» Blog » Certina

Certina predstavila retro šupu ala "Monaco" – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968

Tagy: Predstavenie | Certina | Pánske | Klasické | Retro

Eliška Měrková | 26.7.2022 | 3 MIN

Nie, samozrejme žiadna kopírka Monaca to zjavne nie je, túto prezývku sme im dali len pracovne. Pretože... Pozrite na tie sexy hrany, na ten hravý šesťdesiatkový dizajn, na to spracovanie... Krása, že? Poďme si novú reedíciu Certina DS Chronograph Automatic 1968 v krátkosti predstaviť.

O dvojici hranatých hodiniek z radu Heritage sa už nejakú dobu šušká. K nám však jeden z dvoch modelov dorazil len teraz a nestačila som sa pozerať. Naživo totiž hodinky vyzerajú ešte lepšie než na fotkách. Narazila som však na pár drobností, na ktoré je treba poukázať. Ale od začiatku.

Dva farebné varianty

Prvý z modelov dostal celočiernu povrchovú úpravu, kožený remienok a čierny číselník, na ktorom vyložene razia biele ručičky a indexy (skvelá čitateľnosť je tu zaručená).

U druhého z modelov som mala to potešenie vidieť ho naživo a poriadne ho obchytkať. Oceľové puzdro zostalo strieborné a číselník oživujú oranžové akcenty.

Voľba NATO remienka je skutočne autentická, verná pôvodnému modelu (moderný remienok je však vyrobený z recyklovaného materiálu #TideOcean). Ale pri pohľade na neho je jasné, že táto divočina (či už sa mne osobne zdá viac príťažlivejší) asi nebude pre každého. Preto sme sa rozhodli darovať k nemu čierny kožený remienok zdarma.

Remienky Hirsch: 5 dôvodov, prečo chcieť kvalitu a nie len spotrebný tovar
12.1.2021 - Agáta Vřeská
Remienky Hirsch: 5 dôvodov, prečo chcieť kvalitu a nie len spotrebný tovar

Reedícia sa podarila

Stačí len letmo preskenovať očami Google a hneď je vám jasné, aká verná je podobnosť s pôvodnými Argonautmi od Certiny z konca 60. rokov. Vlastne chvíľu váhate, či zrovna hľadíte na pôvodný model alebo tohtoročnú novinku. Číselník pôvodného modelu však niesol názov Argonaut Chrono 200 M, kým súčasný model iba Automatic. A ako vieme, o automatickom strojčeku si tieto chronografy v roku 1968 mohli nechať iba zdať – prvé prototypy totiž prišli až o rok neskôr.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Rozmerovo sú ale údajne väčšie než predchodcovia, ale stále dobre vyvážené. Rozmery puzdra sú teraz 43,5 × 43,5 mm a na hrúbku celých 15 mm... To nie je zrovna málo, avšak mechanický chronograf nikdy nebude žiadne tintítko.

Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom
14.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom

Vypuklé zafírové sklíčko (s antireflexom!) túto hodnotu ešte navyšuje, rovnako ako NATO remienok. Otočná potápačská luneta je potom naopak až príliš tenká, aby s ňou bola pohodlná manipulácia a dokážem si predstaviť, že niekto, kto má väčšie prsty než ja, bude mať s otáčaním ľahké problémy (môžem sa mýliť, tak pokiaľ ste to skúšali, dajte mi vedieť). To je ale asi všetko, čo by som mohla týmto kráskam vyčítať.

Číselník rámuje safírová luneta s černou vložkou a její lesk působí velmi luxusně.Číselník rámuje zafírová luneta s čiernou vložkou a jej lesk pôsobí veľmi luxusne.

Pamätáte na filmovú klasiku Iáson a Argonauti, pojednávajúcu o bájnych moreplavcoch? Do kín vplával v roku 63 a jeho úspech bol nesporný. Preto malo meno Argonaut v 60. rokoch už vlastne pripravenú pôdu k úspechu a každý vedel, že sa k potápačským hodinkám s 200M vodeodolnosťou bude hodiť perfektne.

A nadštandardná 200M vodeodolnosť zostala dodnes. Zaisťuje ju šrobovacia korunka aj dienko a samozrejme povestný DS koncept od Certiny.

DS Koncept - stručne a zrozumiteľne
12.3.2020 - Radek Vyhlídal
DS Koncept - stručne a zrozumiteľne

Dienko je rovnako kryté zafírovým sklom a za ním môžeme pozorovať automatický strojček ETA A05.H31, ktorý vychádza zo strojčeka ETA/Valjoux 7753. V Certine ho vybavili kremíkovým vláskom, ktorý zaisťuje magnetickú a teplotnú odolnosť a tiež údajne vyššiu odolnosť proti nárazom. Strojček má 27 kameňov a bije 4Hz rýchlosťou s rezervou 60 hodín.

Foto s laskavým svolením monochrome-watches.comFoto s láskavým dovolením monochrome-watches.com

Certina teraz spadá pod Swatch Group, čo značke umožňuje čerpať zo zdrojov veľkého konglomerátu. A dvaja noví Argonauti túto skutočnosť demonštrujú, keďže máloktorý švajčiarsky automatický chronograf (s antimagnetickým kremíkovým vláskom) sa predáva za cenovku okolo 2 000.

Podtrhnuté, zrátané, ja som z novinky nadšená (preto vám o nej v prvom rade píšem). Naživo ma presvedčujú o svojich kvalitách a dúfam, že presvedčia aj vás.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku