» Blog » Casio

Casio Fishing Gear WS-1500H recenzia – Rybárov parťák

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 15.3.2023 | 6 MIN

K dobrému úlovku je treba nielen rybársky lístok, kvalitnú udicu s navijákom, chutnú návnadu a rybársku bižutériu (pozor, myslené háčiky, nie ozdoby :)), ale aj určitú dávku šťastia. To si síce nekúpime, avšak môžeme mu ísť vďaka rybárskym hodinkám takzvane oproti. Napríklad s novinkou Casio Fishing Gear WS-1500H.

Rybárčenie… Čo môže byť lepšie? Príroda okolo, ďaleko od manželky, detí a všedných problémov civilizácie. Len vy, kľudná hladina a keď ste pri vode v pravý čas, potom aj veľká hromada rýb. Ako ale určiť tú správnu chvíľu, kedy budú brať jedna za druhou?

Značka Casio s určením tej pravej chvíle pomáha rybárom po celom svete už viac ako tridsať rokov! Najnovší prírastok do rodiny Casio Fishing Gear, ako sa rad zameraný na rybárov volá, tak má rozhodne na čo nadväzovať. Poďme sa teda na nový model WS-1500H pozrieť trochu podrobnejšie.

Ako to vlastne funguje?

Princíp na akom táto novinka pracuje je v podstate rovnaký, ako u ich predchodcoch. Rybárske hodinky Casio sa snažia určiť, kedy budete mať šancu na ten najlepší úlovok pomocou fázy Mesiaca a jeho polohy voči Zemi.

Je preto dôležité, aby hodinky okrem správneho času vedeli, kde sa práve nachádzajú. Vhľadom k cenovke však pochopitelne nemôžeme očakávať prítomnosť GPSky, a tak je treba túto informáciu hodinkám povedať pekne po starom – teda ručne “namačkať“. Znie to možno trochu archaicky a zložito, ale nič na tom nie je a s pomocou manuálu a tabuľky v ňom to hravo zvládne aj ten, ktorý hodinky Casio nikdy v ruke nemal.

Bohužiaľ však rovnako ako u predchádzajúcich rybárskych modeloch Casio akosi zabudlo na Slovenskú republiku a tak len doplním, že hodnoty, ktoré je treba do hodiniek zadaťUTC +1 (pre odchýlku od svetového koordinovaného času) a 18° E, teda východnej zemepisnej dĺžky.

Po tejto procedúre už hodinky vedia, v akej fáze sa aktuálne Mesiac pre danú lokalitu nachádza a sú schopné predpovedať, či je tá pravá chvíľa vyraziť na ryby, čo majiteľovi prezradí päť úrovňový graf v hornej časti displeja, meniaci sa každú hodinu a tiež blikajúca trojuholníková kontrolka, ktorá znamená, že pravdepodobnosť hojného úlovku je vysoká.

Hodinky sa však s predpoveďou neobmedzujú len na aktuálny deň, to by bolo trochu málo. Vzhľadom k tomu, že poloha Mesiaca sa dá jednoducho vypočítať aj do budúcnosti a faktu, že WS-1500H disponujú ako každé Casiá naprogramovaným automatickým kalendárom, sú schopné úlovky predvídať až do roku 2099!

V menu “Fishing timeru“ si tak môžete prechádzať jednotlivé dni hodinu po hodine a jednoducho podľa grafu zistiť, ako budú ryby brať napríklad počas vašej dovolenky a to v akejkoľvek lokalite na Zemi. A aby vám tá správna chvíľa náhodou neunikla, disponuje táto novinka aj troma programovateľnými budíkmi, ktoré môžete nastaviť nielen na požadovaný čas, ako býva u tejto značky zvykom, ale aj na konkrétny dátum.

Okrem toho možno alarm nastaviť aj na konkrétny deň bez udania mesiaca a hodinky vás potom raz mesačne upozornia na danú udalosť. Ďalšou možnosťou je nastaviť v menu budíka iba mesiac a alarm hodiniek potom bude aktívny iba v požadovanom mesiaci. A keď už sme pri tých akustických notifikáciách, doplním ešte, že hodinky vedia majiteľa tiež pípnutím upozorniť každú celú hodinu, čo ako som nedávno zistil, stále mnoho ľudí hlavne v zamestnaní využíva.

Tým však zoznam užitočných funkcií nekončí, pretože modul 3518, pracujúci vo vnútri novinky, toho svojmu majiteľovi vie ponúknuť omnoho viac. K dispozícii tak máme 24 hodinové stopky s medzičasom a nechýba ani odpočet, ktorý je tu tiež až na 24 hodín. U neho naviac poteší možnosť nastavenia opakovania, zobrazenie aktuálneho času v spodnom riadku a efektné je aj grafické znázornenie zostávajúcej doby do konca odpočtu pomocou kruhového displeja v hornej časti hodiniek, ktorý inak v základnom móde slúži pre analógové (ručičkové) zobrazenie času.

V menu ďalej nájdeme položku “Dual Time“, čo je možnosť zobrazenia času v inom časovom pásme a na displeji potom ukazovateľ fázy Mesiaca. Samozrejmosťou u Casia je tiež LEDkové podsvietenie, ktoré je u týchto multifunkčných digitálok tentokrát oranžové. Dve diódy umiestnené v spodnej časti displeja osvetľujú celú jeho plochu pekne rovnomerne, čo nebývalo u Casií z najnižšej cenovej kategórie pravidlom, rovnako ako možnosť nastaviť si dĺžku osvietenia na 1, prípadne 3 sekundy. Tu nie je čo vytknúť…

O pohon hodiniek sa stará batéria CR2032, ktorá pri rozumnom využívaní funkcií a hlavne osvetlenia vydrží hodinky udržať plne funkčné minimálne 10 rokov! To je na hodinky okolo 40 eur úctyhodný výkon, nemám pravdu?! A keďže sa jedná o hodinky, u ktorých sa počíta, že sa ich majiteľ tiež čas od času namočí, sú samozrejme aj vodeodolné a to až do 100 metrov, čo je opäť vzhľadom k cene viac než slušné.

G-Shocky pre rybárov?

Ak ste našimi pravidelnými čitateľmi, prípadne fanúšikovia značky Casio, asi si po prečítaní minulého odstavca vravíte, čo že je to vlastne za novinku, keď má úplne rovnaké funkcie ako predošlé rybárske dvojčatá WS-1200/1250H, ktorým sme sa v minulosti v našom magazíne venovali.

Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby v správny čas
15.12.2020 - Radim Krčmář
Casio WS-1200H/WSC-1250H: Na ryby v správny čas

A máte pravdu. Funkčne sa naozaj jedná o totožné hodinky. Avšak čo sa oproti predchodcovi zásadne zmenilo je vzhľad a samotná konštrukcia hodiniek. Minulý model bol jedno veľké retro – či už divokou zmesicou nápisov alebo grafickým indikátorom s rybičkami – proste na pohľad digitálky z “Oesmdesiatych“, čo sa nie každému muselo nutne páčiť.

Nový model WS-1500H, ktorý je už tradične v ponuke v niekoľkých farebných prevedeniach je na prvý pohľad jednoznačne modernejší a nezaprie dizajnovú inšpiráciu odolnými G-Shockmi. Pri rozmeroch 54.5 x 50.1 x 16.8 milimetrov je aj o poznanie väčší a pôsobí tak omnoho viac chlapsky.

Hodinky sa tiež inak nosia. Oproti predchodcom majú totiž celkom odlišnú konštrukciu prichytenia remienka opäť ala G-Shock. To znamená, že ich už nemožno položiť na stôl na plocho, pretože remienok je v podstate k telu pripevnený ako u jeho odolných príbuzných na pevno, avšak s tým rozdielom, že je o poznanie mäkkší.

Remienok, napokon ako celé hodinky, je vyrobený z resinu, teda syntetickej živice. A keď píšem celé, myslím tým naozaj celé, teda nielen remienok a jeho sponu, ale aj telo hodiniek, tlačidlá, imitácie skrutiek na puzdre a dokonca aj “sklíčko“. To nie je z pohľadu odolnosti – najmä voči škriabancom –úplne ideálne, na druhej strane sklo je vďaka G-Shock dizajnu pomerne utopené a relatívne dobre chránené okrajmi puzdra.

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Jedinú výnimku tak tvorí spodný kryt a pánty remienka. Tie sú našťastie z kovu. Celo-resinová konštrukcia má však aj svoju nespornú výhodu a tou je váha, ktorá je iba 58 g a to je vzhľadom k veľkosti hodiniek naozaj nízke číslo. Na ruke tak naozaj neobťažujú, avšak nesmiete mať úzke rukávy. S tými si bohužiaľ kvôli výške puzdra nové “WéEská“ zrovna netykajú.

Čo sa naopak aj vďaka spomínanej veľkosti hodiniek výrazne zlepšilo je čitateľnosť. Displej je oproti predchodcovi o niečo rozmernejší, naviac nie je príliš “utopený“, tým pádom je dobre čitateľný aj z väčšieho uhla a to aj v šere.

Sú to tiež jedny z mála nových Casio digitálok, u ktorých sa môžeme tešiť z klasického neinverzného displeja (tmavé znaky na svetlom pozadí). Síce možno nepôsobí tak cool, ako displej inverzný, avšak z praktického hľadiska je to bezpochyby riešenie lepšie a k týmto hodinkám sa to vyslovene hodí. Pochvalu si zaslúžia aj rozmerné tlačidlá s textúrou, vďaka ktorým sa hodinky výborne ovládajú aj v rukaviciach. Proste značka ideál…

Verdikt

Omladené rybárske Casiá sú za mňa zásah do čierneho a len ťažko na nich hľadať chyby. Funkcie, ergonómia a hlavne výdrž batérie sú na jednotku s hviezdičkou. Áno, napríklad imitáciu skrutiek si mohlo Casio pokojne odpustiť a materiál sklíčka nie je úplný ideál, avšak vzhľadom k cene to snáď ani nejde hodinkám vyčítať.

WS-1500H pôsobia oproti predchodcovi omnoho dospelejšie a určite sa vás už nikto nebude pýtať, prečo nosíte hodinky po dedkovi. Tieto hodinky určite potešia každého rybára. Môže sa stať, že vďaka nim síce nechytí svoj životný úlovok, ale vždy, keď sa na nich pozrie, tak mu môžu pripomenúť jeho milovanú záľubu a krásny čas strávený s udicou pri vode.

TIP: keď nie ste rybár, ale vzhľadovo, výbavou a nízkou cenou vás tieto Casiá zaujali, potom je tu pre vás alternatíva v podobe modelu Casio AE-1500WH.

Recenzia: Casio Collection Youth AE-1500 – Najlepšie digitálky pod 30 eur?
28.7.2021 - Agáta Vřeská
Recenzia: Casio Collection Youth AE-1500 – Najlepšie digitálky pod 30 eur?

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Casio Protrek PRG-340 recenzia - Eco-Friendly Tourist
19.10.2022 - Radim Krčmář
Casio Protrek PRG-340 recenzia - Eco-Friendly Tourist

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku