» Blog » Casio

Casio Vintage A1100 recenzia – Cez deň biznis, v noci párty

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické | Retro

Filip Debrecenyi | 28.11.2023 | 5 MIN

Retro je stále v móde a spoločnosť Casio si to dobre uvedomuje. Do svojho radu Vintage pridala ďalší model, Casio Vintage A1100, ktorý vás vráti do 70. rokov a dodávášmu zápästiu nádych nostalgie.

Koncom 70. rokov sa v Japonsku roztrhlo vrece s digitálnymi hodinkami. A spoločnosť Casio si povedala, prečo tento trend neoživiť a nevzkriesiť dušu pôvodných hodiniek Casio 52QS-14B.

Naša videorecenzia:

Čo si vôbec predstaviť pod pojmom séria Vintage? Digitálne hodinky s dizajnom pripomínajúcim koniec minulého tisícročia. Retro štýl vás doslova vráti do detských rokov. No ak patríte k mladšej generácii, poslúžia ako cool hipsterský doplnok.

Původní model Casio 52QS-14B

Originálny model Casio 52QS-14B

Starý kus od nového rozoznáte napríklad podľa toho, že originál má nad displejom označenie s nápisom quartz. Druhým vodítkom je mikroregulácia zapínania náramku. Pôvodný model mal niekoľko ďalších otvorov na nastavenie.

Až na drobné detaily spoločnosť Casio takmer do písmena skopírovala pôvodný vzhľad, ktorý samozrejme naplnila novým puzdrom (quartzový strojček Casio 3503) a hodinkám dopriala menší facelift. Tým vlastne opäť zdvihla latku pre líniu Vintage, keďže ide o jedny z najdrahších hodiniek v tejto kategórii.

179,00 € (doručíme do 13.5.)

Cez deň biznis, v noci párty

Hodinky Millenial sú ikonicky spracované a na prvý pohľad vyzerajú ako malý počítač. Čo je však pomerne netradičné, je usporiadanie displeja v prednej časti puzdra. Málokedy sa vidí, aby mali hodinky prednú stranu rozdelenú na časť, kde je displej, a tiež tlačidlá na ovládanie. Väčšina hodiniek z radu Vintage sa nachádza s plastovými sklíčkami. Model A1100 má minerálne sklíčko, čo vzhľadom na cenu hodiniek dáva zmysel.

Tlačidlá slúžia na manipuláciu s hodinkami a slúžia na prepínanie režimov (funkcií). Tlačidlo zároveň spúšťa LED podsvietenie displeja. Samotný displej je pomerne malý, ale na čítanie údajov postačuje. Pri väčšine hodiniek sa asi zhodneme na tom, že čím viac textu na ciferníku, tým horšie.

179,00 € skladom

V prípade digitálnych hodiniek Casio je však taký ikonický, že si to bez neho neviem predstaviť. V porovnaní s inými vintage modelmi je tu textu tak akurát a pekne zapadá do celkového vzhľadu.

Páči sa mi aj jednoduchosť a relatívna čistota spracovania zvyšku puzdra. Čo určite oceňujem, sú farebné možnosti, ktoré sú celkovo tri:

Tým, že Casio zvolilo striebornú, čiernu a zlatú, urobilo z modelu A1100 defacto veľmi univerzálne hodinky bez zbytočných ozdôb. Mojím osobným favoritom je celočierny model, pretože v kombinácii so zeleným displejom vyzerá jednoducho divoko. A navyše – je dizajnovo veľmi špecifický. Má však aj svoje negatíva. Pozorovacie uhly modelu so zeleným displejom sú horšie ako u ostatných dvoch modelov. Inými slovami, na displej je horšie vidieť pod iným uhlom.

Mierny rozdiel nájdete aj vo farebných variantoch a v cene. Strieborný model je z tejto trojice najlacnejší, pretože nemá PVD povrchovú úpravu.

Viac informácií o PVD povrchovej úprave hodiniek si môžete prečítať tu:

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

Pointou týchto hodiniek je nostalgická spomienka a návrat dizajnu z konca 70. rokov. A práve preto je vzhľad veľmi dôležitý. Preto si dizajnéri dali na hodinkách veľmi záležať, aspoň čo sa týka spracovania. Boky puzdra sú pekne vyleštené, zatiaľ čo predná strana puzdra má mierne matný efekt. Miestami som mal pocit, že hodinky sú naozaj prémiové. Spracovanie je precízne a detaily pekne detailné.

Prémiovosť mi kazí spracovanie náramku, ktorý je veľmi pevný, ale na túto cenovku dosť lacný. Mierne ma sklamal jeho materiál. Je to akási zmes obyčajného kovu a ocele. Aj keď na prvý pohľad vyzerá kvalitne, po prvom ohmataní vás ľahko oklame. Navyše je to dosť depilátor a dosť trhá chĺpky. Náramok je potom zakončený skladacím zapínaním, ktoré na vintage modeloch nezvykneme vídať často, a vynahrádza drobné negatíva celého náramku.

Hodinky majú sympatické rozmery 40 x 35 x 9,1 milimetra a hmotnosť je príjemných 90 gramov. Primeraná veľkosť na každodenné nosenie. Na svoje si prídu dámy aj páni, preto môžeme hodinky zaradiť do kategórie unisex.

Vodotrysk a lepšie funkcie ani nečakajte

Po funkčnej stránke sa musíme uspokojiť s úplným základom. Model A1100 nie je extrémne nabitý a jeho výbavu vystihuje len automatický kalendár, budík a stopky s presnosťou na 1/10 sekundy a maximálnou kapacitou 1 hodina.

S kolegom Šimonom sa v našich videorecenziách vždy pozastavujeme nad osvetlením, pretože práve v ňom Casio občas tápe. V prípade modelu A1100 je podsvietenie elektroluminiscenčné a z môjho pohľadu plne postačuje. Po spustení podsvietenia sa displej vždy zmení na oranžový, čo mierne zlepšuje čitateľnosť v tmavých podmienkach.

Zriedkavý je celočierny model, ktorý má zelený displej s rovnakou farbou podsvietenia. A ako som písal v úvode, vyzerá zaujímavo.

Hodinky nemajú žiadne špecifické označenie vodotesnosti. Na ciferníku majú jednoducho označenie vodotesnosti, takže nie sú vhodné na akýkoľvek nadmerný kontakt s vodou. Do sprchy by som si ich teda nebral a už vôbec nie na plávanie. Klasický kontakt s vodou pri miernom daždi alebo umývaní rúk by nemal byť problém. Legendárne A168 však nesú rovnaké označenie a ľahko si môžete pozrieť video, v ktorom vydržia pod vodou x minút bez poškodenia. Tu môže ísť o rovnaký prípad, ale radšej som to neskúšal.

Tým, že hodinky nemajú príliš veľa funkcií navyše, nie sú veľkým žroutom batérie. Výrobca uvádza, že by mali vydržať až 3 roky na jednu batériu, čo je celkom slušné. Navyše by ma neprekvapilo, keby to bolo o niečo viac. Koniec koncov, Casio má povesť správneho držiaka. Mám pocit, že zámerne uvádzajú menšie časy výdrže, aby bol potom používateľ príjemne prekvapený.

Casio A168 – moderné retro spájajúce generácie
20.1.2021 - Dominik Hok
Casio A168 – moderné retro spájajúce generácie

Alternatívy

Tisícstovka je veľmi pekný revival model, ktorý v nejednom človeku vyvolá nostalgiu a návrat do starých čias. Osobne som fanúšikom retro štýlu, a preto sa mi tento kúsok hodiniek páči. Okrem lepších materiálov a takmer identickej funkčnosti by som sa však priklonil k už spomínaným Casio Vintage A168. Je síce trochu skúpejší na materiály, ale je takmer päťkrát lacnejší a dosahuje v podstate to isté.

Zhodnotenie

Ak máte radi retro a ste ochotní vyhodiť pár tisíc navyše za hodinky, ktoré boli v čase rozkvetu éry quartzových hodiniek v móde, A1100 sú nepochybne pre vás. Musíte však zvážiť, či chcete zaplatiť pár eur navyše za hodinky s minimom funkcií. Veď za zlomok ceny môžete mať podobné hodinky, ktoré majú o niečo menej kvalitný materiál. Podľa mňa si tu nekupujeme zariadenie nabité funkciami, ale kus histórie, drobec nostalgie a hodinky na každú príležitosť.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Tissot Sideral S recenzia - Farebné retro, na ktoré sme všetci čakali
22.8.2023 - Aleš Pavelek
Tissot Sideral S recenzia - Farebné retro, na ktoré sme všetci čakali

Casio Vintage DBC-32 – Recenzia osemdesiatkových smartwatchov
8.6.2021 - Jan Kalousek
Casio Vintage DBC-32 – Recenzia osemdesiatkových smartwatchov


Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

129 € skladom
179 € skladom
179 € (doručíme do 13.5.)