Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eduard Tomas | 21.3.2024 | 10 MIN

„SUPERLATIVE CHRONOMETER OFFICIALLY CERTIFIED,“ píše samozvaný kráľ hodinárskeho sveta Rolex na svojich ciferníkoch. Na hodinárskych fórach neprejde deň, aby niekto nehľadal svoj prvý chronometer. Čo však znamená toľkokrát opakované, propagované a zdôrazňované slovo chronometer, ktoré si laik často pletie s chronografom? Kto sa za ním skrýva? A malo by vás to vôbec zaujímať?

Od antických Grékov po strojovú presnosť 21. storočia

Začnime trošku zo sľúbeného súdka jazykovedy. Francúzsky výraz chronometre (v angličtine aj chronometer) pochádza zo starogréčtiny (χρονόμετρον) a v pôvodnom preklade znamenal doslova "časomiera". Neskôr chronometer vyjadroval špecifickú metriku a certifikáciu presnosti časomerných prístrojov, ktorú od roku 1973 zastrešuje Contrôle officiel suisse des Chronomètres, skrátene COSC, ktorého názov voľne preložený do slovenčiny znamená niečo ako "Úradný švajčiarsky skúšobný ústav chronometrov".

První certifikát kategorie A pro náramkové hodinky značky Rolex z roku 1914.

Prvý certifikát kategórie A pre náramkové hodinky Rolex z roku 1914.

Ako som však už načrtol, história chronometra ako záležitosti mimoriadnej presnosti hodinových strojčekov je ďalekosiahlejšia ako trochu krátka história COSC.

Predpokladalo sa, že termín v jeho modernom chápaní sa pravdepodobne prvýkrát objavil v prácach anglického hodinára Jeremyho Thackera, ale nedávno to bolo spochybnené objavením tohto termínu v diele iného Angličana, kňaza, vedca a filozofa Williama Derhama.

Námořní chronometry musely být velmi přesné, aby byla zaručena bezpečnost na moři. Dlouho se věřilo, že malé strojky náramkových hodinek takové přesnosti nedosáhnou. Foto: wikipedia.org

Námorné chronometre museli byť veľmi presné, aby zaručovali bezpečnosť na mori. Dlho sa verilo, že malé strojčeky náramkových hodiniek nemôžu dosiahnuť takúto presnosť. Foto: wikipedia.org

Bez ohľadu na presné detaily, ktoré vyjadrili dávno mŕtvi ostrovní vedci, bol to Thacker, kto prišiel s názvom pre svoju myšlienku veľmi presných hodín vo vákuu na Kardanovom závese pre námornú navigáciu. Funkčný lodný chronometer však zostrojil až Angličan John Harrison.

Hamilton Khaki Navy Pioneer – zaujímavý kúsok pre milovníkov hodiniek s príbehom
26.11.2019 - Petr Luner
Hamilton Khaki Navy Pioneer – zaujímavý kúsok pre milovníkov hodiniek s príbehom

Na začiatku 20. storočia sa začala objavovať potreba presných hodiniek na osobné použitie. Bolo však ťažké určiť, ktoré (v tom čase vreckové) hodinky boli skutočne presné. Preto začali hvezdárne ponúkať certifikáty. Observatóriá sa stali predchodcami dnešnej COSC.

Observatóriá mohli určiť presnosť hodiniek presným pozorovaním rotácie zemskej osi. Spočiatku hodinári posielali na testovanie strojčeky vreckových hodiniek alebo sa testovali námorné chronometre. Prvý certifikát pre strojček náramkových hodiniek bol udelený značke Rolex v roku 1910 a v roku 1914 dokonca získal certifikát "triedy A", čo bola v tom čase najvyššia úroveň certifikácie.

Neskôr sa na hvezdárňach konali dokonca súťaže presnosti, najmä v rokoch 1866 až 1975 v Neuchateli a ešte známejšie v rokoch 1873 až 1967 v Ženeve, ale zúčastnili sa ich aj mnohé ďalšie.

Observatoř v Neuchâtel. Foto: wikipedia.org

Hvezdáreň v Neuchâteli. Foto: wikipedia.org

Po tom, čo sa Seiko zapojilo do súťaží presnosti, začala japonská značka obsadzovať jedno popredné miesto za druhým. Najmä s nástupom quartzových hodiniek. Nakoniec hvezdárne úplne zastavili testovanie hodiniek a keď sa testovanie obnovilo (2007), bola stanovená podmienka, že musia byť vyrobené v Európe.

Všimnite si, že roky ukončenia súťaže zhruba korešpondujú so začiatkom krízy quartzových hodiniek. Na brehu Ženevského jazera sa mimochodom veľmi preslávila značka Omega, ktorej početné víťazstvá a nové rekordy dodnes pripomína 8 hviezdičiek na ciferníkoch niektorých modelov Constellation.

Omega Constellation odkazují na tuto éru rytinou na dýnku.

Hodinky Omega Constellation odkazujú na túto éru vyrytím na ciferníku.

Súbežne s hviezdicovými pretekmi (ktoré slúžili skôr popredným výrobcom na predvádzanie svojich najlepších schopností na nevýrobných kusoch) sa od roku 1877 postupne v masovom meradle testovali hodinky pre bežných smrteľníkov aj v inom inštitúte alebo skupine – Bureaux officiels de contrôle de la marche des montres, teda "Úradoch pre kontrolu hodiniek", známych aj ako BO.

V rokoch tesne pred zavedením certifikácie COSC sa meralo v piatich rôznych polohách a požiadavky na presnosť boli -1/+10 s za deň. V roku 1973 vznikajúca COSC nakoniec pohltila celú BO. Bolo by však zavádzajúce nespomenúť, že COSC vznikla zlúčením piatich hodinárskych kantónov vo Švajčiarsku spolu s Federáciou švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu, doslova "Federáciou švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu", a už v čase svojho vzniku zahŕňala observatóriá a laboratóriá s históriou siahajúcou hlboko do 19. storočia.

COSC je nezávislý inštitút založený v roku 1973 a v súčasnosti testuje výlučne hodinky Swiss Made.

COSC – podmienky testovania a čo musí strojček spĺňať

Dobre, ale čo v praxi znamenajú chronometer a COSC okrem dlhých francúzskych názvov úradov? V prvom rade musíme rozdeliť hodinky do dvoch základných kategórií, a to na hodinky s mechanickým strojčekom a na hodinky s quartzovým strojčekom. Pochopiteľne – staré dobré ozubené kolieska a rubíny nemôžu konkurovať kmitaniu quartzového kryštálu poháňaného batériou. Dokonca sa merajú aj niektoré z rôznych ukazovateľov. Konkrétne pri quartzových strojčekoch ide o vplyv vlhkosti a nárazov.

Najskôr k naťahovacím hodinkám. Niektorí už pravdepodobne vedia, pretože tento údaj sa často uvádza, že základná požiadavka COSC na presnosť mechanického strojčeka je -4/+6 sekúnd za deň, čo z dnešného pohľadu nie je prekvapujúce číslo, ale napriek tomu úctyhodné.

To je však len začiatok. Existuje ďalších 6 požiadaviek. Priemerná zmena odchýlky nesmie presiahnuť 2 s, najväčšia zmena 5 s. Rozdiel medzi odchýlkami v horizontálnej a vertikálnej polohe musí byť v rozmedzí -6/+8 s, najväčšia zmena do 10 s. Vplyv zmeny teploty len v rozmedzí ±0,6 s. Nakoniec odchýlka vynulovania zostáva v rozmedzí ±5 s. Testovanie trvá 15 dní a ako vyplýva z uvedených údajov, počas celého obdobia sa sleduje teplota a pohyb sa otáča rôznymi spôsobmi (3 hodiny, 6 hodín, 9 hodín, číselník hore, zadná strana hore).

Mechanické strojčeky sa testujú 15 dní, v 5 polohách a 3 rôznych teplotách. Musia spĺňať 7 požiadaviek, z ktorých najvšeobecnejšia je, že denné odchýlky pohybu počas prvých 10 dní nesmú presiahnuť -4/+6 sekúnd.

V prípade kremíka sú požiadavky náročnejšie. Základná požiadavka na presnosť je tu v priemere do ±0,07 s za deň pri 23 °C, ±0,2 s pri 8 °C a rovnaká požiadavka pre 38 °C. Áno, toto sa meria pri 3 rôznych teplotách. Okrem toho sa berú do úvahy 4 úrovne vlhkosti, ktorých vplyv by nemal presiahnuť ±0,1 s.

Ráz je ďalšou novinkou v porovnaní s mechanikou, test znamená 200 jednotlivých rázov zodpovedajúcich 100 g (t. j. 981 m/s²). Jeho účinok musí byť v rozmedzí ±0,05 s. Stabilita merania je v rozmedzí 0,05 s. Maximálna odchýlka zotavenia je jedna stotina sekundy v porovnaní s jazdným perom, teda ±0,05 s. Dynamická odchýlka je rovnaká. Tu sa test počíta na 13 dní a vykonáva sa len v jednej orientácii stroja.

Kremenné pohyby sa testujú 13 dní v 1 polohe, ale okrem odchýlky, ktorá nesmie prekročiť ±0,07 s pri 23 stupňoch, sa testuje aj vplyv vlhkosti alebo nárazov.

Pre lepšie pochopenie údajov si pozrite nasledujúcu tabuľku.

Mechanické stroje Kremenné strojčeky
Priemerná denná presnosť: -4/+6 s Priemerná denná miera presnosti pri 23 °C: ±0,07 s
Priemerná odchýlka: 2 s Priemerná denná presnosť pri 8 °C: ±0,2 s
Maximálna odchýlka: 5 s Priemerná denná miera presnosti pri 38 °C: ±0,2 s
Rozdiel medzi horizontálnou a vertikálnou odchýlkou: -6/+8 s Maximálna odchýlka obnovy: ±0,05 s
Maximálna odchýlka: 10 s Dynamická odchýlka: ±0,05 s
Vplyv zmeny teploty: ±0,6 s Vplyv vlhkosti: ±0,1 s
Odchýlka obnovenia: ±5 s Vplyv nárazu: ±0,05 s
200 jednotlivých nárazov zodpovedajúcich 100 g (t. j. 981 m/s²)

V oboch prípadoch sa namerané hodnoty vzťahujú na základný čas, ktorý je určený dvoma nezávislými atómovými hodinami synchronizovanými pomocou GPS. Z formálneho hľadiska zodpovedá certifikácia mechanických hodiniek COSC medzinárodnej certifikácii ISO 3159.

Pre kremenné prístroje, aspoň zatiaľ, neexistuje všeobecne uznávaná rovnocenná certifikácia ISO. Samotná COSC však na svojej webovej stránke uvádza, že má vlastnú, ktorá vychádza z normy ISO 3159.

Chronometer z hľadiska čísel a kto ho má

Zďaleka najväčší počet chronometrov každoročne registruje výrobca z úvodu, spoločnosť Rolex. Za ňou nasledujú ďalšie veľké mená, ako napríklad tiež spomínaná Omega, potom Breitling, Tudor a TAG Heuer.

Rolex byl průkopník v přesných náramkových hodinkách. Dodnes má nejvíce COSC certifikací. Foto: timeandtidewatches.com

Spoločnosť Rolex bola priekopníkom v oblasti presných náramkových hodiniek. Dodnes je držiteľom najväčšieho počtu certifikátov COSC. Foto: timeandtidewatches.com

Do prvej desiatky sa však zmestili aj ďalší (cenovo dostupnejší) hráči na trhu s hodinkami. Konkrétne mám na mysli tri – Mido, Ball a Tissot. Ak chcete mechaniku, aj za cenu okolo 1200 eur môžete mať napríklad Mido Multifort Automatic Chronometer, ktorý sa ponúka v niekoľkých rôznych farebných a ciferníkových konfiguráciách a ponúkne zobrazenie dátumu spolu so zobrazením dňa v týždni. Ak si vystačíte s kremenným chronometrom, za menej ako polovicu ceny hodiniek Mido by vás mohli potešiť hodinky Certina DS-8 Quartz Precidrive COSC Chronometer.

Pravdou však zostáva, že hoci sa ročne objaví vždy okolo 1 000 000 nových hodiniek s certifikátom COSC, zvyčajne ide o prestížny titul, za ktorý zákazník platí vyššou kúpnou cenou, zatiaľ čo skutočne najpresnejšie hodinky dnes úplne prekračujú úroveň COSC.

V súčasnosti má k dokonalému meraniu času medzi náramkovými hodinkami najbližšie spoločnosť Citizen so svojím kúskom Citizen Eco-Drive Caliber 0100. Jeho presnosť je ±1 s počas celého roka! Pohybujeme sa teda v úplne iných čísliciach. Treba povedať, že aj cenovo, pretože tento technologický výdobytok vás vyjde na takmer 17 000 $, teda asi 15 000 eur za hodinky s oscilačným kremíkovým kryštálom a batériou...

Okrem chronometra brandža pozná

V dnešnej dobe, keď technológie napredujú každým dňom míľovými krokmi a dosahujeme čísla nereálne pred niekoľkými desaťročiami, mnohým hodinárskym domom COSC "nestačí". Preto existujú aj iné certifikácie.

METAS

Asi najznámejším zástupcom je METAS N001 (označenie Master Chronometer) pod záštitou vládnej inštitúcie Federal Institute of Metrology, v angličtine METAS. Na rozdiel od COSC sa strojčeky testujú priamo vo svojich puzdrách a sú tu náročnejšie požiadavky, ale nielen na presnosť, ale aj na odolnosť.

Za zmienku stojí najmä odolnosť voči magnetizmu. Aby sa hodinky kvalifikovali ako Master Chronometer, musia odolať magnetickému poľu 1,5 T alebo 15 000 G. Naopak, podľa certifikácie ISO 764, aby boli hodinky považované za antimagnetické, musia odolať magnetickému poľu 4 800 A/m, čo je iba 60 G.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – História
15.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – História

Japonský prístup

Značky z krajiny za Orientom majú zväčša vlastné normy a testovacie metriky. Za zmienku tu stojí Grand Seiko, ktoré má nielen vyššie požiadavky na presnosť, ale dbá aj na dokonalosť spracovania ručičiek, ciferníkov, puzdier a ďalších aspektov.

Nemci a ich norma DIN 8319

Naši západní susedia zaujali takmer úplne opačný prístup. Majú vlastné skúšobné centrum v Sasku v observatóriu v Glashütte a vlastnú certifikáciu DIN 8319, ktorá je však totožná s ISO 3159.

Marketingové pozlátko, prežitok alebo znak kvality?

Nie je tajomstvom, že napriek mimoriadne vysokej kvalite, ktorú dnes mechanické strojčeky dosahujú, hodinky s mechanickými strojčekmi zvyčajne neslúžia svojmu pôvodnému účelu. A to ani na tej najzákladnejšej úrovni – meranie času. Ani tí najlepší z najlepších majstrov hodinárov nedokážu konkurovať quartzovým, a dokonca ani tie sa nevyrovnajú digitálnemu veku. Nehovoriac o všetkých možných komplikáciách, ktorými sa radi chválime (chronograf, ukazovateľ fázy mesiaca, ručička GMT...), ale praktické využitie úrovní zaostáva za modernými zariadeniami.

Tým vás nechceme odradiť od kúpy nových klasických hodiniek, práve naopak. Sú to prístroje s obrovským množstvom krásy zvnútra i zvonku, navyše dnes také poetické spomienky. Len sa nemôžem ubrániť dojmu, že výrobcovia pózujú skôr kvôli prestíži a možnosti pochváliť sa číslami, než aby sa posúvali vpred "k lepšiemu".

Na druhej strane je fér podotknúť, že dobrá propagácia výrobku a prestíž sa nemusia vylučovať s kvalitou. Klasické hodinky by som tu prirovnal k starému akustickému klavíru. Technicky vzaté, v porovnaní s klávesmi nemá akustika ani zďaleka toľko farieb tónov, je drahá, pomerne náročná na priestor, skrátka formálne horší výrobok. Samozrejme, nemusím vás ani nechávať hádať, aký nástroj majú v Dvořákovej sieni, Royal Albert Hall alebo Elbphilharmonie.

Aby som teda naozaj odpovedal na otázku a nechodil len okolo horúcej kaše. Marketing áno, pozlátko nie. Možno je to vedľajšia myšlienka, ale stále je to znak kvality. Tak ako si Steinway model D nepořizujeme pre jeho cenovú dostupnosť a praktickosť, tak si aj chronometre ceníme ako kúsok umenia. Sú, povedzme, dokonale precízne spracovanou zastaranou technológiou, ako olejomaľba z ateliéru veľkého umelca.

COSC dnes a zajtra

Zosnulý emeritný (vtedy úradujúci) riaditeľ COSC Pierre-Yves Soguel krátko pred svojím odchodom z čela COSC povedal reportérovi COSC Joëlovi Jidetovi, že certifikát COSC každoročne získa len asi 5 % hodiniek s mechanickým strojčekom a 0,2 % hodiniek s quartzovým strojčekom vyrobených vo Švajčiarsku. Osobne nevidím v budúcnosti veľké zmeny.

Chronometer je vážený titul, za ktorým si výrobcovia stále stoja. Navyše prežil krízu kremeňa, pravdepodobne najväčší otras sveta hodiniek v histórii, dokonca vo svojej súčasnej podobe vznikol počas nej. Napriek tomu je nepochybne relevantné zamyslieť sa nad jeho podobou, možno okrem iného aj v súvislosti s otázkou testovania odolnosti voči magnetizmu atď. COSC je zlatým štandardom kvality v hodinárstve, ale naše preferencie a potreby sa menia, čo by sa malo reflektovať. A nám neostáva nič iné, len čakať, ako sa s tým COSC vysporiada.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre