» Blog » Casio

Mini CasiOak GMA-S2100 recenzia – Malé zmenšenie pre Casio, veľké pohodlie pre vyžličky

Tagy: Recenzie | Casio | Dámske | Klasické

Agáta Vřeská | 16.4.2021 | 6 MIN

Ešte menšie, ešte ľahšie a ešte o chlp tenšie. G-Shock GMA-S2100 aka Mini CasiOak sú dámskou alternáciou GA-2100, ktoré sa so svojím vzhľadom aj veľkosťou zaradili medzi najobľúbenejšie modely na poli G-Shockov. To, čo nás v dnešnej recenzii bude zaujímať je, o čo bola dámska verzia ochudobnená, v čom sa zmenila a predovšetkým, čo zostalo.

Pozadie CasiOak

Keď v roku 2019 prišlo Casio s GA-2100, ktoré mali byť poctou otcovi G-Shockov Kikuo Ibemu, možno Casio dúfalo, že ich fanúšikovia začnú prezývať práve podľa neho. Ale internet ich okamžite pomenoval CasiOak. Môže za to najmä osemhranná luneta, ktorá nadšencom pripomenula istý hodinársky skvost značky Audemars Piguet – Royal Oak.

G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu
4.12.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu

Nemôžeme sa teda čudovať, že keď sa na trh dostala v roku 2021 dámska verzia, jasnou voľbou sa stala prezývka „Mini CasiOak“. Zas tak mini ale nie sú, napriek tomu si kompaktnejšie rozmery bude nejedna g-shockárka pochvaľovať.

Samozrejme to nie je prvýkrát, čo Casio vyrukovalo s dámskou verziou G-Shockov (niekedy môžeme hovoriť o unisexovosti) konkrétnych modelov. S-série sme videli pri osemstovkách, ale aj 110, 120, 130, 140. Stále išlo ale o pomerne robustné hodinky. Pri G-Shockoch vlastnosť, ktorá je úplne charakteristická a mnohými vlastne vítaná. Nie vždy už tak veľmi pohodlná. Zvlášť, pokiaľ máte ruku ako vyžla. Výnimkou sú nedávno predstavené digitálne G-Shock GM-S5600 s oceľovou lunetou.

Casio G-Shock GM-S5600 recenzia – Odvaha vzdorovať
9.2.2021 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock GM-S5600 recenzia – Odvaha vzdorovať

To, že sa Casiu podarilo povestnú odolnosť G-Shockov narvať do tenkého puzdra CasiOakov GA-2100, bolo pre mnohých darom z neba. Stali sa tak dostatočne malé, ľahké a tým aj pohodlné, a napriek tomu si zachovali nekompromisnú funkčnosť a odolnosť. Naviac s chytľavou cool prezývkou. A platí to aj pre GMA-S2100.

Za túto kompaktnosť vďačíme najmä Carbon Core Guard štruktúre. Práve karbón, teda uhlík, Casio nazýva svojím tretím materiálom, ktorý spája ľahkosť živice a ešte dokonca prevyšuje odolnosť ocele. Karbónovými vláknami potom prešpikováva puzdro hodiniek, ktoré tak dosahuje neuveriteľnej pevnosti a pritom ľahkosti. Pri GA-2100 to bolo 51 gramov, pri menších GMA-S2100 dokonca 41 gramov.

Tomu, ako sa to odráža pri nosení, sa budem venovať v závere. Poďme najprv zhrnúť, čo sa zmenilo a v čom zostávajú plnohodnotnými G-Shockmi.

CasiOak vs. Mini CasiOak

V zásade sa zmenili tri viac či menej podstatné veci.

Po prvé, samozrejme veľkosť. GA-2100 majú rozmery 48,5 × 45,4 × 11,8 mm. Vďaka tomu obsadili vrchol rebríčka najtenších pánskych G-Shockov. GMA-S2100 sú o necelé 3 mm menšie v priemere a tiež o 0,6 mm tenšie. Eskové miery sú teda 47 × 42,6 × 11,2 mm.

Po druhé, kovové prvky. Pri CasiOak máme indexy plastové, matné a celkovo na číselníku okrem konca stredovej osičky nenájdeme jediný kovový prvok. Naopak spona pri väčšine modelov (výnimku tvorí napr. červená verzia alebo Earth séria) je oceľová, rovnako aj tlačidlá.

Pri Mini CasiOak je to naopak. Spony sú plastové vo farbe remienka, poťažmo puzdra, a to isté platí pre tlačidlá. Indexy na číselníku sú oceľové, a to buď strieborné alebo v rose gold. V každom prípade je to veľmi ligotavý prvok, ktorý sa opakuje aj na ručičkách. V istých uhloch tak indexy spolu s podkladom ručičiek tvoria síce pekný kovový prvok, ale nič pre milovníčky „stealthy utility“.

Treťou zmenou je potom remienok. Stále tu samozrejme máme resinový remienok, teda zo syntetickej živice, ale pocitovo je ten pánsky príjemnejší. Akoby mäkší, hladší. Je to nepatrný rozdiel, ktorý ale vyvoláva negatívny dojem pri dámskej verzii. Je skrátka na omak viac plasťákový a vnímate to, akonáhle ich zoberiete do ruky. A platí to tiež pre lunetu.

Remienok eskovej verzie je naviac dizajnovo čistejší. Nenájdeme tam vyrazenú štruktúru. To ale vôbec ničomu nevadí. Vlastne sa to hodí k celkovému zjemneniu.

Funkčná výbava

Všetko ostatné je ale totožné ako pri základnej predlohe GA-2100. Obe verzie majú rovnaký modul 5611, a teda rovnakú funkčnú výbavu. Z kľúčových funkcií spomeniem najmä praktický budík, kedy nastaviť môžete až 5 denných alarmov. Zapnúť si tiež môžete zvukovú signalizáciu celej hodiny. A keď som pri tých zvukoch, je určite super, že zvuky tlačidiel možno vypnúť.

Hodiť sa tiež môžu stopky (s presnosťou 1/100 sekúnd a s pozastavením pre medzičas) a odpočítavacie stopky (maximálne 24 hodín). No a samozrejme svetový čas, vďaka ktorému môžete sledovať čas v navolenom meste.

Vyzdvihnúť musím pri všetkých verziách čitateľnosť analógového číselníka. Pravda, pri lososovej a béžovej môžu ručičky máličko splývať, ale stále je to v dostatočnom kontraste, a ako už som spomenula, oceľové indexy a podklad ručičiek tomu tiež napomáhajú.

Digitálny LCD displej je síce trochu malý, alebo je mu to aspoň často vytýkané, ale za mňa úplne dostačujúci pre pohodlné prečítanie všetkých údajov. Naviac je okrem čiernej verzie vždy v pozitívnom zobrazení, čo čitateľnosti dosť pomáha. Pri tmavom variante je v negatíve a áno, tu tá čitateľnosť je už skrátka horšia. To ale platilo aj pre GA-2100. K pohodliu pri nastavovaní napomáha aj funkcia upratania ručičiek, kedy sa ručičky posunú mimo displej.

Na skoseno tvarovanom digitálnom displeji možno tiež formou nenápadnej čiarky vidieť, či máte aktuálne zapnutý nejaký budík, signalizáciu či zvuky tlačidiel.

No a nakoniec osvetlenie. Hodinky sú vybavené dvoma LED diódami. Prvá je medzi štvorkou a päťkou a dostatočne osvieti analóg. Druhá potom podsvecuje displej, takže hodnoty na displeji nie sú v noci problém. S osvetlením som však úplne spokojná. Tým, že je číselník pomerne malý, je LED dostatočná, zvlášť, keď sa svetlo odrazí od kovových indexov.

GMA-S2100 mají 2 LED diody, díky tomu je čas čitelný i v noci.GMA-S2100 majú 2 LED diódy, vďaka tomu je čas čitateľný aj v noci.

Luminiscencia na ručičkách je potom už o niečo horšia, a to ani nie tak intenzitou, ako skôr výdržou. Vzhľadom k tomu, že CasiOak beriem skôr ako funkčný módny doplnok, než iba ako funkčný nástroj, nijak zvlášť to za mňa na kráse neubralo.

To hlavné: na ruke

Ešte než som sa rozhodla stráviť pár dní s GMA-S2100 na jednej ruke a pánskymi na druhej, hovorila som si, či Casiu nestačilo urobiť pôvodné GA-2100 v ženskejších farbách. Že už tak sú predsa dosť malé a pohodlné. A sú to G-Shocky, tam sa nepredpokladá, že to bude veľkostne nenápadný kúsok…

Lenže… To pohodlie! Sú to len 3 mm, a je to len 10 gramov, ale urobilo to neskutočný rozdiel. Vlastne som o nich, na rozdiel od pánskych GA-2100, prakticky nevedela. Bolo to, ako nosiť moje ultratenké a ultraľahké F-91, tak komfortné, tak prirodzené.

To hlavné ale je, že na moju ruku sadli ako uliate. Pri 14,5 cm obvode som pri pánskych skrátka nenašla to sladké miestečko na remienku, kde by hodinky neškrtili, alebo naopak trochu na zápästí neputovali. Pri dámskych mi pripadalo, že v Casiu mali moje zápästie ako predlohu.

Teda až na dĺžku remienka, pretože tá sa snáď od pánskeho variantu prakticky nezmenila. Čo je trochu prekvapenie. Zmenšenie o kúsok by predišlo nepríjemnému odstávaniu remienka v mieste drážok u puzdra, kde pútko už neposuniete. Úplne rovnaký problém mám pri pánskych, lenže práve preto čakám, že dámska verzia, majúca sa prispôsobiť menšiemu obvodu, bude myslieť aj na toto. Tak nabudúce.

Na úzkém zápěstí může řemínek trochu přečnívat. Je škoda, že to Casio nepodchytilo.Na úzkom zápästí môže remienok trochu prečnievať. Je škoda, že to Casio nepodchytilo.

A keby Casio použilo soft resin pre remienok, rovnako ako pri pánskych CasiOakoch, už snáď nemám čo vytknúť. Funkčne pre bežné nosenie viac než bohato stačí, nie sú ochudobnené o nič z poctivých G-Shockov (ako sa to stáva pri dámskych verziách Baby-G) a vyzerajú proste parádne. Naviac cena zostala rovnaká ako pri pánskych, čo je fér a za základné G-Shocky je ponuka viac než lákavá.

Aktuálne sú v štyroch farebných variantoch. Lososový (GMA-S2100-7AER), jemný béžový (GMA-S2100-4AER), biely (GMA-S2100-7AE), ktorý mám jasne pred očami k bielym converskám ako stvorené na leto, a samozrejme čierny (GMA-S2100-1AER), áno, k čiernej koženej bunde to bude topka, aj keď za mňa by som ocenila verziu bez rose gold kovových indexov a ručičiek.

Záver

Možno, že išlo len o nepatrné zmeny vo veľkosti, ale oplatili sa. Doporučujem oboma zápästiami. A pre dámy s menšou ručičkou – tu proste nie je o čom…

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší