» Blog » Certina

Pomarančové Certiny DS Super PH500M: nádherné potápky s príbehom

Tagy: Recenzie | Certina | Pánske | Klasické | Potápačské | Retro

Agáta Vřeská | 22.2.2021 | 7 MIN

Ed sa vracal z prieskumnej cesty podmorského dna. Rebríkom sa vyšplhal otvorenou studňou do "mokrej miestnosti", ktorá slúžila ako laboratórium. Už tie sprušle nemusel ani počítať, prešiel tadiaľ toľkokrát, že poznal cestu piaď po piadi. Nechal tam oblek a opláchol sa príjemne teplou vodou. Navliekol na seba suché šaty a rýchlo prešiel strojovňou. Cez spojovací tunel sa dostal do druhej časti domovskej lode. V knižnici sa pozdravil s Johnom a zišiel do kabíny. Z chladničky vytiahol jedlo a pustil televíziu. Oranžová ručička jeho hodiniek ukazovala pár minút po štvrtej. Natiahol sa na poschodovú posteľ a na chvíľu zabudol, že je uväznený 50 stôp pod hladinou...

Mohlo by sa zdať, že sa jedná o úryvok zo sci-fi románu Julesa Verna (len nie tak dobre napísaný). Ale dej sa neodohráva na Nautile kapitána Nema, ale na výskumnej stanici Tektite. A rozhodne nepatrí medzi science fiction, ale do reality vrcholu 60. rokov minulého storočia. Projekt, na ktorom sa podieľala aj NASA patrí medzi pýchy vo výskume podmorského sveta a – hodiniek Certina.

Dôvodom pre našu objavnú cestu je totiž remake Certina DS Super PH500M, spadajúci do radu Heritage, predstavený na sezónu 2019/2020. Sýto oranžový číselník, kaliber Powermatic 80 s vláskom z Nivachronu a vydarený retro vzhľad z nich robí dosť možno jedny z najzaujímavejších potápačských hodiniek s historickým príbehom na pozadí tohto roka!

A pretože každý takýto príbeh potrebuje počiatočný bod, pre Certinu sú to hodinky, ktoré nosili na rukách vedci počas dovtedy najdlhšieho pobytu pod morskou hladinou...

Projekt Tektite I: 60 dní na dne morskom

Je 15. februára 1969 a v zálive Great Lameshur (St. John) jedného z Panenských ostrovov v Karibskom mori práve začína jedinečný projekt Tektite I. Štyria prieskumníci, ktorí dostanú prezývku "aquanauti", vstupujú do stanice umiestnenej 15 metrov pod hladinou, aby po dobu 60 dní skúmali podmorský život aj vlastnú schopnosť ustáť pobyt v extrémne náročných podmienkach.

Do výbavy dostávajú hodinky od dvoch švajčiarskych lídrov potápačských hodiniek tej doby –Rolex a Certina. Rolex dáva výskumníkom svoje Sea-Dweller a Submariner, Certina vsádza na svoj špičkový model z roku 1968 DS-2 Super PH500. Dvojmesačná prax má preveriť ich spoľahlivosť vo všetkých ohľadoch.

Původní Certina DS Super PH500M z roku 1969. Foto s laskavým svolením www.vintagecertinas.ch

Pôvodná Certina DS Super PH500 z roku 1969; Foto s láskavým dovolením  www.vintagecertinas.ch

Stanicu Tektite tvorili dva valce o šírke štyroch metrov a výške šiestich metrov, spojené tunelom, usadené na oceľovej obdĺžnikovej základni. Interiér tvorili celkom štyri miestnosti, v každom valci dve.

Tektite Habitat © General Electric Company

Stanica Tektite; zdroj: General Electric Company

Vstup viedol po rebríku cez studňu do tzv. "mokrej miestnosti", ktorá ponúkala ideálne skladovacie podmienky pre potápačské vybavenie a laboratórium, ale zahŕňala aj "bežné veci" ako sušičku na bielizeň a teplú sprchu. Nad mokrou miestnosťou sa nachádzala strojovňa, zahŕňajúca systém podpory života, mrazničku, kúpeľňu a toaletu.

Skrz tunel sa dalo prejsť do tretej miestnosti. Tá slúžila ako hlavné komunikačné a monitorovacie stredisko, knižnica a suché laboratórium. Zostupom do poslednej miestnosti ste vošli do izby posádky. Štyri poschodové postele, priehradky na osobné veci, stôl, chladnička, sporák, umývadlo, televízia i rádio.

V každej miestnosti boli na zemi koberce a dostatočné osvetlenie, všetko uspôsobené tak, aby sa členovia náročnej expedície cítili dobre. Priehľady na morský svet ako vo Vernovom Nautile im ale pripomínali, kde a prečo sú. Mohutné káble vedúce po morskom dne od pozemnej základne zabezpečovali prísun vody, vzduchu a energie.

Tektite I

Exteriér Tektite I; zdroj: wikipedia commons

Tektite I bol prvý podmorský program financovaný štátom na národnej úrovni. Výskumnú stanicu navrhla a postavila vesmírna divízia General Electric Company, vedúcim projektu bol poručík Wakter Eager. Okrem námorníctva Spojených štátov a ministerstva vnútra, stála za projektom tiež NASA, ktorá z experimentu ťažila užitočné informácie pre svoje vlastné vesmírne projekty (veď zúrila Studená vojna a Mesiac bol na dosah).

Ostatne názov Tektite nebol náhodný. Bol zvolený podľa "tektitu", horniny vzniknutej z úlomkov mimozemských meteoritov. Mávajú kopulovitý tvar a sklovitú štruktúru. Preletom atmosférou často dopadnú na morské dno; dokonalé spojenie sveta astronautov a aquanautov.

Potápačský tím Tektite I sa skladal zo štyroch mužov (Edwarda Cliftona, Conrada Mahnkena, Richarda Wallera a Johna VanDerwalkera a záložní aquanauti boli Ian G. Koblick, Gary E. Davis a R. Lawrence Phillips). Po prvom mesiaci prekonali doterajší rekord pobytu človeka pod vodou. 15. apríla krátko po polnoci sa vynorili, prešli takmer 20 hodinovou dekompresiou a ich 60 dní trvajúca misia nebola ďalších viac ako 20 rokov prekonaná.

Certina po dvoch mesiacoch v praxi

A ako si viedli Certiny? Hodinky DS-2 PH500 boli hodnotené v 13 kategóriách, v šiestich dosiahli na "vynikajúce" hodnotenie (vrátane presnosti, ochrany korunky, odolnosti proti poškriabaniu, nastavovania, čitateľnosti indexov a kalendára). Päťkrát získali "dobré" a dvakrát "uspokojivé" (pre náramok a sponu).

Článek v časopisu Certina Echo z roku 1970

Článok v časopise Certina Echo z roku 1970

Hodinky ustáli všetku záťaž a aquanauti sa na ne po celú dobu mohli plne spoľahnúť. Bol to úspech nielen pre výskumný tím, ale aj švajčiarskych hodinárov. (O tom, že jedny z originálnych hodiniek Iana Goblicka z roku '69 stále tikajú, sa môžete dočítať v zaujímavom článku tu.)

Původní Certiny DS PH500M z roku 1969

Pôvodné Certiny DS PH500 z roku 1969; Foto s láskavým dovolením  www.vintagecertinas.ch

O rok neskôr, 1970, pokračuje projekt Tektite II. Certina venovala výskumníkom pokračovateľa PH1000M, ale niektorí z potápačov stále používali pôvodné päťstovky. Dvojka sa do histórie zapísala predovšetkým ako prvá misia NASA, na ktorej sa podieľali ženy, a jeden tím tvorili dokonca výhradne ženy...

Certiny během projektu Tektite II; zdroj: National Geographic Society

Certiny počas projektu Tektite II; zdroj: National Geographic Society

Pomarančové DS Super PH500M

Ubehlo pol storočia a Certina jeden zo svojich najväčších míľnikov pripomína novým modelom. Ponecháva názov aj niekoľko dizajnových prvkov, ale mnoho sa mení, aby vznikol zaujímavý kúsok, ktorý ocenia nielen zberatelia a hodinkoví nadšenci, ale aj skutoční potápači 21. storočia: Certina DS Super PH500 Automatic Diver's VDST Special Edition.

Model zaujme predovšetkým sýto oranžovým číselníkom. Farbou, ktorú si potápači zvolili ako najčitateľnejšiu v hlbinách. U potápačských hodiniek nie je novinkou (spomeňme napr. na Doxu či neskoršie modely od Certiny), však historický model mal číselník čierny, iba s oranžovými akcentami. Silne kontrastujúce ručičky a indexy majú potrebnú nutnú dávku Super-LumiNova, pre bezproblémový odpočet času. V ich tvaroch podobnosť s predlohou nájdeme.

Oranžová farba číselníka bola pridaná na žiadosť skutočných potápačov

Výrazná je tiež luneta s výsekmi a charakteristickou čiernou potápačskou stupnicou. Tu nájdeme silnú blízkosť s historickým modelom. Aby bolo ešte viac docielené bezpečnosti potápačov, je pre otočenie stupnice s hliníkovou vložkou nevyhnutné vyvinúť mierny tlak.

Spojovacími prvkami medzi minulosťou a prítomnosťou sú tiež rozmer puzdra 43 mm a zafírové sklo, chrániace proti poškriabaniu. Korunka a dienko sú skrutkovacie a vodeodolnosť, ako názov napovedá, je až do 50 ATM, teda 500 metrov (pression Hydrostatique 500 mètres – PH500). Rovnako, ako v roku 1968.

Certiny PH500M splňují normu ISO 6425 pro potápěčké hodinky

Certiny PH500 spĺňajú normu ISO 6425 pre potápačské hodinky

Keď sme u podobností, iste nebudem jediná, komu sa pri pohľade na číselník vybaví model z roku 2018 patriaci tiež do radu Heritage: Certina DS PH200M.

[[172268]]

Aj tu sme sa žasli nad podareným retro dizajnom, takisto inšpirovaným umením Certiny v remesle potápačských hodiniek, tentoraz z roku 1967. Podobnosť nájdeme nielen v mečovitých ručičkách a krížovom predele na číselníku, ale aj v kalibri Powermatic 80.

Už dobre známy stroj s 80 hodinovou rezervou chodu nachádzame naprieč značkami Swatch Group často, novou inováciou je v tomto prípade vlások z pomerne novej zliatiny Nivachron TM. Prvýkrát sme ho u Certiny videli predstavený v zelených DS-1 Big Date.

Finálnu zaujímavosť k nim dopĺňa spolupráca s nemeckou asociáciou potápačov (VDST), založenou 1954. Pripomienku na ňu nájdeme na dienku, namiesto typickej korytnačky. Pre členov VDST si Certina naviac k modelu pripravila dva NATO remienky.

PH500M vznikly ve spolupráci s německou potápěčskou asociací VDST

PH500 vznikli v spolupráci s nemeckou potápačskou asociáciou VDST

Špeciálna edícia DS Super PH500 je rozhodne ukážkou moderného retra, ktoré nenudí. Certina tým opäť dokazuje, že vie vyťažiť zo svojej histórie to najlepšie, bez toho by len bezmyšlienkovite obšľahla úspešné modely.

Model bol predstavený na najväčšom lodiarskom veľtrhu na svete boot Düsseldorf. Dostupný je od augusta 2020.

Speciální edici představil ředitel společnosti Certina Adrian Bosshard

Špeciálnu edíciu predstavil riaditeľ spoločnosti Certina Adrian Bosshard

Zaujímavé zdroje:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku