» Blog » Casio

Casio G-Shock GBD-100: Ešte to má pár múch, ale sú „inteligentné“ aj bez nabíjačky

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 4.12.2020 | 8 MIN

Jar a s ňou spojená karanténa v podstate celej zemegule nám všetkým viac či menej zasiahla do životov a našich plánov. Inak tomu nie je ani u Casia. Tohtoročné novinky predstavené v januári sa tak na pulty dostávajú s väčším či menším oneskorením. Rovnaký osud postihol aj objekt dnešnej recenzie. Nakoniec sme sa však dočkali a môžeme sa teda novinke menom G-Shock GBD-100 pozrieť na zúbky pekne zblízka.

Aplikácie, notifikácie, vibrácie

Tento rok (2020), ako určite sami viete, sa mali v krajine vychádzajúceho slnka konať letné olympijské hry. Pre Japoncov je to samozrejme veľká česť a udalosť. Respektíve mala byť. Nie je preto prekvapením, že všetky nové modely G-Shockov svojim poňatím mieria hlavne na tých, ktorí sa radi hýbu. Mnou otestovaná novinka GBD-100 nie je výnimkou. Rozširuje totiž najmladšiu kolekciu nazvanú G-SQUAD, určenú predovšetkým športovo založeným jedincom.

Myslím však, že nielen športovci, ale aj drvivá väčšina fanúšikov G-Shockov ocenia novinky ako notifikácie, vibračný alarm, špičkový LCD displej a v neposlednom rade aj priaznivú cenu 160 eur. A čo viac? Tieto hodinky sa obídu bez nabíjačky! Aké sú teda moje dojmy po týždennom súžití s touto očakávanou novinkou, sa vám pokúsim popísať v následujúcich riadkoch…

Bezchybný exteriér

Vyrobiť perfektné hodinky určené na šport nie je vôbec jednoduchá záležitosť. Môžete ich vybaviť tými najpokrokovejšími funkciami, ale pokiaľ dobre nepadnú na ruku, prípadne sa vám nebudú jednoducho ovládať, je to problém. Úplne nový tím vývojárov a designérov, stojacich za väčšinou z tohtoročných noviniek na to našťastie myslel a na exteriéri si dal naozaj záležať. Vzhľad GBD-100 je silno inšpirovaný populárnym modelom Rangeman GPR-B1000 a na prvý pohľad tak pripomína jeho menšieho brata.

Na pohľad druhý však objavíme hneď niekoľko odlišností. Tvar spodnej časti puzdra je tu viac vykrojený tak aby hodinky užívateľa nijak neobmedzovali pri ohybe zápästia. Z rovnakého dôvodu sa presťahovalo tiež piate tlačidlo (RUN), ktoré je teraz umiestnené na ľavej strane. GBD-100 tak ani cez svoju veľkosť – konkrétne 58.2 x 49.3 x 17 mm, na ruke pri športových aktivitách svojho majiteľa neobťažujú. V malej nevýhode však pochopiteľne budú tí, ktorí hodinky nosia na pravej ruke.

Milo ma prekvapil aj samotný pások hodiniek. Je vyrobený z mäkčeného Uretánu a u puzdra opatrený klinovými insertami, takže hodinky nemajú tendenciu pretáčať sa ani na zápästí menšieho priemeru. Pások je krásne ohybný a na ruke vyslovene príjemný.

Ku komfortu tiež prispieva rozumná vzdialenosť medzi jednotlivými dierkami (konečne) a nájsť ideálne nastavenie tu nie je oproti niektorým starším modelom problém. Pre lepšiu ventiláciu naviac dierkovanie nájdeme aj na dlhšej strane pásku, čo je praktické nielen v letných mesiacoch. Potešila ma aj prítomnosť poistky na držiaku pásku, ktorý tak po pásku „necestuje“ a aj táto drobnosť prispieva k perfektnému pocitu na ruke.

Řemínky jsou z měkčeného uretanu, pohodlné a konečně i s dostatečnými dírkami pro nastavení délky

Remienky sú z mäkčeného uretánu, pohodlné a konečne aj s dostatočnými dierkami pre nastavenie dĺžky

Ďalšou novinkou, ktorú samozrejme nesmiem opomenúť zmieniť je celkom nový design tlačidiel, inšpirovaný gekonom. Vzor na dotykovej ploche tlačidiel ABCD je totiž podobný ako na chodidlách tejto jašteričky popierajúcej gravitačný zákon. Povrch tlačidiel je naviac upravený protišmykovou úpravou pre ešte lepšiu manipuláciu.

Design tlačítek

Design tlačidiel je opatrený protišmykovou úpravou

To znie výborne, že? V praxi sa však nadšenie úplne nedostavilo. Prsty mi po tlačidlách občas skĺzli a na testovanom kúsku naviac tlačidlá pri stlačení mierne vŕzgali. S niečím podobným som sa u G-Shockov, ale ani ostatných hodiniek značky Casio zatiaľ nestretol. Nezostáva teda než dúfať, že to bola vlastnosť iba tohto konkrétneho kúsku. Tlačidlá rovnako ako puzdro a luneta hodiniek sú tradične vyrobené z Resinu.

Hodinky sú ľahké (69 gramov), dobre vyvážené a na ruke ich tak aj cez relatívne väčšie rozmery po chvíľke ani nevnímate. Resin zároveň poskytuje dostačujúcu ochranu pred rôznymi karambolmi, ako na súši, tak aj pod vodou a to až do 200 metrov, samozrejme pokiaľ si tak hlboko trúfnete :).

Famózny displej

To najlepšie nakoniec… Áno, reč bude o displeji využívajúcom MIP technológiu. Ten bol donedávna výsadou len vyššie spomínaných Rangemanov, teda vôbec najdrahších digitáliek z kolekcie Casia. Som preto milo prekvapený, že sa s ním budeme stretávať aj u modelov z opačného cenového spektra. Medzi jeho hlavné výhody patrí perfektná čitateľnosť za všetkých svetelných podmienok, čo môžem len potvrdiť. Po dobu testovania sa mi nestalo, že by som neprečítal čas na prvý šup, či už svietilo slnko alebo bol súmrak. Takisto pozorovacie uhly sú na jednotku. Vďaka svojmu rozlíšeniu naviac zobrazia omnoho viac informácií, než klasický maticový LCD displej a to všetko pri minimálnej spotrebe energie. Pre úplnosť doplním, že ho chráni minerálne sklo, ako je pre G-Shocky v tejto cenovej kategórii typické…

Displej sa podaril. Má perfektnú čitateľnosť za všetkých svetelných podmienok

Záplava noviniek

Zatiaľ som GBD-100 len chválil. Poďme sa však pozrieť aj na modul 3481, teda srdce týchto hodiniek. Z neho už tak nadšený bohužiaľ nie som. V priebehu testovania som totiž objavil niekoľko mušiek a jednu muchu. Ale poďme poporiadku… K tomu, aby vám tieto G-Shocky správne fungovali, budete nutne potrebovať smart telefón s iOS 11 nebo Androidom verzie 7.0 a vyššie a Bluetooth verzie 4.0 a nainštalovanú aplikáciu G-Shock MOVE (pozor nie G-Connected).

Prečo píšem nutne? Na hodinkách totiž nejde nastaviť presný čas inak, než telefónom. Teda presnejšie nejdú nastaviť sekundy, čo je u G-Shockov novinka. Pomocou aplikácie potom môžete vykonávať všemožné nastavenia hodiniek, nájsť stratený telefón, nechať si „ušiť“ cvičebný program na mieru, vyhodnotiť vaše dosiahnuté výsledky a v neposlednom rade prijímať notifikácie, na ktoré sa pozrieme najskôr.

GBD-100 mají i notifikace, bohužel s drobným „ale“

GBD-100 majú aj notifikácie, bohužiaľ s drobným „ale“

GBD-100 vedia upozorniť vibráciami na prichádzajúci hovor, SMS, email, správu na Messengeri, udalosť z kalendára a ďalšie, stačí si zvoliť, ktoré oznámenia sú pre vás dôležité. Na hodinkách sa objaví stručné upozornenie, že vám niekto napísal. Avšak aby ste si správu prečítali, je nutné celkom šesťkrát(!) stlačiť kombináciu tlačidiel. Položka notifikácií je totiž v menu až ako posledná a možnosť presunutia nie je možná. To je pomerne otravné, zvlášť keď tlačidlo D nemá v základnej polohe žiadnu funkciu a jeho naprogramovanie pre priamy prechod do detailov správy sa priam ponúka.

Stručne povedané, toto sa úplne Casiu nepodarilo a bolo by fajn si vziať príklad u konkurencie, ktorá to má vyriešené omnoho lepšie. Niekoľkokrát sa mi tiež stalo, že sa notifikácia na hodinkách objavila približne s polhodinovým oneskorením, čo následne vyriešilo až opätovné preinštalovanie aplikácie a vrátenie hodiniek do továrneho nastavenia.

Nastavit si můžete upozornění na příchozí SMS, telefon, Messenger a další

Nastaviť si môžete upozornenie na prichádzajúcu SMS, telefón, Messenger a ďalšie

Otočme však list a pozrime sa na ďalšie funkcie. Tak ako u predchádzajúcich modelov športového radu G-SQUAD (prečítať recenziu na GBD-800) ani tu nemôžu chýbať stopky s medzičasom a pamäťou až 100 kôl, multi-timer s opakovaním pre kruhový tréning, krokomer a novo sa objavuje tiež funkcia „Training Log“. Nejde o nič iné, než o záznam vašej športovej aktivity. Nové GéBéDéčka sú vám teraz schopné zmerať vzdialenosť, čas, odhadnúť spálené kalórie, aktuálnu rýchlosť a v spolupráci s GPSkou mobilu tiež zaznamenať trasu.

Pokiaľ však jasáte (tak ako som jasal ja), že ste práve objavili ideálne G-Shocky na bicykel a inlajny, musím vás sklamať. Názov funkcie je totiž trochu zavádzajúci a správne by sa mal volať „Run Log“, prípadne „Walk Log“. So žiadnou inou športovou aktivitou okrem behania a chôdze si hodinky neporadia, čo je trochu škoda. Rýchlosť a tiež vzdialenosť totiž hodinky vyhodnocujú pomocou zabudovaného akcelerometra, respektíve pohybu vašej ruky a nie z GPS telefónu. Pri jazde na bicykli sa preto rýchlomer správa zmätene, ukazuje „hausnumerá“, rovnako ako údaj prejdenej vzdialenosti, ako môžete vidieť nižšie. G-Squady ale Casio prezentuje ako hodinky predovšetkým pre bežcov a turistov, nezostávalo teda, než otestovať, ako si poradia pri behu a chôdzi.

Módy jsou bohužel jen na běh a chůzi, s kolem či in-line bruslemi si neporadí

Módy sú bohužiaľ len na beh a chôdzu, s bicyklom či in-line korčuľami si neporadí

Bež, Forrest, bež!

Pre testovanie týchto hodiniek som si nemohol vybrať lepšie počasie. Áno, trafil som sa presne do obdobia vytrvalých dažďov a lokálnych povodní :). Pôvodný plán na 10 kilometrový kondičný beh tak vzal rýchlo za svoje a namiesto toho som absolvoval niekoľko kratších okruhov, keď to počasie na chvíľu dovolilo. Namerané údaje ako rýchlosť a vzdialenosť som pre zaujímavosť porovnával s aplikáciou Mapy.cz. Ako to dopadlo? Tentokrát už hodinky pracovali tak ako majú. Aktuálna rýchlosť sa zhodovala s údajom na telefóne, každý ubehnutý kilometer hodinky spoľahlivo oznámili vibráciou (vzdialenosť možno definovať) a všetko fungovalo tak ako má. Ocenil som aj možnosť nastaviť si na displej hodiniek údaje podľa vlastnej preferencie. Celkom si môžete nadefinovať tri rôzne obrazovky po troch údajoch a počas meranej aktivity medzi nimi podľa potreby prepínať.

Na hodinkách si můžete nadefinovat obrazovku s konkrétnímu údaji

Na hodinkách si môžete nadefinovať obrazovku s konkrétnymi údajmi

Po ukončení aktivity sa vás hodinky opýtajú, či chcete záznam uložiť a pokiaľ sa tak rozhodnete, hodinky odošlú záznam do telefónu. V aplikácii si potom môžete prehliadať dosiahnuté výsledky a ak používate sociálno-športové aplikácie ako STRAVA, Apple či Google Health, môžete ich pomocou svojho Casio účtu zdieľať s ostatnými…

Zaznamenané údaje z aktivit si můžete uložit do aplikace a přehledně je zobrazit

Zaznamenané údaje z aktivít si môžete uložiť do aplikácie a prehľadne ich zobraziť

Rád by som teraz napísal, že pri bežeckých aktivitách funguje všetko na jednotku. Bohužiaľ aj tu sa jedna muška objavila. Pri porovnaní ubehnutej trasy s Mapy.cz aplikácia MOVE namerala inú vzdialenosť, aj keď obe aplikácie využívali rovnaký telefón a tým pádom aj rovnaký zdroj GPS. Rozdiel na 1.5 kilometrov dlhej trase činil približne 250 metrov, čo nie je úplne málo. Vzhľadom k tomu, že podobnú skúsenosť majú aj niektorí ďalší užívatelia na G-Shock fóre, nejedná sa o problém len testovaného kusu. Nezostáva než dúfať, že sa táto a ďalšie muchy opravia s budúcou aktualizáciou.

Aplikace MOVE a mapy.cz ukázaly odlišné vzdálenosti trasy

Aplikácia MOVE a mapy.cz ukázali odlišné vzdialenosti trasy

Ide to aj bez kábla

Nerád by som dnešnú recenziu končil pesimisticky, preto som si na záver nechal jednu podstatnú výhodu týchto hodiniek. Napriek tomu, že sú hodinky koncipované pre stále pripojenie s telefónom, majú výkonné osvetlenie a vibrácie – teda funkcie náročné na energiu, vystačia si tieto hodinky len s jedinou batériou CR2032. Casio udáva životnosť dva roky pri využívaní všetkých funkcií, teda aj automatického osvetlenia displeja, notifikácií atď. Na nutnosť výmeny batérie vás hodinky naviac samé upozornia v dostatočnom predstihu. Pokiaľ máte rovnako ako ja averziu na nabíjačky všetkého druhu, GBD-100 sa javí ako ideálna voľba.

Podsvětlení displeje je perfektní, navíc hodinky nepotřebují nabíječku

Podsvietenie displeja je perfektné, naviac hodinky utiahnu všetky funkcie baterkou

Verdikt

Testovanie GBD-100 bola tak trochu jazda na horskej dráhe. Pozitívne pocity z podareného exteriéru a fantastického displeja striedalo miestami rozčarovanie z logiky ovládania a nie úplne presného merania vzdialenosti. Je teda čo zlepšovať. Na druhú stranu sa vývojári snažia tieto nedostatky riešiť, o čom svedčí už štvrtá aktualizácia firmwaru hodiniek v pomerne krátkej dobe a ja preto pevne verím, že Casio čo nevidieť všetky muchy vychytá…

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku