» Blog » Certina

Certina DS Podium Chronograph Automatic predstavenie – Elegán s pretekaním v DNA

Tagy: Predstavenie | Certina | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 6.5.2021 | 4 MIN | 3x komentár

Hodinky s charizmou ako hrom? Pánske Certina DS Podium Chronograph Automatic s nestarnúcim športovo-elegantným dizajnom dostali v roku 2021 pár drobných, ale efektívnych úprav a treba dodať, že im to sekne. Očakávame ich už čoskoro, konkrétne v máji tohto roka, tak sa na nich poďme aspoň v krátkosti pozrieť.

O rade DS Podium – Pretekári každým dychom

Aby som ukázala, v čom sú nové DS Podium iné a inovatívne, je treba ich najskôr dať do kontextu celého radu DS Podium. Modely z tohto radu zapadajú do športovej kolekcie Certiny s príznačným názvom Sport, ktorá čerpá inšpiráciu z motošportu – na hodinkách DS Podium teda veľmi často nájdeme funkciu chronografu (stopiek), pričom niektoré disponujú presnosťou dokonca 1/100 s (pri motošporte hrajú úlohu aj desatiny sekundy).

Športový rad DS Podium uviedla Certina už v roku 2005, kedy značka uzatvorila spoluprácu s vtedajším švajčiarskym pretekárskym tímom Formule 1 Sauber Petronas. Ten práve v roku 2005 v preteku F1 debutoval a ako vyjadrenie podpory Certina uviedla rad DS Podium. Vo všetkých hodinkách DS Podium tak koluje už od začiatku pretekárska DNA.

Pre Certinu je tiež typické vyložene "vymakané" spracovanie puzdier, pri športových modeloch s príznakom DS obzvlášť.

DS značí tzv. Double Security koncept – teda dvojitú ochranu, ktorá zahŕňa niekoľko bezpečnostných prvkov: zosilnené zafírové sklíčko, tesniaci krúžok na hriadeli korunky, dvojité tesnenie korunky, špeciálne tesnenie v zadnej časti puzdra, zosilnená zadná časť puzdra. Hodinky s príznakom DS sú tak veľmi odolné voči mechanickým vplyvom a zároveň dobre chránené proti vniknutiu vody – všetky hodinky s označením DS sú tiež vodeodolné minimálne do 100M.

Je treba podotknúť, že DS Podium sú tiež rýdzo pánskou záležitosťou, čomu zodpovedá aj častá veľkosť puzdra pohybujúca sa konkrétne pri modeloch s chronografom v rozmedzí 42–44, čo pri modernejších športových kúskoch vyzerá vážne dobre. Hodinky z radu DS Podium tak patria medzi najväčšie hodinky od Certiny a práve vďaka neutíchajúcej popularite veľkých hodiniek, ale aj kvalitnému spracovaniu, nadčasovým športovo-elegantným dizajnom a dostupným cenám sa stala jednou z najobľúbenejších radov tejto značky.

Hodinky s typickým Hodinky s typickým "pretekárskym" dizajnom radu DS Podium.

Čo sa však týka konkrétne automatických chronografov, tie boli doposiaľ k dispozícii len v 42mm puzdre, ale pretože diktát modernej doby volá po ešte väčších hodinkách, Certina sa rozhodla ho vypočuť a uviedla novšiu verziu automatických chronografov v 44mm puzdre, ktorú si práve dnes predstavíme.

Čo sa týka chronografov, doteraz sme v rade našli okrem quartzových modelov s extrémne presným švajčiarskym strojčekom Precidrive aj automaty so strojčekom ETA C01.211, ktorý však nedisponoval antimagnetickým vláskom z inovatívnej zliatiny Nivachron, ktorá zvyšuje presnosť strojčeka. A to sa v tomto roku tiež zmenilo.

Nové DS Podium zaujmú veľkosťou, športovou charizmou a klasickou eleganciou

Tohtoročné DS Podium teda konečne dostali "chlapskú" veľkosť 44 mm, akú doposiaľ mali len ich quartzoví súrodenci. Certina im prenechala aj výraznejšie športové farby, akoby podvedome tušila, že milovníkov mechaniky zaujmú skôr tlmenejšie odtiene kovu a klasicky hnedého koženého remienka s embosom aligátora, ktorý všeobecne pôsobí luxusnejším, sofistikovaným dojmom.

Práve zväčšené rozmery oceľového puzdra a číselníka dávajú vyniknúť zdanlivo rušným športovým prvkom, ktoré však hodinkám neuberajú na prehľadnosti a relatívne dobrej čitateľnosti. Tá je umocnená ako vystúpenými arabskými číslicami a veľkými indexmi vo farbe, ktorá kontrastuje s pozadím číselníka, tak výbornou luminiscenciou Super-LumiNova na širokých ručičkách a tiež antireflexnou vrstvou na zafírovom, prakticky nepoškriabateľnom sklíčku.

Na hodinkách je poznať dizajnérsky um Certine vlastný – od kontrastu leštenej lunety a brúsených nožičiek elegantne pretiahnutého tvaru, cez hĺbku číselníka, po ktorého obvode vedie širší chapter ring s minútovou stupnicou, po zdobenie subčíselníkov chronografu efektívnou rytinou sústredných kruhov. Zdanlivo by sa zdalo, že musí byť detailov na hodinkách až príliš, Certina ich však podarene postrážila a celkový vzhľad tak pôsobí perfektne harmonicky.

Na hodinkách nakoniec zaujme aj "pretekárska" tachymetrická stupnica, ktorá by pri športových hodinkách bežne hrala prím. Pri nových DS Podium je však tak nejak utlmená, razba drobných číslic s čiernym farbením ustupuje do pozadia a necháva vyniknúť skôr elegantnú stránku hodiniek.

Tachymeter na hodinkách je v zásade mechanizmus pre meranie priemernej rýchlosti na presne stanovenom úseku, ktorým teleso prejde za menej než jednu minútu. Meranie prebieha pomocou číselnej stupnice, ktorá v podstate prevádza čas na rýchlosť, spravidla za pomoci stopiek, ktoré sa na hodinkách s tachymetrickou stupnicou nachádzajú. Tachymetrickou stupnicou je buď označená luneta, ktorá by mala byť pevná, neotočná, alebo ju nájdeme vnútri po obvode číselníka.

Ako som spomenula vyššie, vo vnútri hodiniek sa nachádza švajčiarsky mechanický strojček s automatickým náťahom ETA C01.211, ktorý okrem rezervy chodu 45 hodín, hackingu a možnosti ručného náťahu po novom disponuje aj vláskom zo zliatiny Nivachron, ktorá zvyšuje odolnosť voči magnetickým vplyvom a ovplyvňuje tak presnosť hodiniek.

V akých farebných variantoch sú nové DS Podium vyrobené?

DS Podium pre rok 2021 sú k dostatiu v troch farebných variantoch, dva na prešívanej hnedej koži, jeden na robustnejšom oceľovom náramku. Všetky oplývajú veľmi klasickým vzhľadom, triezvymi odtieňmi kovu a nechýba elegancia populárneho ružového zlata, ktorej bolo dosiahnuté pomocou povrchovej úpravy PVD.

Asi najzaujímavejší je prvý model na koži, kombinujúci striebornú farbu ocele s ružovo-zlatými prvkami na číselníku, ktoré vynikajú na tlmenom pozadí antracitového číselníka.

Nasleduje celooceľový model s najdynamickejším dizajnom s ostrým kontrastom medzi čiernym číselníkom a svetlou oceľou.

Posledný model v ružovo-zlatom prevedení so svetlým číselníkom je najelegantnejší.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Dawepred 1083 dňami, reagovať
Prečo asi tieto modeli hodiniek nemaju prehľadné spodne viečko ? Pretože lacne kalibre ktore su v nich použite obsahujú niekoľko plastovych časti ????
Eliška Měrkovápred 1081 dňami
Dobrý deň. Hodinky Certina DS Podium priehľadné spodné viečko majú. A v tejto cenovej kategórii by som hodinkám dostupnejšie kaliber odpustila.
Mariánpred 990 dňami, reagovať
Kúpil som si tie antracitové,kedže staršie DS Podium mám čierne s Quartz strojčekom. Veľmi pekné hodinky. Pôsobia väčšie ako 44mm,ale nijako to nenarúša celkový dojem. Jedinú vec,ktorú by som vytkol je dátumovka,ktorá nepreskočí na ďalší dátum hneď po polnoci, alebo tesne okolo polnoci ale až okolo 01.00. Presnosť strojčeka je cca +10s/deň čo je v norme. Ináč spokojenosť.

Hodinky zmienené v článku