn.

Ďalšie a poriadne veľké ventilačné otvory však po novom nájdeme aj v mieste uchytenia remienka k puzdru hodiniek a je teda vidieť, že dobrá priedušnosť bola pri navrhovaní tohto modelu dôležitá téma. Chválim aj pútko remienka s poistkou, vďaka ktorej nemá tendenciu nijak “cestovať“ a drží pekne na mieste.

Čo ma ďalej na týchto “Géčkach“ pozitívne prekvapilo, bol fakt, ako dobre sa nosia aj na ruke s menším zápästím. V katalógu u kolonky rozmerov síce nájdeme čísla 51.2 x 48.9 x 16.6 milimetrov, takže by sa mohlo zdať, že pôjde o model, ktorý bude dobre sedieť skôr na ruke dobre živeného chlapáka, avšak v reále sadnú aj chudším jedincom.

Hlavným dôvodom, okrem flexibilného remienka, je použitie insertov klinového tvaru, ktoré nájdeme v mieste pod spomínanými ventilačnými otvormi. Hodinky tak zápästie doslova obopnú a sedia skutočne výborne.

Casio sa tentokrát rozhodlo nepoužiť na konštrukciu odolného puzdra karbónovú zmes, ako sme si poslednú dobu zvykli, ale tradičný resin. A aj tak sú hodinky príjemne ľahké a vážia len 61 gramov. Pokiaľ teda hľadáte naozaj pohodlné G-Shocky, potom by model GBA-900 rozhodne nemal ujsť vašej pozornosti.

Drvivá väčšina nových G-Shockov spolupracuje so smart telefónom, čo hlavne dlhoročným fanúšikom týchto hodiniek dvakrát “nevonia“. Priznám sa, že tento názor chápem a rešpektujem, avšak vzhľadom k tomu, že hodinky na telefóne nie sú nijak závislé a plnohodnotne fungujú aj bez telefónu, to osobne beriem ako veľké plus a pokiaľ nechcem, nemusím prepojenie s telefónom vôbec používať.

To je prípad aj týchto “ Deväťstoviek“. Stále platí, že si tieto hodinky poradia aj bez mobilu, avšak na rozdiel od modelov, ktoré telefón používajú “iba“ pre jednoduché nastavenie funkcií, prípadne synchronizáciu času, si GBA-900 tykajú so smart telefónom o trochu viac a nepoužiť prepojenie s ním by bola vyslovene škoda… Čo teda tento Power Trainer, osadený modulom s číslom 5641 v spolupráci s aplikáciou G-Shock MOVE vlastne dokáže?

Casio G-Shock GBD-100: Ešte to má pár múch, ale sú „inteligentné“ aj bez nabíjačky
4.12.2020 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBD-100: Ešte to má pár múch, ale sú „inteligentné“ aj bez nabíjačky

Casio G-Shock GBD-200 recenzia – Na hrane inteligencie
5.10.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-200 recenzia – Na hrane inteligencie

Pri cene okolo 150 eur síce nemôžeme očakávať vychytávky typu snímač tepovej frekvencie či meranie kyslíka v krvi, aj tak toho ponúkne veľa. Základom je zabudovaný trojosový akcelerátor, vďaka ktorému sú tieto hodinky schopné spočítať nielen kroky, ale aj prejdenú vzdialenosť a rýchlosť v kilometroch.

Je jasné, že prejdená vzdialenosť je u hodiniek bez GPS prijímača iba orientačná, ale aj na to u Casia mysleli. Pokiaľ totiž hodinky prepojíte s telefónom a aktivujete jeho GPSku, GBA-900 sa po určitej dobe samy prekalibrujú a meranie je potom v budúcnosti omnoho presnejšie a to aj keď nebudú s telefónom prepojené. Či tomu tak skutočne je som sám v reále vyskúšal.

Nastavení GPS, údaje z aplikace MOVE a z chytrého náramku Mi Band.Nastavenie GPS, údaje z aplikácie G-Shock MOVE a z aplikácie Zepp smart náramku Mi Band.

Pre porovnanie som si na rovnakú ruku vzal náramok Xiaomi Mi Band 6, ktorý inak na moje občasné športové aktivity používam. Realita ukázala, že G-Shocky spočiatku prejdenú vzdialenosť oproti realite mierne podmeriavali, avšak po nejakých 500 metroch sa naozaj skalibrovali a potom už namerané hodnoty zodpovedali realite.

Čo sa týka počtu krokov, tam to bolo bez akýchkoľvek zaváhaní hneď od začiatku a G-Shocky aj Mi Band v cieli ukázali v podstate totožnú hodnotu. G-Shocky počet nachodených krokov využívajú aj pre kalkuláciu spálených kalórií, avšak tu je to vďaka absencii monitoru srdečného tepu pochopiteľne iba orientačná hodnota a ako som zistil, hodnota spálených kalórií na displeji narastala, aj keď som nemal hodinky vôbec na ruke.

Podobne ako ostatné modely kolekcie G-SQUAD ponúknu aj intervalový timer, teda programovateľný odpočet, ktorý je vhodný hlavne pre takzvaný kruhový tréning. Môžete si nastaviť až 20 cvičebných setov vrátane prestávok podľa svojich potrieb, pričom jednotlivý set možno až 5x opakovať. Hodinky potom akusticky upozornia na zmenu cvikov, takže pri cvičení sa nemusíte zbytočne rozptylovať pozeraním na displej.

GBA-900 ďalej ponúknu aj vylepšené stopky na 24 hodín a to dokonca s pamäťou. Môžete tak stopovať nielen časové úseky, pochopiteľne s medzičasom, ale aj časy na kolo, rýchlosť a dĺžku jednotlivých okruhov. Namerané hodnoty si potom hodinky uložia (až 50 záznamov) a tieto si potom môžete spätne prehliadnuť nielen priamo na hodinkách, ale samozrejme aj v aplikácii na mobilnom telefóne a zhodnotiť svoj progres podobne ako u predchodcu GBA-800.

Čo však Osemstovky nevedeli, bolo zobrazenie notifikácií… Áno, GBA-900 vedia ako jedny zo skutočne mála G-Shockov zobraziť a zvukovo upozorniť na prichádzajúci hovor, SMSku, ale tiež na email či správu z komunikačnej aplikácie. Vzhľadom ku koncepcii a technológii displeja sa vám však nezobrazí meno ani číslo volajúceho a na text prichádzajúcej správy môžete samozrejme tiež zabudnúť.

Jediné čo uvidíte a započujete je pípnutie (našťastie dostatočne hlasité) a malá ikona na displeji, zobrazujúca podľa typu piktogramu či vám niekdo volá, či prišla správa, prípadne email. V záplave smartwatchov, ktoré sú dnes už schopné správy nielen zobraziť, ale prípadne na nich aj rovno odpovedať to síce nie je bohviečo, avšak lepšie niečo než vôbec nič, nemám pravdu?

Aj vďaka tomuto, povedzme, jednoduchšiemu variantu notifikácií tieto hodinky nie sú náročné na energiu a fungujú aj bez obťažujúceho nabíjania a dokonca na jedinú batériu CR2025 celé dva roky. Slušné, čo poviete?

Podobne ako ostatné G-Shocky aj tento model je samozrejme odolný proti všemožným nárazom, naviac vodeodolný 200 metrov a ponúka aj ďalšie funkcie ako čas druhej časovej zóny, 5 budíkov a okrem luminiscenčných ručičiek aj naozaj výkonné diódové osvetlenie a to ako ciferníka, tak aj displeja, ktoré možno aktivovať nielen tlačidlom, ale aj automaticky zdvihnutím ruky smerom k tvári.

Mimo toho GBA-900 pomôže nájsť zabudnutý telefón, vie si kalibrovať či už vplyvom magnetizmu či nárazom rozhodené ručičky alebo napríklad upozorniť na slabú batériu.

Záverečný verdikt

GBA-900 sú podľa môjho názoru pekelne podarené Géčka. Za mierne vyššiu cenu než ich predchodca ponúkajú omnoho viac funkcií a ako bonus prihadzujú skutočne premyslený dizajn a pohodlie, ako málo ktoré G-Shocky, čo z nich robí viac než dôstojného nástupcu pôvodných GBA-800. Za mňa teda do Japonska určite palec hore!

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

10 dôvodov, prečo si vybrať G-Shock GBA-800 namiesto GA-100, alebo GA-110
29.5.2019 - Martin Koňařík
10 dôvodov, prečo si vybrať G-Shock GBA-800 namiesto GA-100, alebo GA-110

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku