» Blog » Tissot

Tissot Chemin des Tourelles Powermatic 80: návrat ku koreňom s moderným srdcom

Tagy: Recenzie | Tissot | Pánske | Klasické | Spoločenské | Tradičné

Eduard Tomas | 9.8.2023 | 7 MIN

Spoločenské hodinky sú vrcholom hodinárstva. Vysoké komplikácie sú obdivuhodné a často užitočné, ale pri jednoduchých hodinkách na formálne nosenie za vás ako za hodinára hovorí prísne technická zručnosť, dôraz na detail a precíznosť vykonanej práce. A verím, že sa mi po čase opäť podarilo nájsť niekoho, kto túto myšlienku nielen pochopil, ale sa jej aj úspešne drží. Dnes by som vám rád predstavil hodinky Chemin des Tourelles T139.807 od spoločnosti Tissot.

Hodinky a minimalizmus

Ako veľký priateľ minimalizmu rád hovorím, že dizajn s minimom prvkov je jedným z najťažších, nie najprimitívnejších. Žiadny nápad ≠ jednoduchý dizajn! Aj minimalizmus musí mať nápad. Túto rovnováhu majstrovsky našla pôvodná weimarská škola dizajnu s názvom Bauhaus. Nemecké manufaktúry ako Junghans a Nomos sa dodnes riadia jej filozofiou.

Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill

Ale prečo o tom hovorím? Minimalistické hodinky má dnes vo svojom katalógu takmer každý. Tissot však opakovane dokázal, že má cit pre malé a celistvé veci. Čo je pri spoločenských hodinkách mimoriadne dôležité.

Tissot a retro

Trend retro zúri vo svete hodiniek už niekoľko rokov, mohli sme to pozorovať napríklad pred niekoľkými rokmi pri hodinkách od priameho konkurenta, ktoré dnes spomeniem, Certina DS-1 Big Date. Alebo Timex podobne zaujal so svojím modelom Q Reissue.

Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet
12.8.2021 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet

Duchu zašlých čias sa nevyhýba ani značka z Le Locle a skutočne len málo výrobcov v cenovej kategórii do 100 000 Kč dokáže vytvoriť takú senzáciu ako Tissot. V prvom rade stojí za zmienku modelový rad T-Classic. Napríklad v roku 2021 spôsobil návrat hodiniek zo 70. rokov – Tissot PRX – dlhé rady pred butikmi. Nový model Chemin des Tourelles teda vnímam ako pomerne úspešné pokračovanie v osvedčenom smere.

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Pohľad skrz na skrz

"Calatrava!" Pomyslel som si, keď som prvýkrát uvidel predmet dnešnej recenzie. A áno, aj keď som im venoval nespočetné množstvo iných pohľadov, stále vidím v týchto Tissottoch akýsi mix medzi spomínanou ikonou Patek Philippe a 38mm modelom Omega Aqua Terra 150M – nepochybne dôstojná spoločnosť. Čo to je? Pozrime sa na Chemin des Tourelles Powermatic 80 trochu bližšie.

Model ... a ,,,

Model T139.807.11.061.00 a T139.807.11.031.00

Začnime od základov. V tohtoročných Chemins sa nachádza ich kaliber Powermatic 80, dnes už legendárny strojček vyvinutý spoločne spoločnosťami Tissot a ETA na základe inej stálice hodinkového sveta, ETA 2824-2, v oceľovom puzdre zo zliatiny 316L. S priemerom 39 mm a hrúbkou 11,2 mm nielenže padne akurát na väčšinu zápästí, ale ľahko vkĺzne aj pod manžetu košele.

Estetikov poteší a praktických ľudí sklame klenuté zafírové sklíčko à la starožitné hodinky. Rovnaký materiál zakrýva aj pohľad na strojček vo vnútri z opačnej strany. Asi každého poteší vyššia vodotesnosť 50 M na rozdiel od 30 M, ktorá je pre formálne hodinky štandardnejšia.

Máte na výber. Okrem bežnej leštenej ocele je k dispozícii aj povrchová úprava z ružového zlata PVD. Ciferník môže žiariť modro, strieborne, sivo. Na výber máme aj rímske číslice a indexy... Vybrať si môžete aj z niekoľkých kožených remienkov (vrátane imitácie aligátora) a kovového remienka s lešteným a brúseným povrchom. Príjemné je aj 20 mm rozpätie ôk, možno najbežnejšie, ak vám predsa len nevyhovujú možnosti a chceli by ste si vybrať remienok na mieru.

Tissot má v ponuke aj väčší model T139.407 so 42 mm puzdrom, ktorý oslní zelenou a zlatou farbou.

Existuje aj menší brat T139.207 s 34 mm, ktorý je určený pre dámy, prakticky však aj pre drobnejších pánov. Sám vlastním staršie pánske hodinky s veľkosťou puzdra až 32 mm. A hoci sa trend veľkosti od 60./70. rokov minulého storočia posunul, hlavné je, aby vám hodinky dobre sedeli a vyhovovali.

Navyše, vo všetkých variantoch bije rovnaké srdce s rezervou chodu 80 h. Aj napriek tomu verím, že väčšina mužov siahne po 39 mm verzii a bude ju považovať aj za menšiu.

Formálne ich už poznáte, ale čím sú také krásne? Najprv k ručičkám – sú v klasickom Dauphine tvare s matnou a zrkadlovo lesklou stranou. Na vydarenom ciferníku vyniknú v spomínaných farbách a s povrchovou úpravou sunburst, ktorá, ako napovedá názov, pripomína slnečný lúč vychádzajúci zo stredu. A poukazujú na sofistikované indexy tiež s dvoma povrchovými úpravami.

Tento motív sa prejavuje aj na puzdre, kde sa so všetkou prirodzenosťou striedajú kartáčované a lesklé povrchy. Na chronometroch s rímskymi číslicami, žiaľ, chýbajú leštené a farbou vyplnené čiastkové indexy zobrazujúce jednotlivé minúty, ktoré nahrádza len tlačená minútová stopa.

Aby som však len nechválil, mám aj kritiku, a to k okienku s dátumovkou. Určite existujú horšie umiestnenia ako na 6. hodine, ale myslím si, že na spoločenských hodinkách by sme sa bez neho úplne zaobišli, najmä keď farebne neladí so zvyškom ciferníka. Pozitívne nehodnotím ani sekundovú ručičku, ktorá na rozdiel od ostatných dvoch nijako nevyniká svojím spracovaním a mierne znehodnocuje inak krásne ručičky.

Ostatní hráči

Lákajú vás nové hodinky Chemins? Mňa tiež. Napriek tomu som nazbieral niekoľko rovnako atraktívnych kúskov.

Certina DS-1 a DS-1 Big Date Powermatic 80

Pravdepodobne najpodobnejší konkurent z roku 2019 zaujíma na trhu takmer rovnaké miesto. Zaujme farebným slnečným ciferníkom a takzvanými Sword hands, teda ručičkami v tvare malého meča.

Medzi hlavné rozdiely patrí veľkosť puzdra (40 mm a 41 mm) a veľmi podarená dátumovka na Big Date – ak chcete dátumovku, urobte to takto. S cenou aj za model Big Date na oceli mierne nad 24 000 Kč to Certina ani tu Tissotu neuľahčuje.

Junghans Max Bill

Ak vás zaujal Bauhaus, Junghans môže byť tou správnou voľbou. Svetoznámy model Max Bill, pomenovaný po rovnako slávnom dizajnérovi, dokonale vystihuje podstatu minimalizmu. K dispozícii sú kvartálne, manuálne naťahovacie a automatické, 34 mm a 38 mm (iba automatické). Jediným sklamaním je cenovka, ktorá sa v prípade automatického strojčeka vyšplhala na 32 000 Kč.

Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou

MeisterSinger Neo Automatic Date

Ak poznáte značku MeisterSinger, viete, že ide o kuriozitu. Jej časomiery vynikajú tým, že majú jednu ručičku. Tento ikonický dizajn si môžete kúpiť v základnom modeli Neo za necelých 30 000 Kč. Nemecký výrobca neuspokojí vkus každého, ale s puzdrom hrubým 10 mm a veľkým 36 mm ponúka MiesterSinger Neo krásne miery do saka a je skutočne niečím novým a výnimočným.

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

Modely Seiko Presage

"Vždy je tu Seiko..." Túto vetu počujete často, ak sa viac pohybujete v okolí hodiniek, a môj článok nebude výnimkou. Nemohol som si vybrať len jedno Seiko, preto predstavujem celú kolekciu Presage, ktorá je mimoriadne rozmanitá. Začína sa okolo 10 000 a siaha do vysokých desaťtisíc. X kombinácií, modifikácií a komplikácií... Všetko so spoľahlivými in-house strojčekmi.

Tissot Heritage Visodate Automatic

A čo doma? Áno, aj samotný Tissot má zaujímavé alternatívy. Upozornil by som na staršie hodinky Heritage Visodate. Oproti Chemins sú o pár tisíc lacnejšie, pritom obsahujú rovnaký strojček a pre niekoho užitočný ukazovateľ dňa v týždni. Budete však robiť kompromisy: 30 M vodotesnosť, nepraktické rozpätie nožičky 21 mm, hrubšie puzdro.

A čo si myslia ostatní?

Táto recenzia môže byť v niektorých ohľadoch mierne nezvyčajná. Aby som totiž nehovoril len o svojich dojmoch, požiadal som niekoľko ľudí z môjho okolia, aby sa tiež podelili o svoje pocity. Zámerne to boli väčšinou ľudia skôr mimo branže, o to autentickejší a necenzurovaný by mal byť ich pohľad (hodnotiaci samozrejme skôr vizuál). Tu si môžete pozrieť reakcie niekoľkých z nich:

B. – bankár a právnik na dôchodku, 74 rokov

Tissot opäť nesklamal. Klasické, jednoduché, nadčasové. Toto je model pre mierne moderného konzervatívca. Rozhodne verzia s koženým remienkom. Keby tam nebol dátum – ešte lepšia klasika.

D. – študent filozofie, 19 rokov

Osobnesa mi veľmi páči druhý a štvrtý [varianty so sivým ciferníkom a modrým ciferníkom s rímskymi číslicami, oba na oceľovom strojčeku – pozn. autora], farebná kombinácia na oboch a konkrétne na štvrtom má ciferník dve rôzne textúry... Myslím, že je to zaujímavý detail.

L. –novinár, 50 rokov

Funkčný dizajn pánskych hodiniek. Najmä varianty so sivým a bielym ciferníkom pôsobia drahším a luxusnejším dojmom.

O. – podnikateľ v oblasti analýzy údajov, 49 rokov

Hodinky Tissots sú elegantné a veľmi konzervatívne. Páčia sa mi tie úplne prvé [ružovozlatá PVD úprava remienka – pozn. autora]. Fajn k obleku, ale na celodenné nosenie pre mňa nie, ale možno pre veľa ľudí... Krásny čistý dizajn.

Záverečné hodnotenie: Sú to tie pravé pre vás?

Cenovú hladinu okolo 20 000 Kč v oblasti spoločenských hodiniek obýva viacero zaujímavých kandidátov, ale máloktorý z nich tvorí taký ucelený a vyladený balík ako Chemin des Tourelles Powermatic 80.

Tissot neprekvapil, a to myslím v dobrom slova zmysle. Napriek tomu bola táto recenzia pre mňa miernym prebudením, pričom väčšina respondentov najviac preferovala môjho najmenej obľúbeného. Aj preto opakovane dôrazne odporúčam všetko poriadne vyskúšať a riadiť sa hlavne vlastným pocitom. Nikdy neviete, a teraz nechcem byť príliš patetický poetický, kedy stretnete lásku svojho života.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku