» Blog » Certina

Certina DS Powermatic 80 predstavenie – Retro, ktoré sa (dúfajme) podarilo

Tagy: Predstavenie | Certina | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Eliška Měrková | 1.10.2021 | 4 MIN

Jesenná nostalgia sa asi pomaly zmocňuje aj hodinárskych značiek. K nášmu potešeniu totiž Certina vydala zaujímavý kúsok inšpirovaný modelom z vlastnej minulosti a rozšírila tak obľúbený rad Heritage. A pretože budú hodinky dostupné až na konci októbra a my sme hodinkoví nedočkavci, poďme si o nich povedať aspoň to, čo sme o nich zatiaľ zistili. Predstavujeme: Certina DS Powermatic 80.

Mnoho tradičných hodinárskych značiek zaraďuje do svojej kolekcie modely, ktorými dáva na obdiv vlastnú históriu. Certina, ktorej príbeh začal už v roku 1888, samozrejme nie je výnimkou. Nepochváliť sa častokrát skvostnými vintage kúskami by totiž bola, najmä v prípade Certiny, náramná škoda. Preto je rad Heritage (znamenajúci "odkaz"), v ktorom práve tieto modely nájdeme, tak obľúbený.

A niet sa čomu čudovať. Kombinovanie moderných prvkov s vlastnou históriou Certina zvyčajne zvláda na výbornú. A zatiaľ to vyzerá, že aj nové Certina DS Powermatic 80 sú tomuto záväzku hodné. Tentokrát sa však nebude jednať o vernú reedíciu historického modelu, ale o hodinky stvárnené skôr "na motívy" jedného z nich. A ktorého?

Mrknite na našu viderecenziu:

Inšpirácia nie je na prvý pohľad poznať

Už v decembri minulého roku (2020) sme sa tu v Hodinkách rozplývali nad vydarenými automatickými chronografmi Certina DS Chronograph Automatic. Tie nás dostali spracovaním, premyslenými detailmi a nádherným retro dizajnom, ktorý verne vychádzal z modelov vydávaných v druhej polovici 40. rokov.

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Že by ste si inšpiráciu na prvý pohľad asi netipli? Priznávam, že podobnosť retro chronografov s novými DS Powermatic 80 mi neprišla tak zrejmá, ako by som si u "inšpirovaného" modelu predstavovala. To však nemusí byť nutne zlé.

Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.comFoto: s láskavým dovolením monochrome-watches.com

Nové hodinky majú ďaleko čistejšiu, univerzálnejšiu vizáž bez rušných elementov, ktoré sa spájajú s funkciou chronografu (stopiek). Nemajú tiež tachymetrickú a telemetrickú stupnicu a aj jednoduché, modro pokovované ručičky (čo je pre mňa osobne trošku škoda). Bez nich zostali ručičky elegantné, vybavené jemnou vrstvou luminiscencie. Zaujímavým novým dizajnovým prvkom sú luminiscenčné body umiestnené za fasetovanými indexmi v tvare šípky.

Některé barevné varianty DS Powermatic 80 odkazují na původní modřené ručky vteřinovkou. Foto: s laskavým svolením monochrome-watches.comNiektoré farebné varianty DS Powermatic 80 odkazujú na pôvodné modré ručičky aspoň modro pokovovanou sekundovkou. Foto: s láskavým dovolením monochrome-watches.com

Čo však nechýba, je vypuklé zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou, ktorá zabraňuje prípadným odleskom. Z tejto črty sme mali radosť už pri pôvodných chronografoch a som rada, že sa opakuje aj u nových DS Powermatic 80.

"Funkcia chronografu, ktorá bola nutná pre využitie telemetrickej aj tachymetrickej stupnice, navyšovala výšku pôvodného strojčeka, a tak bolo potrebné číselník a tým aj sklíčko 'vypuknúť'. Tento detail sa dnes využíva skôr k tomu 'retro' dojmu."– Agáta, redaktorka Hodiniek 365

Omnoho obvyklejším je totiž u retro hodiniek s vypuklým sklíčkom plast (ktorému sa v týchto prípadoch nebráni ani Certina – spomeňme napríklad na vydarené šesťdesiatkové potápky Certina DS PH200M).

Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti
14.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti

Zachovaná bola aj relatívna robustnosť oceľového puzdra a jeho tvar. Aj nožičky (aspoň podľa fotiek) zdatne kopírujú predlohu. Podobne ako pri pôvodných chronografoch aj tu prekvapí (na retro kúsok) relatívne veľký priemer puzdra. DS Action dostali 41 mm, čo je nepochybne moderná hodnota, avšak musím sa opýtať: som jediná, kto pri pohľade na fotky očakával (a tak trochu v to dúfal) skôr 38mm veľkosť? Jedná sa však stále o relatívne menšie hodinky nutné uznať, že dopyt po hodinkách v 41mm veľkosti bude nepochybne väčší.

Jednoduchá výmena remienka a vydarená univerzálnosť

Jednoduchší vzhľad pridal DS Powermatic 80 na elegancii a vzhľadom na menšie veľkosti sa teda dajú označiť za hodinky v spoločenskom štýle – čo sa týka samozrejme verzií na koženom remienku.

TOP 6 pánskych spoločenských hodiniek a ako vybrať tie správne
12.1.2021 - Eduard Tomas
TOP 6 pánskych spoločenských hodiniek a ako vybrať tie správne

Modelov je celkom šesť: tri na koži, tri s textilným NATO remienkom v zemitých jesenných farbách, ktoré hodinkám dávajú ležérnejší šmrnc. Remienky majú byť ľahko vymeniteľné a vzhľad hodiniek tak môžete voliť bezstarostne podľa nálady. Rozpätie nožičiek je 20 mm, čo je úplne štandardná hodnota. Remienkov, ktoré si k novým Certinám budete môcť dať, je teda obrovské množstvo.

Povestná Certinovská odolnosť a praktickosť

Toho, kto pozná švajčiarsku Certinu, už neprekvapí odolnosť doslova každých hodiniek z jej kolekcie. Takzvaným DS konceptom – teda súborom opatrení pre zvýšenie odolnosti, sú vybavené všetky hodinky tejto značky. Certina nerobí výnimky a kompromisy ani pri svojich vintage modeloch, a tak u nových DS Powermatic 80 nájdeme 100M vodeodolnosť (hodinky sú vhodné na plávanie), zosilnené zafírové sklíčko, tesniaci krúžok na hriadeli korunky, dvojité tesnenie korunky a zosilnené dienko so špeciálnym tesnením.

DS Koncept - stručne a zrozumiteľne
12.3.2020 - Radek Vyhlídal
DS Koncept - stručne a zrozumiteľne

Vo vnútri hodiniek nájdeme automatický strojček Powermatic 80 s vláskom z Nivachronu. Jedná sa o moderný materiál podporujúci presnosť, lepšiu odolnosť voči magnetickému poľu aj teplotným zmenám, ktorým Certina vybavuje prakticky všetky svoje novšie hodinky.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Cenovka pohybujúca sa okolo tisíc euro sa môže zdať vyššia. Avšak ak aj u nových DS Powermatic 80 Certina dostojí kvalite spracovania tak, ako sa jej to podarilo pri retro chronografoch z minulého roka, budú stáť za to... Ale to posúdime, až ich budeme mať reálne v ruke – snáď už na konci októbra.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku