» Blog » Casio

Casio PROTREK PRT-B50: Našľapaný základ

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 18.1.2021 | 6 MIN

Nebýva práve zvykom, aby najlacnejší model svojou funkčnou výbavou doslova zatienil celý zvyšok modelového radu. Zatiaľ posledný prírastok outdoorovo orientovaného radu PROTREK je však stelesnením známeho porekadla „výnimka potvrdzuje pravidlo“… Čo tento najnovší model nesúci označenie PRT-B50 vlastne dokáže (a nielen to) sa vám pokúsim priblížiť v dnešnej recenzii.

Pod tlakom konkurencie

Casio už dávno nie je na poli športovo-outdoorových hodiniek samo. Hodinky značiek Suunto a Garmin v tejto kategórii Casiu slušne podkurujú a japonský gigant teda musí byť v strehu a snažiť sa nezaspať na vavrínoch. Zatiaľ posledný model PRT-B50 uvedený na jeseň roku 2019 preto prináša do rodiny PROTREKov veľa nových funkcií, ale zároveň tiež priaznivú cenu (210, respektíve 260 eur s náhradným remienkom), ktorá z nich robí kráľa pomeru cena/výkon.

V útrobách hodiniek sa totiž skrýva de facto rovnaký quartzový strojček, ktorý nájdeme v populárnom modeli G-Shock Mudmaster GG-B100 (recenzia). A aby som sa priznal, napriek tomu, že sú mi všeobecne G-Shocky omnoho bližšie srdcu, sú to podľa môjho názoru práve PROTREKy – teda hodinky určené primárne na turistiku, kam sa tento stroj so svojimi funkciami vyslovene hodí. Je to totiž prvýkrát, čo sa PROTREKy môžu pochváliť Quad senzorom a zároveň tiež Bluetooth konektivitou, čo ich praktické využitie, a to nielen v prírode posúva na celkom novú úroveň.

Prehľadné a čitateľné

Že sa jedná o outdoorové hodinky je jasné hneď na prvý pohľad. Vodeodolnosť 100 metrov, robustné telo vystužené sklenými vláknami a celkový dizajn hodiniek, ktorému dominuje otočná azimutálna luneta, nenechajú nikoho na pochybách, kde sa budú cítiť ako doma. Športové zameranie je zrejmé aj pri pohľade na relatívne veľký a plastický ciferník, krytý minerálnym sklom.

Oproti ostatným ana-digi PROTREKom, tentokrát chýba tradičný subdial pre zobrazenie aktívnej funkcie a vystačiť si musíme len s displejom umiestneným do spodnej časti. LCD však vďaka tomu dostal väčšie rozlíšenie a má výborné pozorovacie uhly, čo znásobuje užívateľský komfort. Casio sa o tom síce nezmieňuje, ale stavil by som sa, že sa jedná o nematicový STN, známy z omnoho drahších modelov. Je výborne čitateľný, a to aj v jeho inverznom prevedení a výrobca zaručuje bezproblémovú funkčnosť aj v mraze…

Pochvalu zaslúži tiež tvar hlavných ručičiek, ktorý zaručuje bezchybnú čitateľnosť, čo osobne pokladám u takýchto hodiniek za samozrejmosť. Čas tak odčítate bez zbytočných prieťahov a zbytočného rozptyľovania sa, čo osobne vnímam práve ako jednu z veľkých výhod oproti konkurencii, ktorá v drvivej väčšine vsádza len na rôzne formy displejov…

Rovnako ako pri ostatných modeloch PROTREKov aj tu je sekundová ručička multifunkčná a má toho tak na starosti viac než „len“ ukazovať sekundy. Preto poteší zaujímavý farebný detail jej ukončenia a prítomnosť luminiscencie. Tak isto zaujme uchytenie remienka do dienka hodiniek namiesto do puzdra. Toto riešenie má okrem iného hlavne tú výhodu, že pokiaľ by došlo dajme tomu pri páde k vytrhnutiu pántu, možno to vyriešiť obyčajnou výmenou dienka, čo je nepochybne jednoduchšie a menej nákladné než nové puzdro.

Nič pre malú ruku

Keď už sme u tých pántov, patrí sa spomenúť použitý systém Quick release pre ľahkú výmenu remienka, s ktorým sa (konečne) stretávame prakticky pri všetkých nových modeloch Casio. Je až neuveriteľné, koľko dokáže taká vec ušetriť človeku času a nervov. Pritom taká blbosť, chcelo by sa priam povedať :).

O niečo menej ma však potešil uretánový remienok, ktorým sú PRT-B50 štandardne vybavené. Je síce príjemne mäkký, s 3D textúrou a má aj rozumnú rozteč medzi jednotlivými dierkami, ale po nasadení na ruku mal pri spone tendenciu mierne odstávať. Tento drobný neduh však skôr než remienku prisudzujem tvaru môjho úzkeho zápästia. Proste mi nesadli. Môže za to bezpochyby aj veľkosť samotných hodiniek. Rozmery 57 x 50.8 x 15.8 mm z nich robia skôr model vhodný na väčšie zápästie, čo môžem po vyskúšaní na ruke iba potvrdiť.

Na druhej strane musím vyzdvihnúť ich nízku váhu 64 gramov, čo je vzhľadom k veľkosti príjemná hodnota a tu si určite nie je na čo sťažovať. Zrovna tak nie je čo vytknúť ani dôležitej súčasti hodiniek – teda tlačidlám. Príjemná je veľkosť aj odozva stlačenia, ktorá môže byť doplnená aj akustickým potvrdením. Toto samozrejme neplatí pre tlačidlo osvetlenia, umiestneného aj tentokrát pod šesťkovým indexom. Kvôli absencii elektronickej korunky je ich dohromady šesť, čo nie je úplne málo, ale nebojte sa... Ovládanie hodiniek a ich jednotlivých funkcií je aj napriek tomu jednoduché a ľahko pochopiteľné aj pre tých, ktorí zatiaľ nemajú s hodinkami Casio žiadnu skúsenosť.

Prvýkrát s modrým zubom

Už v úvode som spomínal, PRT-B50 sú aj cez svoju nízku cenu doslova nabité funkciami. Podsvietenie ciferníka aj displeja s možnosťou aktivácie pomocou naklonenia ruky, naprogramovaný kalendár, stopky alebo odpočet, zrejme dnes nikoho neprekvapí. Rovnako ani päť budíkov a svetový čas. To všetko sú známe zručnosti väčšiny hodiniek Casio... To, čo robí z týchto hodiniek outdoorové náčinie je predovšetkým prítomnosť senzorov.

PRT-B50 sú vybavené Quad senzorom poslednej generácie, teda tým najlepším, čo Casio momentálne vie ponúknuť. Trojicu kompas, barometer/výškomer a teplomer, teraz novo dopĺňa aj akcelerometer, čo preložené do slovenčiny znamená, že vám hodinky spočítajú aj kroky a spálené kalórie.

Použitie Quad senzora však nie je jediná novinka. Tou najzásadnejšou je možnosť prepojenia hodiniek pomocou Bluetooth s mobilnou aplikáciou „PROTREK Connected“. Je k dispozícii ako na zariadenia Android (6.0 a vyšší), tak na iOS (11 a vyšší) a práve prepojenie so smart telefónom posúva zručnosti tohto modelu na ďalšiu úroveň.

Zlepšenie, kam sa pozrieš…

Hodinky si vďaka Bluetooth zvládnu nastaviť presný čas, ale aj údaje o východe a západe slnka, bez ohľadu na to, na akom mieste zemegule sa práve nachádzate. Môžu tiež pomôcť vyhľadať zabudnutý telefón, aj keď je práve v tichom režime. To však nie je samozrejme všetko. PRT-B50 totiž dokážu prostredníctvom aplikácie využiť aj GPS signál telefónu. Na výstupe si preto môžete prostredníctvom hodiniek jednoducho uložiť až 60 miest, ku ktorým si aplikácia automaticky priradí súradnice a nie je problém k jednotlivým bodom pridať aj fotografiu, prípadne neskôr zdieľať s vašimi kamarátmi.

Veľmi sa mi páči funkcia „Návrat k registrovanému bodu“. Jednoduchým podržaním tlačidla na hodinkách uložíte pozíciu (napríklad miesto kde ste zaparkovali auto) a v prípade potreby rýchlo sa k nemu vrátiť vám hodinky na displeji ukážu vzdialenosť a sekundová šípka potom naviguje k uloženému bodu. To sa môže celkom hodiť, napríklad hubárom…

Vďaka GPS dokáže konečne krokomer kompenzovať aj výškové rozdiely, zrovna tak výškomer, využívajúci u starších modelov iba senzor barometra je teraz vďaka využitiu dát z telefónu omnoho presnejší. A keď už sme pri tej presnosti, istého zlepšenia oproti predchodcom doznal aj barometer, ktorý je schopný na displeji graficky ukázať vývoj počasia za posledných 56 hodín, čo je viac ako dvojnásobok! To už je slušná hodnota…

Ako teda vidíte, zmien a vylepšení oproti starším modelom je skutočne dosť. Ak by som však mal vybrať jednu, ktorá sa mi páči zo všetkých najviac, bola by to „kustomizácia“ menu hodiniek… Áno, konečne si môžeme zoradiť položky v menu podľa vlastného uváženia, prípadne niektoré položky jednoducho vypnúť. Používate často napríklad stopky? Alebo snáď odpočet? Proste si ich presuniete na začiatok menu a máte ich k dispozícii na jedno stlačenie. Jednoduché, pritom geniálne riešenie, ktoré by som ocenil na všetkých svojich hodinkách a dúfam, že sa s ním budeme stretávať aj pri ďalších novinkách.

Čo naopak mierne zamrzí je napájanie klasickou batériou CR2025 s udávanou životnosťou cca 2 roky. Áno, modul 5601 sa bohužiaľ tak obľúbeného solárneho napájania tentokrát nedočkal. Je to trochu škoda, na druhej strane sa Casiu podarilo vďaka jeho absencii zraziť cenovku inak naozaj slušne vybavených hodiniek. Poďakovať tak musíme aspoň schopnosti hodiniek na slabú batériu včas upozorniť…

Resumé: pomer cena/výkon na jednotku

Za cenu približne 210 eur sa jedná bez zveličenia o najlepšie PROTREKy v pomere cena/výkon. Spokojní budú najmä tí, preferujúci „klasické“ zobrazenie času pomocou ručičiek, ale zároveň ocenia možnosť prepojenia so smart telefónom. Získajú tým nielen presný čas, ale aj mnoho nových a užitočných funkcií, ktoré sa hodia nielen na horách. Ak im odpustíme teda absenciu solárneho napájania, tak máme pred sebou hodinky, ktorým naozaj nie je moc čo vytknúť, ba práve naopak.

UPDATE

  • 03-05/2020 – v predaji modely v titánovom prevedení

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku