» Blog » Certina

Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenzia – Nevtieravý lesk diamantov v odolnom balení

Tagy: Recenzie | Certina | Dámske | Klasické

Agáta Vřeská | 10.3.2022 | 6 MIN

Sú hodinky, ktoré vás posadia na zadok len čo ich uvidíte. Medzi také ale Certina DS Action Diamonds Powermatic 80 podľa mňa nepatrí. Zdanlivo ničím nevybočujú, ale počkajte, až si prečítate všetky vlastnosti, ktorými tieto nenápadné dámske mechaniky oplývajú. A naraz sa ocitnú na vašom zozname favoritov. Ani nebudete vedieť ako...

V poslednej dobe ma zaujali dva nové dámske modely. Prvým je Mido Rainflower s krásne jemným kvetinovým vzorom na číselníku, zafírmi a špecifickými výrezmi v puzdre imitujúce kvet. Z nich som naozaj nadšená, a keby som si mohla vybrať nejaké mechaniky do 1500 eur, asi by boli v tom najužšom výbere. Ešte spolu s Hamilton Jazzmaster (pretože ten open heart, však…). A prekvapivo aj s Certinami DS Action Lady, druhým modelom, ktorý v poslednej dobe upútal moju pozornosť natoľko, aby som mu venovala samostatnú recenziu.

Prekvapivo preto, že aj keď sú pekné, sú také… obyčajné. Teda čo sa dizajnového konceptu týka. Lenže keď niečo recenzujete a máte tie hodinky deň čo deň, prehliadate si ich z každej strany, počúvate pochvalné komentáre okolia, naraz vám dochádza, aké sú skutočné silné stránky a v čom tkvie výhoda tej zdanlivej jednoduchosti.

Dámske hodinky Certina – Fotogaléria tých najkrásnejších
21.7.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky Certina – Fotogaléria tých najkrásnejších

Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart - recenzia na zdravé sebavedomie
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Jazzmaster Lady Open Heart - recenzia na zdravé sebavedomie

Začneme dizajnom. Fotky od výrobcu by vo vás pocit „tak tie musím hneď mať“ asi nevyvolali. Výrazné indexy, ohraničenie diamantov… Celé je to postavené tak nejak nesúrodo k veľkosti číselníka. Až naživo, a hlavne potom na zápästí vám začne byť jasné, že elegantne-športový koncept funguje skutočne na výbornú.

Indexy, ručičky, ohraničenie diamantov, to všetko je v leštenej oceli, takže hodinky pôsobia luxusnejším dojmom. Nie, že by im to bolo až tak treba. Už samotná prítomnosť šiestich diamantov (certifikovaných, samozrejme) vzbudzuje pocit výnimočnosti. Ale – a to je asi pre mňa skutočne hlavné, je zachovaná decentnosť. Nestáva sa z toho preplácaný, preblýskaný model, ktorý by pôsobil lacno. Naopak.

Samotný číselník je veľmi jednoduchý. Ponúka sa buď vo variante s prírodnou perleťou (ktorá má svoje čaro a pre originálnu hru farieb aj prirodzenú jemnosť je veľkým lákadlom), alebo gradientným číselníkom. Teda že farba prechádza od okrajov k stredu z tmavého do svetlejšieho odtieňa. Opticky veľmi zaujímavé, a pritom tak jednoduchý koncept. V súčasnej dobe sa s ním stretávame pomerne často, aj keď väčšinou u pánskych modelov.

Ponúka sa celkom v štyroch prevedeniach: strieborný s perleťovým číselníkom, zlatý bicolor s perleťou, strieborný s čiernym číselníkom a ružovo zlatý bicolor s hnedým číselníkom.

Spomenúť by som mala aj spracovanie hodiniek. Samozrejme sa bavíme o hodinkách za nemalé peniaze, a tak by som nečakala nič iné než precíznosť. Puzdro má brúsený povrch, avšak s jemnými leštenými linkami na nožičkách. Luneta je potom kompletne leštená, čo u elegantných hodiniek vyzerá povedala by som skoro vždy lepšie a tak nejak patričnejšie. A u dámskych? Tam je to asi jasná voľba.

Náramok je potom celoleštený, päťčlánkový, a aj cez svoju robustnosť pôsobí dostatočne žensky. Zapínanie typu motýlik je pohodlné a rýchle. Oceľový náramok je naviac v praxi odolnejší než napríklad kožený. A odolnosť je u modelu DS Action jedným z hlavných atribútov.

Práve odolnosť je totiž presne ten dôvod, prečo mám pre Certiny – a DS Action zvlášť – takú slabosť. Zatiaľ čo napríklad spomínané Midá alebo Hamiltony by som strážila ako oko v hlave, aby neprišli k újme, Certiny sú koncipované tak, aby ste sa o nich nemuseli v praxi nejak viac báť.

Samozrejme narážam predovšetkým na nadštandardnú vodeodolnosť 200 metrov. To je hodnota, ktorú ponúkajú väčšinou až rýdzo športové hodinky, hlavne potápky. Ale u spoločenských hodiniek? Takých, ktoré si vezmete k bussiness outfitu, kostýmku, elegantným šatám, kľudne aj sviatočnej róbe? No, také, aby človek pohľadal.

Za vysokú vodeodolnosť vďačíme u Certiny nielen DS Konceptu, ale aj šrobovacej korunke a dienku. Najmä u korunky, najrizikovejšiemu miestu čo sa vodeodolnosti týka, si dala Certina záležať. Šrobovací závit chráni proti vniknutiu vody skutočne o poznanie lepšie než klasická zacvakávacia korunka. Naviac je tu korunka aj chránená výstupkami puzdra. Pre niekoho estetická prekážka, ale z praxe viem, že ulomiť nechtiac korunku je ľahšie, než sa môže zdať.

DS Koncept - stručne a zrozumiteľne
12.3.2020 - Radek Vyhlídal
DS Koncept - stručne a zrozumiteľne

Samozrejme, že som riešila, či vystúpená ochrana korunky nebude vyzerať „blbo“, alebo či snáď nebude na zápästí prekážať a tlačiť. Ale ani jedna z mojich obáv sa nepotvrdila. Hodinky vyzerajú na ruke proste skvele.

A keď som u toho zápästia, pochváliť musím aj zvolenú veľkosť a celkovo pohodlnosť pri nosení. Priemer puzdra je 34,5 mm. Nejde teda o nijak veľké hodinky, ale vďaka celkovej robustnosti nepôsobia ani miniatúrne. Na moje 14,5cm zápästie sadli úplne perfektne. Vlastne až v tejto chvíli mi napadli tie zákerné slová „áno, tak to by fakt išlo“.

A rovnako prirodzene sa prispôsobil aj oceľový náramok, predovšetkým vďaka menším článkom, ktoré nikde netrčia a obopnú zápästie. Oceľ je ale oceľ, a tak hodinky na ruke cítite. Nejde ale o váhu, ktorá by vás nepríjemne ťahala k zemi.

Teraz, keď hodinky poznáme zo všetkých strán, je potrebné dostať sa k tomu, čo je vo vnútri. Tým sa totiž dosť odlišujú od veľkého spektra dámskych hodiniek na trhu. DS Action ukrývajú mechanický strojček Powermatic 80.611 s automatickým náťahom. A to znamená hneď niekoľko vecí. Hlavne veľmi príjemnú rezervu chodu 80 hodín, a potom tiež antimagnetické vlastnosti vďaka vlásku z materiálu Nivachron.

Najmä pri dámskych hodinkách je antimagnetickosť podľa mňa celkom veľkou prednosťou, keď si vezmem všetky možné fény, kulmy, kabelky a peňaženky s magnetickými sponami,… V ich blízkosti by hodinky predsa len mohli trpieť a následná nepresnosť chodu by tiež nebola zrovna príjemnou záležitosťou. Ale Nivachron je postavený na titáne, ktorý je prirodzene antimagnetický. Ani v prítomnosti zdroja väčšieho magnetického poľa by tak nemalo dôjsť k zmagnetizovaniu vláska zotrvačníka a praktickosti je tak učinené za dosť aj v tomto ohľade.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Príjemne ma prekvapila aj tichosť chodu, v porovnaní s mojimi Seiko Presage skutočne markantná. Dá sa vlastne povedať, že Powermatic 80 s Nivachronom patria v súčasnosti medzi to najlepšie, čo u Certiny môžete nájsť. A pritom si za to nevraví o neadekvátne peniaze.

Už len keby som to mala zosumárovať čisto pragmaticky, máme pred sebou model s kvalitným a spoľahlivým automatickým strojčekom, skutočne vysokou vodeoodolnosťou, kvalitným spracovaním oceľového puzdra aj náramku a číselník zdobia síce drobné, ale predsa len diamanty.

A za mňa je Certina dôkazom toho, že môžete mať krásne, elegantné dámske hodinky, ktoré budú súčasne mechanické a odolné. Toľko vlastností pohromade ponúka za túto cenu iba hŕstka. A vlastne si len ťažko vybavujem nejaké ďalšie. Snáď okrem Certin DS PH200M Powermatic 80, ale tie sú už vo vyložene potápačskom štýle.

Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia
10.1.2022 - Eliška Měrková
Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia

Ak som Certiny DS Action Automatic na začiatku rýchlo odsúdila pre ich dizajnovú jednoduchosť, vo výsledku ma presvedčili, že majú neskutočný potenciál na súčasnom trhu. Svojím elegantným štýlom obstoja v spoločnosti a svojou odolnosťou zasa uspokoja náročné majiteľky, ktoré sa nechcú o svoje hodinky strachovať. A súčasne potešia všetky ženy, ktoré podľahli kúzlu mechanických hodiniek

Pokiaľ sa vám predsa len netrafili do vkusu, pozrite sa na náš výber zaujímavých dámskych mechaník. A pokiaľ preferujete tú odolnosť, univerzálny a nevtieravý dizajn, ale mechanický strojček nie je podmienkou, rozhodne nesmiete minúť populárny model Certina DS Action Lady Precidrive C032.051, ktorý už zlákal mnoho a mnoho žien. Uvidíme, či mechanická alternatíva dosiahne rovnaký úspech.

Naša videorecenzia:

Fotogaléria dámskych mechanických automatov
18.1.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria dámskych mechanických automatov

Dámske hodinky osadené diamantmi – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky osadené diamantmi – Fotogaléria

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku