» Blog » Certina

Recenzia Certina DS PH200M alebo Po čom ženy túžia

Tagy: Recenzie | Certina | Dámske | Klasické | Potápačské | Tradičné

Eliška Měrková | 10.1.2022 | 5 MIN

Čo len ženy chcú? Tak touto otázkou sa mužské pokolenie trápi snáď od počiatku vekov. V Certine na to však došli a urobili tú najlepšiu vec, akú mohli: opýtali sa! A tak ich tu máme – dámske hodinky, ktoré si ženy poskladali samy. Predstavujeme Certina DS PH200M.

Retro potápky Certina DS PH200M z roku 2018 neušli snáď žiadnemu hodinkovému nadšencovi. Vydarené hodinky, vychádzajúce z modelu, ktorý švajčiarska Certina vyrábala v 60. rokoch, zožali nezvyčajný úspech po celom svete a dosiahli aj na prestížne ocenenie Hodinky roka podľa časopisu CH24.pl. Pánske DS PH200M sa skrátka stali jednotkou, a tak si v Certine povedali, že by nebolo od veci darovať podobný kúsok aj ženám. V marci 2021 si teda dali za úlohu vytvoriť dámsku verziu.

Pánské Certina DS PH200M.Pánske Certina DS PH200M.

Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti
14.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti

Ale namiesto toho, aby Certina predpokladala, že vie, čo ženy chcú (alebo sa riadila podľa typického vzorca „zmenšiť to a načančať"), sa rozhodla požiadať svojich priaznivcov a hlavne priaznivkyne o rady. Na platformách Instagram a Facebook pripravila niekoľko ankiet, v ktorých sa hlasovalo o kľúčových aspektoch dizajnu. Nakoniec boli všetci účastníci zaradení do žrebovania o hodinky, ktoré týmto spôsobom vzniknú.

Hodinky na želanie – ako hlasovala verejnosť?

V priebehu niekoľkých týždňov, každý pondelok a štvrtok, tak mohli fanúšikovia hlasovať o tom, ako bude vyzerať luneta, číselník, ručičky, remienok a dokonca aj krabička, v ktorej sa hodinky budú predávať.

Niektoré výsledky možno prekvapia. Tri štvrtiny voličov rozhodlo, že luneta bude čierna (obrázky sú len z facebooku a sú teda len ilustračné, chýbajú tam určité percentá). Čo sa týka číselníka, celých 68 percent hlasujúcich dalo prednosť tmavej perleti pred bublinkovým prevedením, ktoré bolo považované za "viac ženské". Športovejšie mečové ručičky získali dokonca 74 percent hlasov a zvíťazili tak nad elegantnejšími breguet ručičkami s kruhovým výkrojom. Podobný výsledok nastal pri otázke tmavošedý versus hnedý remienok. A výsledok?

Tmavé potápačské hodinky, ktorým nechýba dotyk ženskej elegancie, ale pritom majú úžasný športový ráz... Na kombinovanie mužských a ženských prvkov spolu s nádychom retra, elegancie a robustnej športovosti musíte mať nielen odvahu, ale aj um. A Certine sa to podarilo vybalansovať krásne.

Vypouklé sklíčko dává hodinkám nejen požadovaný nádech retra, ale také úžasnou hloubku.Vypuklé sklíčko a jemne vyklenutá luneta dávajú hodinkám hĺbku a požadovaný nádych retra.

V duchu dnešnej doby je snáď menej prekvapivý udržateľný materiál remienka a krabičky. Jedná sa o Tide Ocean Material vyrábaný švajčiarskou spoločnosťou, ktorá recykluje plastový odpad znečisťujúci oceány a pobrežia na bezpečné a užitočné produkty, ako sú textílie, odevy, nábytok, hodinky a ďalšie.

U krabičky zvítězil vlnkový vzor.Pri krabičke zvíťazil vlnkový vzor.

Ako polymérny materiál sú molekuly plastu veľké a pripomínajú dlhé reťaze zložené zo zdanlivo nekonečného radu prepojených článkov. Oproti prírodným polymérom (napr. kaučuk a hodváb), ktoré neznečisťujú životné prostredie, tie umelé (prevažne z ropy) nie sú biologicky rozložiteľné, pretože boli vyvinuté k potlačeniu prirodzených procesov rozkladu. A pretože je mnoho plastových výrobkov na jedno použitie, nie je recyklované a je nesprávne likvidované, vznikajú v mnohých častiach sveta krajiny posiate plastovými obalmi.

Fanúšikovia túto výzvu zaručene ocenili a na sieťach sa objavovali nadšené komentáre typu "Tak tie musím mať!!!" či "Úžasné hodinky!" a úspech hodinky zožali nielen pri dámskom, ale aj pánskom publiku. Páni by najmä 39mm priemer týchto hodiniek brali všetkými desiatimi... Len bez tej perlete a diamantov.

Generálny riaditeľ Certiny Marc Aellen uviedol, že sa súťaže zúčastnilo niekoľko desiatok tisíc ľudí, a hoci pripustil, že komerčný úspech hodiniek sa ešte len uvidí, ohlas bol pozitívny a prilákal veľký záujem. "Pre značku ako sme my je dôležité, aby sa zapojila do našej komunity a myslím, že to urobíme znovu." Aj on nakoniec priznal, že bol konečným výsledkom prekvapený. "Myslel som, že to bude svetlejšia farba, ako je biela – a že to celkovo pôjde týmto smerom."

Biely variant však predsa len nakoniec vznikol tiež.

O ceně bílé varianty a o tom, kdy se bude prodávat v Česku, zatím bohužel nemáme informace.O cene bieleho variantu a o tom, kedy sa bude predávať u nás, zatiaľ bohužiaľ nemáme informácie.

Nové Certina DS PH200M podrobnejšie

Ako už bolo spomenuté, jedná sa o väčšie športovo-elegantné hodinky s 39mm priemerom puzdra – presne v duchu moderných dámskych hodiniek.

Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria
3.5.2021 - Eliška Měrková
Veľké a elegantné dámske hodinky – Fotogaléria

A s potešením podotýkam, že 4 milimetre boli to jediné, čo oproti pánskej verzii hodinky stratili. Sú to výborne odolné a funkčné potápačské hodinky, ako po dizajnovej stránke, tak po tej praktickej. Jednosmerne otočná luneta je keramická, a teda farebne stála, odolná voči poškriabaniu a tiež sa krásne leskne.

Poškriabať sa vám nepodarí ani sklíčko, ktoré je zo zafíru a k tomu s jednostrannou antireflexnou vrstvou, ktorá zabraňuje nechceným odleskom.

Dienko je šrobovacie, čo pomáha držať vysokú vodeodolnosť (do 200 m), rovnako ako povestný certinovský DS koncept, ktorým Certina vybavuje bez výnimky všetky svoje hodinky.

DS alebo Double Security system – dvojité zabezpečenie, zvyšuje odolnosť, nárazuvzdornosť a spoľahlivosť vodeodolnosti hodiniek. Zahŕňa 1. zosilnené zafírové sklo, 2. tesnenie na hriadeli korunky, 3. dvojité tesnenie na korunke, 4. špeciálne tesnenie dienka, 5. zosilnené dienko.

Spoľahlivé potápky musia byť výborne čitateľné, čo hodinky určite spĺňajú, avšak nemôžem si trošku "nerýpnuť" do voľby diamantov na úkor klasických indexov s luminiscenciou, ktorej by som ja ocenila viac (ale vzhľadom k tomu, že osobne nie som veľkou milovnicou diamantov, je v tomto môj názor dosť neobjektívny).

DS PH200M vedle druhé dámské novinky Certina DS Action Lady.DS PH200M vedľa druhej dámskej novinky Certina DS Action Lady.

Svoju porciu luminiscencie však dostali ručičky a nultý bod na lunete. Jedná sa o švajčiarsku Super-Luminovu, ktorá má výborné svetelné vlastnosti a po "nabití" svetlom vydrží svietiť aj niekoľko hodín.

Krátke video, na ktorom si môžete prehliadnuť hodinky do detailu:

Priehľadné dienko chráni zafírové sklo a krásne cez neho vidíme kmit automatického strojčeka Powermatic 80, ktorý sa pýši vysokou rezervou chodu a v tomto prípade aj vláskom z Nivachronu s antimagnetickými vlastnosťami (magnetizmus môže spôsobiť odchýlky v presnosti hodiniek).

A čo mnohé dámy iste ocenia, je systém upnutia remienka Quick Release, vďaka ktorému si remienok hravo vymenia  aj samy doma, pokiaľ by zrovna dostali chuť na zmenu vizáže svojich hodiniek.

Za mňa je to podarený a naozaj nevšedný dámsky kúsok, stojaci na základoch moc dobrej myšlienky. A čo myslíte vy, trafila sa Certina do čierneho?

Videorecenzie:

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Dámske hodinky Certina – Fotogaléria tých najkrásnejších
21.7.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky Certina – Fotogaléria tých najkrásnejších

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

Certina DS Action Lady Quartz – Hodinky pre Malú mestskú vílu
9.2.2021 - Eliška Měrková
Certina DS Action Lady Quartz – Hodinky pre Malú mestskú vílu

6 NAJ: Dámske klasické športové hodinky
7.12.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Dámske klasické športové hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku