» Blog » Certina

Nové Certiny a Tour de Turtles – Vyhrá Mumu tohtoročný pretek korytnačiek?

Tagy: Správy | Certina | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 10.8.2021 | 4 MIN | 3x komentár

Ak občas sledujete športovcov napríklad na Strave, tak pretek korytnačiek by vás mohol zaujímať. Možno nie je taký sledovaný ako Tour de France, ale súťažiaci musia prejsť tisíce kilometrov a čakajú ich nástrahy ako v Pevnosti Boyard. Projekt Sea Turtle Conservancy trasy mapuje a niektoré korytnačky môžete na ich ceste sledovať online. Jednu takú korytnačku menom Mumu tento rok sponzoruje aj Certina. A nechýba ani špeciálna edícia hodiniek Certina DS Action STC upozorňujúca na problematiku ohrozenia korytnačiek.

Korytnačky máme spojené s odolnosťou. Majú predsa pancier, ktorý len tak niečo nenalomí. Nie náhodou nemajú v mori príliš prirodzených nepriateľov. A napriek tomu zo siedmich druhov sú štyri kriticky ohrozené a tri v ohrození vyhynutím.

V mori pritom plávali už pred viac než 220 miliónmi rokov. Ale až v poslednej dobe je to s nimi dosť nahnuté. Prečo a ako tomu zabrániť sa snaží zisťovať organizácia Sea Turtle Conservancy. Vznikla v roku 1959, aby zachránila karetu veľkú pred okamžitým vyhynutím a od tej doby sa snaží o ochranu, vzdelávanie verejnosti a lepšie porozumenie týchto tvorov.

Čím sú dnes korytnačky ohrozované? Tak napríklad pláže, na ktorých korytnačky boli zvyknuté klásť vajíčka, sa mení. Urbanizáciou sa zmenšujú, korytnačky tu nemajú pokoj, vajíčka napadajú túlavé psy, medvedík čistotný a ďalšie zvieratá. Keď sa korytnačky predsa len vyliahnu, smerujú čo najrýchlejšie k moru. K tomu im slúži vizuálna orientácia – idú za svetlom hviezd nad morom. Lenže svetlá ľudských obydlí ich pletú.

V mori korytnačky ohrozujú lovné siete, plastové úlomky, znečistenie, dokonca aj lov kvôli mäsu. Mnoho korytnačiek tiež umiera na choroby, pretože vplyvom horšej kvality vôd majú zníženú imunitu. A je toho oveľa viac – klimatické zmeny, ropné škvrny…

Morské korytnačky radíme do dvoch čeľadí. Karetovité, kam patrí šesť druhov kariet, a kožatkovité, kam spadá len jeden druh – kožatka veľká.

Organizácia Sea Turtle Conservancy (STC) poriada každoročne preteky korytnačiek – Tour de Turtles. Korytnačky majú na sebe GPS prijímač, ktorý sníma ich pozície. Priamo na stránkach organizácie môžete sledovať pohyby korytnačiek. Na konci vyhráva tá korytnačka, ktorá prejde najdlhšiu vzdialenosť.

Kareta velká. Zdroj: cs.wikipedia.orgKareta obrovská. Zdroj: cs.wikipedia.org

Korytnačky môžete aj podporiť. Výťažok ide samozrejme neziskovke STC na podporu ochrany korytnačiek. Jednu takú si tento rok vybrala Certina, ktorá s organizáciou spolupracuje od roku 2017.

Meno korytnačky je Mumu a ide o kožatku veľkú. Je to dospelá samica, ktorá v máji nakládla 102 plodných vajíčok na pláži Soropta v Paname. Z Panamy vyrazila na konci mája, vzala to okolo Jamajky, Kuby a teraz je pri Južnej Karolíne. Za 64 dní prešla 4191 kilometrov a v rebríčku pretekajúcich korytnačiek je aktuálne druhá. Sledovať ju môžete tu.

Prozatimní pořadí kožatek v letošním Tour de Tourtles.Doterajšie (27. 7.) poradie kožatiek v tohtoročnej Tour de Tourtles 2021.

Najväčšou korytnačkou na svete je kožatka veľká. Samica kladie vajíčka raz za tri až štyri roky a je zaujímavé, že vždy na pláži, kde sa sama narodila. Znáška má okolo 100 vajec, z ktorých sa po zhruba 60 dňoch vyliahnu malé korytnačky. Kožatky sa dokážu potopiť najhlbšie zo všetkých plazov, a to až do 1280 metrov.

Certina síce začala podporovať organizáciu len v roku 2017, ale korytnačku má v logu už od roku 1959. V tomto roku uviedla svoj Double Security Concept, ktorý zvyšuje celkovú odolnosť hodiniek. Na dienku je rytina korytnačky pri všetkých hodinkách radu DS Action, ktorý cieli na vysokú vodeodolnosť a nájdeme tam aj rýdzo potápačské modely.

Jeden taký Certina uviedla aj tento rok ako špeciálnu edíciu. Ide o Certina DS Action C032.807.22.041.10 Sea Turtle Conservancy. Vychádza z pomerne čerstvého modelu C032.807, ktorý dosť zaujal menším priemerom puzdra 38 mm a typickým dizajnom. Hodinky sme v našom magazíne podrobnejšie už recenzovali:

Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok
22.2.2021 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Powermatic 80 recenzia – jedny z mála menších potápok

Špeciálna edícia sa líši práve spojením s organizáciou STC. Jej logo nájdete na dienku namiesto typickej korytnačky. Zmenilo sa aj farebné zoskupenie. Majú modrý číselník a vložku lunety v kombinácii s klasickou bicolor úpravou puzdra aj náramku.

Nechýba certifikácia potápačských hodiniek ISO 6425, 300metrová vodeodolnosť a Powermatic 80, ktorý okrem rezervy chodu 80 hodín má aj vlások z antimagnetickej zliatiny Nivachron.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Je to tiež prvýkrát, čo Certina hodinky ponúka v 100% ekologickej krabičke. Je z ekologickej lepenky, poduška z biobavlny a všetko je bezozvyškovo rozložiteľné.

Certina predstavila špeciálne edície už skôr, medzi najobľúbenejšie sa zaradili potápky s typickou tyrkysovou ručičkou, ktoré som vybrala aj medzi najlepšie potápky na leto a stále si za výberom stojím.

Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Ideálne potápky na leto? Inšpirujte sa výberom nadšencov z Hodinky-365

Stále si môžete vybrať korytnačku v tohtoročnom preteku Tour de Tourtles a podporiť ju napríklad drobným obnosom. Všetky informácie o korytnačkách aj o tom, ako pomôcť s ochranou, sa dozviete na stránkach Sea Turtle Conservancy. Víťaz Tour de Tourtles 2021 bude vyhlásený v októbri 2021.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Alexpred 857 dňami, reagovať
Vlastním hodinky CERTINA DS8 POWERMATIC 80 a CERTINA DS PODIUM CHRONOGRAPH GMT. Som maximálne spokojný. Doporučujem túto značku hodín CERTINA.
Alexpred 857 dňami, reagovať
Vlastním hodinky CERTINA DS8 POWERMATIC a CERTINA DS PODIUM CHRONOGRAPH GMT. Som maximálne spokojný.
Eliška Měrkovápred 854 dňami
Krásny kúsok! :)

Hodinky zmienené v článku