» Blog » Casio

Casio G-Shock GM-110 recenzia – Nič pre introvertov

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Radim Krčmář | 21.3.2024 | 6 MIN

Oceľový jackpot. Tak by sa dala nazvať divízia odolných hodiniek spoločnosti Casio. Po mimoriadne úspešných hodinkách GMW-B5000, ktoré odštartovali novú éru kovových G-Shockov, išiel celosvetový predaj hore vodou. Bolo teda len otázkou času, kedy sa najpredávanejší model G-Shock všetkých čias – legendárny GA-110... Len čas ukáže, či nový model GM-110 nadviaže na úspech svojho predchodcu. Dnes uvidíme, či má na to tie správne podmienky...

Fenomén 110

Čo je však na "stodesiatke" také výnimočné, že sa za pomerne krátky čas stala najobľúbenejším modelom v histórii? Zlepšená životnosť? Praktickosť? Alebo snáď nejaká špeciálna vlastnosť? Vôbec nie... Dôvod, prečo si získali popularitu, bol úplne iný: úplne odlišný vzhľad, na hony vzdialený vtedajším hodinkovým trendom.

Ťažko povedať, ako sa vedenie spoločnosti Casio tvárilo na stretnutí, keď im pred desiatimi rokmi nový šéfdizajnér Ryusuke Moriai predstavil svoju víziu, ako by mal nový model vyzerať. Domnievam sa, že divoký vzhľad ciferníka inšpirovaného steampunkom, zasadeného do obrovského tela, musel medzi tradicionalistickými Japoncami vyvolať búrlivú reakciu.

Čísla predaja však čoskoro ukázali, že tento odvážny krok bol priam geniálny a mladému dizajnérovi sa podarilo doslova majstrovské dielo. Svojím netradičným vzhľadom a odvážnymi farebnými kombináciami dokázali "stovky" priniesť značke novú zákaznícku základňu.

Vďaka netradičnému vzhľadu a odvážnym farebným kombináciám sa značke "100" podarilo získať nový okruh zákazníkov.

Už to neboli len záchranári, vojaci a rôzne iné ťažko pracujúce profesie, ktorí si hodinky G-Shock kupovali predovšetkým pre ich odolnosť a spoľahlivosť. Hodinky GA-110 si získali srdcia najmä mladšej generácie, ktorú viac ako fakt, že sa do nich dá udrieť kladivom, zaujal ich "cool" vzhľad. Dá sa povedať, že práve "stovky" sa postarali o to, že G-Shocky sú dnes vnímané nielen ako odolné pracovné hodinky, ale aj ako štýlový doplnok.

G-Shock GA-110. Zdroj: www.g-shock.sg

G-Shock GA-110. Zdroj: www.g-shock.sg

Oceľový remake

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sa vlastne nič nezmenilo a spoločnosť Casio jednoducho prilepila na staré "Ge-éčka" kovový rámik a hotovo dvadsať. Na druhej strane však zistíme, že sa zmenilo oveľa viac ako len písmeno v označení.

Začnime teda puzdrom... Použitie kovového krytu puzdra alebo rámčeka si vyžiadalo mierne prepracovanie dizajnu, aby rovnako ako všetky ostatné G-Shocky prežil pomyselný pád z tretieho poschodia. Z tohto dôvodu je pripevnenie rámčeka po novom vybavené materiálom absorbujúcim nárazy a puzdro, tradične vyrobené zo živice, je v kritických oblastiach dodatočne vystužené sklenými vláknami. Samotné puzdro novej stodeviatky sa tiež mierne zmenšilo, dokonca aj na výšku, ale aj tak s rozmermi 51,9 mm x 48,8 mm x 16,9 mm rozhodne nie je žiadna mrška.

Čo naopak narástlo, je hmotnosť hodiniek. V porovnaní so základným modelom nové GM-110 mierne pribrali na 93 gramov. Na vine je samozrejme kovové prekrytie puzdra, ktoré je tiež vyrobené metódou kovania. Tento proces, ktorý pozostáva z približne 20 rôznych krokov, dodáva rámčeku potrebnú pevnosť aj presnosť pre konečnú montáž...

A to je pre dnešok asi tak koniec nudného opisu technológie. Áno, mohol by som dlho rozprávať o stopkách, budíku, o tom, že sú odolné voči magnetickým vplyvom a že batéria vydrží o rok dlhšie, ale myslím, že to nie sú informácie, ktoré by zaujímali cieľovú skupinu týchto "blýskavých" géčiek. Čo ju však stopercentne zaujme, je to, že ich má na sebe Eminem vo svojom novom klipe Higher... Aké sú teda naživo?

Love it or hate it!

Ak sa vám páči skôr nenápadný vzhľad a vyznávate štýl "lietania pod radarom" GM-110, môžete si ich rovno vyškrtnúť zo zoznamu. Najmä ich čierno-zlatý variant, ktorý som tiež asi mesiac skúšal, nebude pre vás. Ak však radi bývate stredobodom pozornosti, toto je hit. Pripravte sa na to, že ostatní vám budú pozerať na ruku a veľmi často odpovedať na otázky typu "Brácho, čo to máš na sebe!". Pretože tieto hodinky, najmä v "zlatej" verzii, by prehliadol len slepý...

Zvláště

Najmä "zlatá" verzia GM-110 rozhodne nie je nenápadná. Práve naopak, budete dostávať otázky typu: "Brácho, čo je to?!".

Zrkadlovo leštený kryt puzdra a zlatá povrchová úprava využívajúca technológiu IP upútajú pozornosť doslova všade, kam vkročíte. Veľkosť hodiniek má niečo do seba, rovnako ako bizarný dizajn ciferníka, ktorý zostal prakticky nezmenený oproti pôvodnému modelu Gé-Acs.

Ak máte radi nenápadnejší vzhľad a vyznávate štýl "lietania pod radarom", môžete si hodinky GM-110 vyškrtnúť zo zoznamu.

Ak sa však pozrieme bližšie, aj tu nájdeme niekoľko zmien. Typický ciferník v tvare Ypsilonu má novú povrchovú úpravu a vďaka zrkadlovolesklej povrchovej úprave s trochou fantázie pripomína zlatú tehličku a malý ciferník už neslúži ako ukazovateľ tachymetra (funkcia, ktorú na GA-110 snáď nikto nikdy nevyužil :)), ale ako počítadlo sekúnd stopiek.

Najdôležitejší rozdiel však objavíte až naozaj zblízka. Detaily sú naozaj presné, čo v prípade GA-110 nebolo. Naživo pôsobí nový GM-110 oveľa luxusnejším dojmom, než som očakával. Tu rozhodne palec hore!

Zpracování je překvapivě precizní a působí luxusnějším dojmem, než u G-Shocků nejspíš čekáte.

Spracovanie je prekvapivo precízne a pôsobí luxusnejším dojmom, než by ste od hodiniek G-Shock pravdepodobne očakávali.

Ako som spomínal na začiatku, GA-110 nikdy nepatrili k hodinkám, ktoré by si človek zaobstaral pre ich praktickosť. Áno, teraz mám na mysli hlavne ručičky. Ich originálny dizajn, doplnený niečím, čo pripomína mechanické ozubené koleso, je skutočne "cool", ale správny čas na niektorých farebných verziách budete schopní prečítať až na niekoľkonásobný pokus. Spoločnosť Casio sa na tom pokúsila zapracovať a radikálne zmenila ich tvar a tiež ich vybavila pevnou luminiscenciou pre lepšiu čitateľnosť. Nové ručičky síce stratili svoju originalitu, ale ich čitateľnosť sa rapídne zvýšila.

Tcar ruček se upravil a nově mají luminiscenci. Čitelnosti to rozhodně prospělo.

Tvar ručičiek bol upravený a teraz majú luminiscenciu. Čitateľnosti to rozhodne prospelo.

To isté sa, žiaľ, nedá povedať o displejoch, ktoré sú v čiernoodetej verzii v podstate nečitateľné, a nepomáha ani LED osvetlenie, ktoré dokáže osvetliť len ručičky. GéEmka tu bohužiaľ pokračuje v tradícii svojho predchodcu. Na druhej strane, inverzné displeje výborne dopĺňa čierny uretánový remienok s nápaditým 3D vzorom. Len niečo za niečo...

Osvětlení LED diodou je stejně jako u GA-110 nic moc...

Podsvietenie LED diódami nie je, podobne ako v prípade GA-110, nič moc...

Že sa vám kovová reinkarnácia stodeviatok páči, ale zlatá nie je celkom váš štýl? Nevadí... Ako je u hodiniek G-Shock zvykom, GM-110 nie sú obmedzené na jednu farebnú variantu. K dispozícii je aj strieborno-čierny (GM-110-1AER), strieborný s maskáčovým vzorom, (GM-110SCM-1AER) a prípadne aj zaujímavý "dúhový" variant s dvojfarebným remienkom (GM-110RB-2AER), takže rozhodne je z čoho vyberať.

Za zmienku stojí aj limitovaná edícia v spolupráci so značkou New Era, ktorá je známa najmä svojimi šiltovkami. Hodinky odkazujú na storočnicu tejto známej značky, okrem odlišného vzhľadu je zaujímavý najmä remienok z materiálov, ktoré New Era používa na výrobu svojich čiapok. Podľa očakávania však táto limitovaná edícia len zapadla prachom a už bohužiaľ nie je dostupná.

Komu by som ich teda odporučil? GM-110 rozhodne nie sú pre každého. Sú to hodinky, ktoré sa vám buď páčia, alebo nie. Štýlové, posúvajúce najpredávanejší model značky opäť o kúsok ďalej. Človek, ktorému nevadí pozornosť okolia, ale skôr ju rád priťahuje, si ich určite obľúbi. Osobnosť, ktorá sa nebojí vyčnievať z davu. Ako Eminem...

Eminem nosí GM-110 ve videoklipu Higter. Foto: Twitter @GShock_US

Eminem nosí vo videoklipe Higter model GM-110. Foto: Eminem Eminem je na snímke, ktorá sa nachádza na obrazovke: Twitter @GShock_US

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku