» Blog » Casio

Casio G-Shock GBD-200 recenzia – Na hrane inteligencie

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Dominik Hok | 5.10.2021 | 6 MIN | 11x komentár

Trochu smart, trochu hlúpe, celkom hranaté, dosť G-Shock. Casio G-Shock G-Squad GBD-200. Japonský gigant sa opäť blysol s hybridným modelom, ktorý má všetky parametre pravého G-Shocku, ale k tomu aj zopár smart funkcií ako je napríklad monitoring športových aktivít alebo zobrazenie notifikácií.

Funkčne GBD-200 ide v šľapajách GBD-100, ale dizajnovo sa stretáva skôr s legendárnym retro kúskom DW-5600 alebo surferskými GBX-100. Za mňa je návrat k osemhranu príjemným spestrením a veľmi podareným rozšírením najmladšej kolekcie G-Squad.

Ale aby som len nechválil, stále má tento model niekoľko nedostatkov, ktoré ma rozčuľovali už pri predošlých pokusoch o inteligentné Casio. Napríklad zobrazenie notifikácií... Ale o tom až neskôr.

Osemhran je nestarnúca klasika, ktorá nič nepokazí

Či už to je celkový dizajn alebo farebné kombinácie, GBD-200 sa mi proste páčia. Testoval som modrý variant, ale najviac som pokukoval po žlto-zelenom variante, ktorý vo mne vyvolal spomienky na mladé futbalové časy. Je to predsa typická farba rozlišovákov.

Casio vlastne pri tomto modeli nepodniklo žiadne odvážne dizajnové kroky. To sa ale netýka farebných kombinácií, ktoré podľa mňa ľahko vybočujú z radu (čo je dobre).

O žlto-zelených už bola reč, ale vydarený je modrý variant v kombinácii s bielymi a červenými prvkami.

A pre tých, ktorí majú radi klasiku, je tu čierna. Tou nič nepokazíte.

Puzdro je zo syntetickej živice a zo začiatku ma trochu sklamalo, že nie je doplnené o brúsenú lunetu ako je tomu pri iných modeloch, ale nakoniec som od toho upustil.

Prednú stranu doplňuje triezve množstvo textu (Casio sa niekedy trochu nechá uniesť) a čo by som vyzdvihol najviac... Predné tlačidlo pre aktiváciu svetla. Niekomu sa to zdá ako hlúposť, ale mne to pripadá praktické a aj z dizajnového hľadiska je to fajn, pretože je v ľahkom farebnom kontraste so zvyškom.

Tlačidlá sú trochu odfláknuté... Na to, že sa jedná o Casio

Spracovanie je rozhodne hlavným atribútom Casia. Preto ma trochu prekvapilo zapracovanie tlačidiel. Jednoducho – majú tendenciu sa kývať.

Stredom puzdra naviac ide vodorovná čiara a vedie aj cez tlačidlá. Keď sú teda tlačidlá vychýlené, túto linku narušujú a je to do očí bijúce.

Navyše mám trochu strach, že sa v priestore, kde tlačidlo nedolieha, bude hromadiť rôzny bordel.

Remienok je zo živice, ale zdá sa mi, že je trochu mäkší než pri ostatných modeloch. Čo nie je na škodu, práve naopak! Krásne potom drží na ruke a prispôsobí sa záhybom. Peknému usadeniu dopomáha aj úplne ideálny priemer 46 milimetrov. Vo svojej dosť skromnej zbierke mám model GW-M5610 s priemerom 43 milimetrov a musím povedať, že tie tri milimetre naviac som uvítal.

Aj keď sú to hodinky vhodnejšie skôr na pánske zápästie, pochvalovala si ich aj kolegyňa Agáta, ktorá má obvodom svojho zápästia bližšie k obvodu môjho prsta.

Tak isto ako tlačidlá ma sklamala aj spona, ktorá je bohužiaľ plastová. Keby sa hodinky niekde zachytili, neviem, ako by sa s tým plastová spona vysporiadala. Podľa mňa by pri silnejšom trhnutí praskla. Nie sú to ani prvé, ani posledné G-Shocky s plastovou sponou, ale za mňa by tam mala byť vždy oceľ. Možno najzvláštnejšie je, že spona je plastová, ale zobáčik oceľový...

Pod minerálnym sklíčkom sa ukrýva MIP displej, ktorý má hneď niekoľko predností – je čitateľný za akýchkoľvek podmienok, má výborné pozorovacie uhly, slušné rozlíšenie a to všetko robí v čo najšetrnejšej forme vzhľadom na batériu. Pod všetko sa podpisujem!

Keď som porovnal pozorovacie uhly napríklad s LCD modelmi, GBD-200 ich hravo prevýšilo. V noci nebol tiež žiadny problém a osvetlenie je rovnomerné po celej ploche displeja.

Notifikácie, ktoré sú opäť a zas skôr komplikácie

Tento vtip už som použil v mojej recenzii na GBD-H1000 a opäť sa ponúka. Je to problém, ktorý sa tiahne všetkými hybridnými Casiami a viete, čo? Je tu zas.

Casio G-Shock GBD-H1000 recenzia – dokážu ustáť inteligentnú konkurenciu v praxi?
8.1.2021 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H1000 recenzia – dokážu ustáť inteligentnú konkurenciu v praxi?

Pretože hodinky spárujete s aplikáciou G-Shock MOVE, máte možnosť dostávať notifikácie z vášho telefónu aj na hodinky. Problém číslo jedna – notifikácie sa zobrazia, ale nemáte možnosť si ich otvoriť. Tak ako sa objavili, rovnako aj zmiznú. Ako prd vo vetre.

Problém číslo dva – keď už si chcete notifikáciu naozaj prečítať, musíte podstúpiť úmornú cestu tvorenú šiestimi klikmi a minimálne jedným sprostým slovom. Minimálne...

Pokiaľ máte digitálne dosť bohatý život, chcem vás len upozorniť, že hodinky dokážu uchovať vo svojej pamäti len 10 notifikácií. Mne osobne to napríklad stačí, ale keď ste veľmi komunikatívny a máte v telefóne hromadu aplikácií, je 10 celkom málo.

Monitoring športu je základ, ale čo viac potrebujeme?

Ak ste cyklista, GBD-200 určite nie sú nič pre vás. Už samotný popis pravého vrchného tlačidla hovorí jasne – RUN. Tieto hodinky sú vhodné na beh alebo chôdzu. Pri spustení monitoringu športovej aktivity sa hodinky spoja s telefónom a získavajú si tak dáta z GPS.

Vďaka tomu na displeji zobrazujú tempo, vzdialenosť, rýchlosť, spálené kalórie a čas. Pravým spodným tlačidlom si môžete zaznamenávať jednotlivé kolá (napríklad keď beháte na štvorstovkovom ovále). Zobrazenie jednotlivých dátových polí sa dá upraviť v aplikácii.

V aplikácii nájdete výkres mapy a podrobnejšie dáta ako vzdialenosť, priemerné tempo, maximálne tempo, množstvo spálených kalórií a kadenciu krokov.

Niekto zo smartwatch sveta by si mohol sťažovať, že to nie je dostatok dát. Ale čo viac potrebujete? Ak chcete sledovať tepy, tak si kúpte GBD-H1000.

Priamo v hodinkách nájdete aj týždenný súhrn ubehnutej vzdialenosti, priemerného tempa a počtu športových aktivít.

Vyznávačov intervalových cvičení poteší workout mód, v ktorom si môžete nastaviť až 20 setov s rôznou dĺžkou s piatimi opakovaniami. Jediná škoda je, že spustenie workout módu sa nijak neprejaví v aplikácii. Žeby sa napríklad v kalendári zobrazilo, že v tento deň ste cvičili.

Notifikácie a monitoring športovej aktivity sú funkcie, vďaka ktorým GBD-200 trochu vybočujú z dlhého radu G-Shockov. Samozrejme tam ale nájdeme aj štandardnejšie funkcie ako sú stopky (aj odpočítavajúce), svetové časy či budíky.

Sklerotikov poteší funkcia „Nájsť môj telefón", kedy telefón začne vydávať zvuk, aby ste ho lepšie našli. Veľmi ma potešilo, že Casio zvolilo melódiu, ktorá silno pripomína intro osemdesiatkových arkád.

Osvetlenie naštve aj poteší

Keď sa prepínate medzi módmi, osvetlenie vždy zhasne a musíte ho rozsvietiť znova. To je taký štandard u Casia, ktorý chápem. Casio ma ale prekvapilo jednou vecou. Mimochodom, príjemne.

Keď som začal čítať dlhšiu notifikáciu, potreboval som sa prepnúť nižšie, aby sa zobrazil aj zvyšok. Pri kliknutí som očakával zhasnutie, ale nestalo sa tak. Pokiaľ ste teda vo vnútri notifikácie, prebieha klasický odpočet (1,5 nebo 3 sekundy) a hodinky po stlačení tlačidla nezhasnú.

Hladný Auto Light vám môže zožrať značnú časť baterky

Mám v Casiách rád funkciu Auto Light. S každým náklonom ruky smerom k tvári sa rozsvieti displej. Super-užitočná funkcia. Je ale obrovská škoda, že nemáte možnosť nastaviť časové rozmedzie, kedy táto funkcia funguje. Preto sa Auto Light aktivuje s každým náklonom ruky po celý deň, čo sa značne podpíše na výdrži baterky.

Čo si myslím o GBD-200?

Možno to nebudete čakať, ale sú to skvelé hodinky. Pred nejakou dobou som recenzoval GBD-H1000, ktoré odo mňa dostali slušne naložené, ale za ten čas som k značke Casio získal omnoho väčší rešpekt.

Kombinujú totiž perfektné vlastnosti G-Shocku s pár smart funkciami a celé to utiahne až dva roky jedna baterka.

Tieto hodinky si rozhodne nekúpi niekto, kto chce smart hodinky. Tie si kúpi niekto, kto chce G-Shocky. A k tomu má príjemný bonus v podobe smart funkcií, veľmi príjemnej cenovky a podareného dizajnu. Áno, má to nejaké mušky. Napríklad tie tlačidlá alebo útrpné zobrazenie notifikácií. Ale to dokážem odpustiť.

Casio G-Shock GBA-900 recenzia – Zaujímavá alternatíva nielen pre športovcov
28.7.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBA-900 recenzia – Zaujímavá alternatíva nielen pre športovcov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Michalpred 930 dňami, reagovať
Vybrujú hodinku pri oznámení notifikácie?
Dominik Hokpred 930 dňami
Dá se nastavit pípnutí nebo vibrace. :)
Michalpred 930 dňami, reagovať
Ďakujem za promntnú odpoveď.
Peterpred 885 dňami, reagovať
Vedia spolupracovať so Stravou ?
Dominik Hokpred 884 dňami
Áno, aplikácia od G-Shocku sa dá prepojiť so Stravou.
Mariánpred 209 dňami, reagovať
Zdravím, zaznamenáva GPS aj nadmorskú výšku,napr.pri turistike?
Dominik Hokpred 209 dňami
Zdravím, díval jsem se v různých zdrojích, ale vypadá to, že během aktivity tyto hodinky nezobrazují nadmořskou výšku a její zisk.
Mariánpred 167 dňami, reagovať
Zdravím,v aplikácii po uložení aktivity sa mi nezobrazila trasa aktivity,len údaje ako vzdialenosť,čas, kalórie,tempo...viete mi poradiť v čom je problém? Ďakujem.
Matěj Urbaczkapred 164 dňami
Zdravím, problém bude v tom, že jste neměl zapnutou polohu na telefonu a tudíž váš telefon nezaznamenával polohová data z trasy. Výsledek, který jste dostal je měřen na základě akcelerometru v hodinkách.
Mariánpred 148 dňami, reagovať
Zdravím, ešte mám dotaz k zobrazeniu trasy po uložení aktivity -mám zapnuté všetky povolenia,aj polohu v telefóne,aj napriek tomu sa mi nezobrazí trasa aktivity v apke len metrické údaje.Vedeli by ste mi poradiť? Ďakujem
Dominik Hokpred 147 dňami
Zdravím, Mariáne. Toto většinou dělá, když vzdálenost neměří GPS telefonu, ale akcelerometr. Máte povolené, aby aplikace měla práva fungovat na pozadí a neomezoval ji spořič baterie? Přesvědčte se, že aplikace na 100% funguje v pozadí, když zrovna probíhá sportovní aktivita.

Hodinky zmienené v článku