» Blog » Certina

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

Tagy: Recenzie | Certina | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 22.2.2021 | 5 MIN

Certina predstavila nových potápačov Certina DS Action Powermatic 80 s priemerom 38 mm. Práve menšie rozmery sú tým, čo ich odlišuje od väčšiny Diver's hodiniek na trhu. Okrem toho sú to dobre postavené Swiss Made hodinky s triezvym dizajnom a veľmi férovou cenou.

Certina už v svojej kolekcii Aqua jedných viac než podarených potápačov má. Konkrétne Certina Aqua DS Action C032.407 s Powermaticom 80 a priemerom 43 mm. Model sa ponúka na oceli, gume, v titáne aj špeciálnej edícii Sea Turtle Conservancy. Ich nadčasovosť a perfektná vyváženosť z vonku aj z vnútra boli dôvod, prečo som ich nedávno zaradila medzi ideálne potápky (nielen) na leto.

Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365

Model sa ale až donedávna ponúkal iba v spomínanom puzdre so 43 mm, pre potápačské modely veľmi bežná hodnota, napriek tomu pre mnohých mužov s menším zápästím už príliš veľké, zvlášť na bežné nosenie. Preto Certina uviedla menšie prevedenie s kompaktnejšími hodnotami. Nejde ale len o zmenšeninu, niektoré drobnosti upravila a nový model DS Action C032.807 tak rozhodne stojí za pozornosť.

Z dizajnových zmien si všimneme iného zúbkovania lunety. Je jemnejšie, pripomínajúce zúbkovanie mince a esteticky lepšie sedí k menšiemu puzdru. Zároveň vyvoláva ľahký retro pocit, čo môže byť pre mnohých veľmi príjemným prvkom.

Certina naviac aj niektoré farebné varianty modelu ladila do bicoloru. A hoci sa priznám, že bicolor obvykle pri pánskych hodinkách moc nemusím, tu im to dodalo punc elegancie. Veľmi vyvážené, stále dostatočne triezve, bez kolotočiarskeho efektu.

Samotná subtílnosť hodiniek nás vlastne tiež trochu vracia do minulosti. Predtým sa hodinky s priemerom 38 mm považovali za štandardnú veľkosť, ak nie veľké. Veď jedny z prvých Bondových Rolex 6538 Submariner, ktoré nosil Sean Connery v 60. rokoch, mali priemer práve 38 mm.

Oproti svojej väčšej predlohe ponúka zafírové sklíčko len jednu antireflexnú vrstvu, ale čitateľnosti to príliš nevadí. Neprezdobený číselník (na hodnoty ako názov radu, Diver's a ďalšie si budeme musieť zvyknúť, je to trend, ktorý asi len tak nezmizne) je vďaka širokým ručičkám aj indexom veľmi prehľadný.

Dobrej čitateľnosti za šera nahráva Super-LumiNova, ktorá zaberá veľkú časť spomínaných ručičiek aj indexových bodov. Svetielkujúci je aj vystúpený lumi bod na jednosmerne otočnej lunete.

Tým som si krásne nahrala na fakt, že DS Action sú certifikované potápačské hodinky klasifikované podľa normy 6425 a to na plných 300 metrov. Vodeodolnosť okrem – v tomto prípade pomerne nenápadnej – robustnosti puzdra podporuje aj šrobovacia korunka a dienko a samozrejme Certinou rozmaznaný DS Koncept. Ten nám pripomína ako korytnačia rytina na dienku, tak DS signovanie korunky.

Avšak tieto rýdze potápky splnia svoje meno DS Action nielen v kancelárii, ale aj počas skutočnej akcie. Aj preto sú veľmi prakticky riešené čo sa týka povrchovej úpravy. Ako puzdro, tak články klasického oyster ťahu sú kartáčované, bez lesklých plôch, na ktorých by vlásočnice išli takmer okamžite vidieť. Certina si je vedomá, že väčšina majiteľov bude svoje potápky zaťažovať hlavne počas „office divingu“, takže jemne kartáčovaný povrch vrátane spony sa bude hodiť.

Počíta sa ale aj so situáciami, kedy hodinky vystavíte skutočnému potápaniu. Oceľový náramok má pri spone prakticky riešenú potápačskú extenziu pre rýchle zväčšenie obvodu. Samotná spona je potom pevne spracovaná, s preklápacím mechanizmom s poistkou.

Veľkým plusom je aj vnútorný pohyb, konkrétne Powermatic 80. ETA strojček s parádnou rezervou chodu 80 hodín, ktorý nájdeme naprieč Swatch Group, patrí už do základnej zostavy certinovských automatov. Svojou prijateľnou cenou za Swiss hnutie a nadštandardnou rezervou viac než tri dni je viac než konkurencieschopný. Naviac sa jedná o podarený upgrade spoľahlivého ETA 2824-2. Navýšenie rezervy sa dosiahlo okrem iného znížením frekvencie zo 4 na 3 Hz, bez toho aby to malo vplyv na presnosť.

Tú však v ETE podporili aj relatívne novým materiálom vláska Nivachron, ktorý má v základe antimagnetický titán. Vďaka tomu sú hodinky odolné voči vplyvu magnetického poľa a Certina ho od uvedenia v modeli Certina DS-1 Big Date implementuje vo všetkých svojich nových automatoch. Powermatic 80 je často považovaný za ideálnu vstupnú bránu do sveta švajčiarskych mechaník, hoci nemá v základe väčšie zdobenie. To nám ale pri potápkach s plným dienkom nemusí nijak zvlášť vadiť.

Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Konceptu
31.1.2020 - Agáta Vřeská
Certina DS-1 Big Date Powermatic 80: Smaragdová oslava DS Konceptu

Certina ponúka model DS Action C032.807 v základných štyroch variantoch. S čiernym lesklým číselníkom v čisto oceľovom prevedení, ktorý je z všetkých pravdepodobne najkonzervatívnejší, a tiež dosť možno najuniverzálnejší.

Ďalej nesmie chýbať model s obľúbeným modrým číselníkom s jemným sunburst efektom. A v neposlednom rade už spomínané dva modely s čiernym číselníkom ale v bicolor úprave, prvý s čiernou hliníkovou vložkou lunety, druhý so zelenou vložkou v zlatej lunete. Obidva majú zladené aj zlaté ručičky, ohraničenie indexov či minútové značky na lunete. Zlatá PVD dodáva hodinkám veľmi elegantný vzhľad.

Záver a alternatívy

Certiny DS Action Powermatic 80 C032.807 38 mm patria medzi jedny z mála skutočne dobre stavaných a naviac certifikovaných potápok v tejto cenovej kategórii s takto drobnými rozmermi. Práve kompaktná veľkosť je vítanou odpoveďou všetkým, ktorí hľadajú niečo menšie, ale stále dostatočne športové. Certinovský model je dizajnovo síce veľmi konzervatívny, ale vychádza z prevereného potápačského vzhľadu a darí sa ho dobre vyvážiť, aby obstáli ako každodenné hodinky.

Hodinky v potápačskom štýle s puzdrom pod 40 mm budeme len ťažko hľadať dokonca aj naprieč celým Swatch Groupom. Výnimky sa ale nájdu. Napríklad Hamilton nedávno medzi novinkami uviedol menšie Khaki Navy, vzhľadovo veľmi podarené, ale niekoho odradí len stovková vodeodolnosť a quartzový strojček. Medzi častú alternatívu pre majiteľov menšieho zápästia patria modely Steinhart Ocean One s priemerom 39 mm. Certiny slabšie miesto na trhu celkom pekne zacelili a potešia nejedného hodinkového nadšenca.

Jedny z mála menších potápok na trhu
Perfektná voľba pre mužov s menším zápästím
Férová cena
Rezerva chodu 80 hodín
Nadčasový dizajn
Retro prvky, ktoré korešpondujú s menšou veľkosťou

Mnohým sa budú zdať už malé, ale to rieši variant DS Action C032.407. Alebo desiatky iných
Rozteč medzi nožičkami je 19 mm, čo môže byť trochu tŕňom v oku pri dosadzovaní alternatívnych remienkov

Certina DS Action v omegovských farbách a s vydareným upgradom
1.4.2022 - Eliška Měrková
Certina DS Action v omegovských farbách a s vydareným upgradom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku