» Blog » Certina

Certina DS-2 Powermatic 80 C024.607 recenzia - Nie je korytnačka ako korytnačka

Tagy: Recenzie | Certina | Pánske | Klasické | Potápačské | Retro

Patrik Zdvíhal | 15.6.2023 | 4 MIN

Perfektné hodinky na jachtu. Tak by sa v skratke dali opísať najnovšie hodinky Certina DS-2 Sport C024.607. Oceľovú verziu s tmavosivým ciferníkom a modrým sunburst fešákom ďalej dopĺňa špeciálny titánový variant. Práve ten mi už niekoľko dní robí spoločnosť. Poďme sa na tento špeciál pozrieť bližšie.

Hoci ide o nové hodinky, Certina tu stavia na svojich už osvedčených modeloch. Robustná konštrukcia, spoľahlivý strojček a dobrá čitateľnosť. Charakteristický znak potápačských hodiniek zo šesťdesiatych rokov.

Dá sa povedať, že požiadavky sa v priebehu rokov nezmenili. Stále chceme "nástrojové" hodinky, ktoré veľa vydržia, a stále nám záleží na estetike. Vďaka "novým" materiálom a technologickým postupom si teraz potrpíme na atraktívny dizajn hodiniek, ktoré možno nosiť v v záhrade bez poškodenia. Hodinky pre nepohodlných. Koniec koncov, to nám hovorí aj korytnačka na dienku, ktorú má švajčiarska značka vo svojom logu. Odolnosť a dlhá životnosť. To je to, čo charakterizuje korytnačky. Poeticky povedané, prinášajú potápačom šťastie na ich cestách.

Je pekné, že aj toto značka dotiahla do dokonalosti. V roku 2017 spojila svoje sily s organizáciou Sea Turtle Conservancy, ktorej poslaním je výskum, podpora a ochrana morských korytnačiek. A to sa im darí už od roku 1959. V tom istom roku bolo vytvorené logo korytnačky pre spoločnosť Certina, ktorá prišla so svojím konceptom DS. Ako pekne sa to prelína, však?

DS Koncept - stručne a zrozumiteľne
12.3.2020 - Radek Vyhlídal
DS Koncept - stručne a zrozumiteľne

Koncept Double Security je akousi čerešničkou na torte hodiniek, ktorá prináša dobrú odolnosť voči nárazom a otrasom a samozrejme zvýšenú vodotesnosť , v prípade dnešného modelu až do 200 m. Hodinky Certina DS sa však vo vode necítia len ako korytnačka, ale zvládajú aj opačné extrémy. Svoje by o tom vedela rozprávať expedícia v Nepále, kde model DS zvládol 8 167 m nadmorskej výšky. Historicky boli teda hodinky Certina testované vo všetkých extrémnych podmienkach.

Prejdime k samotným titanom

Spoločnosť Certina (podobne ako mnohé iné veľké značky) je súčasťou skupiny Swatch. Vďaka tomu je možné nájsť rovnaké strojčeky u rôznych výrobcov hodiniek. Nie je preto prekvapením, že v tomto modeli tiká osvedčený Powermatic 80 od spoločnosti Tissot. Ten vychádza zo švajčiarskeho strojčeka Eta, presnejšie z modelu Eta 2824-2. O kvalitu je teda postarané.

Powermatic s frekvenciou 21 600 polokmitov za hodinu ponúka, ako už číslovka za názvom napovedá, osemdesiathodinovú rezervu chodu. Ak teda máte nejaké tie "víkendovky", môžete si DS-2 pokojne odložiť na celý víkend a v pondelok ich nasadiť a dať do práce. Strojček s 25 kameňmi je schopný pracovať s dennou odchýlkou -2/+8 sekúnd. To je slušný výkon, ktorému napomáha obojstranné navíjanie, a samozrejme aj funkcia hackovania, pre čo "najpresnejší" čas. To všetko ešte podporuje patentovaná antimagnetická vlásenka Nivachron.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Nie je korytnačka ako korytnačka

Hoci nádherné puzdro s korytnačím pancierom priam prosí o porovnanie s japonskými "kolegami", nebolo by to úplne fér. Tu nečakajte masívne puzdro, ani indexy, ktoré vo vás vyvolajú chuť na volské oko. Prečo by ste aj mali, keďže Certina nemá certifikát ISO.

To, čo dostanete na oplátku, sú ľahké švajčiarske hodinky, ktoré ponúknu potápanie bez prístrojov do 200 m. Zvládnu teda všetky potreby "nepotápača", t. j. potápania medzi excelovými tabuľkami sa nemusíte obávať.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Pri udávanej hmotnosti približne 70 g (130 g oceľ) pôsobia hodinky vďaka ergonomickému puzdru "papierovým" dojmom. Jednoducho o nich ani neviete. Vzhľad z kartáčovaného titánu, ktorý pripomína plavidlo UFO, vyzerá neuveriteľne cool!

Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek
15.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek

Odhalená korunka nijako nenarúša jednoduchý dizajn a má vygravírované logo C, pohodlnú manipuláciu, rovnaké drážky ako luneta a pri nosení je úplne nenápadná. Keď už sme pri lunete, má 120 kliknutí, tuhosť "tak akurát", hliníkovú vložku a vďaka titánu výrazný dutý zvuk. Luminiscenčný prvok na nule je mierne zapustený a po piatich minútach pokračujeme na 55. V porovnaní s klasickými desiatkami tak hodinky pôsobia technickejším dojmom.

To hlavné sa potom odohráva na čiernom ciferníku (na mojej verzii). Krásne leštené ručičky a indexy dopĺňa leštený rámik pri okienku s dátumovkou. Leštené je aj integrované logo C a označenie modelu DS-2. Nápis Certina, označenie pohybu a krajiny pôvodu zostávajú v bielej farbe. Ako celok je to pekne vyvážené a nie je tu žiadny neporiadok.

Tmavá tyrkysová sekundová ručička podčiarkuje športového ducha, ladí s náramkom a nesie sa v rovnakom motíve Super-LumiNova. Po zotmení sú viditeľné len mihálnice indexov a ručičiek (+ lunetový bod) a všetko pôsobí tým neopísateľným, magickým dojmom. A ak vás aj to omrzí, môžete sa upokojiť pohľadom na srdce tejto tyrkysovej korytnačky cez ciferník (poznámka: neplatí pre oceľové verzie, ktoré majú tiež priehľadný ciferník, ale bez korytnačky).

To všetko chráni zafírové sklíčko s antireflexnou úpravou. Pokiaľ ide o mňa, nebál by som sa ani zafíru s modrým odtieňom. Myslím, že tento kúsok by s ním vyzeral celkom dobre. Samozrejme, čistý kryštál bude väčšine vyhovovať a akékoľvek ladenie je na vkuse a ochote každého jednotlivca zasahovať do originálneho kúsku.

Remienok NATO asi netreba predstavovať. Tu ma potešilo celkové spracovanie a príjemné farebné prevedenie, titánová spona s vyrazenou značkou a titánové kovania. Na mojej ruke snáď prvé NATO, ktoré pekne sedí tam, kde má a nemusím ho nikde prehýbať.

Kde se vzal a prečo je tak populárny NATO remienok?
27.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Kde se vzal a prečo je tak populárny NATO remienok?

Nič, čoho by som sa mal obávať.

Ak hľadáte originálne, dizajnovo vyvážené športové hodinky, ktoré odkazujú na históriu, a pritom sú stále celkom elegantné, Certina DS-2 sú skvelou voľbou. S tu recenzovanou špeciálnou edíciou ušetríte nejaký ten dolár a vyčnievate z davu; s dvoma "zvyškovými" variantmi získate navyše kožený remienok a budete pripravení takmer na každú udalosť.

Podčiarknuté a zhrnuté: bolo mi potešením byť v spoločnosti tejto precíznej, rozkošnej korytnačky!

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 predstavenie – Retro korytnačky zo Švajčiarska
7.2.2022 - Agáta Vřeská
Certina Heritage DS-2 Powermatic 80 predstavenie – Retro korytnačky zo Švajčiarska

Certina DS Action v omegovských farbách a s vydareným upgradom
1.4.2022 - Eliška Měrková
Certina DS Action v omegovských farbách a s vydareným upgradom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku