» Blog » Casio

Casio G-Shock GBX-100 – inteligent, tvrďas a znalec slapových javov v jednom

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Lukáš Lenart | 23.11.2020 | 8 MIN

Casio G-Shock GBX-100najnovším prírastkom, časom aj vlnami preverenej, kolekcie G-LIDE. Áno, vlnami preverené preto, že ide o hodinky určené najmä pre surferov. Tomuto extrémnemu športu sú prispôsobené ako funkcie, tak dizajn puzdra. Je nutné však podotknúť, že väčšinu týchto vlastností oceníme aj my, ktorí sme o vlnách na surfe len snívali. Zároveň ide o prvé hodinky kolekcie G-LIDE, ktoré sa dostávajú na samotnú hranicu chytrých hodiniek. Čím? Nielen o tom bude dnešná recenzia.

Ako veľmi „chytré“ sú GBX-100?

Aj keď je možné model GBX-100 prepojiť s telefónom cez Bluetooth, do kategórie chytrých hodiniek by som ho úplne nezaradil. V mojich očiach ide skôr o multifunkčný kúsok, ktorý sa na rozdiel od väčšiny chytrých hodiniek nezľakne tvrdého zaobchádzania či nevľúdneho prostredia. Ide teda o hodinky do nepohody, ale to u radu G-Shock nie je žiadne prekvapenie. Poďme sa teda pozrieť na niektoré funkcie, ktoré by vás už nadchnúť mohli.

Po klasikách typu stopky, alarm, svetový čas či odpočet, (ktorý bol mimochodom u G-Shock prvýkrát predstavený v roku 1996 práve v prvých hodinkách kolekcie G-LIDE), vás čakajú funkcie zo sveta chytrých hodiniek.

Vďaka trojosému akcelerometru vám bude meraný počet krokov, ktoré denne prejdete. A ak sa rozhodnete skôr pre bežecký výkon, s chuťou do toho! Tieto hodinky vám pri behu zmerajú rýchlosť, tempo a tiež ubehnutú vzdialenosť. Výsledky vašich výkonov sú potom na zobrazenie nielen v mobilnej aplikácii G-SHOCK MOVE, ale aj priamo v hodinkách.

U počtu krokov je dokonca k dispozícii stĺpcový graf, vďaka ktorému sa dozviete koľko krokov ste ktorý deň v danom týždni prešli (zobrazenie je percentuálne, s tým že hodnotu 100 %, teda váš cieľ, si nastavujete sami v mobilnej aplikácii). Rovnako tak je v hodinkách možné zobraziť obdobný údaj pre jednotlivé mesiace.

Casio G-Shock GBD-100: Ešte to má pár múch, ale sú „inteligentné“ aj bez nabíjačky
4.12.2020 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBD-100: Ešte to má pár múch, ale sú „inteligentné“ aj bez nabíjačky

Bohužiaľ, iné športové aktivity ako beh a chôdzu tieto hodinky nepodporujú. Preto sa vám, napríklad pri jazde na bicykli budú na hodinkách zobrazovať záhadná čísla, ktorá len málokedy budú pripomínať aktuálnu rýchlosť. To je však pochopiteľné, pretože ako som už spomenul, Casio tieto hodinky vyvíjalo predovšetkým pre surferov a tých pravdepodobne nebude zaujímať, ako rýchlo idú na bicykli alebo kolieskových korčuliach :).

Na kolo je vzít můžete, ale správnou rychlost vám neprozradí.

Na bicykel ich vziať môžete, ale správnu rýchlosť vám neprezradia.

Veľmi užitočnou funkciou je prezvonenie telefónu. Túto funkciu oceníte v hektické rána, kedy sa chystáte opustiť váš byt a zistíte, že nie ste schopní nájsť telefón a nemá vás kto prezvoniť. V takejto situácii stačí zachovať chladnú hlavu a spoľahnúť sa na vášho multifunkčného parťáka Casio G-Shock GBX-100. Tieto hodinky totiž umožňujú prezvoniť váš telefón skrze pripojenie Bluetooth, aj keď máte vypnuté zvonenie (hlasitosť a tón je nastaviteľný v mobilnej aplikácii). Pre využitie tejto funkcie je potrebné mať nielen telefón spárovaný s hodinkami, ale aj aktivovaný Bluetooth.

Za spomenutie tiež rozhodne stojí možnosť nastavenia zvuku a vibrácií. Zvukom myslím pípanie, ktoré vás sprevádza pri každom stlačení tlačidla a takmer vždy vám zaistí zvedavé pohľady vašich kolegov. Na modeli GBX-100 je možné nastaviť, či majú hodinky pípať počas používania tlačidiel alebo nie, alebo či si prajete, aby pípali pri príchode notifikácií. Úplne rovnaký výber sa vám dostane na nastavenie vibrácií. Tie človek ocení, akonáhle sa ocitne na mieste, kde hladina hluku presahuje únosnú hranicu, a teda znemožňuje počuť notifikácie vo forme zvuku. Naopak zabrnenie hodiniek na zápästí si všimnete takmer vždy.

Niektorí z vás si určite všimli, že som už párkrát spomenul notifikácie. Áno, je to tak, tieto hodinky vám budú zrkadliť všetky notifikácie z telefónu. Bohužiaľ, pri prekúsaní sa k notifikáciám zo základnej obrazovky, budete nútení stlačiť niekoľkokrát jedno tlačidlo. To sa spočiatku nemusí javiť ako problém, ale časom sa tohto "nekonečného stláčanie" môže človek presýtiť. Avšak, ak prežijete tých pár stlačení tlačidla navyše, nutných k zobrazeniu notifikácií, milo vás prekvapí kvalita ich zobrazenia. Text je totiž vďaka použitému typu displeja krásne čitateľný.

V neposlednom rade by som spomenul vychytávku týkajúce sa nastavenia LED osvetlenie displeja. Budete si totiž môcť vybrať nielen ako dlho bude displej osvietený (1,5 alebo 3 sekundy), ale tiež či bude jeho nasvietenie prebiehať iba po stlačení patričného tlačidla alebo automaticky pri natočení displeja hodiniek proti tvári. Funkcia automatického osvetlenia je síce energeticky náročnejšia, ale napríklad pri turistike po západe slnka rozhodne poteší.

Hodinky vám tiež prezradia, v akej fáze sa aktuálne nachádza mesiac, ale predovšetkým vás budú informovať o tom, kedy vo vami zvolenej oblasti vychádza a zapadá slnko. Ako posledné by som uviedol funkcie týkajúce sa surfingu. Tie vás oboznámia s časom prílivu a odlivu, ale aj s ich výškou, a to buď v centimetroch alebo stopách (záleží len na vás, akú jednotku si vyberiete).

Týmto by som kapitolku funkcií (či iných nastavení) uzavrel. Aj keď ich hodinky obsahujú vskutku neskutočný zástup, je zbytočné sa ich tu snažiť popísať všetky.

Brúsená oceľ a resin

Nie je to prvýkrát, čo sa Casio rozhodlo do resinového puzdra (puzdra zo syntetickej živice) zakomponovať oceľovú lunetu. V modeli GBX-100 je to však vykonané veľmi úhľadným spôsobom, ktorý hodinkám dodáva chlapskú tvrdosť, ale zároveň aj šarm. Tvar i brúsenie lunety je úplne perfektné, vďaka čoho som sa neraz pristihol, ako sa pri zisťovaní času vôbec nepozerám na displej a iba obdivujem presnosť, s akou je luneta brúsená.

Luneta je ocelová a navíc pěkně broušená, což hodinkám dodává hodnotnější dojem.

Luneta je oceľová a naviac pekne brúsená, čo hodinkám dodáva hodnotnejší dojem.

Textu je na lunete len nevyhnutné množstvo, za čo chválim dizajnérov v Casiu. Tí majú totiž veľmi často sklon k pravému opaku a hodinky potom celé utopia v množstve textu. Ako je pre G-Shock typické, luneta prečnieva o malý kúsok nad minerálne sklo hodiniek, čím znižuje pravdepodobnosť priameho úderu do sklíčka. Tlačidlá majú príjemnú odozvu a ich povrch je tvarovaný tak, aby zvýšil priľnavosť. Bohužiaľ, aj cez túto úpravu vám niekedy prst z tlačidla skĺzne, ale ide o skôr ojedinelé prípady.

Remienok je rovnako ako telo hodiniek z resinu a nesie značné množstvo otvorov pre hroty spony, ktorá je, bohužiaľ, plastová. Na oboch častiach remienku vás poteší pár širších otvorov bližšie puzdru, ktorých pôvodným účelom je umožnenie voľného prietoku vody pri surfovaní.

Tento detail však oceníte aj v horúcich letných dňoch, kedy tieto otvory prepožičajú remienku dostatočnú priedušnosť a obmedzia tak nepríjemné potenie, ktoré je často spojené s používaním syntetických materiálov pre výrobu remeňa. Pútka pre úchyt dlhšej časti remienka sú opatrené výbežkami, čo im zaistí, že nebudú cestovať po remienku hore a dole, a naopak budú perfektne držať prebytočnú časť remeňa na mieste. Vy, ktorí plánujete s hodinkami zamieriť do chladnejších vôd, oceníte značnú dĺžku remeňa, ktorá umožňuje nasadenie hodiniek cez neoprén.

Řemínek je ze syntetické pryskyřice. Speciální výřezy umožňují lepší průtok vody, pokud je vezemete ne surf.

Remienok je zo syntetickej živice. Špeciálne výrezy umožňujú lepší prietok vody, pokiaľ ich vezemete na surf.

Čo sa týka veľkosti hodiniek, sme svedkami vyváženej sady rozmerov, a to priemeru 46 mm a hĺbky 15 mm. Tu by som vyzdvihol, že faktická hĺbka hodiniek je skôr 14 mm, a to preto, že do hĺbky (15 mm) je započítané tlačidlo pre osvetlenie, ktoré mierne vystupuje nad lunetu. Všeobecne možno povedať, že ide o jeden z drobnejších modelov v kolekcii G-LIDE, čo poteší najmä pri každodennom nosení. Rozumná veľkosť puzdra, veľmi príjemný remienok a celková hmotnosť hodiniek (len 66 g) zabezpečí, že miestami zabudnete na prítomnosť hodiniek na ruke.

Displej, z ktorého sa vám podlomia kolená

Model GBX-100 využíva MIP (Memory In Pixel) LCD displej s vysokým rozlíšením. Práve množstvo pixelov zaisťuje perfektnú čitateľnosť displeja. Tá nebude kompromitovaná ani za zhoršených svetelných podmienok, a to vďaka možnosti použitia rovnomerného LED podsvietenia.

Za zmienku tiež stojí výborný pozorovací uhol displeja, ktorého sa nám nedostávalo u starších digitálnych modelov. Už spomínané vysoké rozlíšenie prepožičiava displeju ešte jednu unikátnu vlastnosť, a to možnosť zobraziť akúkoľvek informáciu na ľubovoľnom mieste displeja. To síce nemusí znieť bohvieako úžasne, ale akonáhle porovnáte tieto hodinky so staršími modelmi z kolekcie G-LIDE, táto výhoda vás udrie do očí.

Podsvícení je rovnoměrné a skvěle čitelné i v noci.

Rovnomerné podsvietenie zaručuje skvelú čitateľnosť i v noci.

V týchto starších modeloch bola vždy značná časť displeja vyhradená pre zobrazenie "tide graphu", ktorý tak značne obmedzoval priestor určený pre ostatné údaje. Naopak "tide graph" v modeli GBX-100 je zobrazený ako samostatná funkcia, ktorá nielenže poskytne presnejšie dáta ako staršie modely, ale tiež nebude zbytočne zaberať miesto na displeji, ak vás zrovna nebude stav prílivu a odlivu zaujímať.

Bohužiaľ, vysoké rozlíšenie so sebou nesie aj určité nevýhody. Schopnosť displeja zobraziť veľké množstvo informácií sa negatívne podpisuje na rýchlosti, ktorú vám je táto informácia zobrazovaná. Inak povedané, displej tohto modelu je "pomalší" a to nielen pri prepínaní medzi jednotlivými funkciami. Napríklad stopky, vám ako najmenšiu jednotku ukážu sekundy, keďže pre zobrazenie stotín nie je displej "dostatočne rýchly".

Avšak najsilnejší vplyv tohto javu pocítite v okamihu, keď budete chcieť rýchlo zmeniť určitú hodnotu (napr. čas pri nastavovaní odpočtu) pomocou pridržania tlačidla. Na starých modeloch stačilo pridržať príslušné tlačidlo a hodnota sa rýchlo menila, zatiaľ čo na týchto hodinkách budete musieť hodnotu meniť otrocky po jednotkách samostatnými stlačeniami tlačidla.

Ani slnečná energia ani kábel

Je to tak. Hodinky síce nie sú poháňané solárnou energiou, ale buďme realisti. Dostať do hodiniek relatívne výkonný modul 3482 nabúchanými funkciami, MIP LCD displej s výborným rozlíšením, ktorý predým býval výsadou len drahších kategórií, a ešte sa zmestil pod cenovku dvoch stoviek, je umenie.

Preto sa nemôžeme čudovať, že na solárne napájanie nezostal rozpočet. Kde je teda zdierka pre nabíjací kábel, typická pre všetky chytré hodinky? Dobrou správou je, že tieto hodinky, ako som proklamoval na začiatku článku, nie sú tak úplne chytré, ako skôr multifunkčné. Vďaka prítomnosti MIP LCD displeja, ktorý má veľmi nízke energetické nároky, môže byť model GBX-100 napájaný batériou CR2032 s životnosťou 2 roky.

Zhrnutie

Možno si nie ste istí, či sú hodinky, s pomerne veľkou časťou funkcií orientovaných pre surferov, tie pravé pre vás, keďže ste v živote na surfe nestáli. Tento kúsok je však ideálnym spoločníkom ako do každodenného života, tak na dovolenku, čo si dovolím demonštrovať na príklade.

Idete stráviť pekných štrnásť dní do prírody pod stan, teda prístup k zásuvkám je značne limitovaný. V tento okamih poteší mať hodinky napájané batériou, nie dobíjané káblom. Alebo ste na dovolenke pri mori a zaujímalo by vás, ako to vyzerá s prílivom a odlivom. Možno len chcete večer vyraziť na pláž a pozorovať západ slnka so svojou drahou polovičkou. V takom prípade sa len pozriete dole na zápästie, párkrát stlačíte príslušné tlačidlo a budete vedieť kedy vyraziť, aby ste onen západ slnka stihli.

Primárně jsou možná určena na prkno, ale rozhodně si je užijete i v českém lese.

Primárne sú možno určené na dosku, ale rozhodne si ich užijete i v slovenskom lese.

Pokiaľ tento model budete chcieť porovnávať so zvyškom trhu inteligentných hodiniek (napr. Garmin), pravdepodobne nebude s konkurenciou držať krok. Niektoré funkcie sú pomalšie a množstvo funkcií pre šport chýba. Avšak ak na model GBX-100 budete pozerať ako na výnimočné G-Shocky s nevídane príťažlivým displejom, radom užitočných funkcií a dosť zaujímavú cenovkou, potom vás zaiste nesklamú.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku