» Blog » Citizen

Občan Attesa predstavenie – Očakávaný príchod Titána

Tagy: Predstavenie | Citizen | Pánske | Klasické | Tradičné

Lukáš Hamřík | 19.2.2024 | 6 MIN

Nie je to tak dávno, čo sa v našom obchode objavil nový produkt zo stajne japonského giganta Citizen. Bol to prírastok, či skôr prírastky, s veľmi zvučným názvom Attesa. Konkrétne môžeme hovoriť o troch modeloch. Už na prvý pohľad ide o kúsky, ktoré nič netušiaceho pozorovateľa okamžite zaujmú atraktívnym high-tech vzhľadom a výborným spracovaním.

Attesa oslavuje 35. narodeniny

Samotná spoločnosť Citizen na svojich webových stránkach označuje vznik modelu Attesa za akýsi historický medzník. Od samého začiatku bolo jej poslaním posúvať hranice a stanovovať nové technologické štandardy. Rok 1987 bol pre značku Attesa kľúčový, keď bola prvýkrát uvedená na trh. Uvedenie pôvodného modelu sprevádzali značné očakávania, čo sa mimochodom odrazilo aj v samotnom názve hodiniek – slovo Attesa pochádza z taliančiny a vhodným českým ekvivalentom by mohli byť slová ako "očakávanie" alebo "anticipácia". To, čím mala Attesa predovšetkým upútať pozornosť, boli materiály.

Prvé celolitánové hodinky Citizen Attesa, zdroj: https://www.citizenwatch.com/us/en/collection/attesa/.

A ak poznáte značku Citizen, určite vás neprekvapí, že išlo o titán. Tým je japonský gigant už preslávený, a to nielen vo svete hodiniek. Ale o tom až neskôr. V 80. rokoch minulého storočia bol titán medzi širokou verejnosťou ešte stále zahalený rúškom tajomstva. Hovorilo sa o ňom ako o materiáli budúcnosti, najmä pre vesmírne raketoplány. Vytvorenie celolitánových hodiniek, ktoré boli dostupné aj širokej verejnosti, tak možno nepochybne označiť za inovatívny krok.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Ak k tomu pridáme moderné technológie, ako sú rádiové antény alebo obľúbený pohon Eco-Drive, dostaneme recept na špičkovú líniu hodiniek, ktorá svojimi novými iteráciami fascinuje dodnes. A ako lepšie osláviť 35. výročie založenia spoločnosti Attesa než vydaním jedného z jej vzrušujúcich nových produktov? V nasledujúcich riadkoch sa spoločne pozrieme na tri novinky, ktoré hrdo preberajú štafetu tejto dnes už slávnej a obľúbenej kolekcie.

Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenzia – Slnkom poháňaný mesiac
19.12.2023 - Patrik Zdvíhal
Citizen Tsuki-yomi Moonphase BY101 recenzia – Slnkom poháňaný mesiac

Naše video:

Attesa Hakuto-R – Titan, ktorého sa dotýka sláva hviezd

To, že Titan od spoločnosti Citizen je skutočne kvalitný, možno dokonca najlepší na trhu, nie je žiadnym tajomstvom. Spoločnosť Citizen už desaťročia zdokonaľuje svoje výrobné postupy, aby zabezpečila, že tento materiál bude mať tie najlepšie možné vlastnosti. Treba však poznamenať, že to nie je doslova "žiadna hračka". Titán je nepoddajný materiál a jeho spracovanie môže byť veľmi zložité a nákladné. Jeho tvárnenie prebieha pri veľmi vysokých teplotách, ktoré si však veľmi nerozumejú s bežnými obrábacími strojmi. Tie sa potom v procese zvyknú poškodiť.

Nejde teda len o hľadanie "know-how" spracovania, ale aj o veľké investície do vývoja moderných obrábacích strojov. V spoločnosti Citizen urobili presne toto a sú na to hrdí! Na ich oficiálnom kanáli YouTube nájdeme sériu videí, ktoré demonštrujú takmer "nezničiteľnú" povahu tohto kovu, ktorý nesie sebavedomý obchodný názov Super Titanium. Podobnosť s komiksovým hrdinom Supermanom je preto celkom na mieste.

A viete, čo majú títo dvaja ešte spoločné? Sú to výlety mimo planétu Zem. Super Titanium sa vydal na Mesiac. Aj keď nie celkom podľa plánu. Japonský komerčný vesmírny program Hakuto-R použil Super Titanium na výrobu pristávacích nôh svojho lunárneho modulu. To samo o sebe hovorí o tom, aký kvalitný a odolný musí byť takýto "supertitán".

https://ispace-inc.com/m1

Mesačný modul HAKUTO-R, zdroj: https://ispace-inc.com/m1

Misia v roku 2023 sa, žiaľ, skončila neúspechom, nie však kvôli titánu, ale kvôli chybným výpočtom palubného počítača. Napriek neúspechu však išlo o dôležitý míľnik v komerčnom cestovaní do vesmíru, ktorý priniesol množstvo nových poznatkov a skúseností.

Limitovaná edícia hodiniek Attesa Hakuto-R odkazuje práve na tento vesmírny program, oslavuje úsilie Japonska v oblasti vesmírnej dopravy a, samozrejme, poukazuje na vlastný prínos k tejto misii. A je naozaj na čo pozerať. Pravdepodobne už tušíte, aký materiál bol použitý pri výrobe hodiniek. Puzdro aj náramok sú vyrobené z titánu Super Titanium, ktorý je vďaka tvrdeniu Duratect zhruba päťkrát odolnejší proti poškriabaniu ako bežná nehrdzavejúca oceľ.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Aby toho nebolo málo, hodinky dostali čiernu vrstvu v podobe povrchovej úpravy DLC (Diamond Like Carbon), ktorá nielenže dodáva hodinkám ďalšiu vrstvu odolnosti, ale zároveň z nich robí skutočne štýlový doplnok.

DLC úprava – "Diamantový" kabátik pre hodinky
11.7.2023 - Matěj Urbaczka
DLC úprava – "Diamantový" kabátik pre hodinky

Azda najzaujímavejšie je potom spracovanie ciferníka, ktorý svojím zvláštnym fialovým odtieňom pripomína hviezdnu hmlovinu rozprestierajúcu sa uprostred hlbokého vesmíru. Priemer puzdra je štandardných 42 mm, hrúbka necelých 11 mm. Ciferník chráni ploché zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou. Vďaka hodnote vodotesnosti desať atmosfér je možné s hodinkami Attesa plávať, plávať a venovať sa rekreačným vodným športom.

Vo vnútri hodiniek nájdeme modul Citizen H800. Ten je napájaný solárnym článkom Eco-Drive, ktorý poskytuje dostatok energie pre jednu z najlákavejších funkcií hodiniek – synchronizáciu času pomocou rádiového signálu. Attesy tak zobrazia buď úplne presný atómový čas, alebo čas so štandardnou odchýlkou +-15 s/mesiac, ak nie je v danom čase k dispozícii žiadny rádiový signál.

K dispozícii je aj funkcia večného kalendára, zobrazenie dátumu a dňa v týždni, stopky a indikátor stavu batérie. Čerešničkou na torte je funkcia zobrazenia svetového času, ktorú ocenia najmä cestovatelia. Táto limitovaná edícia je obmedzená na 2700 kusov, čo z nej robí zaujímavý kúsok pre všetkých zberateľov a milovníkov značky Citizen.

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

Attesa Satelite Wave Eco-Drive

Aby toho nebolo málo, k rádiom riadenému modelu pribudli dva modely so synchronizáciou času pomocou GPS: Citizen Satelite Wave Attesa. Citizen tak rozširuje svoj rad hodiniek Satelite Wave a spája ho s kolekciou Attesa.

V prvom prípade ide o hodinky s modelovým označením CC4054-68L, ktoré sú k dispozícii v limitovanej edícii iba 1900 kusov. Inšpirácia dizajnom pochádza od mýtického vládcu morí Neptúna, ktorého trojzubec sa nachádza vyobrazený na zadnej strane dýky.

Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?
22.8.2022 - Eliška Měrková
Edox Skydiver Neptunian recenzia – Božské, ale podceňované?

Dominantnými farbami sú tu modrá, zlatá a strieborná. Ako som pred časom povedal svojim kolegom, farby hodiniek vo mne skutočne evokujú spomienky na more. Keď som ich prvýkrát uvidel, okamžite som si ich predstavil na zápästí kapitána výletnej jachty. Veď práve na to by boli ideálne – GPS, solárne napájanie, zafír a vodotesnosť 10 atmosfér z nich robia dokonalého spoločníka pre každého cestovateľa, či už cestuje po vode, po súši alebo vzduchom.

Druhý model, CC4055-14H, je už trochu konzervatívnejší, ale stále ohromujúci. Dominantné farby sú tu kombináciou čiernej a bielej. Mimo oboch modelov by sme potom našli rovnaký modul, a to Citizen F950, ktorý sa postará o absolútne presnú prevádzku kdekoľvek na svete (pri absencii signálu hovoríme o tolerovanej odchýlke +-5 s/mesiac). A spoločným menovateľom je samozrejme materiál, ktorý bol v tomto článku už niekoľkokrát spomenutý – v oboch modeloch nájdeme Super Titanium.

Oba spája aj tvar puzdra a rozmery, v tomto prípade priemer 45 mm a hrúbka 15 mm. Modely sa teda líšia len farbou, povrchovou úpravou a remienkom, s ktorým ich nájdeme v balení. Limitka sa dodáva s titánovým ústricovým náramkom, zatiaľ čo štandardná verzia s gumovým, ale jej puzdro je potiahnuté vrstvou DLC, ktorú by sme v Limitke hľadali márne.

1 577,00 € (doručíme do 13.5.)

Celé to na mňa pôsobí ako hra na "dobrú a zlú Attesu". Keď sa však nad tým zamyslím, tematicky by to mohol byť skôr Neptún a Hádes, no posúďte sami.

1 577,00 € (doručíme do 13.5.)

Zo subjektívneho hľadiska môžem povedať, že z cenového hľadiska mi dáva najväčší zmysel štandardná verzia Attesy s GPS synchronizáciou. Je o necelých 60 eur lacnejšia ako súčasný "kráľ GPS", Satellite Wave Eco-Drive CC9020-54E. Na druhej strane, za oba modely s obmedzeným počtom, či už rádiové alebo GPS, si priplatíte. Takmer 1 500 eur je za rádiom riadené hodinky naozaj prehnaná suma, ale podobné hodinky s lepším spracovaním a kvalitnejšími materiálmi asi nenájdete.

V prípade modelu "GPS Neptune" sa cena vyšplhala na 2000 eur, ale na druhej strane je stále lacnejšia ako napríklad konkurencia od Seiko. Celkovo som z novej kolekcie Attesa nadšený – prémiové materiály, moderné funkcie a zaujímavé farby z nej nepochybne robia atraktívne spestrenie existujúceho portfólia hodiniek Citizen.

Citizen, Seiko, Casio - kto zvláda GPS korekciu času najlepšie?
22.8.2018 - Martin Koňařík
Citizen, Seiko, Casio - kto zvláda GPS korekciu času najlepšie?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia
1 479 € (doručíme do 21.5.)
1 577,00 € (doručíme do 13.5.)