» Blog » Certina

Certina DS Super PH1000M recenzia – Do hlbín a kľudne ešte ďalej

Tagy: Recenzie | Certina | Pánske | Klasické | Potápačské

Jiří Hons | 7.2.2024 | 7 MIN

Premýšľate o kúpe potápačských hodiniek a neviete sa rozhodnúť, pretože... Akoby jedna značka kopírovala druhú a vy hľadáte niečo výraznejšie? Je načase sa zamerať. Certina vám totiž možno vytrhla tŕň z päty modelom Certina DS Super PH1000M.

Ikonický vzhľad a modernosť spolu

Často sa spoliehame na nostalgiu, ale nie vždy to funguje. Certina to skúsila tak, že hodila prútik do divokých vôd 70. rokov, pridala trochu inovácií – a zrodil sa DS Super PH1000M, potomok rovnomennej legendy. Zdanlivo sa nelíši od svojho predchodcu, ale pod známou tvárou skrýva technológie, ktoré boli vyvinuté za posledných päť desaťročí. V skutočnosti kopíruje sám seba, no ide ďalej, nezastavuje sa niekde v minulosti. Stále si však zachováva svoju charizmu – a je to stávka naň, ktorá rozhodne vyšla.

Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti
14.5.2019 - Vojtěch Pospíšil
Certina DS PH200M: Podarený výlet do minulosti

Ako vajce vajcu

Podobnosť je tu na prvý pohľad... Absolútna. Až na druhý raz si uvedomíte, že v spodnej časti ciferníka, medzi pozíciou čísla šesť a štvrťhodinovou trubicou, máme teraz namiesto pôvodného DS-2 DS. A potom si všimnete, že na dýnku kedysi chýbala ikonická korytnačka, ktorá dnes samozrejme nechýba... A to je všetko. Jednoduchá elegancia, ktorá bola sexy vtedy a je sexy aj teraz.

Chytro vymyslená luneta

Oceľová luneta s hliníkovou vložkou a trojuholníkovou luminiscenčnou bodkou na dvanástke neznie ako nič výnimočné. Ale – aj keď sa stretávame (samozrejme) s jednostranne otočnou verziou, predsa len je trochu iná ako ostatné. Pozrite sa na ňu zboku – všimnete si, že je nezvyčajne vyvýšená, so sklonom bez väčšej fantázie pripomínajúcim vrchol sopky.

Napomáhajú tomu aj pomerne jemné drážky, ktoré sú navrhnuté na istý úchop aj vo vodnom prostredí. A to nie je všetko. Táto luneta sa nespolieha len na "tuhosť", ako to zvyčajne býva. To, čo zabraňuje nechceným zmenám polohy, je dômyselný zámok, ktorý funguje jednoducho – ak lunetu trochu nezatlačíte, tak ju jednoducho neotočíte. A to nielen v smere hodinových ručičiek, ale ani proti smeru hodinových ručičiek. Chce to trochu cviku, ale je to spoľahlivé riešenie, ktorému nechýba isté čaro... A rozhodne sa naň môžete spoľahnúť.

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

Keramika a viac lumií by nezaškodilo

Málo platné, hliníková vložka býva náchylnejšia na odieranie a poškodenie, takže sa mi zdá, že luneta si zaslúži aspoň keramiku. Ak nie rovno zafírovú. A možno luminiscenčnú vrstvu aj na iných značkách ako len na pozícii čísla dvanásť... To však dokážu aj niektoré lacnejšie hodinky. Treba však uznať, že nejde o žiadne závažné chyby – luneta stále perfektne plní svoju úlohu.

Puzdro a ciferník

Hodinky chráni masívne oválne puzdro z nehrdzavejúcej ocele, osvedčenej 316L. Puzdro má veľmi jemnú matnú povrchovú úpravu na vrchnej strane a leštené boky a spodok. S rozmermi 43,5 mm x 42 mm a výškou 14 mm vážia celé hodinky približne 116 g. Na ruke ho budete cítiť, ale nemusíte sa obávať žiadneho nepohodlia. Skrutkovacia korunka s logom výrobcu sa nachádza klasicky na tretej hodine – a oproti nej, na deviatej hodine, héliový ventil. Pre hodinky testované na 100 barov, teda s WR 1000M, pomerne potrebný a obvyklý doplnok.

Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?
22.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?

A čo ciferník? Môžete si skutočne vybrať – momentálne hovoríme o modeli s čiernym ciferníkom, ale existuje aj limit tisíc kusov s oranžovým ciferníkom. Pre úplnosť dodajme, že sa líšia aj v napínaní – limitovaná edícia sa dodáva na gumovom, zatiaľ čo náš kus je upevnený na náramku zo syntetickej tkaniny.

Ale k veci, k ciferníku. Ten je čierny. Hodinové (alebo by sme mohli povedať "päťminútové") indexy sú biele štvorcové a obdĺžnikové značky s luminiscenčnou vrstvou, ktorú zastupuje známa Super-LumiNova. Tú nájdete aj na trojuholníkovom lunetovom indexe, ako aj na oranžovo orámovanej minútovej ručičke, sekundovej ručičke a hodinovej ručičke, ktoré sú pre zmenu orámované bielo. Chýba na pozícii číslo tri, kde ustúpila priehľadu pre jednoduché zobrazenie dátumu, označujúce deň v mesiaci.

Ciferník potom obkolesuje jednoduchá minútová mriežka a hodinové indexy dopĺňajú menšie značky v oranžovej farbe – spolu s rovnako lemovanou minútovou ručičkou tak celý ciferník príjemným spôsobom ožíva. A treba uznať, že to pomáha aj čitateľnosti.

Pod "dvanástkou" sa nachádza logo výrobcu a hneď pod ním pre istotu jeho názov, doplnený informáciou, že vo vnútri nájdeme automatický strojček. Nad šesťhodinovým indexom vidíme spomínané písmená DS, pod nimi označenie modelu a ešte nižšie, pod luminiscenčnou značkou šiestich hodín, uistenie, že na našich rukách bude tikať švajčiarsky strojček vyrobený vo Švajčiarsku.

V noci bez problémov

Čo sa týka nočnej prevádzky, nie je tu nič podstatné, čo by sa dalo vyzdvihnúť alebo kritizovať. Super-LumiNova je Super-LumiNova. Aj bez dodatočného osvetlenia po bežnom dni môžete bez problémov čítať čas až do rána. Je pravda, že mnohé potápačské hodinky "svietia" oveľa viac, výdrž je však slušná a pokiaľ sa nechystáte do vyslovene kalnej vody, hodinky svoju úlohu splnia aj v tomto smere.

Bonus pre ekológov

V balení nájdeme dva náramky – jeden predĺžený, určený na rukáv potápačského obleku, a druhý na štandardné nosenie. Ten, ktorý budete používať bežne, sa zapína na tŕňovú sponu a k puzdru sa pripája pomocou rýchloupínacích klipov. Obe sú vyrobené z čiernej syntetickej tkaniny, ale nie len tak hocijakej – ekológov určite poteší, že na ich výrobu boli použité recyklované plasty vylovené z oceánu. A vás ostatných poteší, že nechýba ani náhradný pár spomínaných rýchloupínacích puzdier.

Až do hĺbky

Už bolo spomenuté, že sme sa zamerali na hodinky s maximálnou vodotesnosťou 1000 M – boli teda laboratórne testované tlakom stoviek barov. Aj keď treba priznať, že reálna hodnota bude o niečo nižšia, stále je... Pôsobivá. Toto sú naozaj vodotesné hodinky. Sú vyrobené pre potreby hlbinných potápačov, ktorí pracujú tak hlboko, že musia dýchať kyslík zmiešaný s héliom – a či už ide o kratšie ponory alebo dlhé pobyty v podvodných kesónoch, ich hodinky musia byť chránené aj pred nahromadením práve hélia vo vnútri puzdra.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Hélium totiž môže veľmi ľahko preniknúť cez tesnenia – a počas vynorenia (keď okolitý tlak pomerne prudko klesne) môže spôsobiť poškodenie, typicky "vyfúknutím skla". To si samozrejme žiadny potápač neželá. Preto sme našli automatický héliový ventil, ktorý toto riziko eliminuje.

Samozrejme, pri bežnom používaní je to nezmysel. Málokto z nás sa bude potápať hlbšie ako do desiatich metrov (napríklad na dovolenke) – a na to stačí WR deklarovaný testom pri 10 baroch. Ľudí, ktorí budú skutočne používať héliový ventil, bude potom na celom svete nanajvýš niekoľko stoviek. Ale... Je to krásny nezmysel. A je príjemné mať pocit, že máte v rukách niečo, čo môže fungovať v naozaj extrémnych podmienkach... V hĺbke a možno ešte ďalej.

Výdrž na jedničku s hviezdičkou

Život všetkému, o čom sme doteraz hovorili, vdychuje kaliber Powermatic 80.611, potomok slávnych rodičov – ETA a Tissot, ako vieme, stoja za jeho zrodom. Dostal hacking, 25 drahokamov, obojstranný automatický náťah (hoci môžete použiť aj korunkový náťah) a jeho srdce bije rýchlosťou 21 600 bph (to sú 3 Hz).

Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne
28.1.2021 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne

Pokiaľ ide o presnosť, mala by sa pohybovať niekde okolo +/- 5 s za deň, čo je v rámci certifikácie COSC, ktorú však oficiálne neovláda. Tu som pomerne prekvapivo nameral trochu iné hodnoty – testovaný kus sa dostával skôr k 10 až 12 sekundám za deň, našťastie do plusu. Treba však povedať, že išlo o úplne nové hodinky a ako je známe, pri mechanických strojčekoch treba niekedy chvíľu počkať, kým si takpovediac "sadnú", potom sa presnosť zvyčajne zlepší. Pevne verím, že to bude aj v tomto prípade.

Čo však treba vyzdvihnúť a čo dokonca prekonáva katalógové hodnoty, je rezerva energie strojčeka. Pri Powermatic 80 deklaruje Certina výdrž celých osemdesiat hodín – a v praxi je to ešte o niečo lepšie. Pri plnom náťahu hodinky bežali hodinu a štvrť, niekedy dokonca o hodinu a pol dlhšie. V tomto ohľade budú v našej cenovej kategórii len ťažko hľadať konkurenciu.

Krabička, ktorú nevyhodíte

Hovorí sa, že obal predáva – a tu, ak by ste si mali vybrať na základe obalu, to určite platí. Hodinky vám prídu v plastovom, pravdepodobne vodotesnom (hoci samotným hodinkám voda, samozrejme, neublíži) puzdre s logom výrobcu. Žiadna honosná papierová škatuľka (a povedzme si na rovinu, tú niekedy nájdete aj pri drahších modeloch). Puzdro vyzerá robustne, je zabezpečené skrutkovacím zámkom a na prvý pohľad je jednoducho cool. Na poličke bude určite vyzerať skvele – buď zatvorené, alebo s odklopeným vekom v štýle vitríny.

Pomarančové Certiny DS Super PH500M: nádherné potápky s príbehom
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Pomarančové Certiny DS Super PH500M: nádherné potápky s príbehom

Celkové hodnotenie

Či už ste potápač, alebo nie, či už inklinujete k retro alebo modernému štýlu, hodinky Certina DS Super PH1000M sú jedny z tých, ktoré treba vidieť – pretože v reálnom živote ich úžasnosť vynikne oveľa viac ako na obrázkoch. Rozhodne stoja za zváženie. Naozaj, ak mám byť úprimný, som nútený priznať, že na mňa urobili dojem, čo je možno dôvod, prečo teraz nie som vo svojom hodnotení úplne nezaujatý. Ak však máte radi mechanické strojčeky a oceňujete odolnosť a výdrž, tak som si aj tak istý, že sa ich nemusíte obávať. Nič nepokazíte.

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur
5.10.2023 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky do 350 eur

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku