» Blog » Casio

Casio G-Shock GA-2200 recenzia – Extravagantná minikorba

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Jan Kalousek | 7.10.2021 | 7 MIN

Letná sezóna roku 2021 so sebou priniesla hneď niekoľko noviniek zo sveta hodiniek G-Shock, medzi ktorými sú aj modely Casio G-Shock GA-2200. Aj keď sa oficiálne nejedná o náhradu za model GA-2000, majú spolu veľa spoločné. A tak niet divu, že mnoho fanúšikov práve tieto 2 modely porovnáva. Aké novinky teda model GA-2200 prináša? Poďme sa mu pozrieť na zúbok!

Hneď na začiatok je treba dodať, že model GA-2200 bol predstavený v štyroch farebných variantoch. V ponuke tak máme čiernočiernu klasiku, ďalej šedo-čierny variant osviežený tyrkysovými tónmi a dva extravagantnejšie varianty v podobe modrej a sýto oranžovej farby. A práve tie posledné menované ma uchvátili zo všetkých najviac, takže dnešná recenzia sa bude točiť prevažne okolo nich.

Poznávacie znamenie – živica

Ak si hodinky prehliadate iba na fotke, celkom určite vás zaujme ich nový, prepracovaný číselník. Keď si ale hodinky vezmete do ruky, pravdepodobne sa vaša pozornosť stočí trošku inam.

Reč je o živicovom remienku, ktorým sú hodinky od výroby vybavené. Musím povedať, že remienok je pocitovo celkom tuhý a nepoddajný. Pretože ma zaujímalo, či mám tento pocit len ja, skúsil som hodinky dať do ruky niekoľkým nezaujatým kolegom. Vo všetkých prípadoch bola reakcia podobná – "Ten remienok je nejaký tuhý."

Čo ma pri remienku tiež moc nepotešilo je použitie plastovej pracky, kvôli ktorej podľa mňa hodinky pôsobia trošku lacnejším dojmom. U iných modelov G-Shockov samozrejme nájdeme tiež plastové spony, ale sú napríklad aspoň v kombinácii s oceľovým zobáčkom. Pri modeli GA-2200 ideme na kompletne živicovej vlne.

Škoda, že spona je kompletně plastová. Hodinky tak působí zbytečně lacinějším dojmem.Škoda, že pracka je kompletne plastová. Hodinky tak pôsobia zbytočne lacnejším dojmom.

Možno som vás hneď zo začiatku trošku vystrašil, ale nebojte, remienok má samozrejme aj svoje pozitíva. Tým hlavným je, že sa remienok nekrúti do tvaru písmena C, ako tomu pri G-Shockoch často býva. Ono krútenie má síce svoje opodstatnenie v podobe ochrany proti nárazu, často to ale býva vykúpené tým, že hodinky na zápästí odstávajú. A to obzvlášť na úzkom zápästí. Tu ale žiadny taký problém nie je.

Aj keď mám podľa krajčírskeho metra obvod zápästia nejakých 16,5 cm, hodinky na ruke bez problému sedia. Zároveň je remienok vyriešený tak, že aj keď rozopnuté hodinky položíte na stôl, samotné puzdro sa ho vlastne vôbec nedotýka. Pridaná ochrana proti nárazu v podobe konštrukcie remienka tak zostala zachovaná aj tu. Ide to teda aj bez krútenia.

V priebehu nosenia hodiniek som ešte zaznamenal jednu malú nepríjemnosť, a tou je občasné mierne "vŕzganie" remienka, keď sa s ním manipuluje. To sa ale deje naozaj iba pri manipulácii s ním, pri bežnom nosení je to skôr ojedinelé.

Ďalšou veľkou výhodou remienka je použitie rýchloupínacích pántov, ktoré sa do sveta G-Shockov dostávajú čím ďalej viac. Vďaka nim sa dá počas chvíľočky remienok z hodiniek dať dole, a to úplne bez použitia nejakého náradia.

Výhodou je rychloupínání řemínku. Výměna je tak rychlá a pohodlná.Výhodou je rýchloupínanie remienka. Výmena je tak rýchla a pohodlná.

Pokiaľ vám práve napadlo, že by ste si na hodinky mohli nasadiť nejaký iný remienok, tak možné to je. Nožičky hodiniek majú rozteč 24 mm, takže som na hodinky skúsil nasadiť textilný NATO remienok s rovnakou šírkou. Musím povedať, že to ale nebolo zas až tak jednoduché, ako som si spočiatku myslel.

Jednak samozrejme potrebujete sadu náhradných pántov, pretože tie rýchloupínacie na remienku zostanú. Ten hlavný problém ale prichádza so samotným prevlečením textilného remienka na hodinky. Nejde to úplne jednoducho, takže som sa s tým nejakú chvíľu musel hrať. Nakoniec sa to ale podarilo, takže aj tento variant je možný.

Rozmerovo menšie, ale o to drsnejšie

Poďme sa od remienka presunúť k tomu hlavnému, teda k hodinkám samotným. Hodinky sa so svojím priemerom 47,1 mm radia medzi tie menšie G-Shocky. Aj keď vo svete klasických hodiniek už sa 47 mm považuje skôr za obra, vo svete G-Shockov nájdeme ďaleko väčšie kúsky. Okrem priemeru sa ale podarilo okresať aj výšku puzdra, a to pod 13 mm. Na moje úzke zápästie sedia hodinky parádne. Trúfam si ale tvrdiť, že aj na mohutnejšom zápästí sa určite nestratia. Podľa krajčírskeho metra hodinky sadnú na zápästie s obvodom až 20,5 cm.

Celkového zoštíhlenia sa podarilo dosiahnuť vďaka trojvrstvovej konštrukcii, ktorá je k sebe pevne pripojená, a tvorí tak v podstate jednoliaty kompaktný celok. Zároveň bola vylepšená konštrukcia tlačidiel. Tie sú samy o sebe odolné proti nárazu, takže nebolo nutné pridávať im ďalšiu ochranu v podobe vystúpeného puzdra.

Celé zoštíhlenie sa samozrejme obišlo bez kompromisov na odolnosti, čomu bezpochyby prispela aj konštrukcia Carbon Core Guard. Inými slovami bola použitá živica vystužená uhlíkovými vláknami, ktoré sú pevnejšie než oceľ, a zároveň krásne ľahké.

Rozložený model GA-2200Rozložený model GA-2200

Keď som vedľa seba položil modely G-Shock GA-2000 a GA-2200, nemohol som sa ubrániť pocitu, že mladší z nich je akýsi drsnejší. Nehovorím teraz o použitých materiáloch, ale skôr o akomsi pocite, keď sa na hodinky pozriem.

Za to bezpochyby môže industriálny vzhľad, do ktorého sú hodinky zasadené. Jednak je to 6 výrazných skrutiek, ktorými sú hodinky osadené. To je o 2 skrutky viac, než pri modeli GA-2000. Veľký podiel na tom má ale aj samotný číselník, ktorý je krásne hlboký. Okrem hĺbky ale upúta aj ďalšími prvkami.

Prvým z nich je bezpochyby ukazovateľ jednotlivých režimov, ktorými sú hodinky vybavené. Ten má pripomínať brzdový kotúč. Naviac je potiahnutý tenkým kovovým filmom, takže hodinky vďaka tomu pôsobia celkovo zasa o niečo prémiovejšie.

Design ukazatele jednotlivých módů je inspirován brzdovým kotoučem. Navíc má metalickou úpravu, takže působí prémiovějším dojmem.Dizajn ukazovateľa jednotlivých módov je inšpirovaný brzdovým kotúčom. Naviac má metalickú úpravu, takže pôsobí prémiovejším dojmom.

Druhým výrazným dizajnovým prvkom je diagonálne umiestnený výrez digitálneho displeja. Ten oficiálne nemá nič pripomínať, alebo to aspoň výrobca neuvádza. Ja osobne v ňom ale vidím obrys činky, ktorá mi tak nejak do drsného sveta svalnatých G-Shockov zapadá.

Dizajn nadradený funkčnosti?

Čo ma trošku zamrzelo, je použitie negatívneho digitálneho displeja. Priznám sa, že nie som jeho veľký fanúšik. Na druhej strane chápem, že klasický pozitívny displej by asi do celkového konceptu tmavého číselníka moc nezapadal.

Čitelnost negativního displeje je bezproblémová i během dne.Čitateľnosť negatívneho displeja je bezproblémová aj počas dňa.

Aj tak cez deň je čitateľnosť číselníka aj digitálneho displeja úplne bez problému. Akonáhle sa ale trošku zošerí, musí už človek v displeji trošku lúštiť. To ale dosť dobre kompenzuje osvetlenie, o ktoré sa starajú 2 LED diódy. Jedna je umiestnená priamo pod digitálnym displejom a druhá osvetluje analógovú časť. A musím povedať, že svoju úlohu plní na jedničku.

2 LED diody osvětlí číselník naprosto dostatečně.2 LED diódy osvetlia číselník úplne dostatočne.

Čo čitateľnosti tiež napomáha sú kontrastné analógové ručičky. Tie sú ešte naviac potiahnuté luminiscenčnou vrstvou Neobrite, takže po nasvietení vydržia ešte nejakú dobu svietiť. Žiadnu oslnivú žiaru ale nečakejte. Indexy luminiscenčné nie sú, aj keď by sa podľa fotiek mohlo na prvý pohľad zdať, že áno.

Luminiscence je pouze na ručkách. Ale na přečtení času to stačí.Luminiscencia je len na ručičkách. Ale na prečítanie času to stačí.

Pokiaľ je pre vás čitateľnosť zásadná, dal by som si ale pozor na celočierny variant. Pri tom je celý číselník aj s analógovými ručičkami ladený do čiernej. Ručičky tak budú s číselníkom dosť pravdepodobne splývať, a v šere budú bez podsvietenia hodinky v podstate nečitateľné. Na druhej strane je celočierny variant univerzálny, nestarnúca klasika.

Prináša GA-2200 funkčnú revolúciu?

Asi ste si nemohli nevšimnúť, že celý čas sa zaoberám hlavne vonkajškom hodiniek, a funkcie nechávam bokom. Áno, bolo to zámerne. Funkciám som sa vyhýbal z toho dôvodu, že hodinky oproti predchádzajúcim dvojtisícovkám neprinášajú z pohľadu funkcií nič nové.

Samozrejmosťou je zvýšená odolnosť proti nárazom a 200M vodeodolnosť, čo nájdeme pri každých G-Shockoch. V ponuke tak nájdete klasický automatický kalendár, ktorý bude slúžiť až do roku 2099 (nepochybujem, že G-Shocky sa toho dožijú). Ďalej sa môžete tešiť na svetové časy, stopky s presnosťou na 1/100 sekundy a kapacitou 24 hodín, časovač rovnako s kapacitou 24 hodín a až 5 alarmov. O žiadny prevrat sa teda nejedná. Je ale nutné si pripomenúť, že to, čo je pre G-Shocky bežná výbava len tak bežne u iných značiek nenájdete.

Mňa osobne potešila aj možnosť zapnúť si upozornenie na každú celú hodinu. Inak povedané, každú hodinu hodinky pípnu. Tak nejak som si na túto funkciu zo svojich F-91 zvykol a som nervózny, keď ju hodinky nemajú. Práve preto mám radšej digitálne, prípadne digitálno-analógové Casiá, keďže pri čisto analógových túto funkciu zatiaľ nenájdete.

Oplatí sa teda ísť do nových dvojtisícoviek?

Pokiaľ by sme sa rozhodovali rozumovo v rámci "upgradu" z modelu GA-2000, neponúkne nám model GA-2200 okrem vzhľadu v podstate nič nové. Je ale asi jasné, že pri kúpe hodiniek ide rozum tak trochu bokom a kontrolu preberá srdce.

Je už teda na každom, aby sa rozhodol, či sa mu hodinky páčia natoľko, aby si ich kúpil. Za seba môžem povedať, že sa to novým dvojtisícovkám podarilo a na svojej ruke si ich dokážem predstaviť dokonca lepšie než prvú generáciu.

Naviac extravagantnejšia oranžová verzia sama priťahuje zvedavosť okolia, takže sa mi aj celkom často stávalo, že som na hodinky s niekým hodil reč, čo beriem ako také malé plus.

Celkovo som po testovaní s hodinkami spokojný a aj cez menšie nedostatky by som ich s kľudom zaradil do svojej skromnej hodinkovej zbierky.

Menšia veľkosť
Aj cez menšiu veľkosť pôsobia robustne
Dobre sedia aj na menšej ruke a neodstávajú
Industriálny vzhľad
Možnosť výmeny remienkov pomocou rýchloupínacích pántov
Extrémne odolná konštrukcia Carbon Core Guard
Kvalitné osvetlenie

Tuhší remienok, ktorý občas "vŕzga"
Plastová pracka
Negatívny displej môže byť horšie čitateľný
Luminiscencia by mohla byť aj na indexoch

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku