» Blog » Casio

Casio G-Shock GBD-H1000 – dokážu ustáť inteligentnú konkurenciu v praxi?

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Inteligentné

Dominik Hok | 8.1.2021 | 9 MIN

Casio G-Shock G-Squad GBD-H1000 – japonec, čo sa hrá na smart hodinky, alebo perfektný prístroj? Asi som v ruke ešte nemal hodinky, ktoré by tak krásne balansovali na hranici oboch kategórií. Buď ich neznášate, alebo milujete. Nič medzi tým.

Kolegyňa Agáta už pred nejakou dobou predstavovala Casio G-Shock GBD-H1000, ale v tom čase to bola viacmenej teória, pretože hodinky ešte neboli na trhu. Teraz už sú na slovenskom trhu bežne dostupné a prichádza na rad praktická časť veci. Tento model je prvým od Casia, ktoré mnoho senzorov obohatilo o jeden ďalší – optický snímač tepovej frekvencie. Teraz sa hodinky dajú považovať za konkurenta smart hodiniek so športovými funkciami.

A pretože už na ne parametrový článok viacmenej máme, ja sa zameriam na to praktické. Ako sa hodinky používajú a či sú skutočne inteligentné. A dovolím si aj malé porovnanie s inými smart hodinkami.

GBD-H1000: Prvé G-Shocky s monitoringom srdečného tepu. Žeby konkurencia Garminov?
15.12.2020 - Agáta Vřeská
GBD-H1000: Prvé G-Shocky s monitoringom srdečného tepu. Žeby konkurencia Garminov?

Milí G-Shockári, túto recenziu berte trochu s rezervou. Predsa len ju píše niekto, kto obvykle recenzuje smart hodinky a nie je zrovna zarytý G-Shockár. Ale ak už sa mi Casio nabúrava do môjho prirodzeného prostredia, ako som mohol inak zareagovat? :)

Čo robí GBD-H1000 špeciálnym kúskom?

Rozhodne snímač tepovej frekvencie, ktorý je spomenutý vyššie. Ale je to trocha komplexnejšie. Snímač tepovej frekvencie je spojený s podrobnejším monitoringom športovej aktivity, odhadom hodnoty VO2Max, dobou regenerácie a tréningovou záťažou.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Integrovaný GPS snímač naviac presne zaznamená vašu trasu a barometer výškové metre. Vďaka hromade senzorov a smart funkcií sa stáva z GBD-H1000 prvý plnohodnotný športtester od Casia.

Ale to stále nie je ono. To, čo tento model robí špeciálnym, je množstvo senzorov a smart funkcií natlačených do fanúšikmi obľúbeného robustného puzdra G-Shockov. Casio a smart hodinky sú dve skupiny hodiniek, ktoré patria medzi najobľúbenejšie. Casio syntetizovalo tieto dve skupiny do GBD-H1000. Otázkou je, či dokážu dorovnať konkurenčných mudrlantov.

Veľkosťou GBD-H1000 konkurujú aj povestným Kingom

Doteraz boli za najväčšie G-Shocky považované GX-56, ktoré si vyslúžili trefnú prezývku – King. So svojím priemerom 55 milimetrov sa hodili na tie naozaj najväčšie mužské laby. GBD-H1000 majú totožný priemer a sú ešte o 13 gramov ťažšie (101 g), takže som ich oficiálne (a s všetkou skromnosťou) pasoval na Smart Kingy. A pretože už teraz viem, že ma nebude baviť neustále písať GBD-H1000, počítajte s tým, že radšej budem používať túto prezývku. :)

Človek si hneď po nasadení uvedomí, že nie sú obrie len papierovo, ale aj reálne. Tento G-Shock pre mňa bol šok. Ale na druhej strane, vyzerajú echt dobre. Casio aj cez smart funkcie nedopustilo stratu hoci malinkej časti "G-Shock štýlu". A nestratilo ani štipku japonskej precíznosti. Oceľové prvky v kombinácii s živicovým remienkom, puzdrom a minerálnym sklíčkom dokonale zapadajú do seba.

Ak ste doteraz boli zvyknutí na mini-plasťáčiky od nejakej konkurenčnej značky, nedajbože na smart náramok, na tohto obra si budete ťažko zvykať. Ak ste však G-Shockár srdcom, dušou aj veľkosťou zápästia, vzrušením sa vám tepovka určite zdvihne. A pokiaľ ste doteraz neboli zvyknutí na veľké hodinky – zvyknete si, alebo ich budete nenávidieť. Ale aj o tom to niekedy je.

Ovládanie jednoduché ako facka, plynulosť prostredia ako za Márie Terézie

Ostré tvrdenie, ale bohužiaľ pravdivé. Hodinky sa ovládajú piatimi tlačidlami, nič viac, nič menej. Stačí si ich ohmatať na päť minút a stačí to, aby ste sa v užívateľskom prostredí plne zorientovali. Trocha mätúce môže byť, keď sem tam niektoré tlačidlo mení svoju funkciu v závislosti na tom, kde sa zrovna nachádzate. Ale nič, na čo by sa nedalo zvyknúť. Horšie je to s plynulosťou.

Plynulosť ovládania je taká... Stále moc Casio. Vlastne ani nevidím rozdiel medzi plynulosťou kalkulačkových CA-53W z osemdesiatok a týmito modernými Smart King. Keď tlačidlo stlačíte dvakrát za sebou až príliš rýchlo, hodinky vôbec druhé stlačenie nezaznamenajú.

Kedykoľvek čokoľvek potvrdíte, objaví sa otravné "Please wait", aby si to hodinky zapamätali. Vo vodách smartwatchov sa niečo ako "Please wait" neodpúšťa. Už ste niekedy videli Stephena Hawkinga, aby po položení otázky povedal "Počkajte, musím sa zamyslieť"? V plynulosti tento model necháva konkurenciu v nedohľadne pred sebou.

Svetielko čo urazí, nepoteší a ešte naštve

Keď som si šiel večer zabehať, hneď som si položil otázku, či niekomu z Casia napadlo vyskúšať si hodinky v tme. To, že displej svieti maximálne 3 sekundy, to by som ešte prežil. Ale to, že svetielko zhasne kedykoľvek stlačíte akékoľvek iné tlačidlo, to naozaj nie.

Pre lepšiu predstavu prikladám reálnu situáciu. Rozsvietim si hodinky, aby som sa pozrel, kde sa zrovna v hodinkách nachádzam. Oukej, hlavná obrazovka. *klik* Displej zhasne. Musím rozsvietiť obrazovku, aby som sa pozrel, kde som teraz. Aha, údaje o tepovej frekvencii. *klik* Displej zhasne. Opäť rozsvietim hodinky, aby som... Áno, takto by som mohol pokračovať do nekonečna, ale asi chápete, kam tým smerujem.

Podľa mňa je omnoho logickejšie, aby svetlo svietilo 3 sekundy pri nepoužívaní a pokiaľ je vyvolaná nejaká akcia, zostane svietiť. Tak, ako je to štandardné pre smart hodinky.

A to ste si ešte neskúsili prečítať nejakú kratšiu notifikáciu za tri sekundy... Hoci aj počas šoférovania. Čo sa mimochodom nerobí!

Notifikácie, ktoré sú skôr komplikácie

Už vyššie som písal, že k úplnej orientácii v hodinkách potrebujete takmer päť minút. Ale aby som sa priznal, na jednu vec som dlho nemohol prísť. Ako otvoriť náhľad prichádzajúcej notifikácie? Kedykoľvek mi niekto napísal, bezradne som skúšal všetky tlačidlá. Nič. A potom som prišiel na to, aké jednoduché je riešenie. Ono to nejde. K zobrazeniu notifikácie musíte uraziť strastiplnú cestu tvorenú deviatimi stlačeniami tlačidiel. To moc času úprimne neušetrí. Vytiahnutie telefónu z vrecka mi zaberie kratší časový úsek.

Monitoring športovej aktivity ponúka konfigurovateľné dátové pole

Aby som len nehádzal špinu, musíme celkom vyzdvihnúť monitoring športovej aktivity. Obrazovka s dátovými poľami je plne konfigurovateľná, takže sa vám zobrazujú všetky pre vás potrebné informácie počas aktivity. Tu som od Casia očakával nekompromisný prístup, ale príjemne prekvapil.

S odhadom hodnoty VO2Max sa Casio popasovalo na výbornú

K výpočtu odhadu hodnoty VO2Max, doby regenerácie a pomeru aeróbneho, anaeróbneho tréningu hodinky používajú algoritmy od spoločnosti Firstbeat, jednej z najznámejších firiem dodávajúcej analýzu fyziologických aktivít. Od Garminu mám dlhodobo namerané VO2Max 57 a Smart King ma príjemne prekvapili, keď mi po desaťkilometrovom behu namerali VO2Max 54,8. Po druhom desaťkilometrovom behu ho navýšili na 55,5.

Zvyčajne sa hodnoty po niekoľkých behoch ešte spresnia. Avšak, dokonca Garmin to pri prvom behu koľkokrát vôbec netrafil a ukázal mi napríklad hodnotu 48. Takže Casio si v tomto vedie výborne. Všetka česť.

Tam, kde sa ostatné smartwatch utopia, Casio ide ešte hlbšie

Pravdou je, že hoci sú Smart King o niečo inteligentnejšie, stále to sú G-Shocky. A len tak niečím sa nenechajú šokovať. Sú totiž rovnako odolné ako všetky ostatné modely z radu G-Shock. Nárazy? Vibrácie? Žiadny problém. A čo sa týka vodeodolnosti? Skúste mi nájsť iné smart hodinky, ktoré majú 200 metrov vodeodolnosť. Hľadať budete ťažko.

Okrem recenzovanej verzie sa tento model ponúka aj v čiernej a červenej.

V obmedzenom režime Smart King bežia až jeden rok

Výdrž batérie? V tomto prípade opäť boduje Casio. Pokiaľ by ste hodinky využívali iba k zobrazeniu času a notifikácií z telefónu, vydržia jeden celý rok bez nabitia. V kombinácii s neustále spusteným snímačom tepovej frekvencie výrobca garantuje trojdennú výdrž batérie. Ja som sa úprimne dostal na omnoho viac. Vďaka solárnemu akumulátoru sa mi hodinky permanentne udržiavali v chode aj so snímačom tepovej frekvencie. Nosil som ich zhruba päť dní a potom som ich na 14 dní odložil. Po tejto dobe som si ich opäť nasadil... A čo? Bežali.

Výhodou Smart Kingov je, že sa v bežnom móde takmer vôbec nevybíjajú. Štandardné smart hodinky vydržia v bežnom režime napríklad 7 dní. Pokiaľ s nimi často športujete a prijímate signál GPS, doba sa ešte skráti. Oproti tomu GBD-H1000 sa poriadne vybíjajú len počas športovej aktivity (kvôli príjmu signálu GPS), ale v bežnom režime takmer vôbec. Pokiaľ teda vypnete snímač tepovej frekvencie a športujete dvakrát týždenne po dobu jednej hodiny (so snímačom), môžete sa dočkať naozaj dlhej výdrže batérie. Kľudne aj cez mesiac.

Aký je monitoring športovej aktivity a kvalita výsledkov?

Naozaj? Prekvapujúci. S konkurenčným Garminom Forerunner 745, ktorý sa pohybuje v podobnej cenovej relácii, by aj do ringu mohol vstúpiť. A to sa FR 745 pýši jedným z najlepších záznamov trasy na svete. Po piatich kilometroch Casio nameralo presne o 100 metrov navyše. Nič hrozné. Kadencia krokov? Rovnaká. Priemerná tepová frekvencia? 3 tepy odchýlka oproti Garminu. Tempo? Odchýlka cca 5 sekúnd.

Výsledky monitoringu sportovní aktivity jsou v graficky povedené aplikaci velice přehledné.

Výsledky monitoringu športovej aktivity sú v graficky podarenej aplikácii veľmi prehľadné.

Jediným mínusom je, že GBD-H1000 dokážu monitorovať len beh, chôdzu a posilňovanie. Skúšku vodeodolnosti do 20 ATM si teda monitorovať nemôžete.

Celkovo by som však vychválil aplikáciu G-SHOCK MOVE cez ktorú hodinky komunikujú s telefónom. Graficky je skvelá, funkčne tiež, ale neanglofónny jedinci môžu mať trocha problém – slovensky totiž nevie. Ale inak? Paráda.

Casio vs. inteligentná konkurencia – kto z koho?

Pravdou je, že GBD-H1000 určite nie sú inteligentnejšie než Samsung, ani presnejšie v zázname než Garmin, dosť možno by ťažko súperili aj s Xiaomi. To hovorím hneď takto zo "štartu". Tento model na poli smart hodiniek nemá šancu. Na druhej strane, Casio je skúsenejšie na poli odolnosti, dosť možno aj výdrže a dizajnu.

Oplatí sa GBD-H1000?

Z pohľadu užívateľa smart hodiniek je to hlúpy šunt. Bohužiaľ. Ale ešte než ma ukameňujete, počkajte. Z pohľadu niekoho, kto chce poriadne chlapské hodinky, poprípade zarytého G-Shockára alebo niekoho, kto chce pekné a kvalitné hodinky, ktoré mu ukážu notifikácie z telefónu a zmerajú športový výkon, je to perfektný kúsok.

Ľudia si kupujú G-Shocky za omnoho väčšie peniaze. A tieto G-Shocky? Tie v úplne rovnakej kvalite spracovania ponúkajú ešte škálu smart funkcií. A nejaké svetielko, "Please wait" alebo komplikované notifikácie? Odpustené.

Dokáže GBD-H1000 ustáť inteligentnú konkurenciu?

To bolo gro tohto článku a bolo by hlúpe neodpovedať. Dokáže GBD-H1000 ustáť inteligentnú konkurenciu? Nedokáže. A teraz trochu zmeňme slovosled a pridajme pár písmeniek naviac. Dokáže inteligentná konkurencia ustáť to, čo GBD-H1000? Nedokáže. A to je podstata pravého G-Shocku.

GBD-H1000 krátko očami Géčkara

A aby ste nepovedali, že ponúkame iba recenziu napísanú očami "smartwatchovsky" zavretými, tu je dôvetok obvyklého recenzenta G-Shockov - Radima Krčmářa:

Celkom neskrývane priznávam, že my „Géčkari" sme tak trochu ako majitelia zariadení jednej nemenovanej značky s nakusnutým jabĺčkom. Aj keď stará (a musím povedať pravdivá) legenda hovorí, že dokonalé G-Shocky neexistujú, pretože vždy sa na nich nájde aspoň jedna vec, ktorú by sme zmenili, aj tak na ne nedáme dopustiť.

A aj keď konkurencia je často technologicky o jeden a viac krokov ďalej, ktorej hodinky objektívne ponúkajú ďaleko viac funkcií a často za menej peňazí, zarytý fanúšik Géčok vám aj tak povie, že najlepšie hodinky na zemeguli sú pôvodné Rangeman. Môžete mu hodinu vysvetľovať, čo to tie vaše nové „Ajvoče" všetko dokážu a s ním to ani nehne. Ako áno, niektoré tie funkcie nie sú asi úplne hlúpe a toto by som aj možno využil, povie vám, ale veď je to ako hodinky pre bábiku, stále do toho musíš pchať kábel a prd to vydrží... Avšak smart hodinky G-Shock?!? Dajte to sem!

Na jednom z najväčších internetových fór zameraných na hodinky G-Shock sa pohybujem už pekných pár rokov, avšak nepamätám si, že by iný model vzbudil toľko rozruchu ako tento. Smartwatche od Casia! Čo to bude vedieť? Ako to bude vyzerať? Budú dúfam solárne?? Špekuláciami sa to len hemžilo, aby sa nakoniec ukázalo, že ono to vlastne smartwatche tak úplne nie sú...

Máme tu síce pre G-Shocky celkom nové technológie ako snímač tepu a možnosť, hoci krkolomne si prečítať aj smsku, ale stále sú to len športové (aj keď trocha inteligentnejšie) hodinky, u ktorých nejaký ten pád na zem či tresknutie o zárubňu nie je problém a k tomu aby sme si ich mohli každodenne užívať, nepotrebujeme nutne elektrickú zásuvku. Sú to stále tie staré dobré Géčka, z ktorých na vás dýchne duch oných Rangemanov, len majú o niečo málo moderných vychytávok naviac.

To podstatné, teda nezameniteľný štýl, robustnosť a pocit nezničiteľnosti, pre ktorý G-Shocky tak milujeme, tu zostáva a tak je to myslím správne... Hlavu však nemusia vešať ani tí, ktorí čakali „plnotučné" G-Shock smartwatche. Tie sa totiž chystajú na jar 2021, tak sa nechajme prekvapiť!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku