» Blog » Certina

Certina DS-1 Big Date: recenzia oblekoviek s dymovým efektom

Tagy: Recenzie | Certina | Pánske | Klasické | Spoločenské

Agáta Vřeská | 27.1.2021 | 5 MIN

Po úspešnej špeciálnej edícii Certina DS-1 Big Date z roku 2019 sa Certina rozhodla pridať niekoľko noviniek v podobnom duchu. Ľahko konzervatívnejšie, ale nemenej zaujímavé. Poďme sa na Certina DS-1 Big Date pozrieť detailnejšie. Textom aj fotkami.

Model Certina DS-1 Big Date 60th Anniversary so zeleným číselníkom bol zaradený do radu Heritage, kde si Certina pripomína historické modely či významné medzníky. Nové modely sú už štandardne v kolekcii DS-1 radu Urban, kam Certina dáva práve pánske hodinky elegantného štýlu s automatickým strojčekom.

To charakterizuje aj Certiny DS-1 Big Date. Poháňa ich Powermatic 80 s chvályhodnou rezervou 80 hodín. Zmenu oproti minulému modelu vidíme hneď na prvý pohľad. Na číselníku nie je uvedená informácia o tom, že by sa jednalo o špeciálnu edíciu a chýba aj rytina na dienku.

Certina vie, ako obľúbené sú priehľady na strojček cez dienko a novinky o túto vlastnosť neochudobnila. Pravda, so zdobením tu nepochodíte, zato ale Certina udržala cenovku pomerne nízko na to, čo model ponúka. A rovnaký dôvod môžeme hľadať aj za absenciou COSC certifikácie, aj keď by to ETA Powermatic 80.651 zrejme bez obáv zvládla. Certiny DS-1 pradú úplne potichu a dopadajúcu kotvu začujete až po priložení k uchu a to ešte musíte byť v úplnom tichu a napnúť sluch.

Chod Powermatic 80 je možné sledovat přes dýnko

Minuloročný model sa pýšil jedným prvenstvom. Vláskom z Nivachronu. „Zázračná“ zliatina, ktorú vyvinul Swatch Group v spolupráci s Audemars Piguet, bola prvýkrát použitá u Swatch Flymatic, u Certiny potom práve v spomínanom modeli z roku 2019. A Certina sľúbila, že tento vlások bude integrovať do všetkých nových automatických hodiniek. Sľub dodržala a vlások u DS-1 je z tejto antimagnetickej, voči zmenám teplôt odolnejšej zliatiny, ktorá vykazuje lepšiu odolnosť aj voči nárazom. Okrem toho, že to znie zaujímavo, má to aj praktické využitie. Všetky spomínané benefity sa odrážajú na vyššej presnosti hodiniek.

Vlásek setrvačky je z nové slitiny Nivachron. Její vlastnosti zajišťují i větší přesnost

Dizajn číselníkov zostal verný minuloročnému modelu s všetkými úchvatnými detailmi a precíznym spracovaním, a v kolekcii DS-1 vlastne nie je nový. V prvom rade zaujmú nové DS-1 Big Date farebným tónom. K smaragdovému modelu sa pridal tmavomodrý a šedý odtieň, ktoré lepšie spĺňajú nároky decentnosti, ktoré si vyžadujú mnohé formálne udalosti. S nudnosťou sa ale potýkať nemusia, tú Certina rozbila úplne geniálne.

Hovorím o uhrančivom dojme v podobe sunburstu a dymového efektu, ktorý nachádzame naprieč značkami v poslednej dobe celkom často. (Hneď sa mi vybavia nové „Alpinisty“ od Seika, Tissoty Seastar alebo potápky od Citizenu, ktoré som nedávno videla.)

Vďaka synergii týchto efektov sa z číselníka stáva doslova hra farieb, prechádzajúca až k čiernym okrajom. Tam sa číselník ľahko zvažuje a dodáva vyslovene tretí rozmer. V tieni budú hodinky tajomne tmavé, len s náznakom doplňujúcej farby, na svetle vylezie stredový odtieň a na slnku všetko doladí decentný, ale dostatočne zreteľný sunburst so svojimi odleskami.

Kouřový efekt a sunburst

Odtieň tmavomodrej sa plynule stráca v temných okrajoch

Nakoniec, slnko podtrhne nielen zaujímavú farebnú kompozíciu, ale aj leštené ručičky a fasetované indexy, ktoré skoro až žiaria a vystúpia z matného pozadia. Hodinkám to dodáva nielen luxusný vzhľad, ale musím povedať, že aj výbornú čitateľnosť (dopomáha tomu pochopiteľne aj antireflex). Celkovo pôsobí číselník harmonicky, kompozíciu nič nenarušuje, a to ani dominantný Big Date v spodnej časti.

Big Date je kapitolou sám pre seba a som si istá, že som ho už dostatočne vychválila v recenzii na smaragdový vzor, ale ani u novinky som sa neubránila fascinácii ladného prechodu dvoch vencov pred polnocou, keď sa precvaknú v nový deň.

Hodinky se díky Big Date mění před půlnocí na orloj s úžasnou podívanou přeměny v nový den

Hodinky sa vďaka Big Date menia pred polnocou na orloj s úžasným divadlom premeny v nový deň

Mohlo by sa zdať, že to hlavné kúzlo DS-1 je práve v tom pútavo zaujímavom číselníku. V skutočnosti je hlavná sila v kombinácii odolnosti a vrcholnej elegancie. Uprieť sa im nedá čisto spoločenský charakter, kde sme si zvykli očakávať len základnú vodeodolnosť a istú krehkosť. Ale Certina ani v tejto kolekcii neupustila od odolnosti, ktorú hodinkám poskytuje ich preslávený Double Security Concept. Nakoniec, nie náhodou Certina uviedla práve tento apartný model so zeleným číselníkom vlani pri svojich oslavách 60. výročia DS Konceptu.

Ako by tým Certina chcela ukázať: pozrite, oblekovky, ktoré nemusíte strážiť ako oko v hlave. DS Koncept poznáme už dlho a Certina sa ním nemálo preslávila. Samozrejme sa za tú dobu vyvíjal, ale dobre vymyslený základ nie je prečo nahradzovať. Aj dnes preto spočíva princíp v piatich jednoduchých, ale účinných bodoch: zosilnené zafírové sklíčko, tesniaci krúžok na hriadeli korunky, dvojité tesnenie korunky, špeciálne tesnenie v zadnej časti puzdra a zosilnená zadná časť puzdra.

Hodinky sú vďaka tomu lepšie chránené doslova zo všetkých strán. Poškriabanie sklíčka je takmer nemožné, vymakané tesnenie pomocou O-krúžkov poskytuje vodeodolnosť 10 ATM, istá robustnosť je krásne maskovaná v leštenom puzdre a ladných zaobleniach. Na ryby s nimi síce nepôjdete, ale istú univerzálnosť v nich možno vycítiť.

Společenský styl, ale celková odolnost díky DS Konceptu poskytuje vyšší univerzálnost

Spoločenský štýl, ale celková odolnosť vďaka DS Konceptu poskytuje vyššiu univerzálnosť

Dobré recenzie vraj majú byť objektívne kritické a nájsť aj maličkú chybičku, hoci by mala vychádzať zo samotných útrob. Dá sa teda usudzovať, že ako recenzent nestojím za veľa, pretože u DS-1 Big Date sa mi vyložene vadu na kráse (či funkčnosti) nedarí nájsť.

Jedinú vec, ktorú by som snáď mala tendenciu meniť je spona na koženom remienku, kde mi inštinktívne chýba motýlikové zapínanie. V Swatch je to ale teraz asi trendy, pretože rovnaký problém mám u novších Hamilton Jazzmaster.

Kvalitě kožených řemínků nic nevytýkám, ale tak ráda bych na nich viděla motýlkovou sponu!

Kvalite kožených remienkov nič nevytýkam, ale tak rada by som na nich videla motýlikovú sponu!

Nič proti tŕňovým sponám. Je to klasika klasík. Ale ruku na srdce, kto je ráno tak moc opatrný pri zapínaní, aby si ten kúsok zvieraťa nezohol? Moje praktické ja si teda zacnelo. Vyváženia sa dostavilo aspoň u rýchlopántov. U modelov na koži je hračka vymeniť remienok za čokoľvek, čo zrovna bude ladiť k dnešným topánkam. Na kvalitu originálu si ale posťažovať nemôžem. Je pevný, príjemne ohybný a na ruke veľmi pohodlný.

Řemínky se dají rychle měnit díky systému uchycení pomocí rychlostěžejek. Doladit řemínek tak nebude problém

U oceľového náramku budete musieť ísť na výmenu po starom. Aj keď ten by som osobne nemenila. Tri vnútorné rady článkov sú leštené, ako sa na správny jubilee sluší a patrí. Všetko je precízne dotiahnuté a žiadne obuchy alebo nedokonalosti v spracovaní na majiteľa nečakajú.

Jubilee řemínek k modelu vyloženě sedí a zpracování se taky nedá nic vytknout

Tu už som sa dočkala aj motýlikovej spony a k spokojnosti mi teda nič nechýba. A musím priznať, že štýlom mi jubilee sadol omnoho viac než netradične zakončený mesh náramok u špeciálnej zelenej edície.

Po pár dňoch strávených v prítomnosti Certin DS-1 Big Date mám čierneho koňa v nevyhlásenej súťaži naj pánskych spoločenských hodiniek v tejto cenovke pre rok 2020. Ešte si počkám, čo si na nás značky vymyslia, ale novinka sa mi trafila do vkusu ako máločo v poslednej dobe. A aj keď na fotkách vyzerajú perfektne, počkajte, až ich uvidíte naživo!

Fotografie v článku: Hodinky 365

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku