» Blog » Casio

Casio G-Shock GBD-H2000 recenzia – Mudrlant s dvojročnou výdržou batérie

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Inteligentné | Klasické | Vojenské

Dominik Hok | 3.5.2023 | 9 MIN | 2x komentár

Je druhá generácia G-Shock GBD-H2000 konkurencieschopnejšia na trhu smartwatchov? Sú tieto hodinky pre širokú verejnosť a nielen pre G-Shockárov? Na to si odpovieme v tejto recenzii.

Druhá generácia priniesla tieto novinky:

  • priemer puzdra klesol z 55 na 52,6 mm
  • remienok je inak spracovaný a už "neodstáva" od ruky
  • pridali sa športové algoritmy od Polaru
  • k spárovaniu sa používa aplikácia Casio Watches
  • výdrž batérie až 23 mesiacov v najjednoduchšom režime
  • výdrž na GPS až 18 hodín

Trochu menší, trochu ľahší, trochu použiteľnejší

V recenzii prvej generácie som tento model nazval "Smart Kingom". Svojim priemerom 55 milimetrov totiž dorovnával skutočného Kinga, ktorým je klasický model GX-56.

Casio G-Shock GBD-H1000 recenzia – dokážu ustáť inteligentnú konkurenciu v praxi?
8.1.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H1000 recenzia – dokážu ustáť inteligentnú konkurenciu v praxi?

GBD-H1000: Prvé G-Shocky s monitoringom srdečného tepu. Žeby konkurencia Garminov?
15.12.2020 - Agáta Vřeská
GBD-H1000: Prvé G-Shocky s monitoringom srdečného tepu. Žeby konkurencia Garminov?

Druhú generáciu v súvislosti s novými algoritmami chceli urobiť trochu praktickejšiu pre šport. Oceľové dienko nahradil plast, priemer klesol na 52,6 mm a váha klesla zo 101 na 63 gramov. Za mňa to sú rozumné kroky, pretože keby smerovali čisto na turistiku či lezenie, tam naboptnané rozmery a váha až tak neprekážajú, ale nové algoritmy potvrdzujú, že sa Casio snaží dostať bližšie k cyklistom a bežcom, kde táto úprava dizajnu dáva zmysel.

Je vidieť, že z hľadiska presného merania chceli vyriešiť aj uchytenie na ruke, pretože pôvodný remienok mal blízko u puzdra tvrdú časť, ktorú ste proste nemohli ani za ... ohnúť. Vďaka tomu hodinky trochu prihlúplo odstávali, pokiaľ ste nemali zápästie Chrisa Hemswortha.

Tady je první generace na mém zápěstí o obvodu 16,5 cm.Tu je prvá generácia na mojom zápästí s obvodom 16,5 cm.

Pokiaľ sa na fotke pozriete na pravú stranu môjho zápästia, uvidíte, že tam je tak 4mm priestor. U druhej generácie tam žiadny taký priestor nemám, pretože remienok je teraz v nožičkách pohyblivý a zároveň tam sú "pacičky", ktoré dopomáhajú k dokonalému uchyteniu.

Štruktúra puzdra sa nijak zvlášť nezmenila – oceľový krúžok obohnaný plastom. U dienka sa ale prešlo z ocele na plast. Celkovo by som ale vôbec nemal strach, že by ste hodinky rozbili. Hoci je to smartwatch, stále má nezmazateľnú nálepku G-Shocku.

Celkovo sa mi zdá, že dizajn vyčistili, pretože luneta už nie je tak "zubatá" a má iba štyri časti, ktoré chráni minerálne sklíčko. Niekto by si v tejto cenovke mohol želať zafírové sklo, ale G-Shock pravdepodobne siahol po minerále, aby mali vyššiu odolnosť voči nárazu než vyššiu oteruvzdornosť. Od lepšej oteruvzdornosti je tu luneta, ktorá chráni sklo.

Možno vám to bude znieť ako hlúposť, ale trochu ma štve, že tlačidlá necvakajú. Neviem, či to G-Shock robí pre zachovanie odolnosti, ale akýsi "tlačidlový feedback" by sa mi hodil. Najmä v momentoch, kedy mám zmrznuté prsty alebo rukavice, a teda zníženú citlivosť.

Displej sa nezmenil, používateľské prostredie áno

Casio použilo svoj štandardný displej, ktorý pôsobí ako totožný s predošlou generáciou (MIP LCD). To mi ale vôbec neprekáža, pretože bol dobrý a jasne viditeľný v akýchkoľvek podmienkach.

U minulej generácie som trochu bojoval s podsvietením:

Pre lepšiu predstavu prikladám reálnu situáciu. Rozsvietim si hodinky, aby som sa pozrel, kde sa zrovna v hodinkách nachádzam. Oukej, hlavná obrazovka. *klik* Displej zhasne. Musím rozsvietiť obrazovku, aby som sa pozrel, kde som teraz. Aha, údaje o tepovej frekvencii. *klik* Displej zhasne. Opäť rozsvietim hodinky, aby som... Áno, takto by som mohol pokračovať do nekonečna, ale asi chápete, kam tým smerujem. (Úryvok z recenzie GBD-H1000)

Áno, prvá generácia šikovne zhasla podsvietenie kedykoľvek ste klikli akékoľvek tlačidlo (okrem LIGHT). U druhej generácie to našťastie opravili a hodinky svietia po dobu vami nastaveného času a pokiaľ ich používate, tak proste nezhasnú. Ďakujem veľmi pekne. Možno mi ešte napadá... Sú tam dve možnosti nastavenia – 1,5 s alebo 5 s. Budem veľký rýpal, keď poviem, že by pre mňa boli ideálne 3 sekundy?

Čo sa týka používateľského prostredia, hodinky sa ovládajú 5 tlačidlami – UP, DOWN, ENTER (potvrdzuje a otvára športové aktivity), LIGHT a BACK. Je to zostavené vo všetkej jednoduchosti a nepotrebujete na to špeciálny workshop. Dve sekundy a už to chápete.

A menu vo forme zoznamu? Uch, to si pochvaľujem! U GBD-H1000 sa preklikávala celá obrazovka, čo môže byť fajn, ale v dnešnej dobe už je skôr štandard zoznam. Tu si prácu Casia pochvaľujem, pretože hodinky sú teraz omnoho prehľadnejšie. Je trochu škoda, že na jednotlivé kliky hodinky potrebujú pol sekundy čas, pretože keď kliknete príliš rýchlo, proste nezareagujú. Ale vlastne im to nevyčítam, pretože sa jedná o hodinky, ktoré vydržia až dva roky bez nabitia. Keby mali rýchlosť Apple Watch, vydržali by dva dni.

Zároveň mi vyhovuje, že sa všetko dá nastaviť cez mobilnú aplikáciu CASIO WATCHES. Predsa len je niekedy zložité sa v hodinkách niekde doklikať a v telefóne je to omnoho jednoduchšie. Trochu ma ale mrzí, že aplikácia na domovskej obrazovke zobrazuje novinky zo sveta G-Shock. Vlastne to chápem (tiež musia niečo jesť), ale pokiaľ aplikácia slúži hlavne na používanie hodiniek, prečo to používateľovi tlačiť hneď ako prvé vždy, keď zapne aplikáciu? Nemám teda problém s tým, aby to tam bolo, ale možno by som prehodil kartu ovládania hodiniek (ktorá je druhá) alebo s kartou dát nameraných hodinkami (tretia) s kartou noviniek zo sveta G-Shock.

Možno by som Casiu doporučil to už trochu zjednotiť, pretože sa mi zdá, že vždy používam inú aplikáciu na spárovanie hodiniek G-Shock.

GPS funguje dobre, snímač tepovej frekvencie sa trochu stráca

Senzorová výbava je zložená z akcelerometra, barometra, kompasu, teplomeru, pulzného oxymetra, snímača tepovej frekvencie a GPS.

Čo sa týka snímača tepovej frekvencie, pravdu povediac, celkom uchádza. Keď som to porovnával s pásom, hodnoty sem tam boli porovnateľné, ale niekedy uskočili úplne preč a hodinkám nejakú dobu trvalo než sa zasa spamätali. Zároveň, keď som napríklad ráno vstal a vydal zo seba minimum pohybu, hodinky mi ukázali, že som v ten deň mal maximálnu tepovú frekvenciu 185. Neviem, či v snoch behám intervaly, ale dosť pochybujem o tom, že by som sa bez vedomia pohyboval v takej intenzite.

Buďme ale úprimní, meranie pomocou optiky nikdy nie je 100%. Preto sa hodí pripojiť hrudný pás, ktorý... Ku GBD-H2000 bohužiaľ nepripojíte, pretože nemá vôbec žiadnu podporu externých snímačov. To je zo športového hľadiska obrovská škoda.

Naopak GPS nemám čo vytknúť. Hoci nikde nie je špecifikované, či sa jedná o multifrekvenčný príjem alebo koľko satelitných systémov hodinky vlastne používajú, tak je kvalita dobrá. Akurát... Hrozne dlho trvá než sa hodinky pripoja k satelitom. Stalo sa mi niekoľkokrát, že som napríklad 4 minúty mrzol pred autom a čakal než hodinky začnú prijímať GPS. A 4 minúty je v mraze (a kraťasoch) naozaj veľa. Vlastne je to dosť, aj keby bolo teplo. Proste nechcem čakať tak dlho.

Výdrž batérie v bežnom režime je nádhera. S aktívnou GPS trochu sklamanie

Viete, nie moc často dostanete do ruky smart hodinky, ktoré vydržia skoro 2 roky. GBD-H2000 presne toto dokážu. S vypnutým snímačom tepovej frekvencie sú schopné fungovať až 23 mesiacov. Výdrž je ale krásna aj s aktívnym snímačom tepovky, pretože vydrží až 2 mesiace. Všetko sa samozrejme odvíja od toho, ako veľmi používate GPS.

Keď už je reč o GPS, je pre mňa trochu sklamanie, že v najlepšom režime GPS (HIGH) hodinky vydržia len 14 hodín. V režime NORMAL je to 16 hodín a v režime LONG (vypne sa kontinuálny príjem GPS) až 19 hodín. No neviem, ale u smartwatchu, ktorý vydrží 2 mesiace, by som čakal o niečo dlhšiu výdrž batérie a je škoda, že to nedotiahli aspoň na 24 hodín, kedy by hodinky zvládli kompletného Ironmana.

Výdrž je dosť ovplyvnená príjmom svetla. To GBDéčka prijímajú cez celú plochu MIP LCD displeja. Zároveň sa nebojím povedať, že sa jedná o jedno z najefektívnejších solárnych dobíjaní v odvetví smartwatchov.

Nech ale ukážem aj druhú stranu mince, trochu ma mrzí, že z hľadiska šetrenia batérie sú hodinky trochu hlúpe. Keď si totiž hodinky na noc zložíte, snímač tepovej frekvencie naďalej funguje, aj keď vôbec nič nezaznamenáva. A pritom nie je nič zložité na tom, aby sa naprogramovalo, že pokiaľ hodinky nič nezaznamenajú, tak sa snímač tepovej frekvencie proste a jednoducho vypne. Toto sa mi zdá ako vyložené tratenie energie.

Čo priniesla fráza "Powered by Polar"?

Polar sa otvoril tomu, že by ponúkal svoje algoritmy aj ďalším firmám a Casio bolo prvé, ktoré po tomto siahlo. A dáva mi to absolútny zmysel. Načo vyvíjať vlastné algoritmy, keď tu máme zabehnutú firmu, ktorá sa tomuto odvetviu venuje niekoľko desaťročí?

Ako prvé tu máme Cardio load a Cardio status, ktoré sledujú vašu tréningovú záťaž, teda to, v akých tepových zónach sa pri tréningu pohybujete a či je váš tréning produktívny.

Po ukončení športovej aktivity sa vám zobrazí Running index, čo je odhad maximálneho množstva kyslíka, ktoré pri športovej aktivite využívate. Zaujímavou funkciou je aj Energy Used, pretože Polar je snáď jediná značka, ktorá má funkciu odhadu spotreby energie – teda množstva tukov, karbohydrátov a proteínov.

Veľkým plusom pre Casio je, že získali aj algoritmy pre monitoring spánku, pretože v tom je Polar už dlhoročná klasa. Okrem monitoringu hodinky majú aj funkciu Nightly Recharge, ktorá zaznamenáva, ako sa vyrovnávate s tréningom, denným stresom a ako "dobíjate v noci baterky".

Z lifestylových funkcií určite stojí za zmienku Life log, ktorý zaznamenáva vašu dennú aktivitu – počet krokov, percentá splnenia vášho denného cieľa, spálené kalórie a aktívne minúty. Pokiaľ by ste sa cítili pod tlakom, do GBD-H2000 sa dostalo aj dýchacie cvičenie.

Čo nie je na Strave, to sa nepočíta. S GBD-H2000 ale máte smolu

Čo sa týka športu, ponuka v druhej generácii je trochu obmedzená, pretože tam nájdete len beh, trailový beh, plávanie v bazéne, plávanie v otvorenej vode, intervalový tréning, posilňovanie a cyklistiku. Teoreticky vzaté to vlastne stačí, ale zdá sa mi možno trochu škoda, že tam nenájdete napríklad turistiku. Hlavne, keď nemáte možnosť ručne vytvoriť vlastnú aktivitu.

GBD-H2000 vám pri aktivite zobrazí všetko dôležité ako tempo, výškové metre, tepovku, vzdialenosť čas ai., ale zdá sa mi škoda, že sa do nich nedostali žiadne navigačné funkcie. Myslím, že navigácia po krivke by hodnotu hodiniek rapídne zdvihla.

A ďalšie veľké úskalie je prepojitelnosť s aplikáciami tretích strán. Proste to nejde. Aplikáciu CASIO WATCHES proste k Strave nepripojíte. Áno, niekto by mohol namietať, že nie je až taký problém aktivitu vyexportovať a potom ju naimportovať do akejkoľvek inej platformy. Ale... Ona tam akosi nie je možnosť exportu. Je možné, že s telefónom Android to pôjde nejak obísť, ale žiadnou oficiálnou cestou to zatiaľ nejde.

GBD-H2000 pobrali minimum inteligencie a je to dobre

Druhá generácia pobrala nejakú inteligenciu, ale od prvej generácie sa vlastne až toľko nezmenilo. Hodinky zobrazia notifikácie, môžete použiť funkciu "Nájsť môj telefón", nastaviť si budík... A to je vlastne všetko. Ale vôbec to nevidím v zlom svetle. Predsa len to sú stále Casiá a nepotrebujem v nich všemožné kraviny, ktoré mi len budú cucať baterku.

Trochu ma ale sklamáva rýchlosť notifikácií, pretože keď mi niekto napíše, objaví sa mi to na hodinkách napríklad o 3-5 sekúnd neskôr. Ďalším hľadiskom je chýbajúca podpora slovenských znakov. Napríklad také "ô" apod. sa vám vôbec nezobrazí.

Aké sú GBD-H2000 v kocke?

Stále nie sú pre športovcov, ale pre milovníkov G-Shocku, ktorí chcú niečo naviac. Keď porovnáte hodinky v podobnej cenovej relácii od konkurencie, GBD-H2000 stále ešte nemajú šancu. Áno, je mi jasné, že u G-Shocku platíte hlavne za spoľahlivosť, kult a sakra-odolnosť, ale to cieľovka "smartwatchistov" úplne nechápe. Preto si myslím, že tieto hodinky sú stále hlavne (možno iba) pre fanúšikov G-Shocku, ktorí aspoň trochu chcú ísť s dobou.

Tento model má zo športového hľadiska niekoľko neduhov, ktoré neviem, či športovci prekusnú. Jedným z nich je určite nemožnosť pripojenia externých snímačov a ten druhý nekompatibilita so športovými aplikáciami tretích strán.

Na druhej strane sú to dizajnovo veľmi vydarené hodinky, ktoré môžete prejsť kamiónom. To len tak nejaké hodinky nedokážu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Mariánpred 188 dňami, reagovať
Zdravím,je nejaký rozdiel medzi funkciou beh a turistika pri zázname športovej aktivity?
Matěj Urbaczkapred 187 dňami
Zdravím, jedná se pouze o rozdíl v zobrazení datových polí čili informací, které vám hodinky ukazují.

Hodinky zmienené v článku