» Blog » Casio

Casio Protrek PRW-35 recenzia – Malý, ale šikovný

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické | Vojenské

Filip Debrecenyi | 5.10.2023 | 5 MIN

Spoločnosť Casio predstavila nový model zo svojho outdoorového zázemia s názvom Protrek PRW-35, ktorý sa prezentuje ako vylepšenie svojho predchodcu. Poďme sa spoločne pozrieť, ako veľmi je upgrade poznať a či sa oplatí po tomto outdoorovom sympaťákovi siahnuť.

Nový model PRW-35 sa prezentuje ako vylepšený model predchádzajúceho modelu PRW-30. Nová verzia je menšia a výrazne ľahšia ako predchádzajúca. Spoločnosť Casio tak chcela uspokojiť cieľovú skupinu s malým zápästím.

Dizajn

Protrek je čisto outdoorový rad hodiniek a v tomto duchu sa nesie aj celý dizajn. Už na prvý pohľad ich dizajn evokuje, že patria do prírody. V prípade tohto modelu sa spoločnosť Casio rozhodla pre menšie rozmery puzdra 44,6 mm a hrúbku 13 mm. To z neho robí druhý najmenší Protreks, ktorý môžete v súčasnosti získať (spolu s modelom PRW-6900Y). A rozmery sa odzrkadlili aj na hmotnosti, ktorá je len 45 gramov. Parametrovo sú teda vhodné pre pánske aj dámske zápästie.

Výrazné zníženie hmotnosti je spôsobené predovšetkým zmenou materiálov na konštrukciu puzdra. Zatiaľ čo predchádzajúci model bol skonštruovaný v kombinácii živice a ocele, PRW-35 je vytvorený z ekologicky recyklovaného plastu.

319,00 € skladom

Je tiež zaujímavé, že pri modeli Mudman GW-9500 bol použitý presne rovnaký materiál puzdra a remienka. Modely boli dokonca predstavené v podobnom časovom období. Dá sa teda očakávať, že tento materiál sa ujme a spoločnosť Casio sa ho bude držať aj v budúcnosti. Koniec koncov, znižuje hmotnosť hodiniek a Casio ním šetrí aj planétu.

Najzaujímavejšou časťou hodiniek je nepochybne puzdro, ktoré je veľmi pekne detailne spracované. Kombinácia recyklovaného plastu (puzdra) a ocele, ktorá tvorí lunetu a tlačidlá, robí z tohto modelu veľmi pekne spracovaný kúsok.

Vôbec ma neprekvapuje, že tlačidlá a luneta sú vyrobené z ocele, pretože práve tieto časti sa na hodinkách používajú najviac. Snáď niet pochýb, že samotné tlačidlá by mali niečo vydržať, veď ich potrebujeme na manipuláciu s hodinkami. Na druhej strane luneta plní najmä ochrannú úlohu, pri ktorej chráni displej hodiniek. Je tiež užitočná na orientáciu počas vašich potuliek, keďže je azimutálna (kompas) a môžete pomocou nej určiť smer.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Azimutálna luneta
20.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Azimutálna luneta

Azimut (znamenajúci "smer") sa používa na navigáciu a určenie polohy pozorovaného objektu. Je to uhol medzi severom alebo juhom a smerom, v ktorom sa objekt nachádza v teréne. Azimut sa meria v stupňoch: sever má azimut 0°, východ 90°, juh 180° a západ 270°.

Ďalším smerom, ktorým sa riadime, je zobrazenie hodiniek. Ten je v predvolenom nastavení digitálny, čo je najlepšia možnosť pre akúkoľvek orientáciu, pretože je vhodný na hranie vonku. Tu sa výrobca rozhodol použiť technológiu zobrazenia STN LCD.

STN alebo super twisted nematic je zobrazovacia technológia, ktorá využíva technológiu zobrazovania tekutých kryštálov. Molekuly tekutých kryštálov upravujú uhol polarizovaného svetla a vyžarujú ho pod iným uhlom, vďaka čomu je lepšie čitateľné.

Samotný displej je potom rozdelený na 3 časti, teda 3 dátové polia. Stredné, najväčšie dátové pole zobrazuje najzákladnejšie funkcie, ako je čas, nadmorská výška, barometrický tlak a stupne azimutu pre orientáciu kompasu.

299,00 € skladom

Dátové polia v hornej a dolnej časti (t. j. tie menšie) zobrazujú sekundárne funkcie. Patria k nim svetové strany, graf barometra, nadmorská výška alebo zobrazenie hlavného času, ak ste v inom režime ako zobrazenie času.

Casio Protrek PRG-340 recenzia - Eco-Friendly Tourist
19.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenzia - Eco-Friendly Tourist

Spoločnosť Casio dala používateľom na výber a opäť siahla po svetlom aj tmavom type displeja. Zo skúsenosti môžem jednoznačne odporučiť displej so svetlým pozadím a tmavým zobrazením číslic, pretože je krásne čitateľný. Tmavé pozadie je opakom a čitateľnosť je často problémom. Celý displej je potom navyše podsvietený dvoma LED diódami s technológiou Super Illuminator, ktoré ho krásne osvetľujú.

Toľko o displeji, prejdime k zvyšku puzdra. Model PRW-35 je vybavený celkom šiestimi tlačidlami. Dve tlačidlá na ľavej strane puzdra sú čisto plastové, čo sa mi z estetického aj funkčného hľadiska veľmi nepáči. Tieto dve tlačidlá slúžia na nastavenie hodiniek a na prepínanie medzi stopkami, budíkom a ďalšími funkciami. Pravá strana už má tlačidlá z ocele, sú to tri tlačidlá s funkciami výškomer, barometer a kompas. Posledným 6 je stredné tlačidlo na puzdre na spustenie svetla, ktoré sa nachádza na pozícii šiestich hodín.

Celý dizajn ukončíme, a to remienkom. Ten je, rovnako ako puzdro, vyrobený organicky, ale pre mňa nie je zo živice, ako je to pri tejto sérii zvykom. Remienok na mňa pôsobí skôr ako silikónový, možno s ľahkou prímesou živice len kvôli zachovaniu odolnosti. Čo považujem za malé plus, je rýchloupínacie uchytenie, ktoré umožňuje rýchlu výmenu remienka za iný. Oceľová spona je pre takéto hodinky absolútnou nutnosťou, takže sa nemusíte obávať o jej odolnosť. Je preto veľmi dobré, že po nej výrobca siahol.

Funkcie a vlastnosti

Správny outdoorový kúsok si vyžaduje poriadnu výbavu. A tak je tento model vybavený funkciou rádiovej synchronizácie času technológiou Multiband 6. Táto technológia určovania času je však náročná na batériu, a tak majú hodinky aj funkciu Tough Solar. Ideálna kombinácia pre outdoorové hodinky.

Tieto technológie sú skôr takými pomocníkmi používateľov, ale nie sú to jediné funkcie, ktoré hodinky majú. Outdoorové hodinky si vyžadujú adekvátne a potrebné vybavenie. A keďže spoločnosť Casio veľmi dobre vie, čo robí, začína svoje modely štandardne vybavovať funkciami, ako je napríklad Triple Sensor, ktorý zahŕňa:

  • Barometer
  • Kompas
  • Teplomer
Mimo outdoorových funkcií tu nájdeme klasické základné funkcie, medzi ktoré patria stopky, časovač odpočítavania, budík, plne automatický kalendár, zobrazenie svetového času a indikátor východu a západu slnka. Zvyšnými funkciami sú potom indikátor stavu batérie a tón tlačidla, ktorý možno vypnúť.

Žiadna zmena sa neudiala ani vo vnútri hodiniek. Hodinky poháňa modul 3490, ktorý je rovnaký ako u predchádzajúceho modelu PRW-30. Zachovaná zostala aj vodotesnosť 100 metrov a odolnosť voči nízkym teplotám do -10 stupňov.

Alternatívy

Úprimne povedané, pripadá mi to ako taký upgrade z nutnosti. Vôbec by som sa teda nebál siahnuť napríklad po modeli PRG-330, ktorý je lacnejší a chýba mu len Multiband 6.

Vzhľadom na ich cenu by som možno viac zvažoval modely G-Shock. Úplne prvý, ktorý mi napadá, je Mudman GW-9500, ktorý je funkčne veľmi podobný, ale má väčšiu odolnosť a 200 metrovú vodotesnosť.

Záver

Nechcem byť skeptický, ale tento model na mňa nezapôsobil tak, ako som očakával. Hodinky sú veľmi pekne spracované, ale ako upgrade mi nedávajú veľký zmysel, pretože sú takmer identické s modelom PRW-30. Na druhej strane, pre niekoho, kto sa pozerá na rad Protrek v menšej veľkosti s celkom slušnými funkciami, to môže byť práve tento model.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Casio Protrek PRW-6900 Review - Vonkajšia elegancia
10.1.2023 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRW-6900 Review - Vonkajšia elegancia

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku