» Blog » Citizen

Citizen BM7480 – Klasika nielen pre pilotov

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Letecké

Martin Balabán | 10.1.2022 | 4 MIN

Áno, áno, tento dizajn sme už videli u švajčiarskej konkurencie. A preto ma potešilo, keď ho do svojich rúk vzal japonský Citizen a vtlačil mu svoj nezameniteľný charakter so srdcom spoľahlivého Eco-Drive. Ako sa teda Citizen Sports BM7480 podarili?

Citizen BM7480 zapadá do kategórie, ktorú máme všetci radi. Letecké hodinky vzbudzujú túžbu cestovať, objavovať a zažívať nové dobrodružstvá. A pretože sú tu s nami už od éry prvých pokusov o lietanie, zažili za svoju dobu výrazné premeny.

Alpina Startimer Heritage Pilot – Recenzia hodiniek, ktoré vás vezmú sto rokov späť
1.6.2021 - Agáta Vřeská
Alpina Startimer Heritage Pilot – Recenzia hodiniek, ktoré vás vezmú sto rokov späť

Tie hlavné míľniky v dizajne hodiniek pre pilotov spracovávajú najznámejšie hodinárske firmy, ktoré ich často vyvinuli. Keď pán Santos požiadal svojho známeho, pána Cartiera, o výrobu hodiniek, ktoré bude môcť jednoducho používať pri pilotovaní, asi netušili, akú ikonu spoločne vytvoria. Rovnako asi nikto v Nemecku v 30. rokoch nepredpokladal, že strohý vzhľad hodiniek pre Luftwaffe bude populárny aj o niekoľko generácií neskôr.

Za ďalších tridsať rokov, kedy sa osobná letecká preprava a medzikontinentálne lety stali štandardom, vznikla potreba sa jednoducho orientovať medzi časovými pásmami. Tak hodinári pridali štvrtú ručičku a vytvorili komplikáciu GMT. Tieto dizajny sú tu s nami mnoho rokov a sú dostupné od celého radu značiek, ktoré si ich prispôsobili k obrazu svojmu. Ale aj tak sa stále nájdu medzery, ktoré sa teraz niektoré značky snažia vyplniť.

Minutová kolejnice, vypoklé sklíčko, specifické vroubkování lunety... Není divu, že nejednomu při pohledu na Citizen vytanuly i tyto slavné pilotky.Minútová kolajnica, vypuklé sklíčko, špecifické vrúbkovanie lunety... Niet divu, že nejednému pri pohľade na Citizen nabehli aj tieto slávne pilotky.

Aj to je príklad Citizen BM7480, ktoré tu dnes máme. Ich dizajn s nádychom retra dáva tušiť, že sa Japonci inšpirovali v minulosti. Citizen je však modernou značkou vyrábajúcou hodinky patriace do 21. storočia, a preto nedostávame presnú kópiu historických hodiniek. Naopak. V Japonsku dokázali skĺbiť to najlepšie z minulosti a súčasnosti. Namiesto hodiniek vhodných akurát tak pre vášho pradedka dostávame klasické hodinky, ktoré nadchnú snáď každého fanúšika hodinárčiny.

Čo si tieto Citizeny vzali z minulosti a kde zachovali dizajnéri chladnú hlavu? Hlavným prvkom, ktorý bez pochýb zaujme, je vrúbkovaná luneta. Na rozdiel od hodiniek pre prezidentov je jej tvarovanie zaoblené, takže nepôsobí vôbec agresívne.

Práve naopak, jemné oblé vrúbkovanie pôsobí ako výlet do minulosti, kde bolo všetko tak nejak jednoduchšie. Ako čiernobiele filmy, ktoré plynú svojím kľudným a rozvážnym tempom. Nie, toto naozaj nie je sto dvadsiaty ôsmy diel série Rýchlo a Zbesilo, ktorý žije život po štvrť míle…

Zvyšok puzdra hodiniek je (našťastie) jednoduchý – brúsené nožičky a leštené boky. S lunetou súzni aj vrúbkovaná korunka, ktorá je tvarom podobná svojej historickej inšpirácii. Pretože ju pravdepodobne nebudete používať v rukaviciach v sedadle dvojplošníka, nemá komicky veľký priemer. V Citizene zvolili ideálnu veľkosť a kužeľový tvar hodinkám náramne pristane (a ovláda sa výborne).

Ako je u leteckých hodiniek zvykom, ciferník je prehľadný a odčítanie času je otázkou sekundy. Tomu samozrejme napomáhajú veľké arabské číslice 1 až 12, dominujúce celým hodinkám. Ich biele písmo je perfektne čitateľné na čiernom podklade, rovnako ako minútová stupnica s číslovaním po obvode ciferníka.

Font písma je v súlade s celkovým vyznením hodiniek. Jemne zaoblené krivky, patrné hlavne u čísel 2 a 7, sú pekným detailom. Tak isto u ručičiek zvolili v Japonsku tvar odkazujúci na katedrálne ručičky hodiniek z počiatku 20. storočia.

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Dátum na tretej hodine možno na prvý pohľad prehliadnete, pretože je svojou veľkosťou a kombináciou bieleho písma na čiernom podklade naozaj nenápadný. Sklíčko hodiniek by som u iného modelu Citizen mohol zrušiť konštatovaním, že je minerálne a priehľadné. V tomto prípade je ale použité sklíčko vystupujúce nad lunetu, a má zaoblenú hranu po svojom obvode. Tento detail podtrhuje retro vyznenie celých hodiniek a odlišuje ich od ostatných.

Vteřinová ručka perfektně lícuje s indexy.Sekundová ručička perfektne lícuje s indexmi.

Ako je u Citizenu zvykom, pohon obstaráva ich technológia Eco-Drive. Quartz pohon nabíjaný svetelnými lúčami zaisťuje presnosť chodu a bezstarostný život bez výmeny bateriek. Sekundová ručička perfektne triafa ukazovatele na minútovej stupnici. Tým odpadá veľký nešvár lacných baterkových hodiniek, kedy sekundovka lieta nepresne, ako sa jej zachce. Práve toto je pre mňa ukážkou japonskej precíznosti.

Solárny pohon Citizen Eco-Drive
6.12.2018 - Radek Vyhlídal
Solárny pohon Citizen Eco-Drive

Za mňa vlastne hodinky nemajú jediné negatívum. Pokiaľ by som mal niečo spomenúť, tak je to náramok a luminiscencia. U hodiniek pod 250 eur asi ťažko môžeme čakať poriadny kovový ťah. Hodinkám by aj tak viac pristal jednoduchý hnedý kožený remienok. Za pár eur tým pozdvihnete hodinky o úroveň vyššie ako z hľadiska pohodlia, tak aj vzhľadovo.

Luminiscencia nikdy nebola silnou stránkou segmentu leteckých hodiniek. Na celonočné svietenie predsa máme potápačské hodinky druhého japonského giganta, takže to s kľudným srdcom týmto Citizenom odpustím.

Japoncom sa podarilo vytvoriť hodinky kombinujúce moderné technológie a retro dizajn, odkazujúci na hodinky z prvej polovice 20. storočia. Našťastie sa vzhľadovo nejedná o úplnú napodobeninu historických hodiniek, ale máme pred sebou model s retro nádychom, ktorý pôsobí veľmi sviežo. V záplave opakujúcich sa štýlov hodiniek tieto vynikajú a vďaka kompromisu medzi modernou a históriou vznikli krásne a nadčasové hodinky. Kúpte im hnedý kožený remienok a sľubujem, že už ich z ruky nedáte dole.

V nabídce je také sportovněji laděný model s chronografem Citizen Sports AT2465-18E.V ponuke je aj športovejšie ladený model s chronografom Citizen Sports AT2465-18E.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

174,00 € nedostupné