» Blog » Certina

Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti

Tagy: Predstavenie | Certina | Pánske | Klasické | Potápačské | Retro

Vojtěch Pospíšil | 14.5.2019 | 2 MIN

O jednu z najdiskutovanejších noviniek tohtoročného (2018) veľtrhu Baselworld sa postarala švajčiarska značka Certina. Jej potápačské hodinky DS PH200M nadväzujú na historický model.

Certina DS PH200M

Nemá zmysel to popierať. Zo svojej histórie čerpá každá značka, ktorá nejakú históriu má. Napokon prečo vymýšľať niečo nové, keď sa už to dobré urodilo v minulosti a teraz to možno vylepšiť. Niekedy sa to nepodarí a nový model upadne do zabudnutia, inokedy je z neho hit a krásne zapadá do celkového vývoja danej značky.

Novinka od Certiny spadá do druhej kategórie. Pri pohľade na hodinky s označením DS PH200M (referencia C036.407.16.050.00) je okamžite jasné, že sú inšpirované historickým modelom, v tomto prípade konkrétne zo 60. rokov minulého storočia. Certinu je ale nutné pochváliť, pretože hodinky jednoducho neokopírovala podľa historickej predlohy, ako to je u viacerých značiek bežné, ale previedla ich do modernej doby.

Certina DS PH200M

Certina DS PH200M s hliníkovou lunetou

Priemer hodiniek sa zväčšil na 42,8 milimetrov, čo je tak akurát. Nyvše je potrebné vziať do úvahy, že novinka samozrejme má ako potápačské hodinky vodotesnosť 200 metrov. Tu možno niekoho zarazí, prečo sú hodinky na snímkach na elegantnom koženom remienku, keď koža k potápaniu rozhodne nepatrí. Zlé to rozhodne nie je, Certina totiž v balení, ktorým je štýlový a odolný kufrík, dodáva aj sivočierný NATO remienok. A to je na pohyb vo vode ideálne riešenie.

Dva rôzne remienky sú určite príjemným bonusom. Tým ďalším je automatický strojček Powermatic 80, ktorý má rezervu chodu 80 hodín, čo je zhruba dvojnásobok bežného štandardu. Hodinky môžete v piatok odložiť a v pondelok ešte stále pôjdu. Za jedinú nevýhodu by niekto mohol považovať absenciu zafírového sklíčka. Hodinky totiž majú hesalitové, každopádne Certina uvádza, že má povrchovú vrstvu NEX Scratchguard. Jeho odolnosť ale overí až prax.

Certina DS PH200M

Švajčiarsky strojček ETA Powermatic 80.111

Pri osobnej prehliadke na Baselworlde sme boli z hodiniek okamžite nadšení, všetko navyše umocnila cena. Na základe vyššie uvedených parametrov a vzhľadom k tomu, že hodinky sú vizuálne skutočne podarené, sme si mysleli, že DS PH200M budú stát vysoko cez 800€. Cena by sa ale mala pohybovať medzi 720 - 760€, čo je skutočne dobrá ponuka a očakávame, že to bude jeden z najväčších hitov tohto roku. A nie sme v tom sami, veď o tomto modeli nadšene referoval aj prestížny americký web Hodinkee, a to aj napriek tomu, že Certina sa v USA nepredáva.

Hodinky by mali byť dostupné v septembri/októbri 2018. Hodinky Certina DS PH200M na stránkach výrobcu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku