» Blog » Casio

Casio Marble Series – Japonci vytesali G-Shocky z mramoru

Tagy: Správy | Casio | Klasické

Dominik Hok | 12.2.2021 | 2 MIN

Niekedy človek premýšľa nad tým, čo z dielne Casia ešte môže hodinársky svet uniesť. Neustále nové modely, technologické vymoženosti... A teraz hodinky z mramoru. Casio predstavilo niekoľko modelov v prevedení Marble Series, ktoré vierohodne napodobujú mramor. S Marblom experimentovalo už pred nejakou dobou, ale teraz to posunulo zase na inú úroveň. A čo myslíte, podarilo sa to?

Menšieho vylepšenia (či zhoršenia, záleží na uhle pohľadu) sa dočkali modely GA-2000 a DW-5600 (vo svete tiež GA-700, ale zatiaľ tento model nie je v SR dostupný). Casio sa totiž rozhodlo im dodať kamennú tvár. Tieto modely obohatilo o mramor, ktorý je ľuďmi po tisícročia považovaný za symbol luxusu, sily a autority. Sila je s G-Shockmi spojená už dlho, ale zvyšok nechám na vašom uvážení. Predsa len, G-Shocky z rovnakého materiálu ako socha Dávida od Michelangela? Môže to fungovať?

Samozrejme, že sa nejedná o pravý mramor. Cenovka by sa pohybovala výrazne vyššie a tiež by vám asi spadla ruka. Casio pri výrobe používa technológiu miešania viac farieb živice. Takže áno, puzdro hodiniek aj remienok je zo živice rovnako ako pôvodné modely.

Použitie mramoru je pri modeli GA-2000 v takej triezvejšej forme. Remienok je síce "mramorový", ale v číselníku je decentne skrytý v pozadí. Úplného "fejsliftu" sa dočkal model DW-5600.

Tu Casio na mramore rozhodne nešetrilo a nechalo ho vyniknúť v celej svojej kráse. A myslím, že DW-5600 pristane viac než GA-2000. Možno to robí voľba inverzného displeja, ktorý je s bielym mramorom v príjemnom kontraste.

Rozmery hodiniek zostali rovnaké, takže GA-2000 sa držia priemeru 49 mm a DW-5600 43 mm. Poteší aj 200metrová vodeodolnosť. Teraz tak premýšľam... Ešte že vážne nie sú z mramoru. Vodeodolnosť by ste totiž vyskúšali na vlastnej koži, pretože by vás hodinky ťahali na dno. Vďaka Bohu za resinové puzdro.

Mramorový vzhľad hodinky neochudobnil ani funkčne, takže pri DW-5600 sa dočkáte stopiek, alarmu (1x), automatického kalendára, odpočítavacích stopiek, G-Shockovskej odolnosti proti rozbitiu a tiež elektroluminiscencie.

GA-2000 sú potom o niečo vybavenejšie – stopky, alarm (5x), odpočítavacie stopky, odolnosť proti rozbitiu, automatický kalendár, ale tiež dokážu zobraziť svetové časy a používajú novšiu technológiu LED osvetlenia. Tým, že sa mramor pri tomto modeli skrýva aj v číselníku, môžete s ním machrovať aj v tme.

Keďže si tieto modely odnášajú všetko od svojich nemramorových predchodcov, nie sú funkcie tak dôležité ako vzhľad. Hoci sú názory na tento počin zmiešané, ja musím povedať, že mi to hrá na nôtu. U GA-2000 je mramor v číselníku decentne zapracovaný a vybrúsený. Remienok vôbec nepôsobí ako nejaká lacná napodobenina mramoru.

Za správny krok považujem ponechanie puzdra v čiernom prevedení. Netuším, či je to z toho dôvodu, že by si miešanie živice nerozumelo s karbónovým vystužením, alebo je to cieľom, ale celomramorový vzhľad by balansoval na hranici gýča, takže za čiernu dávam palec hore.

A teraz sa ponúka, že DW-5600 je gýč, pretože sú celé hodinky v mramorovom prevedení. Tu to však Casio vyvážilo inverzným displejom a mne sa prevedenie páči tak veľmi, že sám uvažujem nad kúpou. Hneď, keď som ich nasadil, zamiloval som sa.

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

A čo si o tomto počine myslíte vy? Malo by Casio pokračovať s takými módnymi výstrelkami?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku