» Blog » Certina

Certina DS Action v omegovských farbách a s vydareným upgradom

Tagy: Predstavenie | Certina | Pánske | Klasické | Potápačské

Eliška Měrková | 1.4.2022 | 4 MIN

Keď sa Certina rozhodne rozšíriť svoj potápačský oddiel, je to vždy dôvod k radosti. A to aj keď vieme (alebo práve preto, že to vieme), že zmeny oproti predchádzajúcim modelom nebudú nijak radikálne. O to viac sa však prejaví certinovská precíznosť a premyslenie každého drobného detailu. Preto sa nemôžeme dočkať, až nové Certina DS Action C032.607 uvidíme naživo. Kým k nám však prídu, poďme si v krátkosti zhrnúť, čo o nich vieme a v čom sa zasa o kus posunuli.

Kontext potápok DS Action – na čo novinka nadväzuje?

Kto by si ich nepamätal – práve v minulom roku, zhruba touto dobou, sme jasali nad ambicióznym releasom jedných z mála menších potápok na trhu, Certina DS Action C032.807. Certina nám vtedy ponúkla nielen potápky ako od Bonda, ale aj parádny kúsok do zbierky pre všetkých, ktorí ocenia premakané spracovanie, legendárnu odolnosť a hlavne – menšiu veľkosť puzdra 38 mm, ktorá sa u súčasných pánskych hodiniek len tak nevidí.

Kromě menší velikosti jsme v minulém roce viděli taky vylepšený design v podobě jemněji zoubkované lunety.Okrem menšej veľkosti sme u C032.807 v minulom roku videli aj vylepšený dizajn v podobe jemnejšie zúbkovanej lunety.

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

Menšie potápky z minulého roku mali aj svojho predchodcu: Certina Aqua DS Action C032.407 s naopak väčším priemerom puzdra 43 mm.

U větších DS Action si všimněte také rozdílného designu lunety.U väčších DS Action si všimnite aj rozdielneho dizajnu lunety.

Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365

Novinka Certina DS Action C32.607 – v čom sa zmenila a čo od nej môžeme očakávať?

A konečne sa dostávame k očakávanej novinke Certina DS Action C032.607. Certina tu totiž spojila dva predošlé modely – vzala jemnejší, klasickejší dizajn menších potápok a nafúkla ich do pôvodnej veľkosti 43 mm, čím stvorila naozaj vydarený mix s jedným prídavkom naviac. Oba predošlé modely mali hliníkovú vložku lunety. A nové DS Action? Keramickú!

Keramika sa môže pochváliť tvrdosťou, ktorá sa nepodobá žiadnemu tradičnému hodinárskemu kovu. Je odolná proti poškriabaniu a nevykazuje prakticky žiadne známky opotrebenia ani po rokoch. Keramiku tiež neovplyvňujú ultrafialové slnečné lúče, čo znamená, že jej farby neblednú.

Už z fotiek je poznať lesk a luxusný dojem, ktorý potápkam keramická luneta vie predať. K tejto estetike je potom jemnejší vzhľad lunety, pripomínajúci zúbkovanie mince, rozhodne dobrou voľbou.

Číselník kryje samozrejme zosilnený zafír, tu s jednostrannou antireflexnou vrstvou, ktorá má za úlohu zabrániť nechceným odleskom. U predošlého 43mm modelu bola antireflexná vrstva obojstranná, odrážajúca odlesky s takmer stopercentnou účinnosťou. Niekto by si povedal, že je tak novinka o niečo ochudobnená. Avšak "púhy" vnútorný antireflex má tiež svoje výhody.

Zafírové sklíčko môže za istých svetelných podmienok silne odrážať svetlo, čo zapríčiňuje horšiu čitateľnosť. Preto sa výrobcovia často uchyľujú k použitiu antireflexného povlaku na jednej (vnútornej) alebo oboch stranách sklíčka pre maximálny efekt. Pretože však povlak nie je tak odolný proti poškriabaniu, časom sa na ňom drobné vlásočnice môžu objaviť. Takže pokiaľ ste sa niekedy podivili, že sa vám poškriabali hodinky so zafírom, problém pravdepodobne nebol v sklíčku, ale v antireflexnej vrstve na vonkajšej strane skla.

Odolnosť je potom niečo, v čom je Certina skutočnou ikonou. Povestný DS koncept, ktorý aplikuje na všetky svoje hodinky, snáď už netreba ani opisovať.

DS Koncept - stručne a zrozumiteľne
12.3.2020 - Radek Vyhlídal
DS Koncept - stručne a zrozumiteľne

Na šroubovacím dýnku vidíme želvičku, symbol odolnosti a robustnosti. To jsou vlastnosti, které jsou vlastní všem hodinkám od Certiny.Na šrobovacom dienku vidíme korytnačku, symbol odolnosti, robustnosti a dlhej životnosti. Atribúty, ktoré sú vlastné všetkým hodinkám od Certiny.

Hodinky majú šrobovacie dienko aj korunku, ktorá umožňuje naozaj vysokú vodeodolnosť do 300 m. A že to Certina s odolnosťou berie vážne svedčí aj to, že si necháva svoje potápky (a to každý jednotlivý kus) oficiálne certifikovať podľa normy ISO 6425.

A tešiť sa môžeme aj na perfektnú čitateľnosť v tme vďaka silnej vrstve švajčiarskej Super-LumiNovy na veľkých, plastických indexoch a ručičkách.

Zdroj: CertinaZdroj: Certina

Vnútri už tradične pobeží automatický strojček Powermatic 80 s vláskom z Nivachronu, ktorý umocňuje odolnosť proti magnetizmu.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Na aké farebné varianty sa môžeme tešiť?

Certina navrhla svoje nové potápky v 7 farebných variantoch: tri z nich budú čisto celooceľové, pre dva modely zvolila bicolor so zlatou PVD úpravou a dva modely budú v titáne.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

U celooceľových modeloch Certina vsadila na nesmrteľnú klasiku s čiernym a modrým číselníkom a lunetou. Veľmi pekným prírastkom je však model s tlmeným, "machovo" zeleným číselníkom.

U honosnejšie pôsobiacich modelov so zlatou PVD si Certina vo farbách radšej tiež príliš nevyskakuje a vidíme opäť umiernenú, avšak po dekády fungujúcu klasiku s čiernym a modrým číselníkom.

Dva modely v odľahčenom titáne sú však trochu iná pesnička a sú podľa mňa jedny z najzaujímavejších potápok, aké za poslednú dobu Certina urobila (keď nepočítam dámske PH200M, ktoré vznikli na želanie fanúšikov Certiny).

Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia
10.1.2022 - Eliška Měrková
Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia

Tešiť sa môžeme (aspoň ja sa fakt teším) na perfektné kombo tmavošedého titánu, čierneho číselníka a okrových detailov. Jedna verzia bude s titánovým náramkom, druhá so športovým textilným NATO remienkom, ktorý potápkam vážne sekne.

Tu si neodpustím malé nenápadné porovnanie... Videli ste nového Bonda?

Hodinky by mali byť dostupné už na konci mesiaca marec a cenovka sa bude pohybovať (na nabúchané parametre, ktoré tu Certina ponúka) na naozaj príjemnej hladine od 971 eur po 1 200 eur pre celotitánový model.

A čo bude ďalej? Môžeme len špekulovať, avšak splneným želaním by podľa mňa boli opäť hodinky s menším priemerom 38 mm, ale tentokrát s vytúženou keramickou vložkou lunety, akú dostala dnes predstavená novinka. Alebo... tiež sa núka uvažovať o 40mm "medzikroku", ktorý Certina u DS Action, ako sa zdá, zatiaľ stále preskakuje. Predsa len, 38mm hodinky môžu byť pre niekoho už príliš malé, 43mm robustné potápky zasa až moc veľké a ťažké. Zaplní niekedy Certina túto medzeru? A čo by sa páčilo vám?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku