» Blog » Casio

Casio Protrek PRW-6900 recenzia – Outdoorový elegán

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 10.1.2023 | 6 MIN

Protreky má väčšina z nás zafixované ako hodinky primárne určené pre dobrodružstvo v prírode a tomu aj zodpovedá ich funkčná výbava a samozrejme aj vzhľad. Čo keď ich ale zabalíme do elegantného kabátika? Bude to fungovať? Odpoveďou bude dnešná recenzia novinky Casio Protrek PRW-6900.

Love it or hate it…

Hranaté hodinky spravidla vzbudzujú istú kontroverziu. Ľudia ich buď milujú, alebo naopak neznášajú. Ja sa radím do tej prvej skupiny a hodinky, ktoré svojim tvarom nejak vyčnievajú zo zástupu “variácií na kruh“ ma vždy fascinovali. Možno je to tým, že som mal vždy potrebu tak nejak vybočovať, ako vravieval môj otec. Nie azda, že by som nosil nohavice zipsom dozadu, to zas nie, ale proste nemám rád stereotypy.

Preto keď sa na sklonku leta na internetoch objavili prvé promo fotky netradične pojatej novinky PRW-6900, okamžite som sa zamiloval. Ich oktagonálny tvar ma doslova uhranul. Svojim tvarom ani náznakom nepripomínali nič z aktuálnej ponuky, ale ani žiadny model z minulosti. Proste unikát. Preto som bol nažhavený, kedy si túto novinku budem môcť obchytkať naživo. Aké sú teda v reále?

V znamení Bushcraftingu

V minulosti sa mi už párkrát stalo, že ma hodinky na fotkách okúzlili, avšak pri osobnom stretnutí to nejak nezafungovalo. Tu to však neplatí. Z papierového eko-friendly obalu – ako sa na moderné outdoorové hodinky patrí – na mňa vykukla kombinácia známeho ciferníka v atypicky pojatom puzdre a iskra okamžite preskočila…

Dizajnové oddelenie Protrekov sa tentokrát nechalo inšpirovať “Bushcraftingom“, vďaka čomu vznikli naozaj originálne hodinky. Že neviete, čo si pod týmto pojmom predstaviť? Potom vedzte, že sa jedná o umenie prežitia v divočine za pomoci iba základného vybavenia ako sekera, nôž, či kresadlo. Skosené puzdro hodiniek má preto pôsobiť ako by bolo vytesané sekerou z kusu dreva a musím povedať, že tak naživo naozaj pôsobí.

Ďalší odkaz na Bushcrafting môžeme nájsť na ciferníku, ktorého povrchová úprava zasa pripomína takzvanú Holandskú trúbu, teda kráľovnu medzi nádobami určenými na varenie na otvorenom ohni. Ručička subdialu v tvare táborníckeho noža, či sekundovka vo farebnom prevedení evokujúcim táborák sú potom ozajstnou čerešničkou. Toto sa podľa mňa vážne Casiu podarilo.

Stalo sa už tradíciou, že sa nové modely Protrekov predstavujú v troch variantoch a novinka PRW-6900 nie je výnimkou. Prvou z trojice, ktorú som mal k dispozícii pre recenziu, je označená koncovkou Y-3ER a charakterizuje ju čierne vyvedenie oceľového krytu puzdra, zelený ciferník a remienok z ekologickej živice rovnakej farby.

499,00 € (doručíme do 25.4.)

Nasleduje ju verzia Y-1ER, teda prevedenie so strieborným prekrytím puzdra, čiernym ciferníkom aj remienkom.

A tretím do partičky je potom variant YL-5E s hnedým remienkom zo syntetickej kože s povrchovou úpravou odolnou proti iskrám odletujúcim z ohňa, ktorého farba sa pekne doplňuje s oranžovými akcentmi hodiniek.

Aj pri ňom je potom kryt puzdra s Ion Plating úpravou čiernej farby. Pekným detailom je potom u jednotlivých verzií použitie farebne rozdielnych filtrov displeja, tak, aby aj on ladil so zvyškom hodiniek. Čo všetky tri varianty naopak spája je ekologický materiál puzdra – teda živica s podielom biomasy, minerálne sklo a totožná cenovka.

Švajčiarsky nôž na ruke

Protreky patria primárne do prírody a tak som ich samozrejme podrobil zaťažkávaciemu testu u nás v Beskydoch. Na test mi tentokrát vyšlo na december až nebývale mrazivé počasie s veľkým množstvom snehu, za čo som bol rád. Mohol som konečne otestovať, či si hodinky naozaj poradia aj s mínusovými teplotami, tak ako Casio proklamuje.

Vo vnútri tejto novinky totiž nájdeme strojček 5673, ktorý už dobre poznáme, hoci pod iným označením nielen z niekoľkých ďalších Protekov (napríklad PRW-51/61, 6800, 6630, 6621, 6600 a ďalšie), ale napríklad aj z G-Shock Mudmasterov GWG-2000.

Hodinkám teda nechýba solárne napájanie, rádiovým signálom riadený čas aj dátum, stopky na 24 hodín, 60 minútový odpočet, 5 alarmov, svetový čas a vodeodolnosť 100 metrov. Tough Movement, čo je  obchodné označenie strojčeka, ponúka však aj praktické funkcie, ako barometer, výškomer, kompas a teplomer, ktoré pri pobyte v prírode určite využijete a mal by tiež bez problému fungovať aj pri teplote až do -10°C.

Milé Protreky som teda na tri hodiny vystavil mrazu. Vonkajšia teplota sa pohybovala u medznej hodnoty, ako dokladá fotka a tak to bola pre hodinky solídna zaťažkávacia skúška. Vzhľadom k tomu, že sa nijak nespomalila reakcia tlačidiel a odozva displeja bola tiež bez akéhokoľvek spomalenia, dá sa povedať, že týmto testom prešli na výbornú. Palec hore.

Aj napriek tomu, že rozmery puzdra nie sú zrovna najmenšie – podľa údajov Casia 49.6 x 44.8 x 14.7 mm – hodinky sa mi aj cez môj hendikep v podobe úzkeho zápästia až prekvapivo dobre nosili. Mohla za to jednak nízka váha hodiniek (65 g s uretánovým remienkom vs 63 g na koži), miniatúrna veľkosť senzoru umiestnenom na deviatej pozícii, ale hlavne skosený tvar dienka, takže mi neprekážali ani pri ohnutom zápästí.

Ako ďalšie veľké pozitívum som vnímal aj materiál puzdra a spomínaného dienka hodiniek. Tak ako u všetkých nových Protrekov je tu z “Eko resinu“, teda zo živice s podielom biomasy. Je ekologický a na rozdiel od kovu vôbec nestudí, čo je fajn, pokiaľ na túre máte hodinky na rukáve bundy a potom ich vrátite späť na ruku.

To isté platí o remienku, ktorý je z totožného materiálu. Ten je naviac na pomery Casia nebývale poddajný, disponuje systémom pre rýchlu výmenu Quick release a má dostatočné množstvo ideálne vzdialených dierok. Naviac jeho uchytenie k puzdru umožňuje hodinky položiť na plocho, čo určite oceníte pri práci so zabudovaným kompasom a mapou. Kovovú sponu beriem vzhľadom k cene hodiniek ako samozrejmosť.

PRW-6900 pôsobia naživo skutočne elegantným dojmom. Svoj podiel na tom nesú aj tlačidlá, ktoré kopírujú tvar puzdra, a tak si ich človek na prvý pohľad ani nevšimne. Aj tak som nemal problém hodinky ani v rukaviciach ovládať a to isté platí aj o šrobovacej elektronickej korunke, pomocou ktorej môžete nastaviť jednotlivé funkcie. Tá je naopak výrazná, oproti starším modelom má viac gripu a naviac je tentokrát bez “chrániča“, a tak je manipulácia s ňou rovnako bezproblémová.

Aby som bol ale úprimný, viac mi vyhovuje nastavovanie pomocou tlačidiel, tak ako je zvykom u drvivej väčšiny ostatných hodiniek značky Casio, ktoré sa mi zdá rýchlejšie… A čo ma na PRW-6900 ako perfekcionistu naozaj nadchlo, bola presnosť s akou sekundovka triafala jednotlivé indexy, čo sa bohužiaľ často nedeje ani u násobne drahších hodiniek. Takto by to malo byť vždy!

Čo budúceho majiteľa ďalej poteší je výborná čitateľnosť až nezvyčajne širokých ručičiek. Tie sú spoločne s indexmi naviac vybavené solídnou luminiscenciou Neo Brite a nechýba ani podsvietenie dvojitou diódou bielej farby, ktoré možno aktivovať okrem čelného tlačidla aj náklonom ruky.

U displeja je to s čitateľnosťou trochu horšie. U všetkých farebných verzií je bohužiaľ inverzný, čo mu za šera a večer radikálne uberá na čitateľnosti. Nezachraňuje to ani technológia STN, vďaka ktorej je dobre čitateľný aj z ostrých uhlov, avšak len počas dňa. Počítajte teda s tým, že osvetlenie tak budete využívať naozaj často. Snáď sa ale v budúcnosti dočkáme aj verzie s klasickým displejom.

Záverečný verdikt

Casio Protrek PRW-6900 sú veľmi elegantné hodinky a hoci sú primárne určené do prírody, hanbu určite neurobia ani keď si ich vezmete k saku (pri udalosti s ležérnym dress codom). Zaujmú určite všetkých, ktorí majú radi trochu odlišný vzhľad hodiniek alebo aj tých, ktorí nutne nepotrebujú mať na Protrekoch lunetu plnú písmeniek.

Funkčne síce neprinášajú v podstate nič nové, čo by sme nepoznali už od ich starších súrodencov, avšak neberte to ako kritiku. Hodinky majú okrem údaju o východe/západe slnka všetky funkcie, aké od Protrekov očakávam. Snáď len zafírové namiesto minerálneho skla by vzhľadom k cenovke potešilo, inak sú to v mojich očiach úžasné hodinky plné zaujímavých a originálnych detailov.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Casio Protrek PRG-340 recenzia - Eco-Friendly Tourist
19.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenzia - Eco-Friendly Tourist

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

499,00 € skladom
499,00 € (doručíme do 25.4.)