» Blog » Certina

Certina DS Action Diver 38mm predstavenie – Titán, odľahčený dizajn a svieže farby

Tagy: Predstavenie | Certina | Pánske | Klasické | Potápačské

Eliška Měrková | 5.4.2023 | 3 MIN

Vo vzduchu je cítiť jar. No konečne. A vedieť nám to nedáva len prebúdzajúca sa príroda, ale aj odľahčená novinka od Certiny: Certina DS Action Diver Powermatic 80 v titáne.

Trend Tiffany Blue hodiniek prehliadla len máloktorá značka a na volanie fanúšikov po tejto farbe teraz odpovedala aj švajčiarska Certina.

Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda
18.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda

Certina to ale vzala po svojom a to je dobre. Sviežu bledomodrú farbu totiž dizajnéri neaplikovali na celý číselník, ako sme to videli u ostatných, ale na luminiscenciu a textilný remienok. A dizajnová bomba je na svete. Teda aspoň podľa mňa.

Certina DS-2 Powermatic 80 C024.607 recenzia – Nie je korytnačka ako korytnačka
15.6.2023 - Patrik Zdvíhal
Certina DS-2 Powermatic 80 C024.607 recenzia – Nie je korytnačka ako korytnačka

Hodinky vznikli v dvoch verziách: na titánovom náramku a na textilnom remienku z ekologického recyklovaného materiálu #Tide ocean. Škoda, že rozteč je nepraktických 19 mm, takže na hodinky nenapasujete kde čo. Avšak k týmto hodinkám sa tiež kde čo štýlovo hodiť nebude, origoš je skrátka origoš.

Samotný model novinkou nie je. Jedná sa o dobre známe Certina DS Action C032.807, ktoré boli predstavené v roku 2021 a ktoré si získali okamžitú obľubu vďaka menšiemu 38mm puzdru. Tieto rozmery nie sú vo svete športových hodiniek v súčasnosti vôbec obvyklé, ani "moderné". Povedala by som ale, že hodinársky svet pomaly opúšťa nadšenie z veľkých "orlojov", ktoré na zápästí nemožno prehliadnúť.

Invicta vo svojej najšialenejšie podobe – Fotogaléria TOP 11 crazy modelov
29.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta vo svojej najšialenejšie podobe – Fotogaléria TOP 11 crazy modelov

Najmä tradičné značky sa začínajú prikláňať k veľkostiam, ktoré sa nosili pred rokom 2000. Potápky v 38mm nosil napríklad aj James Bond v 60. rokoch a jedná sa tak o nesmrteľnú klasiku, ktorá podľa mňa svedčí nielen pánom s užším zápästím.

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

Na výšku potom majú 12,2 mm a hodnota lug to lug (od nožičky k nožičke) je 45 mm. Pohodlnosť hodiniek je tak prakticky zaručená. Hlavne keď vezmeme do úvahy, že hodinky sú zhotovené z ľahučkého titánu. Vďaka nemu hodinky získali aj matnejší, tmavší povrch, na ktorom žiarivo modrá krásne vynikla.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Titán dostala táto kolekcia prvýkrát. Bola tak v ľahkej nevýhode oproti väčšej, 43mm verzii DS Action C032.607, ktorej sa dostalo modelu v titáne už od štartu. Opäť mi pripomenul kúsok, ktorý mal na zápästí James Bond, ale o mnoho rokov neskôr. Teda nie Rolex a Sean Connery, ale Omega a Daniel Craig.

Certina DS Action v omegovských farbách a s vydareným upgradom
1.4.2022 - Eliška Měrková
Certina DS Action v omegovských farbách a s vydareným upgradom

Vráťme sa ale k menšej verzii. Kto s týmto modelom ešte nemal tú česť, ide o oficiálne certifikované potápky s vodeodolnosťou do 300 M, ktorá je podporená šrobovacou korunkou a dienkom. A tiež povestnou certinovskou odolnosťou, ktorú nám pripomína symbol robustného panciera korytnačky na dienku hodiniek. Viem si ich však predstaviť aj na bežné denné nosenie a určite nie len na šport a potápanie (totiž... kto dnes potápky nosí skutočne na potápanie?).

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Číselník chráni zafírové sklíčko s vnútornou antireflexnou úpravou, ktorá zabraňuje nepríjemným odleskom a zlepšuje čitateľnosť hodiniek. Tá je výborná, ako sa tiež na správne potápky sluší a patrí. Čitateľnosť podporuje aj luminiscencia Super-Luminova, ktorá je naviac v parádnej modrej farbe. A luminiscenčný je aj nultý bod na lunete, ktorá má mimochodom hliníkovú vložku.

Titán potom nie je záležitosťou len puzdra a náramku – je aj vo vnútri. Okrem toho, že je titán ľahký a antialergický, je aj antimagnetický. Preto je vlások automatického strojčeka Powermatic 80 zhotovený z materiálu Nivachron, ktorý má v základe práve titán.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Veľkým plusom strojčeka je aj parádna rezerva chodu 80 hodín. Postavený je na etablovanom pracantovi ETA 2824-2, na ktorom bolo urobených niekoľko úprav. Najdôležitejšie je, že bol znížený počet kmitov zotrvačky z 28.800 na 21.600 (a teda zo 4Hz na 3Hz), takže síce bola znížená plynulosť ručičky (teraz ručička neurobí 8 pohybov za sekundu, ale len 6), ale tým pádom sa chod strojčeka stal menej energeticky náročným. Spolu s predĺžením dĺžky perka tak mohla byť rezerva chodu zvýšená prakticky na dvojnásobok. A presnosť to neovplyvnilo.

Novinku už máme skladom a vyzerá super, jarne, sviežo... no skrátka radosť pozerať. :)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku