» Blog » Casio

Casio Protrek PRG-340 recenzia – Eco-Friendly turista

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 19.10.2022 | 7 MIN | 2x komentár

Časy sa menia a s tým aj svet okolo nás. Do popredia sa dostávajú pojmy ako ochrana klímy, udržateľnosť či uhlíková stopa. Stretávame sa s nimi snáď na každom kroku a bolo tak len otázkou času, než dorazia aj do sveta hodiniek. Jednou z prvých ekologických lastovičiek sú aj nové Casio Protrek PRG-340, na ktoré som bol naozaj zvedavý a otestoval ich tam, kde sa cítia najlepšie, teda na horách.

Keď sa povie Casio, hádam, že si väčšina z vás vybaví hlavne odolné štýlovky G-Shock, prípadne nejakú retro legendu. Ale verím, že sú medzi vami, hodinkovými nadšencami, aj takí, ktorým na mysli utkvejú Protreky. Aby aj nie… Tieto primárne outdorové kúsky robia spoločnosť trackerom, turistom, horolezcom, ale aj rybárom a lovcom už bezmála 30 rokov a za ten čas si získali mnoho priaznivcov.

A aj keď som sám primárne fanúšikom G-Shockov a turistiku robím skôr sporadicky, aj ja mám vo svojej hodinkovnici jeden kúsok, na ktorý nedám dopustiť. Oproti ich slávnejším odolným súrodencom totiž často ponúkajú prakticky totožné funkcie, avšak v kompaktnejšom kabáte, skvelú čitateľnosť a v drvivej väčšine aj priaznivejšiu cenovku.

Rangemany pre turistov

Nie inak tomu je aj v prípade testovanej novinky PRG-340, ktorá sa predstavuje hneď v troch farebných variantoch – čiernom, tmavozelenom a vo verzii s titánovými prvkami a náramkom, odlišujúcej sa nielen písmenom T v označení (340T-7ER), ale aj mierne vyššou cenovkou.

S trochou nadhľadu sa totiž dajú označiť ako taký turistický ekvivalent populárnych Rangemanov. Áno, chýba tu odolnosť proti nárazu a blatu, vodeodolnosť je “len“ do 100 metrov, ale pokiaľ tieto vlastnosti oželiete, môžu byť Protreky dokonca lepšou voľbou než práve Rangemany. Dôvody vám prezradia nasledujúce odstavce.

Pokiaľ sa v modelovom rade Protrek trochu orientujete, bude vám asi novinka s označením PRG-340 povedomá. A máte pravdu. Nový model je v podstate reinkarnácia úspešného modelu PRG-240, na ktorý tento model nadväzuje. A aj keď základná funkcia zostala v podstate rovnaká, v detailoch a hlavne po konštrukčnej stránke sa toho zmenilo skutočne mnoho.

Novinka tak rovnako ako predchodca ponúkne barometer, výškomer, teplomer a samozrejme aj digitálny kompas, avšak vďaka implementácii “Triple senzoru“ tretej generácie, je meranie teraz nielen presnejšie, ale aj detailnejšie.

Senzorová výbava zahrnuje výškoměr, barometr, digitální kompas aSenzorová výbava zahŕňa výškomer, barometer, digitálny kompas a teplomer.

Zatiaľ čo výškomer východzieho modelu bol schopný merať výšku iba v 5 sekundových intervaloch a zobrazovať rozdiel výšky po 5 metroch, PRG-340 dokážu zobraziť aj rozdiel jedného metra a rozdiel sledujú každú sekundu namiesto pôvodných piatich. Zlepšila sa aj kontinuita merania a to z 20 sekúnd na terajších 60. Ďalšou výhodou nového senzora je potom jeho veľkosť. Aj keď je omnoho citlivejší, oproti predchodcovi je očividne menší.

Ďalším ťahákom novinky je aj displej “Duplex LCD“. Preložené do zrozumiteľného jazyka ide o dvojvrstvový displej, kde spodný, tak ako na iných digitálkach, zobrazuje základné informácie a nad neho je potom umiestnený druhý, slúžiaci k zobrazeniu strelky kompasu, prípadne ako ukazovateľ zmeny tlaku pri spustenom barometri.

Naživo je to vďaka rozdielnej farbe oboch displejov praktické a z môjho pohľadu aj efektné riešenie. V záplave smartwatchov vybavených AMOLED a podobnými typmi displejov to síce na niekoho môže pôsobiť dosť archaicky, avšak má to aj svoje nepopierateľné výhody. Jednou z nich je excelentná čitateľnosť na slnku a výborná prehľadnosť displeja, druhou potom nízka energetická náročnosť, čím sa obkľukou dostávame k v úvode spomínanej ekologickosti nových Protrekov.

Čitelnost na slunci je excelentní.Čitateľnosť na slnku je excelentná.

Ekológia na prvom mieste

Podobne ako u modelu PRG-240, ale aj väčšiny modelov radu Protrek, sa aj tu o napájanie hodiniek stará systém Tough Solar, teda akumulátor nabíjaný svetlom. Jeho životnosť sa síce udáva na zhruba 10 rokov, avšak z praktických skúseností majiteľov vieme, že vydrží bez nutnosti výmeny a tým pádom aj bez záťaže životného prostredia omnoho dlhšie. Hodinky vybavené týmto pohonom možno dobíjať jednak svetlom umelým, avšak ďaleko efektívnejší je zdroj prírodný, teda slnko…

Nové PRG-340 však idú v ekologickosti omnoho ďalej. Pre konštrukciu puzdra, dienka, ale aj kompasovej lunety a remienka (okrem titánovej verzie, pochopiteľne) použilo Casio nový materiál nazvaný “Biomass Resin“. V skratke sa jedná o živicu s podielom organických materiálov ako je kukurica a semienka Skočca obecného, známeho aj ako Ricín.

Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek
17.6.2021 - Agáta Vřeská
Hodinky budúcnosti – Swatch zvolil cestu BIO hodiniek

Materiál je to nielen ekologický, ale podľa Casia aj odolný a výrazne pomáha znižovať uhlíkovú stopu pri výrobe hodiniek. Pokiaľ sú teda ekológia a s ňou spojené témy pre vás dôležité, budú pre vás tieto, ale aj ďalšie nové modely Protrekov správnou voľbou. Casio totiž s Biomass živicou a ďalšími “Eco-friendly“ materiálmi u nových modelov radu Protrek ráta aj do budúcna, čomu zodpovedá aj nový marketingový slogan Protrekov “Prepojený s prírodou“.

Na ruke v Beskydoch

Keďže u nás testujeme hodinky poctivo a nesedíme s nimi len u kancelárskeho stola, podelím sa s vami o poznatky nadobudnuté v okolí môjho domova, teda v Beskydoch. O skvelej čitateľnosti neinverzného LCD displeja, chráneného minerálnym sklíčkom som už hovoril – tu sa nemá cenu viac rozpisovať.

Čo ma však naozaj milo prekvapilo, bola ergonómia, intuitívnosť ovládania a to aké sú hodinky pohodlné. Novinka oproti predchodcovi citelne schudla (54 vs. 66 gramov) a jej telo je tiež mierne kompaktnejšie. V katalógu sú síce uvedené rozmery 54.7 x 51.7 x 15.1 milimetrov, takže sa stále jedná o väčšie hodinky, avšak vďaka mierne skosenému tvaru dienka boli hodinky príjemné aj na mojom užšom zápästí a nijak ma neobmedzovali ani pri jeho ohýbaní.

Všetky outdorové funkcie sú vďaka dedikovaným tlačidlám vždy dostupné na jediné stlačenie a vďaka textúre tlačidiel sa hodinky budú skvele ovládať aj v rukaviciach. Lepšie to už snáď ani nejde…

Veľmi ma prekvapil aj remienok z nového ekologicky-priateľského materiálu. Je totiž mäkkučký, veľmi poddajný a rozteč dierok, ktorú občas kritizujem na G-Shockoch je tu dá sa povedať ideálna. Casio tiež vypočulo kritiku a u PRG-340 je jeho uchytenie k telu vyriešené tak, aby sa hodinky dali položiť aj na plocho, čo oceníte najmä pri práci s mapou a integrovaným kompasom. Nechýba ani systém Quick release pre jeho rýchlu výmenu.

Problém som nemal ani s výškou puzdra, respektíve s kompasovou lunetou hodiniek v kombinácii s tesnejším rukávom mikiny, čo ma prekvapilo. Luneta na mnou testovanom kúsku totiž mala až nezvyčajne ľahký chod a tak som počítal, že sa pri každom vyhrnutí rukáva nechcene pootočí, čo sa však na počudovanie nestalo.

Pred výšľapom skalibrovaný výškomer aj zabudovaný teplomer fungovali bez zaváhania, čo som overil pomocou GPS, výškového bodu a meteo stanice. Princíp funkcie výškomera na hodinkách Protrek a ako ho nastaviť potom nájdete v tomto článku:

Pochváliť musím u PRG-340 aj novú pozíciu tlačidla “Adjust“, ktoré sa presťahovalo z čela hodiniek na ľavú hornú stranu puzdra, teda do miesta, kde sa predtým nachádzal senzor. Čelné tlačidlo tak oproti predchádzajúcemu modelu zostalo iba jedno a slúži na aktiváciu podsvietenia dvojitého displeja, tak ako sme zvyknutí aj z iných modelov Casia. Za mňa palec hore.

Podsvietenie je riešené pomocou výkonných LEDiek a okrem tlačidla ho možno aktivovať aj automaticky pomocou náklonu ruky. Tu nie je naozaj čo vytknúť...  A tak jediné, čo mi snáď u PRG-340 predsa len trochu chýba je riadenie presného času rádiovým signálom, čo je vec, na ktorú som si u Casia zvykol a je trochu škoda, že ho tento model nemá.

Čo naopak strojčeku s označením 3513 nechýba je zobrazenie informácie o východe/západe slnka, pamäť pre uloženie výškových bodov a odolnosť hodiniek voči nízkej teplote – konkrétne do -10 °C, čo som však vzhľadom k teplému októbrovému počasiu overiť nedokázal a tak nezostáva než veriť, že to tak skutočne je.

Novým Protrekom, okrem už spomínaného, samozrejme nechýbajú ani “klasické“ funkcie Casií ako sú stopky (tu dokonca na 1000 hodín!), 24hodinový odpočet, štyri budíky + jeden s opakovaním, svetový čas a v neposlednom rade aj plne automatický kalendár. Ako veľké plus potom beriem, že vo väčšine režimov hodiniek (stopky, odpočet, kompas atď.) je v dolnej časti displeja stále zobrazený aktuálny čas, čo nebýva vždy zvykom a pokiaľ tieto funkcie často používate, určite túto skutočnosť oceníte aj vy.

Ve většině režimů uvidíte aktuální čas ve spodní části displeje.Vo väčšine režimov uvidíte aktuálny čas v spodnej časti displeja.

Verdikt

A aký je teda verdikt? Nové Protreky ma nesklamali, ba práve naopak. Sú pohodlné, prehľadné a intuitívne, tak ako sa na praktické hodinky (nielen) do prírody sluší a patrí. Bez návodu ich zvládne ovládať aj ten, ktorý Casio v ruke nikdy nedržal a potešia aj tých, ktorým nie je úplne ľahostajný osud našej planéty.

V porovnaní s modernými smart hodinkami síce môžu pôsobiť trošku “jednoducho“, ale to je práve ich kúzlo a výhoda. PRG-340 oslovia najmä človeka, ktorý nechce byť závislý na telefóne či riešiť, či sú jeho hodinky dostatočne nabité či iné softwarové patálie spojené s nositeľnou elektronikou. Čo ponúkajú je absolútna spoľahlivosť – proste taký parťák do nepohody, ktorý vám nebude život zbytočne komplikovať, ale bude vám verne a bez problémov slúžiť mnoho a mnoho rokov.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Casio PROTREK PRT-B50: Našľapaný základ
18.1.2021 - Radim Krčmář
Casio PROTREK PRT-B50: Našľapaný základ

6 NAJ: Hodinky do apokalypsy
2.4.2024 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Hodinky do apokalypsy

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peter Vachpred 555 dňami, reagovať
Casio hodinky jednoducho vie spraviť, vyzerajú skvele. :-) Pozeral som sa po Protrekoch, lebo predsa len väčšina z radu G-Shock je vysoká a zachytáva sa mi bunda o hodinky. Nuž možno jednému modelu dám šancu a uvidíme. :-)
Radkopred 3 dňami, reagovať
Mam presne 9rokov každý deň na ruke prg-240 :) povedal som si, keď vyjde nový nástupca vymením. Žiaľ mi tam chyba displej konkrétne zobrazovanie zbytočne ho zjednodušili :( zmizol dátum a pochybujem ze sa da zobraziť v zelenom okne spolu s grafom barometra. Je to škoda počkám ďalších 10rokov ???? nové adaptéry na nato strap objednane, používam plochu textilnú gumu namiesto remienku je to pecka, viem si ich dat z ruky na rukáv bundy ako nič, guma stále rozkladá rovnomerne tlak na ruku je to super. Škoda nových "240" je to dobrý nástupca ale zredukovanie informácií na hlavnej obrazovke ma zamrzelo.

Hodinky zmienené v článku