» Blog » Casio

The Good, the Bad and the Ugly, aneb definice Casio W-800H

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Lukáš Lenart | 21.3.2024 | 5 MIN

Ako napovedá názov článku, hodinky Casio W-800H možno stručne charakterizovať niekoľkými slovami, ktoré zodpovedajú názvu svetoznámeho spaghetti westernu „The Good, the Bad and the Ugly“. Do nášho rodného jazyka bol názov uvedeného filmu preložený ako "Dobrý, zlý a škaredý". Ak dovolíte, dovolím si v tomto článku nahradiť slovo " hodný" slovom "dobrý".

Model W-800H od japonskej značky Casio je často prehliadaný, a to najmä z dvoch dôvodov. Po prvé, na papieri nemôže konkurovať vo funkciách nezničiteľnému radu G-Shock a po druhé, jeho dizajn nie je taký slávny ako napríklad legendárne hodinky Casio F-91W. Pri porovnaní s práve spomínanými hodinkami si však človek uvedomí, v čom spočíva hodnota modelu W-800H. Poďme sa teda bez ďalších rečí pozrieť na to, čím je tento konkrétny kúsok zo sveta digitálnych skvostov zaujímavý.

The Good – alebo čo vám tento model vyčarí úsmev na tvári

Môžem rovno vyhlásiť, že to nebude vzhľad. Napriek tomu sa týchto hodiniek nevzdávajte predčasne, pretože ako hovorí staršia generácia: "Vzhľad nie je všetko!". Namiesto vzhľadu zaujmú svojou funkčnosťou, najmä ak ste majiteľom už spomínaného modelu Casio F-91W alebo iných modelov, ktoré sa ovládajú iba tromi tlačidlami. Pri modeli Casio W-800H už nájdeme štyri tlačidlá, ktoré sú usporiadané po dvojiciach po stranách tela hodiniek. Štyri tlačidlá prinášajú hneď dve výhody, a to pokoj, ktorý prináša symetrické puzdro, a možnosť lepšie ovládať funkcie hodiniek.

Z hľadiska funkcií tu nájdeme zaužívaný štandard väčšiny digitálnych hodiniek, a to zobrazenie času, kalendárneho roka s dátumom a príslušného dňa v týždni. Nechýba ani alarm, teda budík, a v neposlednom rade stopky. Veľkou novinkou oproti už spomínanému modelu F-91W je však prítomnosť funkcie duálneho času, resp. možnosť sledovania času v inom časovom pásme.

Významnou výhodou modelu W-800H je usporiadanie displeja. Najväčšiu časť displeja tvorí jeho stredový segment, ktorý zobrazuje čas. Pod týmto segmentom nájdeme menšiu časť, ktorá zobrazuje rok a dátum. V hornej časti displeja nájdeme deň v týždni. Ak však prepneme napríklad do režimu stopiek, prejaví sa výhoda väčšieho displeja týchto hodiniek – v spodnej časti, kde sa predtým nachádzal dátum, sa teraz zobrazuje aktuálny čas. Toto rozloženie nám umožňuje používať stopky a zároveň sledovať aktuálny čas bez toho, aby sme museli prepínať medzi jednotlivými funkciami hodiniek.

Uspořádání displeje umožňuje sledovat např. běžící stopky i aktuální čas

Rozloženie displeja umožňuje vidieť napríklad spustené stopky a aktuálny čas súčasne.

Podobne pri nastavovaní budíka alebo prepnutí do režimu duálneho času sa ukazovateľ aktuálneho času nachádza v spodnej časti displeja. Áno, túto funkciu nájdete aj v hodinkách Casio AE-1200 s názvom "Royale", kde sa však aktuálny čas zobrazuje pomocou analógovej časti displeja, čo môže byť pre niekoho neprehľadné.

Keďže ide o typické digitálne hodinky z dielne Casio, už spomínané tlačidlá sú prehľadne popísané na vonkajšom okraji displeja. Práve popis tlačidiel zabezpečuje rýchle osvojenie si ovládania jednotlivých funkcií hodiniek. Okrem toho vás výrobca na okraji displeja informuje takmer o všetkom, čo hodinky dokážu. Dozviete sa tak, že hodinky sú vodotesné do 100 m ( čo nie je len umývanie riadu, ale aj solídny plavecký výkon, napríklad pri ponore na dno bazéna) a životnosť batérie 10 rokov! Deklarovaná výdrž batérie je skôr orientačná. Ak patríte k tým jedincom, ktorí nedajú odpočinúť tlačidlu na aktiváciu svetiel, pravdepodobne nevydržíte celých desať rokov bez výmeny batérie. Na tomto mieste však musím spomenúť, že sa pohybujeme v cenovej kategórii do tisíc korún, kde je takáto výdrž batérie naozaj chvályhodná.

W-800 mají řadu praktických funkcí, přesto jejich baterie vydrží mnoho let.

Modely W-800 majú množstvo praktických funkcií, a pritom ich batérie vydržia dlhé roky.

Osvetlenie displeja je sprostredkované LED diódou. Aj tu je vidieť zlepšenie oproti modelu F-91W, kde bolo potrebné držať tlačidlo stlačené, ak mal človek v úmysle svietiť dlhší čas. Pri modeli W-800H stačí stlačiť tlačidlo a displej sa na niekoľko sekúnd rozžiari.

Osvětlení LEDkou potěší, po zapnutí podsvěcuje displej několik sekund

Poteší LED osvetlenie, po zapnutí sa displej na niekoľko sekúnd rozsvieti.

The Bad – kde jeden vidí nevýhodu, druhý vidí použitie nadčasových materiálov

Ako je už u digitálnych kúskov značky Casio zvykom, puzdro aj remienok sú konštruované z resinu, teda pekne slovensky zo živice a to syntetické. V kombinácii s použitým plastovým sklíčkom tak získate veľmi ľahké hodinky (hmotnosť len 37 g), ktoré však čoskoro získajú značné množstvo škrabancov. Ak sa na to pozriete z tej lepšej stránky, odreniny na hodinkách sú ako jazvy na tele – každá nesie svoj jedinečný príbeh. A ak sa ešte raz odvoláme na cenu, je jasné, že zafírové sklíčko zasadené do oceľového puzdra v týchto hodinkách hľadať nebudete. Treba však poznamenať, že skrutkovaný ciferník je z nehrdzavejúcej ocele.

Přestože ocelové dýnko je pouze přišroubované, Casio zvládlo podchytit voděodolnost na 100 metrů!

Hoci je oceľový ciferník iba priskrutkovaný, Casio sa dokázalo podpísať pod vodotesnosť 100 metrov!

Remienok je dlhý, čo môže byť nevýhodou pre ľudí s drobným zápästím, pretože vytvára pomerne dlhý presah časti remienka za pútko. Dostatočný počet otvorov na remienku však zabezpečí, že hodinky budú pohodlne sedieť aj na detskom zápästí. Ak ste teda ručička s malým zápästím, nezúfajte, hodinky vám padnú ako uliate a presah remienka môžete skrátiť nožnicami alebo žiletkou (túto možnosť neodporúčam, ak vám záleží na zachovaní záruky hodiniek). Na druhej strane dĺžka remienka poteší jedincov so silným zápästím alebo túžbou nosiť hodinky natiahnuté cez rukavicu.

Řemínek je poměrně dlouhý. Domácí kutil si jej může zkrátit, jinak ale potěší možností nosit je natažené přes rukavice.

Remienok je pomerne dlhý. Kutil si ho môže skrátiť, ale inak ocení možnosť nosiť ho natiahnutý cez rukavice.

The Ugly – ide o malú neforemnú sploštenú kocku

Práve rozmery puzdra dodávajú týmto hodinkám hranatý vzhľad, preto sa na ne pozrime bližšie. Priemer puzdra v najužšom mieste (meraný v oblasti medzi tlačidlami) je 37 mm, zatiaľ čo "dĺžka" puzdra (rozmer známy v anglicky hovoriacom svete ako vzdialenosť medzi uškami) je 44 mm. Ide teda o relatívne malé puzdro, ktoré poteší každého s menším obvodom zápästia. Jediným výrazným rozmerom je hĺbka puzdra, ktorá je 13,4 mm, čo je takmer o 5 mm viac ako u už spomínaných hodiniek Casio F-91W. Ani pomerne výrazná hĺbka puzdra však nebráni tomu, aby sa hodinky W-800H elegantne zasunuli pod puzdro, čím sa väčšina kúskov z radu G-Shock nemôže pochváliť.

Casio W-800 jsou poměrně tenké, schovají se tedy snadno i pod rukáv košile

Hodinky Casio W-800H sú dostatočne tenké na to, aby sa dali pohodlne zastrčiť napríklad pod rukáv košele.

Uvedená veľkosť hodiniek W-800H je podľa môjho názoru ďalšou veľkou výhodou, hneď po prehľadnosti displeja. Ak sa vám páči odolnosť a hranatý dizajn hodiniek Casio DW-5600 z radu G-shock, ale veľkosťou inklinujú skôr k modelu F-91W, hodinky Casio W-800H sú pre vás ideálnym kompromisom. Bohužiaľ, na rozdiel od modelu DW-5600 sa hodinky W-800H nemôžu pochváliť funkciou odolnosti voči nárazom, teda špeciálnou konštrukciou puzdra, ktorá hodinkám dodáva odolnosť voči nárazom. To znamená, že pády z extrémnych výšok a prejazd nákladným autom neprichádzajú do úvahy, ale hodinky aj tak vydržia hrubé zaobchádzanie.

Na záver možno povedať, že tieto hodinky nie sú optimálnym spoločenským kúskom, ktorým by ste oslnili dámu alebo pekného mládenca na plese. Ak je však vaším tanečným parketom dvor, kde tancujete s rýľom alebo so svojím štvornohým priateľom, potom verím, že zažiarite. Ak hľadáte ľahké a odolné hodinky s čitateľným displejom, príjemnou výbavou funkcií, rozumnou veľkosťou a cenou, Casio W-800H sa s radosťou stanú vaším spoločníkom, o ktorého sa nebudete musieť báť ani v tých najnepriaznivejších podmienkach.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

34,90 € (doručíme do 7.5.)